Bahçeli: Cumhurbaşkanımızın çok yönlü diplomatik faaliyetlerini destekliyoruz
Bahçeli: Cumhurbaşkanımızın çok yönlü diplomatik faaliyetlerini destekliyoruz
MHP’nin 19. Dönem Siyaset ve Liderlik Okulu’nda eÄŸitim alan öğrencilere ilk ders, Bahçeli tarafından verildi.
MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, dersin ardından İsrail’in Filistin’e saldırılarına iliÅŸkin açıklama yaptı ve gazetecilerin sorusunu yanıtladı.
Orta DoÄŸu’da özellikle Gazze ve İsrail arasındaki acımasız faaliyetlerden çok büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Bahçeli, “Åžu ana kadar 3 bine yakın Gazze’de yıkım olmuÅŸtur. 3 bini aÅŸan bir sayıda evler oturulamaz hale gelmiÅŸtir. 700’ün üzerinde çocuklarımız Hakk’ın rahmetine kavuÅŸmuÅŸtur. Ayrıca 428 hanımefendi de Hakk’ın rahmetine kavuÅŸmuÅŸtur.” diye konuÅŸtu.
Åžu an Gazze’nin insanlık dışı bir muameleyle karşı karşıya bırakıldığını vurgulayan Bahçeli, şöyle devam etti:
“Su yok, elektrik yok. Her türlü tedarik unsurlarını taşıyan imkanlardan mahrum bırakılmıştır ve dünya bu olayları da seyretmektedir. Bu seyri geçmiÅŸle mukayese ettiÄŸimiz vakit 927 yıldan bu yana baÅŸlatılmış olan bir Haçlı Seferi’nin yeni bir ruhu doÄŸuyor. Bu dikkat çekici bir konudur. Bu konu içerisinde dünya ülkeleri büyük bir bölümü İsrail’i teÅŸvik ediyor, tahrik ediyor. Lobiler faaliyete geçiyor, basınlar onları destekliyor. Öbür taraftan da birçok mazlum inim inim inliyor.”
“Türkiye yalnız deÄŸildir”
Bahçeli, Türkiye’nin tarihi ÅŸuuruyla hareket ettiÄŸini, CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’nin lideri konumundaki CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın meselenin üzerine ağırlıkla gittiÄŸini, çok yönlü dış politika kurumlarıyla iliÅŸkiler içerisinde bir an evvel ateÅŸkesin baÅŸarılması, huzurun, barışın saÄŸlanması için bütün ülkeleri davet ettiÄŸini anlattı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın bu faaliyetlerinde de önemli ölçüde destek bulmaya baÅŸladığını vurgulayan Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çünkü herkes gerçeÄŸi görmüştür, insanlık dışı muamelenin farkına varmıştır. Ve böylelikle bir çıkış yolu ararken, buradaki Türkiye’nin öncülüğünü de hissederek buna çözüm yolu aramaya baÅŸlamıştır. Bu arada 3 uçak dolusu insani yardımı Mısır üzerinden Gazze’ye ulaÅŸtırma baÅŸarısını da elde etmiÅŸtir. Böylelikle yok olmaya yöneltilmiÅŸ bir topluluÄŸu tekrar ayakta durmalarını temin için fedakarca bir gayretin içerisine girmiÅŸtir.
MHP olarak Sayın CumhurbaÅŸkanı’mızın ve çalışma arkadaÅŸlarının çok yönlü diplomatik faaliyetlerini her aÅŸamada, her türlü fedakarlığı yaparak, tartışmasız desteklediÄŸimizi burada ilan etmek istiyorum. Türkiye yalnız deÄŸildir. Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan yalnız deÄŸildir. Türkiye’nin etrafında önemli bir çember, barış, huzur için oluÅŸmaktadır ve küresel güçlerin, emperyalist ruhun ortadan kaldırılması için dünyada da önemli bir uyanış baÅŸlamış olacaktır.”
“Türkiye’nin bakış açısı, kararlılığı budur”
Bahçeli, daha sonra konuÅŸmasında Filistin ve İsrail’in 1947, 1949-1967 ve 2010 yılına ait sınırlarının yer aldığı bir haritayı göstererek, “Dikkat edilirse Filistin topluluÄŸu burada yok edilme eÄŸilimi içerisine girmiÅŸtir. Bu harita çok açık ve nettir. Yani bu gerçeÄŸi herkesin görmesi lazımdır. Burada 1967 yılı esas alınarak DoÄŸu Kudüs baÅŸkent olmak üzere bir Filistin Devleti’nin kurularak, buradaki topluluÄŸun iki devletli bir yapıya kavuÅŸmasını temin etmek gerekmektedir. Türkiye’nin bakış açısı budur. Kararlılığı budur.” ifadesini kullandı.
Önce tahribatın önlenmesi gerektiğinin altını çizen Bahçeli, çocukların defin işleminin dahi yapılamadığını aktardı.
Ekmek ve elektrik sıkıntısına dikkati çeken Bahçeli, “Türkiye’de her gün bir sıkıntıdan bahsedenler buralarda sessiz kalıyor. O sebepten dolayı bu gerçeÄŸi bilerek hareket etmek lazım.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
“Barış ve huzur çemberinin oluÅŸması lazım”
Yine bölgeye ait harita gösteren Bahçeli, şunları kaydetti:
“İsrail, Filistin, Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan… MHP olarak bu bölgede barışın, huzurun, istikrarın, güvenliÄŸin saÄŸlanabilmesi için ve 1947’den bugüne geçen olayları da göz önüne alarak burada İsrail’in etrafında bir barış ve huzur çemberinin oluÅŸması lazım. Bunun için benim düşüncem, Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Filistin dahil olmak üzere barış, huzur, güvenlik siyasi birliÄŸinin kısa süre içerisinde tesisi yolunda faaliyet göstererek, Türkiye’nin yine uluslararası iliÅŸkilerde bir önderlik yapma düşüncesine sahip olmasını arzuluyorum. BaÅŸarılır, baÅŸarılmaz ama böyle bir samimiyetle bu barışı saÄŸlayabilmenin yolu buradaki komÅŸu ülkelerin barış, huzur ve güvenlik içerisinde Filistin’e, İsrail’e sahip çıkmasına baÄŸlıdır.”
Konuyla ilgili bir soru üzerine Bahçeli, “İsrail’in aklını başına alması lazım. Amerikalı dayılarına da güvenmemesi lazım. Türkiye’nin etrafında kenetlenerek bu sıkıntılarını aÅŸabilmenin bir yolunu bulması lazım. Sorun ne Türkiye’dedir ne dünyadadır. Amerika’yla İsrail arasındadır. Sorunu çözecekse onlar çözecek.” dedi.
Kaynak: AA
