Bakan Varank, yerli Kovid-19 aşısı için gönüllü oluyor

Bakan Varank, yerli Kovid-19 aşısı için gönüllü oluyor

Bakan Varank, yerli Kovid-19 aşısı için gönüllü oluyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında geliştirilen VLP aşısını gönüllü yaptıracak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısı için gönüllü oluyor.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, TÃœBÄ°TAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli aşının insan denemelerinin Faz-1 aÅŸamasına katılacak olan Varank, yarın sabah saatlerinde Ankara Onkoloji Hastanesi’nde müşahede altına alınacak.

Hastanede EKG dahil klinik parametreleri takip edilecek olan Varank, kan testleri yapıldıktan sonra ilk doz aşıyı vurulacak. Aşının ardından da çeşitli tetkiklerden geçirilecek olan Varank, geceyi hastanede geçirdikten sonra pazar günü taburcu edilecek.

VLP aşısı, deri altına yapılacak

Türkiye’de uygulanmaya baÅŸlanan aşıların aksine VLP aşısı, subkutan enjeksiyonu yöntemiyle koldan kas içine deÄŸil, deri altına yapılacak. Varank, 21 gün sonra ikinci doz aşıyı alacak.

Ankara Onkoloji Hastanesi Faz-1 Klinik AraÅŸtırma Merkezi’nde Varank gibi TÃœBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da gönüllü olarak aşılanacak.

İnsan denemelerine 36 kişi katılıyor

Orta DoÄŸu Teknik Ãœniversitesinden Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Ãœniversitesinden Ä°hsan Gürsel çiftinin ortak projesi sonucu geliÅŸtirilen VLP aşı adayının insan denemeleri, 18 artı 18’lik biri düşük, diÄŸeri yüksek doz olmak üzere iki gruba uygulanıyor. Her 2 grubun 6’sı plasebo. Yani içinde aktif ya da etken bir madde bulunmayan enjeksiyonlardan oluÅŸuyor.

Aşının Faz-2’si Ä°ngiliz varyantına uygun

Varank ve Mandal dışındaki gönüllülerin isimleri gizli tutuluyor. Aşıyı uygulayan saÄŸlık personeli de uygulanan kiÅŸideki enjeksiyonun içeriÄŸi hakkında bilgi sahibi olamıyor. Gürsel çiftinin inovatif aşı adayının haziranda Faz-2’ye, aÄŸustosta da Faz-3’e geçmesi planlanıyor. Yerli VLP aşı adayının Faz-2 çalışması, Ä°ngiliz varyantına göre hazırlandı.

Dünyada sayılı, Türkiye’de tek

Dünyada sayılı, TÃœBÄ°TAK Kovid-19 Türkiye Platformu kapsamında ise tek VLP teknolojisiyle geliÅŸtirilen aşı adayı, 30 Mart’ta Dünya SaÄŸlık Örgütünün Kovid-19 aşı adayları listesinde yer alarak dünyada bu türde klinik aÅŸamaya geçen 4’üncü aşı adayı oldu.

Aşının üretim üssü Gebze

Varank, Mayda ve Ä°hsan Gürsel çiftinin çalışmalarını yerinde görmek amacıyla ocakta Nobel Ä°laç’ın Gebze TÃœBÄ°TAK Marmara Teknokent’teki (MARTEK) Biyoteknolojik Ä°laç Tesisi’ni ziyaret etmiÅŸti.

Virüsü taklit ediyor

VLP tipi aşılarda, geliştirilen virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak şekilde taklit ediyor. Bu parçacıklar, bağışıklık tepkisi uyandırırken hastalığa da neden olmuyor.

Gürsel çiftinin geliştirdiği aşı adayının başka bir özelliği de diğer VLP aşılarından farklı olarak bu platformda virüsün 4 yapısal proteini de aşı antijeni olarak kullanılıyor. Bu yönüyle dünyada klinik insan denemeleri fazına giren bir aşı adayı bulunmuyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir