Almanya’dan Türkiye’nin Otomobili’ne övgü

Almanya'dan Türkiye'nin Otomobili'ne övgü
Alman basınının en önemli ekonomi gazetelerinden Handelsblatt’ta yer alan haberde, TOGG’un, elektrikli otomobil ekosistemi oluÅŸturarak kendi “Tesla’sını” ürettiÄŸine vurgu yapılarak, ülkenin ulusal ürün yelpazesine otomobilin de ekleneceÄŸi belirtildi.
Alman basınının en önemli ekonomi gazetelerinden Handelsblatt‘ta yer alan haberde, Türkiye’nin Otomobili GiriÅŸim Grubu’nun (TOGG), elektrikli otomobil ekosistemi oluÅŸturarak kendi “Tesla’sını” ürettiÄŸine vurgu yapılarak, ülkenin ulusal ürün yelpazesine otomobilin de ekleneceÄŸi belirtildi.
Haberde, TOGG tarafından üretilecek otomobilin satış fiyatının rekabetçi olması halinde bunun Alman otomobil pazarı için de cazip olacağı kaydedildi.
Handelsblatt, Türkiye’nin Otomobili’ni üretmek için faaliyetlerini sürdüren TOGG Ãœst Yöneticisi (CEO) Gürcan KarakaÅŸ’la röportaj yaparak, sayfalarında, “Türk Tesla’sı: Bosch’un eski yöneticisi Türkiye’yi elektrik otomobil çağına nasıl taşımak istiyor?” baÅŸlığıyla Türkiye’nin Otomobili’ne dair bir habere yer verdi.
Handelsblatt, KarakaÅŸ’ın röportaj verdiÄŸi ilk yabancı yayın oldu.
Haberde, Türkiye’nin Otomobili’ni üretmek için faaliyetlerini sürdüren TOGG’un, doÄŸuÅŸtan yüzde 100 elektrikli SUV modelini 2022’nin sonunda BoÄŸaz’daki üretim bandından indirmesinin beklendiÄŸi hatırlatılarak, “Gürcan KarakaÅŸ, projeyi yönetiyor ve kendini diÄŸer yerleÅŸik üreticilerden farklı görüyor.” denildi.
“Türk Tesla’sı” olarak nitelendirilen TOGG’un bir “Gigafactory”sinin olmadığına yer verilen haberde, ÅŸu ifadelere yer verildi:
“Sadece Ä°stanbul’un eteklerinde bir ofis kompleksi var. Türkiye’nin elektrikli otomobil üretiminin de birinci lige çıkmak istediÄŸi bu projede 220 mühendis bu ofiste çalışıyor. Proje için ülkedeki 6 ÅŸirket, güçlerini birleÅŸtirerek 3 milyar avronun üzerinde kaynak saÄŸladı. Gürcan KarakaÅŸ’ı projenin başına patron olarak atadılar. 27 yıldır Bosch’ta kariyer yapan yönetici, gerçeklerin farkında olarak ‘Kimse Türkiye’den elektrikli otomobil beklemiyor’ diyor. Fakat KarakaÅŸ, beklentilerinin üstünde de kalmaya kararlı. Handelsblatt ile yaptığı röportajda ‘Başından beri küresel boyutta rekabetçi olmak istiyoruz’ dedi.”
Elektrikli araçların Türkiye’de de giderek daha yaygın hale geldiÄŸine iÅŸaret edilen haberde, bu yılın ocak-eylül döneminde satışların yüzde 104 arttığı bildirildi.
Otomobil için ortaya konulan sermayeye övgü
Haberde, Duisburg-Essen Ãœniversitesi’nde Öğretim Ãœyesi olan, ünlü otomobil uzmanı Ferdinand Dudenhöffer’ın Türkiye’nin yerli otomobili için ortaya koyduÄŸu sermayeyi övdüğü belirtilerek, “Ä°yi bir baÅŸlangıç için 3,3 milyar avro yeterli.” ÅŸeklindeki deÄŸerlendirmesine yer verildi.
Elektrikli otomobil pazarında birçok start-up ÅŸirketin fark edilmek için mücadele ettiÄŸi aktarılan haberde, TOGG CEO’su KarakaÅŸ için de, “Ä°stanbul’daki toplantıda iyimserlik yayıyor. 54 yaşındaki oyuncu, göğsünde TOGG yazısı olan beyaz bir polo tişört ile karşılıyor. Ofisi bir CEO’nun ofisine benzemiyor. Masa o kadar yüksek ki ayakta çalışıyor, buzlu cam duvarlar sayılar, notlar ve kağıtlarla dolu.” ifadeleri kullanıldı.
Haberde, Gürcan KarakaÅŸ ile ilgili bilgilere de yer veriliyor. Ankara’da makine mühendisliÄŸi okuduktan sonra Alman otomotiv tedarikçisi Bosch Türkiye’ye geçen KarakaÅŸ’ın, 2004’te, 38 yaşında Bosch Türkiye’nin başına geçtiÄŸi hatırlatılan haberde, şöyle denildi:
“KarakaÅŸ yönetiminde satışlar 1,6 milyar avroya çıktı. KarakaÅŸ Bosch’un daha sonra toptan satış iÅŸinin başına geçti. 45 yaşında Bosch küreselde üçüncü en yüksek kariyer seviyesine yükseldi. 2011 yılında Alman ekonomi gazetelerinden Handelsblatt’ın yaptığı araÅŸtırmada, KarakaÅŸ ‘Yarının Yöneticisi’ seçildi. KarakaÅŸ, 27 yıl sonra ilk kez iÅŸveren deÄŸiÅŸtirdi.”
KarakaÅŸ: “Her ÅŸey yolunda giderse yurt dışındaki rakiplerimiz için de pil üretebiliriz”
Handelsblatt gazetesinin haberinde, Türk hükümetinin birkaç yıldır bağımsız bir sanayi politikası izlediÄŸine vurgu yapılarak, “Türk ÅŸirketleri, Türk Silahları Kuvvetleri için araç gereçlerin büyük bir bölümünü üretiyor. Kovid-19 yoÄŸun bakım hastaları için ventilatörler, LED ekranlar, buzdolapları ve gemiler büyük ölçüde yerli olarak üretiliyor. Ulusal ürün yelpazesinde daha önce bir otomobil eksikti.” denildi.
TOGG’da tedarikçi ve hizmet saÄŸlayıcıların çoÄŸunluÄŸunun yerli olacağı vurgulanan haberde, “Türkiye’nin Otomobili, tek bir batarya ÅŸarjıyla 500 kilometreye kadar yol alacak. Pil 30 dakika içinde yüzde 80’e kadar ÅŸarj edilebilir ve yerel olarak üretilecek. KarakaÅŸ, batarya teknolojisi konusunda ‘görüşmelerin devam ettiÄŸini’ söylüyor. ‘Her ÅŸey yolunda giderse yurt dışındaki rakiplerimiz için de pil üretebiliriz’ diyor.” ifadeleri kullanıldı.
Haberde, KarakaÅŸ’ın “Sadece otomobil üretmiyoruz, akıllı bir cihaz yapıyoruz” sözlerine yer verilerek, TOGG’un akıllı telefon gibi bir otomobil üretmek için iÅŸin başından beri uygulama geliÅŸtiricilerle çalıştığı kaydedildi.
Türkiye’nin yerli otomobili için fiyatın henüz belirlenmediÄŸi bilgisine yer verilen haberde, fiyatıyla Alman otomobil pazarında da rekabetçi olmasının beklendiÄŸi vurgulandı.
Kaynak: AA