Almanya Rus gazındaki kesinti nedeniyle Gaz Acil Durum Planı’nda “uyarı” seviyesini etkinleÅŸtirdi

Almanya Rus gazındaki kesinti nedeniyle Gaz Acil Durum Planı'nda uyarı seviyesini etkinleştirdi

Almanya Rus gazındaki kesinti nedeniyle Gaz Acil Durum Planı'nda uyarı seviyesini etkinleştirdi

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, bir “gaz krizinin” ortasında olduklarını belirterek, ülkesinin 3 aÅŸamalı Gaz Acil Durum Planı’nın 2’nci aÅŸaması olan “uyarı” seviyesinin etkinleÅŸtirildiÄŸini bildirdi.

Habeck, Berlin’de düzenlediÄŸi basın toplantısında, Alman hükümetinin gaz arzında yaÅŸanabilecek ek kesintilere hazırlanmaya devam ettiÄŸini söyledi.

DoÄŸal gazda arz güvenliÄŸi için “uyarı” seviyesinin etkinleÅŸtirildiÄŸini aktaran Habeck, bunun Rus gazının tamamen kesilmesine karşı daha fazla tedbir amaçlı olduÄŸunu ifade etti.

Habeck, gazın ÅŸu an piyasadan temin edilip depolanabilir olmasına raÄŸmen durumun “ciddi” olduÄŸunu vurgulayarak, “Åžimdi hissetmesek bile bir gaz krizinin ortasındayız.” dedi.

Söz konusu uyarının, Gaz Acil Durum Planı’nın 2’nci seviyesi olduÄŸuna dikkati çeken Habeck, “Fiyatlar zaten yüksek ve daha fazla artış için hazırlanmamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Hükümetin “uyarı” seviyesini bugün etkinleÅŸtirmesinde, 14 Haziran’dan bu yana Rusya’dan gaz arzının kesilmesi ve gaz piyasasındaki yüksek fiyat seviyesinin devam etmesi etkili oldu.

Alman kanunlarına göre “uyarı” seviyesinin, uzun vadeli gaz arz kesintisi riskinin yüksek olması durumunda devreye alınması öngörülüyor. Uyarı seviyesi teorik olarak enerji ÅŸirketlerinin sanayiye ve hane halkına yüksek fiyatlar vermesini, bu sayede talebin düşmesini hedefliyor.

Ancak bu seviye, gaz piyasasının piyasa dışı önlemler almak zorunda kalmadan, operasyonlarına devam edebilmesini amaçlıyor. Alman hükümetinin, Enerji GüvenliÄŸi Yasası’nda bu uyarı kapsamında mümkün olmasına raÄŸmen kamu enerji ÅŸirketlerinin artan enerji maliyetlerinin faturalara yansıtılmasına izin vermemesi ise dikkati çekti.

3 aÅŸamalı planda 2’nci aÅŸamaya geçildi

Almanya’nın Gaz Acil Durum Planı, erken uyarı, uyarı ve acil durum olmak üzere üç seviyeden oluÅŸuyor ve aÅŸamalara göre piyasada alınacak tedbirleri içeriyor.

Almanya, 30 Mart’ta, Rusya’dan gelen doÄŸal gazın kesintiye uÄŸrama ihtimaline karşı Gaz Acil Durum Planı’nda erken uyarı seviyesini etkinleÅŸtirmiÅŸti.

Bir sonraki seviyenin etkinleştirilmesi ise doğal gaz dağıtımında devlet kontrolünü öngörüyor.

Alman hükümetinin bugün aldığı gazda “uyarı” kararının, özellikle Moskova ile SoÄŸuk SavaÅŸ’a kadar uzanan güçlü enerji baÄŸları geliÅŸtiren Avrupa’nın en büyük ekonomisi için zor günlere iÅŸaret edeceÄŸi deÄŸerlendiriliyor.

Almanya “ekonomik saldırı” olarak görüyor

Gazprom, 15 Haziran’da Alman Siemens şirketine bakım için gönderilen bazı teknik ekipmanların henüz dönmediğine işaret ederek Kuzey Akım boru hattı üzerinden gaz sevkiyatının düşeceği uyarısında bulunmuştu.

Gazprom, Kuzey Akım boru hattına gaz tedarikinin, 16 Haziran itibarıyla günlük 67 milyon metreküpe kadar sağlanabileceğini bildirmişti.

Söz konusu hatta gaz tedarikinin azalması sonucunda Hollanda, Almanya ve Avusturya, gaz depolama tesislerini doldurma hedefiyle gaz tüketimini azaltmak için kömür santrallerinin yeniden devreye alınacağını açıklamıştı.

Robert Habeck, 21 Haziran’da Rusya’nın teknik sorunlar gerekçesiyle Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa’ya doÄŸal gaz sevkiyatında kesinti yapmasını “ekonomik saldırı” olarak deÄŸerlendirmiÅŸti.

Öte yandan, Almanya’daki doÄŸal gaz depolama tesislerinde doluluk oranı ÅŸu anda yüzde 58 seviyesinde bulunurken, Alman hükümeti Kasım 2022 sonuna kadar bu oranı yüzde 90’a ulaÅŸtırmayı hedefliyor.

Ancak, Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Rus gaz arzı yüzde 40 gibi düşük bir seviyede kalırsa, ek önlemler olmadan aralık ayına kadar yüzde 90’lık depolama seviyesine ulaÅŸmanın mümkün olmayabileceÄŸi uyarısında bulundu.

Almanya, Rusya’dan gaz arzının hemen durdurulmasına karşı çıkıyor

Almanya’nın sanayide üretime devam edebilmek ve konutları ısıtmak için Rus petrol ve doÄŸal gazına diÄŸer Avrupa ülkelerine oranla daha fazla bağımlı konumda bulunuyor. Almanya, Ukrayna’daki savaÅŸ öncesi ihtiyacı olan doÄŸal gazın yüzde 55’ini Rusya’dan karşılıyordu. SavaÅŸ sonrası bu oran yüzde 35’e kadar geriledi.

Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltmak için yoÄŸun çalışmalar yürüten Alman hükümeti, Rus gazından tamamen bağımsız olmak için zaman gerektiÄŸini belirtiyor. Hükümet, Batılı ülkelerin Moskova’ya karşı yaptırımlarını desteklemesine karşın Rusya’dan gaz arzının hemen durdurulmasına karşı çıkıyor.

Berlin, Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı nedeniyle geçmişte Washington yönetimi tarafından yoğun eleştirilere maruz kalmıştı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir