Albayrak: Ülkemizin gündeminden cari açık konusunu çıkarıp cari fazlayı konuşacağız

Albayrak Ülkemizin gündeminden cari açık konusunu çıkarıp cari fazlayı konuşacağız
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “(DoÄŸal gaz keÅŸfi) Buradaki mevcut keÅŸif ve potansiyelle inÅŸallah ülkemizin gündeminden cari açık konusunu çıkarıp cari fazlayı konuÅŸacağız.” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Karadeniz’de gerçekleÅŸtirilen doÄŸal gaz keÅŸfine iliÅŸkin, “Buradaki bu potansiyelle birlikte cari açığı deÄŸil, cari fazlayı konuÅŸacağımız, döviz fazlasını konuÅŸacağımız yeni dönemin de baÅŸladığını, yeni bir sürece girdiÄŸimizi görmüş oldum.” dedi.
Bakan Albayrak, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan‘ın Karadeniz’de 320 milyar metreküple ülke tarihinin en büyük doÄŸal gaz rezervinin bulunmasına yönelik müjdesinin ardından, keÅŸfi yapan Fatih Sondaj Gemisi‘nden açıklamada bulundu.
Bugün ülkenin milli enerji politikaları ve ekonomisi açısından tarihi bir günün yaÅŸandığını belirten Albayrak, “Türkiye olarak bu yüzyılın kaderinin ÅŸekillendiÄŸi bugünlerde ülkemizin geleceÄŸi açısından çok önemli bir sürece ÅŸahitlik ediyoruz. Bugünün bizim için şöyle bir anlamı var, milletimizin tarihinde aÄŸustos zaferler ayı. Malazgirt’ten Mohaç’a, Büyük Taarruz’dan Sakarya’ya kadar hakikaten aÄŸustos ayında çok büyük ÅŸanlı zaferlere imza atmışız. Bugün yine bir aÄŸustos ayında, on yıllardır süre gelen, özellikle enerji alanında ülkemizin makus talihini tarihe gömdüğümüz büyük ÅŸanlı bir zafere imza attığımız bir sürece ÅŸahitlik ediyoruz. Bu da bizim için çok büyük bir övünç kaynağı.” diye konuÅŸtu.
“Yeni bir sürece doÄŸru gidiyoruz”
Albayrak, ülkenin enerji ve ekonomi başta olmak üzere birçok alandaki tam bağımsızlık yolculuğunda büyük bir adımın atıldığına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu süreç ülkemizi, 83 milyon vatandaşımızı yarınlara çok daha ümitli taşıyacak. Bugün burada ifade edilen keÅŸif ve gazla, ülkemizin dört bir tarafındaki Hakkari’den Edirne’ye, Artvin’den MuÄŸla’ya, Trabzon’dan Hatay’a 83 milyon vatandaşımızın her birinin övünçle, gururla, büyük bir sevinç yaÅŸayacağı büyük adım atılıyor. İşin ekonomik boyutu itibarıyla burada gemideki arkadaÅŸlarla teknik süreci deÄŸerlendirdikten sonra, çok net ÅŸunu ifade edebilirim ki hakikaten buradaki mevcut keÅŸif ve potansiyelle birlikte inÅŸallah ülkemizin gündeminden cari açık konusunu artık kaldıracağız. Çünkü son 10 yıl ortalaması 40 milyar dolarlık enerji ithalatı yapan bir ülke Türkiye. Bugün buradaki bu potansiyelle birlikte cari açığı deÄŸil, cari fazlayı konuÅŸacağımız, döviz fazlasını konuÅŸacağımız yeni dönemin de baÅŸladığını, yeni bir sürece girdiÄŸimizi görmüş oldum.”
Türkiye’nin artık yeni bir döneme girdiÄŸini vurgulayan Albayrak, “Artık ‘ne doÄŸu ne batı, yeni eksen Türkiye‘ söyleminde yeni bir sürece doÄŸru gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Albayrak, bu süreçteki çalışmaları nedeniyle baÅŸta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez olmak üzere, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yöneticileri, Fatih Sondaj Gemisi’ndeki mühendisler ve tüm ekibe teÅŸekkür ederek, ÅŸunları kaydetti:
“Ailelerinden, çocuklarından, eÅŸlerinden feragat ederek bu süreci ortaya koydular. Sayın CumhurbaÅŸkanımız, en baÅŸta size ilk günden itibaren bize inanarak arkamızda durduÄŸunuz için şükranlarımı sunuyorum. Her ÅŸeyin ötesinde Cenabı Allah’a hamd ediyorum ki bizi baÅŸta sizlere ve milletimize mahcup etmediÄŸi için. Bugün bir kez daha ÅŸuna inanç ve imanla ÅŸahitlik ettim ki Cenabı Allah hiçbir emeÄŸi zayi etmiyor. İnanıyorsanız, çalışıyorsanız ve en önemlisi bir amaç, dava uÄŸruna mücadele ediyorsanız Cenabı Allah her iÅŸin sonunu hayra tevdi ediyor. 2020’lerin Türkiye’sinde kalpten ilk günden beri inandığım bu sürecin, Cenabı Allah’ın nasibiyle bugün yeni çağı açtığına inanıyorum.”
Kaynak: AA