Bakan Karaismailoğlu: Avrasya Tüneli, Marmaray ve kara yolu projelerinde sismik izolatörler kullanıyoruz
Bakan Karaismailoğlu: Avrasya Tüneli, Marmaray ve kara yolu projelerinde sismik izolatörler kullanıyoruz
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı KaraismailoÄŸlu, “Kuzey Marmara Otoyolu, Avrasya Tüneli, Marmaray afette acil durum yolu olacak. Avrasya Tüneli, Marmaray ve kara yolu projelerinde sismik izolatörler kullanıyoruz.” dedi.
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremlerden etkilenen Adıyaman’da gerçekleÅŸtirilen Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme iliÅŸkin soruları yanıtladı, deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Depremin ilk saatlerinden itibaren diğer bakanlarla görev bölüşümü yaparak bölgeye geldiklerini ve acil durum eylem planlarına göre çalışmalara başladıklarını belirten Karaismailoğlu, tahminlerinin çok üzerinde hasar olması ve kışın en soğuk günlerinin yaşanması nedeniyle ilk haftanın zorlu geçtiğini söyledi.
Karaismailoğlu, Bakanlığının ülkenin her tarafına yayılmış 5 bin şantiyesinden iş makinesi ve ekiplerin de bölgeye geldiğini ifade ederek, yıkım çok fazla olmasına rağmen binlerce vatandaşı canlı kurtardıklarını dile getirdi.
Depremin ilk haftası hem iklim şartları hem de hasarın olağanüstü büyüklüğü karşısında bazı şeylerin eksik yapılmış olabileceğine işaret eden Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
“Yunanistan büyüklüğünde bir coÄŸrafyadan, 3 Hollanda büyüklüğünde alandan bahsediyoruz. Bunların hepsine aynı anda müdahale etmeye çalışıyorsunuz. Birisine müdahale ederken birisine müdahale etmemiÅŸ olabiliyorsunuz. Onun verdiÄŸi sıkıntı ve vicdani hassasiyet de vardı. Bir taraftan da vefat eden vatandaÅŸlarımızın cenazelerini kaldırıyoruz. İlk bir hafta çok yoÄŸun ve sıkıntılı süreç yaÅŸadık. ‘En geliÅŸmiÅŸ ülkeler’ denilen ülkelerde böyle bir olay olsa 1 ayda bu bölgelere müdahale edemezlerdi, ulaÅŸamazlardı hatta. Biz ilk saatlerde burada iÅŸimizin başındaydık. Burada çalışma yaparken diÄŸer depremi de karşıladık. Yılmadık, usanmadık, uyumadık, çok büyük özveriyle çalıştık.”
“Normal hayata dönüşün izleri gözükmeye baÅŸladı”
Bölgede olayın büyüklüğüne karşın herkesin yapılması gerekenin çok daha fazlasını yaptığını vurgulayan KaraismailoÄŸlu, “Åžimdi 1 ayı aÅŸkın süre geçti. Burada artık normal hayata dönüşün izleri gözükmeye baÅŸladı. Mücadelemiz devam ediyor, buradan hiçbir zaman elimizi çekmeyeceÄŸiz. Burada tek geri getiremeyeceÄŸimiz kayıplarımız, onun dışında her ÅŸeyi eskisinden daha iyi hale getirip, buraları daha iyi inÅŸa ve ihya etmeden buralardan ayrılmayacağız. Ondan da herkes müsterih olsun. Bundan sonra bize gereken sadece zaman.” ifadelerini kullandı.
KaraismailoÄŸlu, AA Editör Masası toplantısının Adıyaman’ın AltınÅŸehir Mahallesi’ndeki konteyner kentte gerçekleÅŸtiÄŸine dikkati çekerek, “Burası Adıyaman’ın batı kısmında. 1800 aileyi barındıracağımız bir alan. Burada yaÅŸam baÅŸladı, 300 ailemizi misafir ediyoruz. Yarın 500’e çıkacak. 1 hafta içinde 1800 aileye kadar tamamlayacağız.” dedi.
Bu ÅŸekilde Adıyaman’da 15 konteyner alanı oluÅŸturduklarına iÅŸaret eden KaraismailoÄŸlu, “Åžehrin doÄŸu kısmında 2 bin 400 konteynerlik alanımız var. Åžehrin güney kısmında 2 bin 700 aileyi barındıracağımız prefabrik ÅŸehir kuruyoruz. Mart ayı sonu itibarıyla burada 10 bine yakın aileyi konteyner kentlerde misafir etmeye baÅŸlayacağız. Nisan ayında da bu konteyner iÅŸini tamamen bitirmiÅŸ olacağız ve vatandaşımıza kalıcı konutlara geçmek için ara formül olan geçici yaÅŸam alanlarında rahat ettirmenin çözümlerini üretmeye devam edeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

“Üçüncü günden itibaren problemi çözdük”
Depremin ilk günlerinde GSM hizmetlerinde yaşanan aksamalara da açıklık getiren Karaismailoğlu, şöyle konuştu:
“HaberleÅŸmede çok önemli aÅŸamalar kaydettik. Deprem öncesinde buralarda ÅŸehir merkezlerinde haberleÅŸmeyle ilgili önemli altyapılarımızı halletmiÅŸtik. Dünyanın en ÅŸiddetli depremini yaÅŸadığınızda birtakım sorunlar arkasından geliyor. Bunlar ilerleme saÄŸlamak istediÄŸimiz konulardı. Baz istasyonlarının binalarda olması, elektriÄŸin kesilmesi vesaire, bu konular neticesinde haberleÅŸmede bazı sıkıntılar yaÅŸadık. Burada aslında bizim baz istasyonlarında jeneratörlerimiz, UPS’lerimiz var, belirli süre sonra onlar da devreden çıkmaya baÅŸladı. Onun sıkıntılarını ilk günlerde yaÅŸadık ama 3’üncü günden daha fazla mobil baz istasyonlarıyla problemi çözdük ama o aradaki eksiklikleri de iyi gördük. Onların da gerekli cezalarını, gerekli yaptırımlarını GSM ÅŸirketlerine yaptıracağız. Böyle olası durumda bunları yaÅŸamamak için neler gerektiÄŸine de bakacağız. Onların da bazı mazeretleri var. Bağımsız kule kurmak istediklerinde yaÅŸadıkları zorluklar ve kamu binalarına baz istasyonu kurmakta yaÅŸadıkları zorluklar var ama bunların hiçbiri mazeret deÄŸil. Bu ihtiyaçsa bu ihtiyacın her halükarda 7 gün 24 saat giderilmesi için ne gerekiyorsa bunu yapmak lazım.”
%2FNew%20folder%20(8)%2FAA-30520462.jpg)
“Gerekli cezai müeyyideleri uygulayacağız”
Bakan KaraismailoÄŸlu, GSM firmalarının tedbir alıp almadığına yönelik soru üzerine de “Tedbir almadıklarını düşündüğümüz için onlara cezalar verdik. Ayrıca onlar hakkında incelemeler ve soruÅŸturmalar baÅŸlattık. GereÄŸi de bunların yapılacaktır. Bunları bugün yapmazsak, bu tür olası durumlarda bunları tekrar yaÅŸayabiliriz. Bu GSM ÅŸirketlerinin kurmak istedikleri baz istasyonlarına ve kule kurmada yardımcı olmamız gerekiyor ama onların da yapması gereken çok ÅŸey var. Onu da yaptırmak bizim görevimiz, yaptıracağız, yapmıyorsa da gerekli cezai müeyyideleri uygulayacağız.” dedi.
İletişim hizmetlerinde bölgedeki son duruma ilişkin bilgi veren Bakan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“İlk 4 gün dışında burada 350 mobil araçla ihtiyaç olan haberleÅŸme hizmeti saÄŸlanmaya çalışıldı. Bu her geçen gün daha da arttı. Bireysel kuleler kurmaya, sabit baz istasyonlarını da yeniden kurmaya baÅŸladık. Åžu an ihtiyacı karşılayan haberleÅŸme hizmeti var burada. Bunun mobil deÄŸil, kalıcı olarak kurulması ve kapasitenin ciddi ÅŸekilde artırılması gerekir. Bütün çadır kentlere TÜRKSAT 5B üzerinden ücretsiz Wi-Fi hizmeti veriyoruz. Bakanlığımızın önemli hizmeti.”
“Hava yolları çok baÅŸarılı bir sınav verdi”
Deprem bölgesinde 9 havalimanı bulunduÄŸunu dile getiren KaraismailoÄŸlu, Hatay Havalimanı’nın da depremde hasar gördüğünü hatırlattı.
KaraismailoÄŸlu, Hatay Havalimanı’nın geçmiÅŸinin çok eskiye dayandığını belirterek, “1995’te inÅŸaatına baÅŸlanmış bir alandı. 2005’te AK Parti hükümetleri geldiÄŸinde burayı bütçe hizmete aldı. Orada bir hafta kadar bir sıkıntı yaÅŸadık. Onu da yaptığımız hızlı müdahaleyle karşıladık. Deprem bölgesinde bulunan toplam 9 havalimanından 700 bine yakın vatandaşımızın tahliyesini gerçekleÅŸtirdik. Binlerce ton kargoyu bu havalimanlarından ulaÅŸtırdık.” diye konuÅŸtu.
Karaismailoğlu, söz konusu havalimanlarının disiplin içerisinde ve sağlıklı bir şekilde çalıştığını, arama kurtarma uzmanları ile yardım ve kargo uçaklarının bölgeye ulaşmasında başarılı bir hizmet gördüklerini anlattı.
Bu havalimanlarının gereksiz olduÄŸuna iliÅŸkin yorumları da hatırlatan KaraismailoÄŸlu, “İşte gördünüz ne gerek olduÄŸunu. Yani bu havalimanları olmasaydı buralara böyle müdahale edilebilir, vatandaşımıza bu kadar hizmet getirebilir miydi? Mümkün deÄŸil.” dedi.
Bakan KaraismailoÄŸlu, “Aynı ÅŸekilde Adıyaman Havalimanı’nı eleÅŸtirenler vardı. Burada havalimanının gereksiz olduÄŸunu söyleyen muhalefet var. Ama bakın burada sırf Adıyaman Havalimanı’ndan 100 bin vatandaşımızın tahliyesini karşılarken binlerce kargo yükümüzü buraya getirerek vatandaÅŸlarımıza anında ulaÅŸtırma imkanına kavuÅŸtuk. Depremde hasar gören vatandaÅŸlarımızın hem buradan tahliyesini hem de gelip müdahale etmek isteyen gönüllülerimizin kısa sürede ulaÅŸmanı saÄŸladık. Hava yolları çok baÅŸarılı bir sınav verdi.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Karaismailoğlu, bütün hava yolu şirketlerine de teşekkür ederek, şirketlerin deprem bölgesine uçaklarını gönderdiklerini ve disiplinli bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.
“Kara yollarında da hiçbir sıkıntı yaÅŸamadık”
Depremden etkilenen Yunanistan büyüklüğünde bir coÄŸrafyada 10 bin kilometre uzunluÄŸunda kara yolu ağının yer aldığını, bu ağın sadece yüzde 2’sinin depremden etkilendiÄŸini belirten KaraismailoÄŸlu, 10 bin kilometrelik yolun vatandaÅŸa ulaÅŸmakta can damarı olduÄŸunu aktardı.
%2FNew%20folder%20(8)%2FAA-30520111.jpg)
Bu kesimin de tamamen 2002 öncesinde yapılmış yapılarda ve yollar olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
“Onları da kısa sürede müdahale ederek, ilk iki gün içerisinde faaliyete geçirdik. Yani ulaşım açısından kara yollarında da hiçbir sıkıntı yaÅŸamadık. Çünkü o yüzde 2’lik kısmında alternatif yolları vardı. Nurdağı mesela… Depremden en çok etkilenen bölge. Orada 150 metre yüksekliÄŸinde viyadüklerimiz var. Orada sismik izolatörler var ve hiçbir ÅŸey olmadı. O günden bugüne çalışmalara devam ediyorlar. Aynı ÅŸekilde KahramanmaraÅŸ-Göksun arası yine depremin merkezinde bir yer. 11 tane tünelimiz var orada. Hiçbir ÅŸey olmadı. Hiç kesintisiz hizmet vermeye baÅŸladı.”
Hatay Havalimanı’nın kalıcı bakımlarının da yapılacağını, deprem bölgesindeki bütün havalimanlarının aktif olduÄŸunu ve sivil uçuÅŸların devam ettiÄŸini vurgulayan KaraismailoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:
“Yaptığımız ulaÅŸtırma altyapı yatırımlarının ne kadar önemli olduÄŸunu böyle afet durumlarında bir kez daha test etmiÅŸ oluyoruz. 26 havalimanımızı niye 57’ye çıkardık? İşte bunun önemli sebeplerinden bir tanesi buydu. UlaÅŸtırma yatırımları stratejik yatırımlardır. Kullanmazsınız ama 100 yılda bir defa kullanırsınız ve yaptığınız yatırımın katlarcasını karşılarsınız. Åžimdi bizi eleÅŸtiriyorlar Gökçeada’da niye havalimanı var? İşte görüyorsunuz yaÅŸadık bunu. Adıyaman’da havalimanı olmasaydı ne olacaktı? Aynı ÅŸekilde diÄŸer havalimanlarımız da öyle. Vizyonsuzlar, bunları eleÅŸtirebilir. Ama biz yaptığımız iÅŸin doÄŸru olduÄŸunu ve ne için yaptığımızı çok iyi bildiÄŸimiz için bu yatırımları yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Hem bu durumlarda bunu kullanmak için hem de geliÅŸen, büyüyen ve dünyanın en büyük 10. ekonomisine sahip olacak ülkenin en önemli iÅŸ gücü, en önemli teÅŸvik edici ve dinamiÄŸi ulaşım ve altyapı projeleri olacaktır. Sadece büyük Türkiye’yi düşündük ve o yüzden yatırımlarımızı yaptık, yapmaya da devam edeceÄŸiz.”
Karaismailoğlu, depremden etkilenen bölgede yaklaşık 2 bin kilometre demir yolu hattı olduğunun altını çizerek, şu anda 56 kilometrelik kısmın dışında bütün demir yolu hattının kullanıldığını kaydetti.
Malatya ve Gaziantep’e konteynerlerin demir yolu ile getirildiÄŸine iÅŸaret eden KaraismailoÄŸlu, demir yoluyla konteyner taşımanın daha kolay olduÄŸunu, konteynerlerin, demir yoluyla Sivas üzerinden Malatya’ya ve Mersin’den Gaziantep’e kadar getirilebildiÄŸini söyledi.
Demir yollarının 100 bin kiÅŸinin bölgeden tahliyesi ve bölgeye ulaşımda çok büyük görev aldığını bildiren KaraismailoÄŸlu, “30 bine yakın vatandaşımızı deniz yoluyla, özellikle İskenderun Limanı’ndan yolcu feribotlarımızla taşıdık. Ayrıca yük kısmında da İskenderun Limanı ve Mersin Limanı bu bölgeye lojistik destek için de çok önemli fonksiyon icra ettiler. Kara yollarımız zaten 24 saat çok yoÄŸun bir ÅŸekilde bu transferleri saÄŸladılar. Ayrıca bu ulaÅŸtırma ve tahliye iÅŸleri Bakanlığımızın sorumluluÄŸunda olduÄŸu için diÄŸer vatandaÅŸlarımızın ve özel sektörün de otobüslerini ve minibüslerini kullanarak buradan tahliye imkanı da saÄŸlamış olduk.” ifadelerini kullandı.
Son 20 yıldaki ulaştırma altyapı projelerinin ekonomik faydalarının yanında olası afet durumlarında lojistiğe olan katkı sağladığına da dikkati çeken Karaismailoğlu, bu yatırımların ve projelerin deprem sürecinde çok başarılı bir sınav verdiklerini vurguladı.
Mega projeler depreme dayanıklı
KaraismailoÄŸlu, ulaÅŸtırma yatırımlarında en son teknolojik imkanların kullanıldığını belirterek, “Bakın bu kadar dünyanın en büyük ÅŸiddetli bir depreminde ulaÅŸtırma altyapılarımız etkilenmiyorlar. Özellikle Marmara’da düşünülen İstanbul depreminde bu bizim büyük altyapı projelerimiz kullandığımız teknoloji sayesinde zarar görmeyerek 24 saat iÅŸletmelerini yapacaklar.” dedi.
Adil Karaismailoğlu, şöyle konuştu:
“İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara, Marmaray, Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projeler deprem olduÄŸu anda aynen çalışmaya devam edecek. Bir olası bir afet durumunda Kuzey Marmara, Avrasya Tüneli olsun, Marmaray olsun, bunlar hepsi birer acil ulaşım yolu olacak. Avrasya Tüneli’nde mesela tünelin iki kısmında zeminin boÅŸ ve yumuÅŸak olduÄŸu kısımlarda sismik izolatörler kullanıyoruz. Yani burada depremden dolayı gelmiÅŸ olan yükü karşılayacak izolatörler var, tünele olan etkisini azaltan izolatörler bunlar. Marmaray’da da sismik izolatörler kullandık. Yine kara yolu projelerimizde de sismik izolatörler kullanıyoruz. İstanbul’da olası bir durumda Kuzey Marmara yolu özellikle acil ulaşım yolu olacak.”
İstanbul Havalimanı’nın ne kadar gerekli olduÄŸunun anlaşıldığını söyleyen KaraismailoÄŸlu, olası bir durumda iki havalimanından (İstanbul ve Atatürk havalimanları) birisinin çalıştırılabileceÄŸini kaydetti.
“Mersin-Osmaniye-Adana-Gaziantep demir yolu hattımızı 2024 sonunda bitireceÄŸiz”
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen şehirleri eskisinden çok daha iyi hale getireceklerini belirten Karaismailoğlu, bölgeleri yeniden ihya ederken, ulaştırma altyapılarını da geliştireceklerini söyledi.
Bakan Karaismailoğlu, bölgede devam eden onlarca projeleri bulunduğunu ve bunları bir an önce bitireceklerini vurgulayarak, burada havalimanı altyapılarının önemli ölçüde tamamlandığını kaydetti.
Bölgede önemli demir yolu yatırımları yapacakları bilgisini veren KaraismailoÄŸlu, “İnÅŸaatı devam eden Mersin-Osmaniye-Adana-Gaziantep demir yolu hattımızı 2024 sonunda bitireceÄŸiz. Bunu bitirince İstanbul’dan, Edirne’den hızlı trene binen bir vatandaşımız, kesintisiz ÅŸekilde Gaziantep’e kadar ulaÅŸabilecek. Yaklaşık 8 saat içerisinde İstanbul-Gaziantep yolculuÄŸu yapılabilecek. Aynı ÅŸekilde Ankara-Sivas hattını önümüzdeki günlerde açacağız. BittiÄŸinde bunu Kars’a kadar uzatacağız. Aynı ÅŸekilde Sivas’tan Malatya ve Elazığ’a kadar da indireceÄŸiz. Mersin-Gaziantep hattını da bitirdiÄŸimizde Åžanlıurfa’ya uzatacağız. Habur’dan getirip sınırımıza baÄŸlayacağız.” diye konuÅŸtu.
%2FNew%20folder%20(8)%2FAA-30520434.jpg)
“Hızlı tren hatları üretimi, istihdamı ve turizmi artıracak”
Irak hükümetinin yanı sıra Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Körfez ülkeleriyle de demir yolu özelinde görüşmeler yaptıklarına işaret eden Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Siz bu hızlı treni Gaziantep’ten Habur’a, Musul üzerinden BaÄŸdat’a indirdiÄŸinizde aslında yeni bir baharat yolu inÅŸa etmiÅŸ oluyorsunuz. Bunlar, en büyük lojistik imkanları, ticari koridorları ve Türkiye’nin gücünü gösteren hatlar. Biz bir taraftan bunları planlıyoruz. Burada ticaret, ihracat ve hareketlilik artacak. Adıyaman’a ve bölgeye müthiÅŸ bir hareketlilik getirecek. Buradaki üretimi, istihdamı ve turizmi artıracak. Biz 2053’ün planlarını yaparken dünyadaki lojistik koridorları da bir taraftan dizayn ediyoruz.”
Adil KaraismailoÄŸlu, Türkiye’nin bölünmüş yol uzunluÄŸunun 29 bin kilometreye ulaÅŸtığının altını çizerek, 2053’te bunu 38 bin kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Bugün 13 bin 100 kilometre olan demir yolu ağını ise 2053 yılında 28 bin kilometreye ulaştırmayı planladıklarını belirten Karaismailoğlu, şu anda ülke genelinde devam eden demir yolu yatırımlarının bugünkü maliyetinin 27 milyar dolara ulaştığını söyledi.
KaraismailoÄŸlu, yatırımların tamamlanmasıyla hızlı tren olan il sayısının 8’den 54’e yükseleceÄŸini vurgulayarak, “Bunu uluslararası koridorlara baÄŸladığımızda, yıllar sonra DoÄŸu Ekspresi Kars’tan Bakü’ye kadar gidebilecek. Onun alt yapısını biz bugünden planlıyoruz. Yine Nahçıvan üzerinden Zengezur Koridoru’ndan Bakü’yü planlıyoruz. Gaziantep’ten, Åžanlıurfa’dan, Adıyaman’dan, Mardin’den Basra Körfezi’ne uzanan bir uluslararası ve dünyanın en önemli baharat yollarından bahsediyoruz. Bizim bir yatırım programımız var. Biz bunu takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Burası eskisinden daha iyi olana kadar devam edeceÄŸiz”
Son 1 aydır yatırımlarını, insan ve makine güçlerini tamamen deprem bölgesine sevk ettiklerini belirten Karaismailoğlu, şimdi bölgede yavaş yavaş düzenin sağlandığını ve geçici barınma alanlarının da oluşmaya başladığını anlattı.
KaraismailoÄŸlu, dolayısıyla artık ÅŸantiyelerine dönmeye baÅŸladıklarını ancak depremden etkilenen illerden ellerini hiçbir zaman çekmeyeceklerinin altını çizerek, “Burası eskisinden daha iyi olana kadar devam edeceÄŸiz.” dedi.
Türkiye genelinde devam eden yatırımlarının da bulunduğuna işaret eden Karaismailoğlu, deprem gündemi nedeniyle erteledikleri bazı açılışları da artık gerçekleştireceklerini dile getirdi.
Karaismailoğlu, bunlardan en önemlilerinin Ankara-Sivas hızlı tren hattı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Nisan sonuna gelmeden bunu da bitirip hizmete alacağız. Sadece Sivas’ı deÄŸil Kırıkkale ve Yozgat’ı da baÄŸlamış oluyoruz. Yine İstanbul’da BaÅŸakÅŸehir-Çam ve Sakura Åžehir Hastanesi’nden geçen metro hattımızın da son aÅŸamasına geldik. Onu da önümüzdeki günlerde açarak hem dünyanın en büyük kapasiteli ve en modern hastanesi, günlük 100 bin insan hareketinin olduÄŸu hastaneyi metroyla buluÅŸturup, İstanbul’un yeni toplu yaÅŸam alanları olan KayaÅŸehir ve BaÅŸakÅŸehir’i de metro ile buluÅŸturmuÅŸ oluyoruz. Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattının da Gayrettepe uzantısını önümüzdeki günlerde açacağız. Ankara’da AKM-Kızılay metro hattını önümüzdeki günlerde hizmete alacağız. Zigana Tüneli 14,5 kilometreyle Avrupa’nın en uzun tüneli. Bunu da önümüzdeki günlerde hizmete alacağız. Adana’da 15 Temmuz Åžehitler Köprüsü’nü de bitiriyoruz.”
Türkiye’nin ulaÅŸtırma ve altyapı alanındaki yatırımlarının dünya tarafından ciddi ÅŸekilde takip edildiÄŸini, yaptıkları bütün iÅŸlerle gurur duyduklarını ancak hiçbir zaman yetinmediklerini aktaran KaraismailoÄŸlu, büyük hedefleri olduÄŸunu ve bunlara ulaÅŸmak için de olmazsa olmazlarının güçlü bir ulaÅŸtırma altyapısı olduÄŸunu bildirdi.
KaraismailoÄŸlu, “Çok büyük iÅŸler yaptık. Yapmaya devam edeceÄŸiz. Ancak (depremden bölgesi) buradan hiçbir zaman elimizi çekmeyeceÄŸiz. 30 gündür burada milletimizle beraberiz. Biz milletimiz sıkıntı içerisindeyken baÅŸka yere gidemezdik. Geceleri çadır kentlerde gündüzleri iÅŸimizin başında vatandaşımızın biraz daha yüzü gülümsesin diye daha rahat yaÅŸam konfor alanları üretiyoruz. Vatandaşımızı çadırda gördükçe bu alanları (konteyner) bir an önce bitirmek için çalışıyoruz. Çadır kentlerde mart sonu itibariyle önemli bir mesafeyi aÅŸmış olacağız ama nisan sonu itibariyle Adıyaman ve diÄŸer deprem bölgelerinde çadır görmeyeceÄŸiz. Hedefimiz budur.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
“Son 20 yılda yaptığımız projeler bizim yüz akı projelerimizdir”
Deprem bölgesinde 10 bin kilometre kara yolu, 2 bin kilometre demir yolu ağı olduğunu aktaran Karaismailoğlu, son teknolojiyle yapılacak hızlı tren hatlarının devreye girmesiyle mevcut demir yolu hattının lojistik yük hattı olarak kullanılacağını söyledi.
KaraismaioÄŸlu, Nurdağı’nda yaptıkları 150 metre yüksekliÄŸindeki viyadüğün ileri teknoloji ve mühendislik sayesinde herhangi bir hasar almadığını belirterek, “Biz bilim insanlarıyla çalışıyoruz. Sonuçta projenin niteliÄŸi, yapıldığı yer, zemim etütleri, bunlar çok önemli. Aslında siz bilime uyduÄŸunuzda, yasalara, yönetmeliÄŸe uyduÄŸunuzda aslında bir sorun yaÅŸamıyorsunuz. Ama bunların sağından solundan dönmeye çalıştığınız zaman maalesef böyle üzüntülü durumlarla karşılaşılıyoruz. O yüzden biz yaptığımız her projenin arkasındayız. Özellikle son 20 yılda yaptığımız projeler bizim yüz akı projelerimizdir.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Projeleri en son mühendislik çözümleriyle hayata geçirdiklerinin altını çizen KaraismailoÄŸlu, “Dünyaya bu mühendislik yöntemlerini artık ihraç eder duruma geldik.” dedi.
Bakan Karaismailoğlu, projelerin olası afet durumlarında hizmet vereceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Gerek İstanbul Havalimanı olsun gerek Kuzey Marmara Otoyolu olsun, 400 kilometrelik bir aÄŸdan bahsediyoruz, yani bütün Marmara’yı neredeyse çepeçevre sarıyor. Yine Avrasya Tüneli bakın çift katlı ve iki kıtayı birbirine baÄŸlayan dünyanın mühendislik açısından ender projelerinden birisi. Hatta üç kat diyebiliriz, altında da bir servis yolu var, bakım hizmeti vermek için. Orada da sismik izolatörler var. Depremden gelecek olan yükleri karşılamak için izolatörler, tünelimizi koruma altına alıyorlar. Yine batırma tüple yaptığımız Marmaray’ı da aynı ÅŸekilde bu izolatörler, depremden gelecek yükleri minimuma indiren ve tüneli koruyan yapılar olarak inÅŸallah hizmet verecekler.”
