Avrupa’da 4 ülkeden Kovid-19 aşısı için ittifak

Avrupa'da 4 ülkeden Kovid-19 aşısı için ittifak

Avrupa'da 4 ülkeden Kovid-19 aşısı için ittifak

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, yıl sonuna kadar Avrupa halklarına 400 milyon doz Kovid-19 aşısı sağlanmasına yönelik bir firmayla sözleşme imzalandığını açıkladı.

İtalya SaÄŸlık Bakanı Roberto Speranza, , Facebook hesabından “çok güzel ve önemli bir haber” ifadeleriyle yaptığı paylaşımda, “Almanya, Fransa ve Hollanda saÄŸlık bakanlarıyla aşı için baÅŸlattığımız ittifaktan sonra, tüm Avrupa nüfusu için 400 milyon doza kadar aşı saÄŸlanmasına yönelik Astrazeneca firmasıyla bir sözleÅŸme imzaladım.” ifadesini kullandı.

Speranza, söz konusu aday aşının Oxford Üniversitesi’nden çıktığını, geliştirme ve üretim aşamalarında İtalyan firmalarının da katkı vereceğini belirtti.

Bakan Speranza, halihazırda geliştirilmiş olan aşının deney aşamasının sonbaharda sonuçlanmasını ve yıl sonuna kadar dağıtımına başlanmasının taahhüt edildiğini kaydetti.

İtalyan bakan, Kovid-19’la mücadelede aşının önemine vurgu yaparken, “Bugünkü imza, İtalya ve Avrupa için umut verici ileriye dönük bir adım. Aşı, Kovid-19 için tek kesin çözüm. Benim için, her zaman küresel bir kamu malı olarak kabul edilecektir, herkesin hakkı, birkaçının ayrıcalığı deÄŸil.” yorumunu yaptı.

Almanya Sağlık Bakanlığından açıklama

Almanya Sağlık Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda’nın tüm AB ülke vatandaşları için aşı sağlanması konusunda bir ittifak oluşturulduğunu ve aşı geliştirilmesinde ümit verici araştırmalar kaydeden birçok şirketle görüşmeler yapıldığını belirtti.

Bu 4 ülkenin Astrazeneca ÅŸirketiyle Kovid-19’a karşı 300 milyondan fazla aşı dozunu almak için sözleÅŸme yaptığı aktarılan açıklamada, bunların AB ülkelerinde nüfus sayısına göre dağıtılacağı kaydedildi.

Açıklamada, aşıların bu yıl veya gelecek yıl ruhsat alma ihtimaline karşı böyle bir sözleşme yapılarak, üretim kapasitelerinin güvence altına alındığı belirtildi.

SaÄŸlık Bakanı Jens Spahn da bazı ülkelerin aşıyı güvence altına aldığını ancak Avrupa’nın henüz bunu yapmadığını belirterek, AB’ye üye bir grubun hızlı ve koordineli hareket ederek AB halkı için katma deÄŸer saÄŸladığını ifade etti.

Spahn, gelecekte bu konuda AB Komisyonu ile daha hızlı ve pazarlıkta daha güçlü olmak istediklerini vurguladı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir