Bayraktar DİHA’nın 2022’de seri imalata geçmesi planlanıyor

Bayraktar DİHA'nın 2022'de seri imalata geçmesi planlanıyor
İlk kez TEKNOFEST’te sergilenen ve uçuÅŸ testlerinde sona gelinen Bayraktar Dikey İniÅŸ Kalkışlı İnsansız Hava Aracı Sistemi’nin (DİHA) seri imalat ve teslimatlarının 2022 içerisinde yapılması hedefleniyor.
Anadolu Ajansının medya paydaşı olduÄŸu Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST‘te görücüye çıkan Bayraktar DİHA, dikey iniÅŸ kalkış özelliÄŸiyle dar alanda operasyon kabiliyeti saÄŸlıyor. 150 kilometreye kadar haberleÅŸme menziline sahip olan araçta, sensör füzyonu yardımlı tam otonom iniÅŸ, kalkış ve seyir özelliÄŸi de bulunuyor. Bayraktar DİHA’nın düşük yakıt tüketimli benzinli motoru, yüksek dayanım süresi sunuyor.
Baykar Hava Aracı Tasarım Mühendisi Burak Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayraktar DİHA’nın pist gereksinimi olmadan olduÄŸu yerden havalanarak hem deniz platformlarında hem de karakollarda veya birlikler içerisinde konuÅŸlanarak bu pist ihtiyacını ortadan kaldırıp uçuÅŸu gerçekleÅŸtiren bir hava aracı olduÄŸunu söyledi.
Kalkış ve iniÅŸini üzerinde bulunan 4 adet elektrik motoruyla gerçekleÅŸtirdiÄŸini belirten Özbek, “Daha sonra arkasındaki içten yanmalı benzinli motoruyla da normal seyrini gerçekleÅŸtiriyor. Bu ÅŸekilde hibrit bir yapıya sahip olması nedeniyle de herhangi bir elektrikli hava aracının sahip olamayacağı kadar uzun ÅŸekilde 12 saate kadar havada kalabiliyor.” diye konuÅŸtu.
Hareketli platformlara iniş kalkış yapabiliyor
Özbek, Bayraktar DİHA’nın aynı zamanda içten yanmalı motorunun üzerindeki alternatör sayesinde bataryalarını ÅŸarj edilebildiÄŸini aktararak, ÅŸunları kaydetti:
“Faydalı yük kapasitesi 5 kilogram. Üzerinde bulunan gündüz kamerası, termal kamera, lazer iÅŸaretleyici ve mesafe ölçer ile yerdeki birlikleri koordine edebiliyor. 50 kilogramlık kalkış ağırlığı var. Kanat açıklığı 5 metre ve 20’ye 20 metrelik bir alan içerisinden dikey iniÅŸ kalkışını gerçekleÅŸtirebiliyor. 9 bin feet bu uçak için operasyon irtifası, ancak 15 bin feete kadar çıkabiliyor. Seyrini de 45-50 knot arasında gerçekleÅŸtiriyor. Bu bir gözlem İHA’sı, uzun süre havada kalabiliyor, hareketli platformlara da iniÅŸ kalkış yapabiliyor.
5 kilogramlık faydalı yük, operasyona göre deÄŸiÅŸiklik gösterebiliyor. Kamerada olduÄŸu gibi motorda da yerli çözüm ortaklarımız var, bununla ilgili bir proje de yürütülüyor. Mevcut test edilen uçak üzerinde Erin Motor’un geliÅŸtirdiÄŸi motor takılı. Bu motorun uçakta kullanılması planlanıyor. Bu motor, elektronik yakıt enjeksiyonlu bir motor. İrtifalara göre kompanzansiyonunu yapabiliyor. Karbüratörlü bir motorla karşılaÅŸtırıldığı zaman çok daha güvenilir oluyor. Ayrıca, üzerindeki alternatör sayesinde de bütün sistemi besleyebiliyor.”
Uçuş testlerinde sona gelindi
Baykar Hava Aracı Tasarım Mühendisi Özbek, dünyada bu tarz ürünlerin olduÄŸunu ancak sayılarının çok az olduÄŸunu vurgulayarak, “Zira bu ara bir seviye. Mini İHA gibi elden atılan 5 kilogram ağırlığında da deÄŸil, taktik sınıfındaki TB2 kadar ağır da deÄŸil.” ifadelerini kullandı.
Özbek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Dikey kalkışı elektrikli yaptığımız için batarya teknolojisi ile birebir orantılı olarak bu teknoloji geliÅŸtikçe bu ürün de sürekli geliÅŸecek ve kapasiteleri artacak. Farklı görevler yapabilen, mühimmat taşıyabilen versiyonlarını da ileride DİHA’larda görebiliriz. Bu hava aracının içerisinde kullanılan aviyonikler, elektronik sistemler ve yazılımlar, zaten kendini Mini İHA’da, Bayraktar TB2’de ve AKINCI’da kanıtlamış sistemler. Benzer sistemleri ve yazılım metodolojisini Baykar olarak bütün ekosistemdeki araçlara uyguluyoruz. Bayraktar DİHA’nın ÅŸu anda uçuÅŸ testlerini bitiriyoruz, testleri bitirdikten sonra seri imalat ve teslimatlarını inÅŸallah 2022 içerisinde görebiliriz.”
Kaynak: AA