Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşlarıyla görüntülü görüşme yaptı

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşlarıyla görüntülü görüşme yaptı

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşlarıyla görüntülü görüşme yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın Odessa şehrinden tahliye edilerek Romanya’nın İshakça sınırına geçen Türk vatandaşlarıyla görüntülü görüşme yaptı.

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, Bakan Çavuşoğlu, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası, Ukrayna’nın Odessa şehrinden tahliye edilerek Romanya İshakça sınırına geçen Türk vatandaşlarıyla, Türkiye’nin Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul vasıtasıyla görüntülü görüştü.

Çavuşoğlu, “Kardeşlerimizin hepsini getireceğiz. Diğer ülkelerle de konuştuk. Moldova aynı şekilde Polonya, Macaristan. Onlar da aynı şekilde vizesiz ve aşı kartı olmaksızın, PCR testi istemeksizin geçirecekler. Sınırda yoğunluk olduğu için bazı kapılarda elbette zorluklar olabiliyor. Ama yol üzerinde aynı şekilde Bulgaristan’la da konuştuk. Bulgaristan’dan da sorunsuz bir şekilde geçeceksiniz.” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da sınır kapılarındaki görevlilere talimat verdiğini kaydeden Çavuşoğlu, bazı vatandaşların çok kısa bir süre içerisinde kapıdan girdiklerini ve Bakan Soylu’nun da gelişmeleri takip ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da tahliyelerle ilgili süreci saat saat takip ettiğini ve tahliye edilecek vatandaşların durumuyla ilgili bilgi aldığını belirterek, “Tüm devlet olarak teyakkuz halindeyiz. Biraz önce Ruslarla görüştük, Ukraynalılarla görüştük. Özellikle çatışma bölgelerinden tüm vatandaşlarımızı, kardeşlerimizi getirmek için seferberlik ilan ettik. Maalesef havadan ve denizden şu an da mümkün gözükmüyor.” dedi.

Çatışmanın yoğun olduğu Zaporijya bölgesindeki Türk vatandaşlarının evden ayrılmamalarını istediklerini belirten Çavuşoğlu, görüştüğü vatandaşlara hayırlı yolculuklar temennisinde bulundu.

Tahliye edilen vatandaşlar ise ilgi ve alakadan dolayı Bakan Çavuşoğlu’na teşekkür etti.

Ukrayna’dan Romanya’ya tahliye edilen vatandaşlar, Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye gelecek.

Her sınır kapısında Türk büyükelçilik personeli tarafından karşılanan Türk vatandaşlarına, elçilik personeli diğer sınır kapısına kadar mihmandarlık yapıyor.

Rusya’nın saldırılarından kaçan Ukraynalı aileler Türkiye’ye gelmeye devam ediyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası can güvenliği tehlikeye giren Ukraynalı aileler, Edirne’deki sınır kapılarından Türkiye’ye giriş yapıyor.Rusya'nın saldırılarından kaçan Ukraynalı aileler Türkiye'ye gelmeye devam ediyorBulgaristan üzerinden Türkiye’ye gelen Ukrayna vatandaşları bir yandan güvende olmanın huzurunu diğer yandan vatanları ve geride bıraktıkları yakınları için üzüntü yaşıyor.

Hamzabeyli Sınır Kapısı üzerinden kızı ve oğluyla Türkiye’ye gelen Stanislav Volkav, ülkelerinde büyük bir savaş olduğunu söyledi.

“Türk bayrağını görmekten mutluyuz”

Şehirlerin Rusya ordusu tarafından bombalandığını anlatan Volkav, eşinin ve annesinin evlerinin saldırılarda zarar gördüğünü ifade etti.

Volkav, Ukrayna’da korku dolu anlar yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Ukrayna ateş altında ve savaşmaya devam ediyoruz. Bu savaşı durdurmak için askerlerimiz ve halkımız savaşıyor. Tüm dünyadan gerçek anlamda yardım istiyoruz. Buna ihtiyacımız var. İnsanlarımız ölüyor.

Ukrayna’dan ilk olarak Moldova’ya geçtik, orada gönüllüler bize kalacak yer sağladı. Şimdi de Türkiye’ye geldik. Türk bayrağını görmekten dolayı çok mutluyuz.”

Kiev’de yaşayan Julia isimli kadın ise tüm hayatlarının kısa sürede değişerek kötüye gittiğini söyledi.

Savaşın bir an önce sonlanmasını isteyen Julia, “İki gün önce bomba sesleriyle uyandık ve çok korktuk. Evimizden hemen çıktık. Çok az paramız var ve sadece üzerimizdeki kıyafetler var. İlk önce Moldova’ya geçtik. Romanya ve Bulgaristan’a geçtikten sonra Türkiye’ye geldik. Türkiye’de arkadaşlarımız var, onların yanına gideceğiz. En kısa sürede ülkemize geri dönmek istiyoruz.” dedi.

Adını vermek istemeyen bir başka grupta Rusya’nın ülkelerini bombaladığını ve savaştan kaçtıklarını dile getirdi.

Genç yaştaki grubun ülkelerini terk eden yanlarına köpekleri ve saksıdaki çiçeklerini almaları dikkati çekti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir