Akıncı TİHA da katıldı, savunma sanayisi ihracatta yüksekten uçuyor

Akıncı TİHA da katıldı, savunma sanayisi ihracatta yüksekten uçuyor

İhracat performansını son yıllarda artıran, 5 yıl içinde dünyada ilk 10’a girmeyi hedefleyen Türk savunma sanayisi, en yeni ürünlerden Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın (TİHA) ilk ihracat sözleÅŸmesini de imzaladı.

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sektörün 2021 yılında sergilediği performansı AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye’nin yıldan yıla, adım adım millileÅŸme vizyonunun olumlu çıktıları ile karşılaÅŸtığını ifade eden Bayraktar, sektörün bu yılki en büyük baÅŸarısının bu vizyon ile gerçekleÅŸtirilen ihracat artışı olduÄŸunu vurguladı.

Savunma ve havacılık sanayisinin, 2021’de ilk kez 3 milyar doları aşarak rekor kırdığına ve 3,22 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle konuştu:

“Burada önemli olan husus ihracat kompozisyonunda yerli katma deÄŸerin yıldan yıla artan bir mahiyette geliÅŸmesidir. Türkiye için güçlü ve bağımsız bir savunma sanayisi nasıl olmazsa olmaz ise aynı ÅŸekilde dost ve müttefik ülkeler ile stratejik iliÅŸki kurduÄŸumuz coÄŸrafyalarda savunma ve havacılık ihracatını güçlü kılması önemli bir hedeftir. Savunma ihracatı ekonomik bir kazanım saÄŸlamasının çok ötesinde ihracat yaptığınız ülkelerle stratejik iliÅŸki kurma ve bu ülkeler ile her türlü ticari ve sosyal faaliyetlerin geliÅŸmesi için de elveriÅŸli bir zemin teÅŸkil ediyor. Bu nedenle sektörün ihracat hacminin etkin ve sürdürülebilir olması kritik öneme haiz bir konudur.”

Odak ihracat, hedef ilk 10

Son 15 yılda sektör ihracatının dolar bazında katlanarak arttığını dile getiren Bayraktar, “2006’dan 2021’e savunma ve havacılık sektöründe ihracat hacmimiz dolar bazında yaklaşık 7 kat büyüdü. Bu gerçekten büyük bir baÅŸarı. Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatının toplamı dünya savunma ihracatının yüzde 1’i mertebesinde gerçekleÅŸiyor. Halen bu alanda toplam ihracatın yüzde 75’ini ABD, Rusya, Fransa, Almanya ve Çin gerçekleÅŸtiriyor.” dedi.

Sektörün ana hedefinin, dünya ölçeÄŸinde pazar payını artırmak ve en çok ihracat yapan 10 ülke arasına girmek olduÄŸunu belirten Bayraktar, “İhracat hacmi bu trendle geliÅŸmeye devam ederse, 5 yıl içinde savunma ihracatındaki ilk 10 ülke arasında olacağız. Yüksek teknoloji ihracatının saÄŸlayacağı kilogram başına katma deÄŸer tam bağımsız ve müreffeh bir Türkiye’nin öncelikleri arasında yer alıyor. Bugün savunma ithalatını yüzde 60 oranında azaltan Türkiye, sektörümüzde artan firma ve proje sayısını temel aldığımızda kısa ve orta vadede ihracat odaklı çalışmalarla önemli bir noktaya ulaÅŸacak.” ifadelerini kullandı.

Haluk Bayraktar, SAHA İstanbul olarak da 704 firmayla ana platform, alt sistem ve kritik bileÅŸenleri milli olarak geliÅŸtirip üretmeye ve bunları ihraç etmeye çalıştıklarını söyledi. Bu maksatla kurulan teknik komiteler bünyesinde 6 UR-GE Projesi yürüttüklerini anlatan Bayraktar, “Bu kapsamda ÅŸimdiye kadar 76 firmamızın ürünlerine yurt dışında talep oluÅŸturulmasına ve rekabetçiliÄŸini artırması noktasında destek verdik. 2021’de 100’e yakın yabancı firmanın katıldığı ve bu yıl 25-28 Ekim tarihlerinde yapacağımız SAHA EXPO 2022 fuarımızla da yerli üreticinin yabancı firmalarla, askeri ve sivil alım heyetleri ile buluÅŸmalarını saÄŸlamaya devam edeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

– İhracatın parlayan yıldızı milli İHA’lar

Bayraktar, bu gelişme ve büyüme sürecine milli İHA’lar odağından bakıldığında, 20 yıl önce milli ve özgün İHA geliştirme yolunda atılan adımlar ve başlatılan çalışmalar sayesinde önce ülke ihtiyaçlarının rekor oranda yerli sanayi katılımıyla karşılanır hale geldiğini, şimdi ise bu teknolojinin dünyaya ihraç edildiğini vurguladı.

420 bin uçuş saatini başarıyla geride bırakan Bayraktar TB2 SİHA’lar için 16 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalandığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bayraktar Akıncı TİHA’nın ilk ihracat sözleÅŸmesini de tamamladık. SözleÅŸme kapsamında Bayraktar Akıncı TİHA ve yer sistemlerini 2023 yılı içinde teslim edeceÄŸiz. AR-GE aÅŸamasından itibaren tüm projelerini kendi öz kaynağı ile yürüten Baykar, gelirlerinin yüzde 85’ten fazlasını ihracattan elde ediyor. Bu ihracat gelirleri sayesinde geliÅŸtirdiÄŸi yüksek teknolojili insansız savaÅŸ uçağı MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) ve Bayraktar TB3 gibi platformlar için araÅŸtırma ve geliÅŸtirme kaynağı oluÅŸturuyor.

Baykar örneÄŸi sektörün irili ufaklı birçok firmasının ihracat sürecinde rol aldığı bir yolculuÄŸu anlatıyor. Baykar’ın gerçekleÅŸtirdiÄŸi ihracat sayesinde birlikte çalıştığımız 1000’den fazla yerli tedarikçimizin de geliÅŸtirdiÄŸi ürünler ihraç edilmiÅŸ oluyor. Böylece savunma ve havacılık ekosistemi kolektif bir ihracat baÅŸarısına imza atıyor. Türkiye bir yandan katma deÄŸerli stratejik ürünler geliÅŸtiriyor. Öte yandan yapılan ihracatların katma deÄŸeri yıldan yıla artıyor.”

– Türk ürünleri 169 ülkede

Sektörün son yıllarda ortaya koyduğu hızlı gelişime dikkati çeken Haluk Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çok deÄŸil 15-20 yıl önce fason imalatçı görüntüsünde bir sektördük. Åžimdi ise fikri ve sınai hakları kendisine ait zırhlı araçları, hava araçlarını, deniz platformlarını, mühimmatları, İHA ve SİHA’lar gibi sektörümüzün geliÅŸtirdiÄŸi katma deÄŸerli ürünleri, aralarında NATO ve Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkelerin de olduÄŸu dünyanın 169 ülkesine ihraç ediyoruz. Bu nedenle rotamızı ve hedefimizi millilik odağında oluÅŸturmaya gayret ediyoruz. GeliÅŸtirilen ana platformlar kadar kritik alt sistemler ve bileÅŸenlerde de milli üretim oranını artırmalıyız. İhracat lisansına tabi ürünler yerine yerlileÅŸen ürünlerin sayısının artmasıyla birlikte sektörümüz büyüyecek ve genel ihracat verileri içindeki payı da artacak. Bu da ülkemizin refah düzeyine olumlu katkı sunacaktır.”

– Sivil alana teknoloji transferi

Savunma ve havacılık sanayisinin, tüm dünyada internet, GPS ve tıp alanında hayatı kolaylaÅŸtıran birçok buluÅŸ ve teknolojinin insan yaÅŸamına girmesine yol açtığını aktaran Bayraktar, bu sektörlerdeki geliÅŸmenin yakın gelecekte teknolojik çözümlerin gündelik hayatta daha fazla yer alacağının habercisi olduÄŸunu ifade etti. Bayraktar, “ÖrneÄŸin bugün orman yangınlarının erken tespiti için kullanılan İHA’lar, yapılacak çalışmalarla ileride bu yangınların söndürülmesinde de etkin bir role sahip olabilir.” dedi.

Sektördeki nitelikli insan ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmaları hakkında da bilgiler veren Bayraktar, savunma ve havacılığın yüksek teknoloji geliştirilen ve büyük projelerin yürütüldüğü alanlar olması sebebiyle, Türkiye’nin bu alanda çalışmayı arzulayanların elinde tutmasına da destek vereceğini söyledi.

Büyük hacimli yüksek teknoloji projelerinin yürütülmesinin, nitelikli insan kaynağının yetişmesi açısından çok önemli olduğunu dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Böylece insan kaynağı havuzumuzun kabiliyetleri günden güne artıyor. Bir diÄŸer önemli nokta ise AR-GE projeleri ve tasarım süreçlerine ağırlık vermek. Türkiye bu alanda durmadan ilerliyor. Bugün 92 teknoloji bölgesi ile 1254 AR-GE ve 338 tasarım merkezinde proje üretiliyor. Bu merkezlerin sayısı ve buralarda istihdam edilen yetiÅŸmiÅŸ nitelikli personel sayısı arttıkça teknoloji geliÅŸtiren bir Türkiye olmaya daha da yaklaÅŸacağız.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir