‘Bataklık Operasyonu’ iddianamesi kabul edildi

'Bataklık Operasyonu' iddianamesi kabul edildi

'Bataklık Operasyonu' iddianamesi kabul edildi

Kamuoyunda “Bataklık Operasyonu” olarak bilinen soruÅŸturma kapsamında 73 zanlı hakkında hazırlanan iddianamede, örgüt yöneticiliÄŸiyle suçlanan sanıklar Nejat DaÅŸ ve Çetin Gören için iki ayrı suçtan toplam 1482’ÅŸer yıla kadar hapis istendi.

Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca yürütülen ve kamuoyunda “Bataklık Operasyonu” olarak bilinen soruÅŸturma kapsamında silahlı suç örgütüne yönelik “suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama” ve “uyuÅŸturucu ticareti”ne iliÅŸkin iddianameyi kabul etti.

İddianamede, 2 sanık örgüt kurucusu ve elebaşı, 5 sanık örgüt yöneticisi, 53 sanık örgüt üyesi, 13 sanık ise örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmekle suçlandı.

Ä°ddianamede örgüt kurucusu ve yöneticileri olarak yer alan sanıklar Nejat Daş ve Çetin Gören ile “örgüt yöneticisi” olarak gösterilen sanıklar Cemal Deniz Åžahan, Perry James Young, Handan Kaymaz, Halil ArslantaÅŸ ve UÄŸur Bülent Göçer’in, “suç iÅŸlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı deÄŸerlerini aklamak” suçlarından 60’ar kez, “zincirleme olarak suçtan kaynaklanan mal varlığı deÄŸerlerini aklamak” suçundan 450’ÅŸer yıldan 1470’er yıla kadar, “suç iÅŸlemek amacıyla örgüt kurmaktan” ise 5’er yıldan 12’ÅŸer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Sanıklar Abdullah Kaan Karabulut, Abdullah Serhat Batman, Ahmet Korkmaz, Ali Sunar, Arzu EriÅŸkin, Asuman Bilici, Atilla Yıldırım, Atilla Can DaÅŸ, Ayten KocaaÄŸaoÄŸlu, Baran KarakuÅŸ, Baran Onur, Belgin Gören, DoÄŸan Kaptan, Engin MemiÅŸ, ErtuÄŸrul AydoÄŸan, Evin Atılgan, Fadile Köse, Faruk Ä°ÅŸcan, Halit Öztürk, Hanife DaÅŸ, Hanifi Gören, Hasan Gök, Hayrettin Yıldız, Hidayet KocaaÄŸaoÄŸlu, Hüseyin Atasoy, Hüseyin Kalmuk, Ä°brahim Halil Akgül, Ä°lhan Acer, Ä°smail Karabacaklar, Kadir AÄŸdoÄŸan, Kadir Bilici, Kemal Kandemir, Kevork Durna, Mahmut Bilici, Mahmut Güney, Mahmut Yücel, Mehmet Kul, Mehmet Murat BuldanlıoÄŸlu, Mehmet Selim Akçay, Mehmet Veysi Yüzer, Merve Menga, Musa Nadir Kale, Necmettin Yüksek, Onur Ayar, Orhan Bozkurt, Sait Börekci, Samet TürkoÄŸlu, Selma Bilici, Servet DaÅŸ, Vakkas Bilici ve Zülfü Menga hakkında, “suçtan kaynaklanan mal varlığı deÄŸerlerini aklamak” ve “suç iÅŸlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçlarından 8 yıl 6’ÅŸar aydan 20’ÅŸer yıla kadar hapis istendi.

“Suç iÅŸlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçundan sanık Ahmet Seçen ile “örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek” suçundan Ahmet Kök, Ali Cengiz KocaaÄŸaoÄŸlu, Bekir Tamer, Bülent Kök, Enver AÄŸdoÄŸan, Faruk Akar, Mehmet Bilici, Metin EriÅŸkin, Oya Kireç, Sevgi Tamer, Taner AÄŸdoÄŸan, Umut AÄŸdoÄŸan ve Yalçın AÄŸdoÄŸan’ın ise 6’ÅŸar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talebinde bulunuldu.

Suç örgütü elebaşı Gören’in FETÖ ve PKK’ya para gönderdiÄŸi iddiası

İddianamede, sanıklar Çetin Gören ve Nejat Daş, suç örgütü kurucusu ve lideri olarak yer aldı.

Ä°ddianamede, Gören’in Brezilya’da “uluslararası uyuÅŸturucu madde ticareti” Hollanda’da “kara para aklama”, “sahtecilik”, “uyuÅŸturucu madde ticareti”, “suç örgütü üyesi olmak” ve “ateÅŸli silah bulundurmak” suçlarından “kırmızı bülten” ile arandığı, Ä°talya’da ise tutuklama talebinin bulunduÄŸu ifade edildi.

Hollanda’da uyuÅŸturucu ticareti suçundan yargılanan Gören’in, 2011’de Türkiye’ye döndüğü, memleketi Gaziantep’teki akrabaları aracılığıyla gayrimenkul iÅŸleriyle uÄŸraÅŸtığı aktarılan iddianamede, ÅŸirketleri aracılığıyla uyuÅŸturucu ticaretinden elde ettiÄŸi parayı akladığının tespit edildiÄŸi belirtildi.

Ä°ddianamede etkin piÅŸmanlık hükümlerinden yararlanmak için itirafçı olan sanık H.A’nın ifadesinde Gören’in eylemlerini detaylarıyla anlattığı bilgisine de yer verildi.

Buna göre 1996’da Hollanda’da ikamet ettiÄŸi evde 37 kilogram eroin bulunması üzerine Türkiye’ye kaçan H.A, bir süre sonra cezasını çekmek için tekrar Hollanda’ya döndü. H.A, burada tutulduÄŸu cezaevinde kendisi gibi uyuÅŸturucudan tutuklanan Çetin Gören ile tanıştı.

Ä°fadesinde Gören’in uyuÅŸturucu ticareti yaptığını burada öğrendiÄŸini belirten itirafçı sanık, tahliye olduktan sonra Hollanda’da bir kafede tesadüfen karşılaÅŸtığı Gören’in kendisine uyuÅŸturucu ticareti teklifinde bulunduÄŸunu anlattı.

Bunun üzerine 2012’de 400 kilogram kokain ticareti yaptıklarını, bunun 200’ünün Ekvador’daki kokain karteline, 15’inin kendisine, 15’inin Ali Rıza Ustubi’ye 170 kilogramının ise Çetin Gören ile Abdul ve Scarface isimli kiÅŸilere ait olduÄŸunu ifade eden H.A, kokainin Hollanda’daki Fas uyruklu kiÅŸiler aracılığıyla piyasaya sürüldüğünü aktardı.

Bu ticaretten 500 bin avro aldığını, Gören’e ise 7 milyon avro kaldığını anlatan H.A, paranın geri kalan kısmının Hawala (güvenilir aracılar vasıtasıyla) yöntemiyle Ekvador’a gönderildiÄŸini bildirdi.

H.A, 8 Ekim 2012’de Güney Amerika’dan Belçika’nın Anwers limanına getirilen muz ve ananas yüklü konteynerlerde 8 ton kokain ele geçirildiÄŸi sırada ise Türkiye’de bulunduÄŸunu iddia etti.

Ä°tirafçı sanık H.A, Çetin Gören’in Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) gazete ve dergilerine abone olduÄŸunu, örgütün Hollanda abisine elden himmet adı altında 150 bin avro verdiÄŸini iddia etti.

H.A, Ä°nterpol kayıtlarının silinmesi için FETÖ’ye ayrıca 500 bin avro veren Gören’in kendisine, “Bu nasıl cemaat arkadaÅŸ? Bunların dini imanı para. Benim ne iÅŸ yaptığımı bildikleri halde yine de benden ‘Allah rızası için’ para istiyorlar.” serzeniÅŸinde bulunduÄŸunu aktardı.

FETÖ üyeleri Ahmet SevilmiÅŸ ve Murat Elmas’ın 2014’te kendisiyle görüştüğünü de anlatan H.A, “Benimle alakalı bir soruÅŸturma olduÄŸunu söylediler ve yardımcı olmak için 1 milyon lira himmet parası istediler. Bunun çok olduÄŸunu söylediÄŸimde ‘Bu para çok deÄŸil zaten sen Allah rızası için himmet vererek bu dertten kurtulmuÅŸ olacaksın.’ dediler. 1 milyon lira himmet ödemeyi kabul ettim.” ifadelerini kullandı.

PKK’ya 60 milyon avro aktarmış

Ä°ddianamede, sanık Gören’in, terör örgütü PKK’ya 60 milyon avro aktardığına dair tespit de yer aldı.

Polis tarafından hazırlanan rapora dayandırılan tespitlere göre Gören’in, Gaziantep’te PKK ile baÄŸlantısı bulunan H.A. aracılığıyla 2011-2012 yıllarında Brüksel üzerinden Gaziantep’e kuryeler aracılığıyla 120 milyon avro gönderdiÄŸi ifade edildi.

Söz konusu paranın 60 milyon avroluk kısmının, H.A’nın ailesi tarafından PKK’ya gönderildiÄŸi, kalan 60 milyon avronun ise Gören’in kiralık kasalarında saklandığı öne sürüldü.

“Türk Escobar” Nejat DaÅŸ

Ä°ddianamede, suç örgütünün kurucu ve yönetici diÄŸer ismi sanık Nejat DaÅŸ’a ait bilgiler de yer aldı.

Buna göre örgüt üyeleri arasında kendisinden “abi” olarak bahsedilen DaÅŸ, 1990’lı yılların başından itibaren Lucky-S ve Kısmetim-1 gemilerinde Akdeniz’de uyuÅŸturucu madde ele geçirilmesi kapsamında Avrupa’da “Türk Escobar” olarak tanındı.

