Almanya’daki selzedeler eyalet hükümetlerinin ‘yardım kuruluÅŸlarının iÅŸini zorlaÅŸtırmasından’ ÅŸikayetçi

Almanya'daki selzedeler eyalet hükümetlerinin 'yardım kuruluşlarının işini zorlaştırmasından' şikayetçi
Almanya’da “Son 200 yılın en büyük trajedisi” olarak nitelendirilen sel felaketinde, devletin, yardım kuruluÅŸlarını rakip gibi görmesi ve koordinasyonlarını zorlaÅŸtırması, vatandaşı daha da maÄŸdur ediyor.
Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz’daki eyalet hükümetlerinin sel felaketinin ardından açtıkları “ortak bağış hesabıyla” yardım toplamaya baÅŸlamaları, Almanya’da afet yardımını finanse etme ve yönetme konusunda onlarca yıllık deneyime sahip hiçbir yardım kuruluÅŸu ve ittifakın olmadığı algısına yol açtı.
Bölge halkı, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda; devletin, yardım kuruluşlarını rakip gibi görüp koordinasyonu engellediğini, bu nedenle mağdur olduklarını belirtiyor.
Özellikle yerel hükümetlerin açtıkları hesaplarda toplanan paraların kime, hangi şartlarda, ne kadar zamanda ve ne derece adil dağıtıldığının muamma olması ve yardımların dağıtımında çok fazla bürokratik işlemlere tabi tutulması, eleştiri konularının başında geliyor.
“Kimse yeni bir çamaşır makinesine ihtiyaç duyduÄŸunda üç sayfalık bir form doldurmak istemiyor”
Yardım kuruluşları, devletin bağış toplama aracı olarak bir anda rekabete girmesinden rahatsızlık duyuyor.
Bugüne kadarki sel veya doğal afetlerde yardım işini tamamen bu kuruluşlara bırakan devletin şimdilerde onlara rakip gibi davranması, yardım kuruluşlarının işini zorlaştırıyor.
Caritas International, Diakonie Katastrophenhilfe, UNICEF ​​​​ve Kızıl Haç kuruluÅŸlarını birleÅŸtiren Aktionbündnis Katastrophenhilfe’den Dariush Ghobad, Alman medyasına yaptığı açıklamada, devletin kendilerine rakip olmasının, afet bölgelerindeki karmaşık yardım koordinasyonunu daha da zorlaÅŸtırdığını söyledi.
Ghobad, yardım kriterlerinin devletinki kadar zor olmadığını dile getirerek “Orada biraz daha özgürüz. Parayı kamyondan atmamıza izin yok ama kimse yeni bir çamaşır makinesine ihtiyaç duyduÄŸunda üç sayfalık bir form doldurmak istemiyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Yardım kuruluşları, topladıkları paralarının tümünü afetzedelere dağıtabilirken devletin açtığı hesaplarda biriken paranın tümünün, selzedelere aktarılıp aktarılmayacağı sorusunun cevabı henüz net değil.
Öte yandan bugüne kadar toplanan paralar, kimin etkin bir şekilde bağış toplayabileceğini gösteriyor.
Yardım kuruluşları bir haftada 110 milyon avro toplarken yerel hükümetlerin açtıkları hesaplarda yaklaşık 12 milyon avro birikmesi, vatandaşın, yardım kuruluşlarına hükümetlerden daha fazla güvendiğini ortaya koyuyor.
Alman medyası hem federal hem de eyalet hükümetlerini, doğal afetler gibi durumlara müdahalede beceriksizlikle itham ediyor.
Kaynak: AA