ALS hastalığında “tedavi tuzaklarına dikkat edin” uyarısı

ALS hastalığında tedavi tuzaklarına dikkat edin uyarısı

ALS hastalığında tedavi tuzaklarına dikkat edin uyarısı

Doç. Dr. AteÅŸ, bir kas hastalığı olan ALS’nin kök hücre, bitkisel yöntemler veya TMS cihazıyla tedavi edilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, ciddi maddi taleplerde bulunulan bu “tuzak” tedavi iddialarına dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Etlik Åžehir Hastanesi Nöromusküler ve Kas Hastalıkları Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Mehlika Panpallı AteÅŸ, ilerleyici bir kas hastalığı olan ALS’nin kök hücre, bitkisel yöntemler veya TMS cihazıyla tedavi edilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, ciddi maddi taleplerde bulunulan bu “tuzak” tedavi iddialarına dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

AteÅŸ, AA muhabirine, ALS’nin (Amyotrofik Lateral Skleroz) beyin ve omurilikteki sinirlerin harabiyeti nedeniyle ortaya çıkan ve henüz kesin tedavisi bulunmayan bir hastalık olduÄŸunu anlattı.

Hastalığın vücutta nereden baÅŸlayacağının da kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸebildiÄŸini belirten AteÅŸ, “ALS, çoÄŸunlukla 60-70’li yaÅŸlar arasında karşımıza çıkıyor. Hastaların ilk ÅŸikayetleri genelde ellerinde uyuÅŸma ya da yürüyememe ile baÅŸlıyor. Daha ileri evrelerde ise yutmada, solunumda bozulmalar görülüyor.” ifadelerini kullandı.

AteÅŸ, ALS’nin ilk dönem belirtilerine iliÅŸkin, “Ellerde ince becerilerde bozulma, yürümede zorlanma, yürürken takılma, konuÅŸma bozukluÄŸu, kaslarda seyirme dediÄŸimiz hissiyat gibi belirtileri yaÅŸayan kiÅŸilere mutlaka bir nöroloji uzmanına baÅŸvurmalarını öneriyoruz.” diye konuÅŸtu.

“Türkiye’de 8-10 bin civarında ALS hastası olduÄŸu tahmin ediliyor”

ALS tanısının EMG gibi teşhis yöntemleri ve kapsamlı muayeneyle konulduğunu söyleyen Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde prevalans çalışmalarında 8-10 bin civarında ALS hastası olduÄŸu tahmin ediliyor. ALS hastalarının yüzde 5-10’unda genetik faktör söz konusu, bunun dışında ise kesin nedeni tam bilinmiyor. ALS, en çok 60’lı yaÅŸlarda ortaya çıkıyor ama maalesef daha genç yaÅŸta gördüğümüz hastalarımız da bulunuyor. 40’lı yaÅŸlarda olan hastalarımız da var, en küçük yaÅŸ grubu ise 14 yaÅŸ civarında. Bu grupta daha çok genetik nedenler araÅŸtırılıyor ve daha az karşımıza çıkıyor.”

“10-30 yıl aralığında yaÅŸayan hastalarımız var”

Kesin tedavisi bulunmayan ALS’de hastalığın ilerlemesinin yavaÅŸlatılmasına yönelik bir ilaç kullanıldığını aktaran AteÅŸ, “Hastalığın hızlı seyreden ve daha yavaÅŸ seyreden tipleri bulunuyor. Halk arasında genellikle ALS hastalarına 5 yıl ömür biçildiÄŸi söylenir ama 10-30 yıl aralığında yaÅŸayan hastalarımız da var. Bu tamamen alt tiplerine baÄŸlı.” diye konuÅŸtu.

Doç. Dr. Ateş, ALS tanısı alan hastalar için en önemli unsurun iyi bakım olduğunu, aile fertlerinin tamamının hastalık konusunda bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve desteklenmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

“Kök hücre, bitkisel yöntem, TMS cihazıyla tedavi iddiaları birer tuzak”

ALS hastalığının tedavisine yönelik internette, sosyal medyada bazı asılsız bilgilerin paylaşıldığına dikkati çeken Ateş, şunları kaydetti:

“İnternette, sosyal medyada ALS’nin kök hücre, bitkisel yöntemler veya TMS cihazıyla tedavi edildiÄŸine iliÅŸkin çok sayıda içerik paylaşılıyor. Altını çiziyorum, bu bilgiler ne yazık ki birer tuzak, asılsız, lütfen bunlara kanmayın. Hastalardan, yakınlarından bu yöntemlerle ilgili ciddi maddi taleplerde bulunuluyor.

Hastalarımız veya yakınları haklı olarak devamlı bir tedavi umudu, araÅŸtırma içerisindeler. Ancak ÅŸu an için hastalığın kök hücreyle, bitkisel yöntemlerle tedavisi söz konusu deÄŸil. Åžu an için TMS’yle yapılan bir ALS tedavisi de bulunmuyor, o tanıda kullanılabilen bir cihaz. Lütfen bu tuzaklara düşmeyin. Hastalarımıza, yakınlarına bu tip durumlarla karşılaÅŸtıklarında mutlaka doktorlarına danışmalarını ve doÄŸru bilgiyi almalarını öneriyoruz.”

Doç. Dr. Ateş, dünyada hastalığın seyrini yavaşlatmaya yönelik Faz 3 aşamasına geçen bir ilaç çalışması bulunduğunu, bunun henüz kanıtlanmadığını ve bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir