Baykar Fen Lisesi öğrencileri ABD’de düzenlenen robotik yarışmasında çeyrek finale yükseldi
Baykar Fen Lisesi öğrencileri ABD'de düzenlenen robotik yarışmasında çeyrek finale yükseldi
ABD’nin Iowa eyaletinde düzenlenen uluslararası VEX Robotics yarışmasına katılan Baykar Fen Lisesi öğrencileri, farklı ülkelerden çok sayıda takımın yer aldığı organizasyonda çeyrek finale çıkma baÅŸarısı gösterdi.
ABD’nin Iowa eyaletinde düzenlenen uluslararası robotik yarışmasında mücadele eden Baykar Fen Lisesi öğrencileri, çeyrek finale kadar yükselerek önemli baÅŸarı kazandı.
16-18 Mart’ta gerçekleÅŸtirilen ve yaklaşık 150 takımın katıldığı “Create U.S. VEX Robotics Competition” kapsamında Türkiye ve Avrupa’dan tek takım olarak yer alan TULPAR robot takımı, çeyrek finale kadar yükselme baÅŸarısı gösterdi.
Baykar Fen Lisesi T3 Vakfı Temsilcisi Mahmut Sami Başarıcı, AA muhabirine, yarışmanın Çin, Kanada, Avustralya ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeden takımların katıldığı küresel ölçekte bir organizasyon olduğunu belirtti.
BaÅŸarıcı, “Amerika’da katıldığımız ilk yarışma, hatta VEX robotlarıyla alakalı uluslararası katıldığımız ilk yarışma. İlk olmasına raÄŸmen bu kadar ilerlemelerini takdirle ve sevinçle karşılıyoruz. Öğrencilerimiz sene başından beri çok fazla mesai harcadı.” dedi.
Okul olarak öğrencilerin uluslararası robotik, girişimcilik ve teknoloji ekosistemlerinde aktif rol almasını önemsediklerini vurgulayan Başarıcı, bu tür organizasyonların gençlere önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Başarıcı ayrıca, öğrencilerin elde ettikleri deneyimin ardından motivasyonlarının arttığını ve farklı uluslararası yarışmalara katılmayı hedeflediklerini kaydetti.
Okul olarak öğrencilerin organize ettiÄŸi benzer yarışmalara ev sahipliÄŸi yapmayı da hedeflediklerini, bu kapsamda mayıs ayında “BFL Fest” adıyla bir etkinlik düzenlemeyi planladıklarını aktaran BaÅŸarıcı, etkinlikte robotik yarışmaların yanı sıra hackathon ve ideathon gibi farklı alanlarda organizasyonların gerçekleÅŸtirileceÄŸini bildirdi.
Takım kaptanı Talha Yüksel Sayım da yarışmanın her yıl değişen bir tema etrafında şekillendiğini, bu yıl sahadaki topların farklı skorlama alanlarına yerleştirilmesi üzerine kurulu bir sistem geliştirdiklerini anlattı.
Yarışmaya hazırlık sürecinde yoÄŸun çalışma temposu geçirdiklerini dile getiren Yüksel, “Bu sene verilen temaya uygun en efektif robotu yapmak için gecemize gündüzümüze kattık. Yeri geldi atölyede sabahladığımız, gece 05.00’lerde çıktığımız oldu. Bazen hiç çıkmadığımız da oldu, orada iki günümüzü geçirdiÄŸimiz de oldu.” diye konuÅŸtu.
ABD’de ülkesini temsil etmenin kendileri için büyük gurur olduÄŸunu ifade eden Yüksel, yarışmada Türk bayrağıyla sahaya çıkmanın, diÄŸer takımlarla etkileÅŸim kurmanın ve uluslararası ortamda yer almanın kendileri açısından önemli bir deneyim olduÄŸunu kaydetti.
Yüksel, çeyrek final elemelerine raÄŸmen elde ettikleri deneyimin en büyük kazanım olduÄŸunu vurgulayarak, “Biz buraya geldik, çeyrek finallere kadar çıktık. Sonrasında elendik. Belki baÅŸka herhangi bir ödül alamadık. Ama asla baÅŸarısızlık demek deÄŸil. Bizim buradan kazandığımız en büyük ödül ÅŸu olmalı. Buradaki deneyimimiz. Bir ödül kazanılabilir fakat bir deneyimi kazanmak hepsinden daha zordur.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