DaÅŸ, 1993’te Türkiye’de Lucky-S ve Kısmetim-1 isimli gemilerde yaklaşık 14 ton uyuÅŸturucunun ele geçirilmesi üzerine 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Örgüt yönetici ve üyelerine verdiÄŸi talimatlarla uyuÅŸturucu madde ticareti suçundan elde ettiÄŸi geliri aile ÅŸirketi CHS Group firması bünyesinde aklayan DaÅŸ, CHS Group firmasının alt kuruluÅŸu olan Åžehnaz Döviz bürosunun çalışanlarınca oluÅŸturulan “BOSS GRUP” adlı sohbet grubunda da elde edilen paraların aklanmasına yönelik iÅŸlemeleri takip etti.

İddianamede, suç gelirinin trafiğine ilişkin şu tespite yer verildi:

“SoruÅŸturma kapsamında elde edilen delillerden Nejat DaÅŸ’ın, özellikle öncül suç gelirlerinin Türkiye’ye kurye yolcular ve kurye tır ÅŸoförleri tarafından getirilmesinde tam inisiyatif yetkisine sahip olduÄŸu, anılan para trafiÄŸini yönettiÄŸi, internet uygulamaları üzerinden kurulan grupla örgüt üyelerine talimat verdiÄŸi ve üyeler arasında bilgi alışveriÅŸini saÄŸladığı anlaşılmıştır.”

Gören ile ortaklığını anlattı

Nejat DaÅŸ ifadesinde, Çetin Gören ile Almanya’da ticaret yapmak için Recep isimli bir kiÅŸi aracılığıyla tanıştıklarını, bir süre sonra da Ä°stanbul’da buluÅŸtuklarını anlattı.

Türkiye’de ticaret yapacağını kaydeden Gören ile Çagatay Döviz ünvanlı iÅŸ yerini aldıklarını belirten DaÅŸ, sabıkası nedeniyle iÅŸ yerinin kaydını kardeÅŸi Handan Kaymaz adına yaptıklarını ifade etti.

Bir süre sonra iÅŸ yeri ruhsatını devrettiÄŸini, ortaklık için koyduÄŸu 150 bin doları kendisine iade eden Gören ile ticaret iliÅŸkisine nokta koyduÄŸunu aktaran DaÅŸ, ancak Gören’in kendisine yönlendirdiÄŸi kiÅŸilerle Boommeranf isimli ÅŸirketi kurduklarını bildirdi.

Güney Afrika’dan gelen bilgi notu “Bataklık Operasyonu”nun fitilini ateÅŸledi

İddianamede, suç örgütüne yönelik soruşturmanın detaylarına da yer verildi.

Buna göre soruşturma, Güney Afrika İçişleri Müşavirliğinden gönderilen ve Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından ilgili birimlere ulaştırılan bilgi notunun değerlendirilmesiyle başladı.

Bilgi notunda, Çetin Gören’in, uyuÅŸturucu ticareti yapan suç örgütü elebaşı olarak bilindiÄŸi, elebaşı olduÄŸu örgütün kokain ticareti yaptığı ve elde edilen kara parayı aklamaya çalıştığı belirtildi.

Gören’in, sahte pasaport ve ehliyetle sahte faturalar kullandığı belirtilen bilgi notunda, sanık hakkında Brezilya adli makamlarınca kara para aklamak, evrakta sahtecilik, uyuÅŸturucu ticareti, suç örgütü üyeliÄŸi ve ruhsatsız ateÅŸli silah bulundurma suçlarından 21 Kasım 2016’da kırmızı bülten çıkartıldığı bildirildi.

Çetin Gören’in, 24 Mart 2007’de Brezilya’da suça iÅŸtirak eden kiÅŸilerle tutuklandığı, 2010’da cezaevinden geçici izinle ayrılmasına raÄŸmen dönmediÄŸi ifade edilen bilgi notunda, sanığa ait Gaziantep’teki banka kasasında 60 milyon avro bulunduÄŸu kaydedildi.

Bu bilgi notunun gönderildiÄŸi Mali Suçları AraÅŸtırma Kurulu (MASAK), hazırladığı rapor ve arÅŸiv kayıtlarını, 3 Aralık 2019’da Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına ulaÅŸtırdı. BaÅŸsavcılık da aynı gün şüpheliler hakkında soruÅŸturma baÅŸlattı.

Ardından 30 Haziran 2020’de, uyuÅŸturucu ve suç gelirlerine yönelik, kamuoyunda “Bataklık Operasyonu” olarak bilinen süreç baÅŸlatıldı.

Haklarında yakalama kararı bulunan 94 zanlıdan 74’ü gözaltına alındı, çok sayıda lüks ev ve araç ile şüphelilere ait banka hesaplarına el konuldu.

Zanlılardan biri soruşturma sürecinde hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir