AK Parti’den sosyal medya için 12 etik kural

AK Parti'den sosyal medya için 12 etik kural

AK Parti'den sosyal medya için 12 etik kural

AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mahir Ünal, partisince hazırlanan “Sosyal Medya Etik Kuralları”nı açıkladı. Ünal, kurallara partisinin mensuplarının uyacağını bildirerek, diÄŸer siyasi partilerden de aynı hassasiyeti göstermelerini istedi.

AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mahir Ünal, söz konusu 12 etik kuralı Twitter’dan bir açıklamayla paylaÅŸtı.

Açıklamasında sosyal medyanın hayata getirdiÄŸi kolaylıkların, bilgiye ulaşımda saÄŸladığı hız ve avantajların önemli olduÄŸunu, bu mecranın daha kuralsız ve genel toplumsal kabullerin dışında bir hareket alanı olarak görülmesinin de önemli bir etik sorun haline geldiÄŸini belirten Ünal, “AK Parti olarak hazırladığımız ‘Sosyal Medya Etik Kuralları’nı kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu kuralların her birine her bir teÅŸkilat mensubumuz sonuna kadar riayet edecektir. DiÄŸer siyasi partilerden de aynı hassasiyeti beklemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

“Bu mecrada etik kurallar belirlenmesi artık kaçınılmaz”

AK Parti tarafından hazırlanan “Sosyal Medya Etik Kuralları”na iliÅŸkin açıklamada, sosyal medyanın hayata getirdiÄŸi kolaylıkların, bilgiye ulaşımda saÄŸladığı hız ve avantajların herkesin malumu olduÄŸu, ancak diÄŸer platformlara göre bu mecranın daha kuralsız ve genel toplumsal kabullerin dışında bir hareket alanı olarak görülmesinin çeÅŸitli ahlaki ve etik sorunları beraberinde getirdiÄŸi belirtildi.

Diğer kitle iletişim araçlarının aksine anlık ve güncel bilgiyi kullanıcılarına sunan ve etkileşim düzeyi yüksek olan bu mecrada etik kuralların belirlenmesinin artık kaçınılmaz hale geldiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu kuralların eksikliÄŸinden kaynaklanan problemler, her geçen gün kiÅŸi ve topluluklara yönelik zararların daha da büyümesine yol açmış, kötü niyetli kiÅŸi ya da grupların bu eksiklikten faydalanarak sosyal aÄŸları nefret dilinin egemen olduÄŸu, kiÅŸisel ve kurumsal hakların hiçe sayıldığı birer yalan ve iftira aracına dönüştürmelerine neden olmuÅŸtur. Bu durum etik kurallar dışında hukuki sorumlulukları da içermektedir.”

Sosyal ağların doğru kullanıldığında vatandaşların birçok sorununa çözüm bulabilmesine imkan sağlayan, kişilerin direkt muhatapları ile temasa geçebilmesine fırsat veren platformlar bütünü olduğuna işaret edilen açıklamada, bu platformların etik kurallar çerçevesinde kullanıldığı takdirde en az zararla, topluma en çok faydayı sağlayabilecek ortamlardan biri haline gelebileceği belirtildi.

Açıklamada, “Unutulmamalıdır ki özgürlüğümüzün sınırı, bir diÄŸerinin özgürlüğünün baÅŸladığı yerdir. Zarar verici sonuçlar üretecek eylemlerin serbest bırakılması özgürlük deÄŸil, bizatihi özgürlüklerin kısıtlanması sonucunu doÄŸurur. Bu manada özgürlüklerin sosyal medyada da korunması gerekmektedir.” denildi.

AK Parti’nin 12 sosyal medya kuralı

Açıklamada, sosyal ağlarda zarara yol açan sorunlar göz önünde bulundurularak belirlenen etik kurallar şu şekilde sıralandı:

– Saygılı, hakaret ve nefret söylemi barındırmayan bir dil ve üslup kullanılması

– DiÄŸer kullanıcıların özgürlük alanlarını kısıtlayacak, saldırgan tutumlar içeren paylaşımlardan kaçınılması

– Kullanıcıların kiÅŸilik ve görüşlerine saygılı olunması

– İnsan onurunun temelinde yatan özel yaÅŸamın gizliliÄŸi hakkının ihlal edilmemesi

– Sözlü ÅŸiddet ve tehdit içerikli paylaşımlarda bulunulmaması

– İfÅŸa, taciz ve siber zorbalık oluÅŸturan eylemlerin yapılmaması

– Åžeffaf olunması, sosyal medya mecralarında, anonim hesaplar kullanmayarak açık kimlikle, gerekli hukuki sorumluluÄŸu üstlenerek ve gerçek kiÅŸiler olarak bulunulması

– Sahte isimler üzerinden paylaşımlarda bulunan hesaplara itibar edilmemesi, bu hesapların görünürlüğünün artırılmaması

– Kimi hassas dönemlerde toplumda infial yaratacak, genel bir korku ve endiÅŸe iklimi oluÅŸturacak paylaşımlardan kaçınılması, paylaşımlarda saÄŸduyunun korunması

– Teyide muhtaç bilgilerin gerçekliÄŸinden emin olunmadan paylaşılmaması, bilgilerin doÄŸruluÄŸu için meselenin muhataplarının, resmi kurum ve kuruluÅŸların açıklamalarının takip edilmesi, manipülasyon ve yalana prim verilmemesi

– Alıntı yapılıyorsa, bilginin alıntılandığı kaynağın referans gösterilmesi

– Toplumsal ahlaka aykırı içerik oluÅŸturulmaması ve bu tarz içeriklerin yayılmaması.

Açıklamanın sonunda, “üzerinde durulan bu maddelerin, toplumların genel ahlak kurallarının özgürlük adı altında çiÄŸnenmesinin önüne geçilebilmesi adına hazırlandığı” belirtilerek, sosyal medya kullanımında etik kuralların belirlenecek ve benimsenecek olmasının, mevcut sorunların ortadan kalkmasını, akabinde de yeni sorunların önüne geçilmesini saÄŸlayacağı kaydedildi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir