“Beyaz Saray Ukrayna konusundaki belgeleri mahkemeye sunsun” önergesi reddedildi
ABD BaÅŸkanı Donald Trump’a yönelik azil yargılamasının yapıldığı Senatodaki Cumhuriyetçiler, Demokratların “Beyaz Saray Ukrayna konusundaki belgeleri mahkemeye sunsun” ÅŸeklindeki önergesini reddetti.
ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın yargılandığı Senatodaki ilk azil duruÅŸmasında Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray’dan belge talep eden Demokratların önergesini reddetti.
Senato Genel Kurulunda yerel saatle salı günü 13.00’te baÅŸlayan ve ilk azil duruÅŸması Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki keskin ayrışmaları bir kez daha ortaya koydu.
Trump’a yönelik yargılamanın usüllerinin tartışıldığı bölümde söz alan Demokrat savcı vekillerle Trump’ın avukatları, birbirlerinin tam tersi ifadelerle kendi argümanlarını savundular.
Demokratların 3 değişiklik önergesini de Cumhuriyetçiler reddetti
Bu bölümde Demokratların Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, Ukrayna soruÅŸturması baÄŸlamında Beyaz Saray’dan belge talep edilmesini öngören bir deÄŸiÅŸiklik önergesini Senato Genel Kuruluna sundu.
Söz konusu talep 47 evete karşılık 53 oyla reddedilirken, tüm senatörlerin kendi parti çizgisinde oy kullanmaları dikkati çekti.
Schumer, benzer ÅŸekilde, DışiÅŸleri Bakanlığından kayıt ve belge istenmesiyle ilgili yeni bir talebi Genel Kurula sundu, ancak bu talep de 47’ye 53 reddedildi.
Aynı ÅŸekilde Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Dairesinden kayıt ve belge talep eden bir diÄŸer önergede de yine 47’ye karşı 53 oyla kabul görmedi.
İlk azil duruşmasında Demokratlar adına savcılık görevi yapan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, Senatoya ilave tanıklar çağrılabilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Trump’ın ÅŸahsi avukatı Jay Sekulow ise Trump’a yöneltilen suçlamaların “geçersiz” olduÄŸunu, Trump’ın Ukrayna’ya askeri yardımı bir koÅŸula baÄŸlı olarak askıya almadığını ve Demokratların delillerinin çoÄŸunun “uydurma” olduÄŸunu ifade etti.
McConnell, tasarısını yumuşattı
Öte yandan dün her iki tarafa 2’ÅŸer gün üzerinden 24’er saat savunma için zaman öngören bir tasarı hazırlayan McConnell, bazı senatörlerden gelen tepkiler üzerine söz konusu bölümde esnekliÄŸe gitti.
Mitch McConnell’ın tasarısının ilerleyen saatlerde Genel Kurulda oylanıp kabul edilmesi bekleniyor.
Azil yargılamasındaki kuralları belirleyen tasarının son haline göre, taraflara 3’er gün üzerinden 24’er saat ayrılması öngörüldü. Buna göre savunma ve davacı taraflar günlük 8’er saatten 3 günde savunmalarını yapabilecekler.
Bu sürecin ardından senatörler her iki tarafa 16’ÅŸar saat soru sorabilecekler.
McConnell ayrıca, Temsilciler Meclisindeki azil soruşturmasına ilişkin belgelerin Senatodaki mahkeme kayıtlarına girmesine olanak sağlayan bir değişiklik de yaptı.
Senato Genel Kurulunda olağanüstü güvenlik önlemleri
Diğer yandan ABD siyasi tarihinde istisnai bir durum olan azil yargılaması, Senatoda olağanüstü güvenlik önlemleri alınmasına neden oldu.
Senato Genel Kuruluna senatörler de dahil hiçbir şekilde cep telefonu, kamera ve ses kayıt cihazı gibi elektronik cihazlar sokulamıyor.
Senatodaki Cumhuriyetçiler ve Trump’ın hukuk ekibi hızlı bir yargılama yapılmasını isterken, Demokratlar ise mahkemeye yeni delillerin sunulmasını ve yeni tanıkların çaÄŸrılmasını talep ediyorlar.
Trump’a yönelik azil süreci
Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019’da “ABD’nin ulusal güvenliÄŸine zarar verdiÄŸi” ve “BaÅŸkanlık yeminine ihanet ettiÄŸi” gerekçesiyle Trump’a yönelik azil soruÅŸturması baÅŸlatıldığını açıklamıştı.
Pelosi, 25 Temmuz’da Trump’ın Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruÅŸturması karşılığında ABD’nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediÄŸini ve bunun anayasaya aykırı olduÄŸunu iddia etmiÅŸti.
Beyaz Saray ise 25 Eylül’de Trump-Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlayarak Ukrayna’ya yardımlar ile görüşme arasında iliÅŸki olmadığını savunmuÅŸtu.
Temsilciler Meclisi Ä°stihbarat Komitesinde 13-21 Kasım tarihleri arasında kamuya açık oturumlar düzenlenmiÅŸ; DışiÅŸleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon’dan toplam 12 yetkili bu süreçte ifade vermiÅŸti.
Ardından Ä°stihbarat Komitesi hazırladığı 300 sayfalık raporu 3 Aralık’ta Adalet Komitesine sunmuÅŸ, Adalet Komitesi yaptığı iki oturumun ardından 13 Aralık’ta azil maddelerini onaylayarak dosyayı Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna göndermiÅŸti.
Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda 18 Aralık’ta yapılan oylamada Trump’a yönelik “görevini kötüye kullanmak” ve “Kongre’nin iÅŸleyiÅŸini engellemek” suçlamaları kabul edilmiÅŸti.
Kaynak: AA