Avrupa basını ‘Üçlü Muhtıra’ya ‘Türkiye’nin baÅŸarısı’ yorumlarıyla geniÅŸ yer verdi

Avrupa basını 'Üçlü Muhtıra'ya 'Türkiye'nin başarısı' yorumlarıyla geniş yer verdi

Avrupa basını 'Üçlü Muhtıra'ya 'Türkiye'nin başarısı' yorumlarıyla geniş yer verdi

Avrupa basını, NATO Zirvesi’nde Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan “Üçlü Muhtıra”ya geniÅŸ yer verirken geliÅŸmeyi, “istediÄŸini elde eden Türkiye’nin baÅŸarısı” olarak deÄŸerlendirdi.

İsveç devlet televizyonu SVT, “Türkiye’den İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliÄŸine destek” baÅŸlığıyla duyurduÄŸu haberde, “Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliÄŸine karşı vetosunu terk ediyor. Bu, İsveç’in artık NATO’ya davetli statüsü alabileceÄŸi anlamına geliyor.” ifadeleri kullanıldı.

SVT’nin deneyimli siyaset yorumcusu Mats Knutson da “İsveç’in artık Türkiye’ye mühimmat ihraç etmeye hazır olduÄŸunu beyan etmesi, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve hükümeti için açık bir baÅŸarı.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Aftonbladet gazetesi, “İsveç ve Türkiye, NATO konusunda anlaÅŸtı” baÅŸlığını kullanırken anlaÅŸmanın, İsveç’e NATO ittifakına davet edilen bir ülke statüsü verilebileceÄŸi anlamına geldiÄŸi belirtildi. AnlaÅŸmada terör örgütleri PKK, PYD, YPG ve FETÖ’nün desteklenmeyeceÄŸine dair maddeler olduÄŸu kaydedilen haberde, terör suçlularının iadesi için somut önlemler alınacağına dair taahhütlerin yer aldığı aktarıldı. Gazete, İsveç DışiÅŸleri Bakanı Ann Linde’nin “Teröristler için bir sığınağımızın olmaması gerekir. Terörist deÄŸilseniz endiÅŸelenmenize gerek yok.” ifadelerine yer verdi.

Expressen gazetesi de “Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliÄŸine ‘evet’ dedi.” baÅŸlığını kullandı. Gazetede, “Salı gecesi yapılan müzakerelerin ardından BaÅŸbakan Magdalena Andersson, Türkiye’nin ablukayı kaldırdığını ve İsveç’in NATO’ya girmesine izin verdiÄŸini doÄŸruladı.” ifadelerini kullandı. İsveç’in terör örgütlerine destek vermeyeceÄŸi vurgulanan haberde, bu konuda Milli İstihbarat TeÅŸkilatı (MİT) ile ortak çalışılacağının altı çizildi.

İspanya

İspanyol basını, “Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç ile arasında imzalanan üçlü muhtırayla Madrid Zirvesi’ni gölgede bırakma tehdidinde bulunan büyük bir düğüm çözüldü.” yorumunda bulundu.

Türkiye’nin atılan imza sayesinde “istediÄŸini elde ettiÄŸini” yazan gazeteler, “İsveç ve Finlandiya, PKK’ya karşı mücadelesinde Türkiye’yi destekleyecek, PKK/YPG’yi desteklemeyi bırakacak, terörle ilgili yasalarını deÄŸiÅŸtirecek, terörle ilgili bilgilerini Ankara ile paylaÅŸacak, şüpheli teröristleri iade edecek, adalet, güvenlik ve istihbarat konularında istiÅŸareler için kalıcı ortak mekanizma kurulacak, İsveç ve Finlandiya Türkiye’ye silah ambargosu uygulamayacak.” baÅŸlıklarını öne çıkardı.

El Pais gazetesi, “Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in adaylıklarına vetoyu Madrid’de kaldırdı” baÅŸlığıyla verdiÄŸi haberde, “Haftalar süren müzakereler sonrasında Türkiye, NATO Genel Sekreteri’nin arabuluculuÄŸunda Madrid’de yoÄŸunlaÅŸan görüşmelerde ikna oldu.” diye yazdı.

El Mundo ve ABC gazeteleri de “Türkiye, Finlandiya ve İsveç üzerindeki vetoyu kaldırıyor” baÅŸlığını kullanarak “Tarihi karar iki saatten fazla süren toplantının ardından geldi.” ifadesine yer verdi.

Yunanistan

Kathimerini gazetesinin “Madrid’in arka planı ve Biden ile randevu” baÅŸlıklı haberinde, “İmzalanan anlaÅŸma Türk tarafını tamamen memnun etti” ifadesi yer aldı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile ABD BaÅŸkanı Joe Biden’ın bugün NATO kapsamında bir araya gelebileceÄŸine iÅŸaret edilen haberde, “Ankara’nın ABD’den almak istediÄŸi F-16 uçaklarının da konuÅŸulacağı bu görüşmenin, Türk CumhurbaÅŸkanı’nın Türk-Yunan iliÅŸkilerindeki duruÅŸunu da etkileyeceÄŸi tahmin ediliyor.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

Ta Nea gazetesi, “ErdoÄŸan’ın NATO’daki ilk uzlaşısı” baÅŸlığıyla verdiÄŸi haberde, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’e NATO üyeliÄŸi için yeÅŸil ışık yakmasını Atina’nın memnuniyetle karşıladığı ifade edildi.

Fransa

Le Figaro’da, “Türkiye, Finlandiya’ya ve İsveç’e NATO’nun kapısını açıyor” baÅŸlıklı haber kaleme alındı. Haberde, bugün gerçekleÅŸmesi beklenen Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın, ABD BaÅŸkanı Joe Biden ve Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron ile ikili görüşmeleri beklemeden Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın muhtıra imzaladığı vurgulandı.

La Croix’nın haberinde “Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya giriÅŸi konusunda vetosunu kaldırıyor” baÅŸlığı dikkati çekti.

Le Monde gazetesinde, Türkiye’nin söz konusu iki ülkeyi terör örgütü PKK ve FETÖ sempatizanlarını barındırmakla suçlayarak, NATO’ya giriÅŸlerini ÅŸimdiye kadar engellediÄŸi kaydedildi. Haberde, Ankara’nın iki İskandinav ülkesine birliÄŸe katılımı için attığı adım, “yeÅŸil ışık” olarak deÄŸerlendirildi.

La Provence gazetesinin sitesi dün akÅŸam, Türkiye’nin, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımını, bu ülkelerin PKK’ya karşı iÅŸ birliÄŸini kazandıktan sonra desteklediÄŸinin altı çizildi.

Europe 1 radyosunda bu sabahki yayında, 3 ülke arasındaki anlaÅŸma “tarihi” olarak deÄŸerlendirilerek, “ÅŸimdiye kadar hiçbir ülkenin bu kadar kısa sürede NATO’ya giremediÄŸine” dikkat çekildi.

Ulusal gazetelerden Liberation’un bugünkü sayısında, Türkiye’nin beklenmedik ÅŸekilde muhtıra imzaladığı belirtilerek NATO Zirvesi’nde gerçekleÅŸmesi beklenen ErdoÄŸan-Biden görüşmesine atıfta bulunuldu. F-16 savaÅŸ uçakları meselesinin “büyük kaygı” teÅŸkil ettiÄŸi vurgulandı.

İngiltere

Daily Telegraph gazetesinin haberinde, Türkiye’yi ikna etmelerinin ardından Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmaları için yeÅŸil ışık yakıldığı belirtildi. “Askeri ittifak için tarihi bir an” olarak nitelendirilen karar kapsamında tarafların bir mutabakat zaptı imzaladığı vurgulandı. AnlaÅŸmaya, iki saatten fazla süren yoÄŸun müzakerelerin ardından varıldığı kaydedilen haberde, ÅŸu deÄŸerlendirmelere yer verildi:

“Kaynaklar, Türk liderin Madrid’deki görüşmelerden istediÄŸini aldığını söyledi. Türkiye’nin vetoyu kaldırması için Finlandiya ve İsveç, terörle mücadele yasalarını sıkılaÅŸtırma ve Ankara ile (terör suçlularının) iade anlaÅŸmaları konusunda müzakereleri baÅŸlatmada anlaÅŸtılar.”

Ayrıca İngiltere BaÅŸbakan Boris Johnson’ın geliÅŸmeyi “harika bir haber” olarak nitelendirdiÄŸi vurgulandı.

Guardian’ın haberinde, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında son dakikada anlaÅŸmaya varıldığı kaydedildi. İsveç BaÅŸbakanı Magdalena Andersson’ın, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a İsveç’in gelecek ay yürürlüğe girecek terörle mücadele yasasındaki deÄŸiÅŸiklikleri gösterdiÄŸini söylediÄŸi belirtilen haberde, “Üç liderin imzaladığı mutabakat metninde Finlandiya ve İsveç’in ulusal güvenlik konularında Türkiye’ye tam desteklerini sürdürecekleri yazıyor. Kuzey ülkeleri, PKK’nın yasaklı bir örgüt olduÄŸunu ve önemli bir taviz vererek PYD ve YPG’ye destek saÄŸlamayacağını teyit etti.” ifadesi yer aldı.

Almanya

Frankfurter Allgemeine gazetesi, “ErdoÄŸan istediÄŸini aldı” baÅŸlığıyla verilen haberde Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmelerini kabul ettiÄŸini ancak CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın, bazı tavizler talep ettiÄŸi belirtildi. Haberde, üç devletin üzerinde anlaÅŸtığı muhtıranın da tüm koÅŸulları içerdiÄŸi vurgulandı.

Süddeutsche Zeitung ise “Türkiye NATO’nun geniÅŸlemesinden yana” baÅŸlığıyla verdiÄŸi haberinde, Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının önünü açtığına dikkat çekildi.

Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan haberde de “Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasını kabul etti” ifadesine yer verildi.

Bild gazetesi, “İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının önü açıldı” baÅŸlığıyla verdiÄŸi haberinde imzalanan “Üçlü Muhtıra”ya iÅŸaret etti.

Tagesspiegel gazetesi de “Türkiye NATO’ya katılımları destekliyor” baÅŸlıklı haberinde, imzalanan “Üçlü Muhtıra” ile ortak güvenlik ve tehditlere karşı sorumluluklarını yerine getirme konusunda anlaşıldığı belirtildi.

Hollanda

Telegraaf gazetesi, “Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliÄŸine muhalefetine son verdi” baÅŸlığını atarak, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Finlandiya ve İsveç liderlerinin, Madrid’deki NATO zirvesinde bir araya gelip uzun görüşmelerin ardından güvenlik anlaÅŸmaları içeren bir muhtıra imzaladığını aktardı.

“Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasını kabul etti” baÅŸlığını atan kamu yayın kuruluÅŸu NOS, “Türkiye’nin istediÄŸini aldığını” yazdı. Haberde, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmak için üyelik baÅŸvurusunda bulundukları belirtilerek, bu zamana kadar bu ülkelerin baÅŸvurularına itiraz eden tek NATO üyesinin Türkiye olduÄŸu ifade edildi. Üç ülkenin Türkiye’nin endiÅŸelerini gideren bir muhtıra imzaladığı ve haftalarca süren diplomatik soÄŸukluÄŸun sona erdiÄŸi kaydedildi.

İtalya

La Repubblica, “ErdoÄŸan, vetoyu kaldırıyor: Finlandiya ve İsveç NATO’da” baÅŸlığıyla dün Madrid’de Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan “Üçlü Muhtıra”yı okuyucularına aktardı. Türkiye’nin vetosunu kaldırarak, bu iki ülkeye NATO’nun kapılarını açtığı belirtilen haberde, “Putin’in kararlaÅŸtırdığı Ukrayna iÅŸgali istediÄŸinin tam tersi yönünde geliÅŸti.” ifadesi yer aldı.

Haberde ayrıca Finlandiya ve İsveç’in üyeliÄŸiyle ittifakın doÄŸuya doÄŸru varlığını geniÅŸleteceÄŸi ve nükleer baÅŸlıkların Avrupa’nın doÄŸusunda yer alması ihtimalinin dışlanmadığı yazıldı.

Corriere della Sera gazetesi de “NATO’da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan vetosunu geri çekiyor ve İsveç ile Finlandiya’ya yeÅŸil ışık yakıyor” baÅŸlığıyla verdiÄŸi haberde, “Madrid’deki NATO Zirvesi çok önemli bir baÅŸlangıçla çalışmalarına baÅŸlıyor” ifadesi kullanıldı. Haberde, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın, Finlandiya ve İsveç liderleriyle 4 saatlik toplantısı sonunda belirgin biçimde istediklerini elde ettiÄŸi ve böylece üç ülkenin muhtıra imzaladığı belirtildi.

Il Messaggero gazetesi de “NATO’da İsveç ve Finlandiya’ya Türk ‘Evet’i” baÅŸlığıyla verdiÄŸi haberinde, “Tarihi dönüm noktası 2 saati aÅŸkın süren zirvenin ardından geldi. Finlandiya ve İsveç, NATO’ya girecek. Ankara, ‘Hayır’ını istediÄŸi garantiler karşısında geri çekti.” ifadesi yer aldı. Gazetede, bu iki ülkeden bazı teröristlerin iadesi konusunda garantiler alındığı da yazıldı.

La Stampa gazetesi ise “Biden, ErdoÄŸan ikna ediyor” baÅŸlığıyla Türkiye’nin, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliÄŸine yönelik vetosunu kaldırdığını duyurdu. Haberde, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın dün NATO Zirvesi’nin yapıldığı basın toplantılarının yapıldığı salonda bu defa bir ÅŸey demeden sadece kısa süre görünerek, tarihin akışını deÄŸiÅŸtirecek bir adım attığını vurguladı.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç ile imzaladığı üçlü muhtıra ile iki ülkenin NATO üyeliÄŸine dair Türk vetosunun kalktığı ifade edilirken CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın bunu “bedava”ya yapmadığını yazdı.

Haberde, bir üst düzey ABD’li yetkiliye dayandırılarak Biden ile ErdoÄŸan arasındaki görüşmede, İsveç ve Finlandiya ile yürütülen müzakerelere deÄŸinilmediÄŸi kaydedildi.

İspanya’nın baÅŸkenti Madrid’de dün NATO Zirvesi’nin yapıldığı IFEMA Kongre Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen dörtlü görüşmenin ardından hazırlanan “Üçlü Muhtıra”ya DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Finlandiya DışiÅŸleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç DışiÅŸleri Bakanı Ann Linde imza atmıştı.

İmza töreni, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Finlandiya CumhurbaÅŸkanı Sauli Niinistö, İsveç BaÅŸbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in huzurunda gerçekleÅŸmiÅŸti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir