Aliyev, Zengezur Koridoru açılmazsa Ermenistan’la sınırları açmayacaklarını söyledi

Aliyev, Zengezur Koridoru açılmazsa Ermenistan'la sınırları açmayacaklarını söyledi

Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın batı illerini Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne baÄŸlayacak Zengezur Koridoru’nun açılmaması durumunda Ermenistan’la sınırları açmayacaklarını bildirdi.

Aliyev, yerel televizyon kanallarına değerlendirmelerde bulundu.

Fransa’nın Azerbaycan karşıtı tutumuna deÄŸinen Aliyev, 90’lı yıllarda bu ülkeyle iyi iliÅŸkilere sahip olduklarını fakat 2. KarabaÄŸ Savaşı döneminde durumun deÄŸiÅŸtiÄŸini belirtti.

Aliyev, 2. KarabaÄŸ Savaşı’nda Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’un kendisini defalarca aradığını dile getirerek, “Fakat hiçbir ÅŸey baÅŸaramadılar ve savaşı Macron ya da baÅŸka biri deÄŸil, Putin durdurdu.” dedi.

Aliyev, Azerbaycan’ın batı illerini Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne baÄŸlayacak Zengezur Koridoru’na iliÅŸkin, “En uygun seçenek Mehri (Ermenistan’da bulunan) bölgesinden geçecek güzergahtır. Hem demir yolu hem de kara yolu oradan geçmelidir. ‘Azerbaycan’dan Azerbaycan’a insanların ve yüklerin hiçbir kontrole tabi tutulmadan geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde Ermenistan sonsuza kadar çıkmazda kalacak. Ve bahsettiÄŸim güzergah açılmadığı takdirde Ermenistan’la sınırımızı açmayacağız.” diye konuÅŸtu.

Azerbaycan’daki cumhurbaÅŸkanı seçimlerinin öne alınmasını da deÄŸerlendiren Aliyev, ÅŸunları söyledi:

“Birinci nedeni egemenliÄŸimizin tam saÄŸlanmış olmasıdır. Yeni bir dönem baÅŸlıyor ve cumhurbaÅŸkanı seçimi bu yeni dönemin baÅŸlangıcı olmalıdır. İkinci nedeni odur ki bağımsızlık hayatımızda ilk kez seçimler arazilerimizin tümünde yapılacak. CumhurbaÅŸkanı seçimi de en önemli seçim olduÄŸu için tüm arazilerimizde yapılacak ilk seçimin cumhurbaÅŸkanı seçimi olmasını istedim.”

Aliyev, Ermenistan’la müzakerelerini yürüttükleri barış anlaÅŸmasına iliÅŸkin, “Ermenistan, barış anlaÅŸması için garantör devletlerin olmasını istiyor. Biz ise buna gerek olmadığını düşünüyoruz. Bu iki ülke arasında imzalanacak bir anlaÅŸma olacaktır. Burada herhangi bir garantöre ihtiyaç yoktur. Birileri yardım etmek isterse bunu da kabul ederiz. Ancak bu yardım zoraki olmamalıdır. Çünkü ÅŸu anda bazıları müzakerelerin ÅŸu ülkede, o ülkede ya da üçüncü bir ülkede yapılması için yarışıyor. Bu biraz jeopolitik rekabete benziyor. Bunu istemezdim. Ermenistan ile Azerbaycan iliÅŸkilerinin jeopolitik bir mesele haline gelmesini istemem. Bu, iki ülke arasındaki bir meseledir ve bunu kendi başımıza çözmemiz lazım. Anlaşırsak barış anlaÅŸması imzalanacak. AnlaÅŸmaya varılamazsa ya müzakereler devam edecek ya da müzakereler durdurulacak. Her iki seçenek de mümkündür.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir