Bayramda 3 milyonun üzerinde küçükbaş kurbanlık satıldı
Bayramda 3 milyonun üzerinde küçükbaş kurbanlık satıldı
TÜDKİYEB Genel BaÅŸkanı Nihat Çelik, bu sene de Kurban Bayramı’nda vatandaÅŸların küçükbaÅŸ kurbanlıklara yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸini belirterek, “Ülke genelinde bu sene 3 milyonun üzerinde küçükbaÅŸ hayvan kurban edildi.” dedi.
Çelik, AA muhabirine yaptığı deÄŸerlendirmede, Kurban Bayramı’ndan aylar önce hazırlıklarını tamamlayan yetiÅŸtiricilerin kurban pazarlarında satışlarını yaptıklarına iÅŸaret ederek, bayramın sektöre hareketlilik kazandırdığını anlattı.
Kurbanlık satışlarının bu bayram için tamamlandığına dikkati çeken Çelik, “Bu sene de vatandaÅŸlar kurbanlıkta küçükbaÅŸa yoÄŸun ilgi gösterdi. Ülke genelinde bu sene 3 milyonun üzerinde küçükbaÅŸ hayvan kurban edildi. Tam rakamlar henüz netleÅŸmedi ancak geçen senenin altına düşmedik.” ifadelerini kullandı.
Çelik, bayram öncesinde kurban pazarlarındaki ve küçükbaÅŸ hayvan iÅŸletmelerindeki hareketliliÄŸe bakarak 3,5 milyon civarında küçükbaÅŸ satışı olacağını tahmin ettiklerini anımsatarak, “Bu sene küçükbaÅŸ kurbanlıklarda öngördüğümüz satışlara ulaşılamadı. Bunun en büyük sebebi bayram tatilinin uzun olması. Birçok kiÅŸi bayramı tatil yerlerinde geçirdi. BüyükÅŸehirlerde kurbanlık satışlarında geçen yıla göre azalma görüldü. BaÅŸta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyükÅŸehirlerimizde kurban kesiminin geçen yıla göre yüzde 20 civarında azalarak beklenilen düzeyde olmadığını görüyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
“ESK’nin elde kalan kurbanlıkları alması yetiÅŸtiricilerimiz için önemli bir hizmet”
Kurbanlık satış noktalarında elde kalan hayvanların yetiÅŸtiricilerin talep etmesi halinde Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından satın alınması hususunun Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından açıklandığını hatırlatan Çelik, ESK’nin cari alım fiyatlarına ilave olarak nakliye, bakım ve besleme giderlerini de dikkate aldığını ve yetiÅŸtiricilerin maliyetlerini telafi edici ÅŸekilde ilave prim ödemesi yapılacağını bildirdi.
Çelik, kilogram başına et fiyatlarının kuzuda 175 lira, tokluda 160 lira, koyunda 140 lira, oğlakta 110 lira, çepiçte 95 lira ve keçide 95 lira olarak açıklandığını belirterek, şunları kaydetti:
“Hayvan alımlarına ek olarak kilogram et başına 5 lira kurbanlık kesim ek primi de ödeneceÄŸi ilan edildi. ESK’nin elde kalan kurbanlıkları alması yetiÅŸtiricilerimiz için önemli bir hizmet. İnÅŸallah ilan edilen fiyatlar yetiÅŸtiricilerimizin maliyetlerini karşılayacak düzeyde olur. BüyükÅŸehirlere uzak illerden gelen ve satamadığı için geri götürmek durumunda kalacak olan yetiÅŸtiricilerimiz için de bu hizmet ek bir masrafa girmemeleri açısından çok kıymetli.”
Kaynak: AA
