Ankara’daki beyin cerrahi operasyonunu Mısırlı yüzlerce hekim canlı yayında izledi
Ankara Etlik Åžehir Hastanesi Ä°nme Merkezinde 73 yaşındaki felçli kadın hastaya, kapalı yöntemle kasık bölgesinden girilerek yapılan beyin cerrahi operasyonunu, Mısır’ın baÅŸkenti Kahire’de bulunan 450 doktor canlı yayında eÅŸ zamanlı izledi.
Kahire’deki Ain Shams Ãœniversitesince 25-27 Haziran’da düzenlenen uluslararası Nöroloji Kongresi’ne Türkiye’den beyin ve sinir cerrahisi uzmanları da önemli katkılar sundu, güncel cerrahi yöntemleri canlı yayınlanan ameliyatlarla uzmanlara anlattı.
Bu kapsamda 3 günde 3 ameliyat gerçekleştiren Etlik Şehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Erhan Türkoğlu öncülüğündeki ekip, son olarak 73 yaşındaki, sürekli inme atakları geçiren felçli kadın hastanın beynine, kapalı yöntemle kasık bölgesinden girerek stent taktı.
Prof. Dr. TürkoÄŸlu, AA ekibinin görüntülediÄŸi, Ä°nme Merkezinde gerçekleÅŸtirilen operasyonda, Kahire’deki hekimlere de canlı yayında ameliyatın anlatımını yaptı.
Talep Mısır’dan geldi
Ameliyatın ardından yaptığı açıklamada, Ain Shams Ãœniversitesinin ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸtirilen kongreye katkı sunmaktan mutluluk duyduÄŸunu vurgulayan TürkoÄŸlu, “Mısır ve komÅŸu ülkelerden yaklaşık 450 uzmanın katılımıyla kurs ağırlıklı bir sempozyum gerçekleÅŸtirildi. Bizden de Etlik Åžehir Hastanesi Ä°nme Merkezinde hastalara gerçekleÅŸtireceÄŸimiz tedavi yöntemlerini canlı yayında sunmamızı istediler. Kendilerine bu desteÄŸi saÄŸladık, bu katılımdan da mutluluk ve onur duyduk.” dedi.
İnme atakları geçiren hasta stentle tedavi edildi
Kongre çerçevesinde, beyninde baloncuk (anevrizma) bulunan hastayı damar içinden yapılan endovasküler yöntemle, benzer durumdaki bir baÅŸka hastayı da “akım yönlendirici stent” takarak tedavi ettiklerini anlatan TürkoÄŸlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün de ateroskleroz (damar sertliÄŸi) nedeniyle damar daralmaları çok yaygın olan, inme atakları geçiren bir hastamızı, son yıllarda üretilen ‘intrakranial darlık stenti’ adı verilen stentlerle tedavi ettik. Gayet baÅŸarılı bir tedavi oldu. Kongre çerçevesinde canlı yayında meslektaÅŸlarımızla, burada gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz kompleks olgularımızı paylaÅŸma, onlara bilgi ve tecrübelerimizi aktarma fırsatı bulduk. Ãœlkemizi de kongrede bu vesileyle temsil ettiÄŸimiz için çok mutluyuz, gururluyuz.”
Türkiye’de özellikle son 10 yıl içerisinde bu tip tedavilerin birçok merkezde yapılabilir hale geldiÄŸine, uluslararası alanda da Türk beyin cerrahlarının ağırlığının fazla olduÄŸuna dikkati çeken TürkoÄŸlu, Etlik Åžehir Hastanesi Ä°nme Merkezinde de bu tip tedavilerin baÅŸarıyla yapıldığının altını çizdi.
Stent sayesinde tekrarlayan inme ataklarından kurtuldu
Ameliyatı gerçekleştiren ekipten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Çağhan Tönge de şu bilgileri paylaştı:
“Beyin damarlarının içerisindeki darlıklar zamanla hastalarda inmelere neden olabiliyor. Bu hastamız da tekrarlayan inme ataklarıyla bize baÅŸvurdu. Yaptığımız anjiyografide, hastamızın ÅŸah damarının beyin içerisine devam eden uzantısında yüzde 90’ın üzerinde daralma olduÄŸunu gördük. Bu durum, tekrar eden inme ataklarına yol açıyordu.
Bu tip durumlarda farklı tedavi yöntemleri kullanılabiliyor. Biz de hastamıza, kasıktan girerek, endovasküler yöntem dediÄŸimiz damarın içerisinden ilerleyerek balonla geniÅŸletme ve tekrar daralmayı engellemek için stent uygulamasını gerçekleÅŸtirdik. Böylelikle tekrarlayan inme ataklarının önüne geçmeyi saÄŸladık. Hastamızın daha önce geçirdiÄŸi inmeler sebebiyle oluÅŸan felcin de zaman içerisinde fizik tedaviyle toparlanabileceÄŸini düşünüyoruz.”
Kongrenin Kahire’de ilk kez düzenlendiÄŸini belirten Tönge, uluslararası platformda canlı cerrahiyi gerçekleÅŸtirmekten, tecrübe paylaşımında bulunmaktan mutluluk duyduÄŸunu dile getirdi.
Kaynak: AA