AK Parti’li Küçük ile yeÄŸenini öldüren ‘gri’ kategorideki teröriste 4 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis
AK Parti Karayazı Belediye Meclisi üyesi Savcı Küçük ve yeÄŸeni Ahmet Küçük ile ErciÅŸ Belediye Meclis Ãœyesi Mehmet Åžefik DoÄŸu’yu öldüren PKK’lı terörist Muhammed Fadullah Kamış, 4 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Erzurum’da, terör örgütü PKK/KCK’nın talimatıyla Karayazı ilçesindeki Kobani eylemlerini organize ettiÄŸi, AK Parti Karayazı Belediye Meclisi üyesi Savcı Küçük ve yeÄŸeni Ahmet Küçük ile ErciÅŸ Belediye Meclis Ãœyesi Mehmet Åžefik DoÄŸu’yu öldürdüğü iddia edilen Terörden Arananlar Listesi’nde “gri” kategorideki “Åževger” kod adlı terörist Muhammed Fadullah Kamış ile 8 sanığın yargılanması sona erdi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Burhanettin Şahin, Mahmut Çimendağ ve Mehmet Kaya, avukatlar ve müştekiler katıldı. Duruşmaya, tutuklu sanıklardan Muhammed Fadullah Kamış Erzurum H Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinden, Emrah Polat Maltepe 2 Nolu L Tipi Cezaevinden, tutuksuz sanıklar F.P, A.B, P.Ö. ve M.S.Ö. ise bağlı bulundukları mahkemelerden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.
Savcı ve Ahmet Küçük’ün aile yakınları sanıkların en ağır ÅŸekilde cezalandırılmalarını talep etti.
Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapan sanıklar, haklarındaki iddiaların doğru olmadığını öne sürerek tahliye ve beraatlerini talep etti.
Sanık Kamış, savunma esnasında terör örgütü propagandası yapmaya çalışırken mahkeme başkanı tarafından uyarılarak, hakkında iddialar doğrultusunda savunma yapması söylendi.
Son sözleri sorulan sanıklar, beraatlerini talep etti.
Davayı karara baÄŸlayan mahkeme heyeti, sanık Kamış’ı “Devletin birliÄŸini ve ülke bütünlüğünü bozma” ve Savcı Küçük, Ahmet Küçük ve Mehmet Åžefik DoÄŸu’yu “Kasten öldürme” suçlarından 4 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapse mahkum etti.
Mahkeme heyeti Kamış hakkında ayrıca, “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılma”, “Toplantı ve yürüyüşlere silah veya aletlerle katılma”, “AteÅŸli silahlar ve bıçaklar ile diÄŸer aletler hakkında kanun”, “KiÅŸiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “Konut dokunulmazlığını ihlal etme” ve “Nitelikli yaÄŸma” suçlarından toplamda 69 yıl 3 ay hapis, 45 bin 900 lira adli para cezasına çarptırıldı.
Kamış, “Kamu malına zarar verme” ve “Silahlı tehdit” suçlarında ise beraat etti.
Mahkeme heyeti “Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan sanık Polat’a 4 yıl 2 ay, A.B. ve F.P’ye 3 yıl 1 ay 15 gün ve M.S.Ö. ile P.Ö’ye ise 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi.
Sanık Mehmet Kaya’ya “Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “AteÅŸli silahlar ve bıçaklar ile diÄŸer aletler hakkında kanun” suçlarından 5 yıl hapis ve 500 lira adli para cezası veren heyet, sanık Burhanettin Åžahin’i ise “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 6 yıl 10 ay 15 gün cezaya mahkum etti.
Etkin piÅŸmanlık kapsamında beyanlarda bulunmasından dolayı Mahmut ÇimendaÄŸ hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası veren heyet, sanıklardan Burhanettin Åžahin, Emrah Polat, Mahmut ÇimendaÄŸ, Mehmet Kaya, A.B. ve F.P. hakkında “Adam öldürmeye yardım etme” suçlarından beraat kararı verdi.
Tutuklu sanıklar Muhammed Fadullah Kamış ile Burhanettin Åžahin’in tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Emrah Polat, Mehmet Kaya ve Mahmut ÇimandaÄŸ’ın tahliyesini kararlaÅŸtırdı.
– Ä°ddianameden
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan ve 3 ayrı dosyasının birleÅŸtirildiÄŸi davanın iddianamesinde, 9 sanıktan Kamış’ın, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etme”, “Devletin birliÄŸini ve ülke bütünlüğü bozma”, “KiÅŸiyi yerine getirdiÄŸi kamu görevi nedeniyle tasarlayarak canavarca ve eziyet çektirerek öldürme”, “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Nitelikli yaÄŸmaya teÅŸebbüs”, “Silahla tehdit”, “Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması ve bulundurulması”, “Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el deÄŸiÅŸtirme”, “Birden fazla kiÅŸiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “Nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etme”, “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Kamu malına zarar verme”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara raÄŸmen kendiliÄŸinden dağılmama” ve “Toplantı ve yürüyüşlere silah veya aletlerle katılma” suçlarından 5 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet ve 36 yıl 9 aydan 56 yıla kadar hapsi talep ediliyordu.
DiÄŸer sanıkların ise “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etme”, “Devletin birliÄŸini ve ülke bütünlüğünü bozma”, “Birden fazla kiÅŸi tarafından birlikte yaÄŸma”, “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Kamu malına zarar verme”, “Toplantı ve yürüyüşlere silah veya aletlerle katılma” suçlarından 2 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet ve 12 yıl 4 aydan 24 yıla kadar hapsi isteniyordu.
– Olayın geçmiÅŸi
Karayazı ilçesinde 18 Haziran 2019’da AK Parti Karayazı Belediye Meclisi üyesi Savcı Küçük ile yeÄŸeni Ahmet Küçük, Turnagöl Mahallesi ile Anıtlı Mahallesi arasındaki arazide bir araçta ölü bulunmuÅŸtu.
Güvenlik güçlerince yapılan çalışmalar sonucu saldırının faili olduÄŸu gerekçesiyle yakalanan Muhammed Fadullah Kamış, Erzurum Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı koordinesinde Ä°l Jandarma Komutanlığı, Ä°l Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Åžubesi ve özel harekat polislerinin ortak operasyonuyla 29 Temmuz 2019’da Erzurum’da yakalanarak tutuklanmıştı.
Terörden Arananlar Listesi’nde gri kategoride yer alan “Åževger” kod adlı terörist Kamış’a yardım ettikleri ve terör örgütü PKK’nın milis yapılanması içinde yer aldıkları iddiasıyla Karayazı ilçesinde düzenlenen eÅŸ zamanlı operasyonda gözaltına alınan Burhanettin Åžahin, Mahmut ÇimendaÄŸ, Mehmet Kaya, Emrah Polat, F.P. ve A.B, tutuklanmıştı.
Kamış’ın ayrıca İçiÅŸleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Van’ın ErciÅŸ ilçesinde Belediye Meclis Ãœyesi olarak görevlendirilen ve Latifiye Mahallesi Muhtarı olan Mehmet Åžefik DoÄŸu’nun öldürülmesi olayına da karıştığı tespit edilmiÅŸti.
Kaynak: AA