İstanbul’da ÅŸu anda 100 kilometrenin üzerinde demir yolu yatırımının devam ettiÄŸini, ikisini hizmete açtıklarını anlatan KaraismailoÄŸlu, “DiÄŸerleri devam ediyor. Metro istasyonlarımız, böyle olası afet durumlarında bir taraftan sığınak olarak kullanılacak, hatlarımız da hizmet vermeye devam edecek. ‘Hayat ulaşınca baÅŸlar’ diyoruz ya aslında bu, yaptığımız güçlü yatırımlarla oluyor.” diye konuÅŸtu.
Karaismailoğlu, deprem bölgesinde hızla normal hayata dönmek için çok büyük gayretle ve sistemle çalıştıklarını ama her şeyin bitmesi için zaman gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
“Bölge çok büyük bir darbe aldı ve buradan göç edenler de çok oldu. Ama yapacağımız bu yatırımlar, yapacağımız hazırlıklarla onların hızlı bir ÅŸekilde geri dönmelerini saÄŸlamak da bizim önemli bir çalışmamız. Koordinasyon ekiplerince haftalık, aylık planlamalar yaparak hayatın normal akışına dönmesini saÄŸlamaya çalışıyoruz. Bakanlığımıza, devletimize ait ne kadar iÅŸ makinesi varsa deprem bölgesinde çalışıyor. Dünyanın en büyük depremlerinden biri olduÄŸunu vatandaÅŸlarımız da görüyor, bu kadar büyük bir ölçekte bir depreme müdahale edilmesi gereken planlamaların çok çok üzerinde bir efor sarf edildiÄŸini de görüyorlar. Ama tabii ki ÅŸu an yaÅŸam onlar için daha zor. Neler yapabileceÄŸimizi, nasıl çalıştığımızı da görüyorlar. Bu iÅŸin üstesinden kimin kalkabileceÄŸini de çok iyi biliyorlar. İnÅŸallah onlarla birlikte, onların bize vereceÄŸi motivasyonlarla devam edeceÄŸiz. İnÅŸallah devlet, millet, el ele vererek bütün zorlukların üstesinden geleceÄŸiz. Bundan sonra tek ihtiyacımız olan ÅŸey zaman.”
Ramazan ayında da deprem bölgesinde önemli çalışmalar yapacaklarını bildiren KaraismailoÄŸlu, “Ramazanda burada çok farklı bir ortam üretmek istiyoruz. Onun planlamalarımızı yapıyoruz. Bütün deprem bölgesinde ramazanda inÅŸallah milletimizi bir nebze olsun bu kadar üzüntünün içerisinde o manevi havayla birlikte biraz daha rahatlatmak için önemli çalışma yapacağız.” ifadelerini kullandı.
Adil Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“VatandaÅŸlarımız müsterih olsunlar. Onlar bize güveniyorlar, biz de milletimizle beraber bütün iÅŸlerin üstesinden geleceÄŸiz. 24 saat onlarla beraberiz. Gece gündüz, sokaktayız, çadırdayız, konteynerdeyiz. Tabii ki bireysel de olsa, münferit de olsa bazı tepkiler olabiliyor. Onlar da çok haklıdırlar. Sonuna kadar haklıdırlar çünkü can kayıpları var, yaÅŸanan dünyanın en büyük afetlerinden biri. Onun üzüntüleri var, onlar da haklıdır. Ama burada devlet millet el ele, bu iÅŸin üstesinden geleceÄŸimizi onlar da çok iyi biliyorlar ve sonucunda kucaklaşıyoruz ve inÅŸallah onların duaları bizi ayakta tutacak ve bu iÅŸlerin daha da hızlanmasını saÄŸlayacak.”
Kaynak: AA
