Biden, Gazze’de ateÅŸkes anlaÅŸmasının çok yakın olduÄŸunu belirtti

Biden, Gazze'de ateşkes anlaşmasının çok yakın olduğunu belirtti

Biden, Gazze'de ateşkes anlaşmasının çok yakın olduğunu belirtti

ABD BaÅŸkanı Joe Biden, Gazze’de ateÅŸkes anlaÅŸmasına kısa zamanda varılacağına inandığını vurgulayarak, “Aylar önce ortaya konulan ateÅŸkes önerisinin nihayet gerçekleÅŸmesine çok yakınız.” dedi.

ABD BaÅŸkanı Joe Biden, Gazze’de ateÅŸkes anlaÅŸmasına kısa zamanda varılacağına inandığını vurgulayarak, “Aylar önce ortaya konulan ateÅŸkes önerisinin nihayet gerçekleÅŸmesine çok yakınız.” dedi.

ABD Başkanı Biden, 4 yıllık başkanlık dönemindeki dış politikasını yorumladığı konuşmasında, Orta Doğu ve Gazze konusunda da değerlendirmelerde bulundu.

Biden, geçen yaz kendisinin kamuoyuna duyurduÄŸu ateÅŸkes önerisiyle ilgili aylar süren çalışmaların ardından artık sonuca çok yaklaÅŸtıklarını kaydederek, “İsrail ile Hamas arasındaki savaÅŸ hakkında ÅŸunu söyleyeyim; aylar önce ortaya konulan ateÅŸkes önerisinin nihayet gerçekleÅŸmesine çok yakınız.” dedi.

İsrail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, Katar Emiri Åžeyh Temim bin Hamad Al-Sani ve Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah Es-Sisi ile dünden bu yana önemli görüşmeler yaptığını hatırlatan Biden, “Bu anlaÅŸmayı tamamlamak için yoÄŸun çaba gösteriyorum.” diye konuÅŸtu.

Biden, söz konusu ateÅŸkes anlaÅŸmasının gerçeklemesi halinde esirlerin serbest bırakılacağını, çatışmaların duracağını ve Gazze’ye insani yardımların ulaÅŸtırılacağını ifade ederek, ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı:

“Savaşın baÅŸladığı günden beri korkunç acılar çeken Filistinlilere insani yardımın önemli ölçüde artması mümkün olacak. Filistinliler cehennemi yaÅŸadılar. Çok fazla masum insan öldürüldü. Filistin halkı barışı ve kendi geleceklerini belirleme hakkını hak ediyor. İsrail de barışı ve gerçek güvenliÄŸi hak ediyor.”

Biden, kendinden sonraki Donald Trump yönetimine de bu konuda aynı hassasiyeti göstermesi çağrısında bulundu.

İsrail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu ile dün gerçekleÅŸtirdiÄŸi telefon görüşmesinde Gazze’de ateÅŸkes konusundaki son durumu deÄŸerlendiren ABD BaÅŸkanı Biden, ateÅŸkes anlaÅŸmasına bir an önce varılması gerektiÄŸini belirtmiÅŸti.

Beyaz Saray: Gazze’de ateÅŸkes anlaÅŸması bu hafta olabilir

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gazze’de ateÅŸkese çok yakın olduklarını ve anlaÅŸmanın bu hafta saÄŸlanabileceÄŸini açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Beyaz Saray’da düzenlediÄŸi basın brifinginde, Joe Biden yönetiminin dış politikasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu.

Sullivan, Orta DoÄŸu’da İsrail’e güçlü destek verdiklerini ve “İran gibi düşmanların” ciddi ÅŸekilde zayıflatıldığını ifade etti.

Gazze’de ateÅŸkes süreciyle ilgili çok umutlu konuÅŸan Sullivan, “AteÅŸkes anlaÅŸmasına çok yaklaÅŸtık, anlaÅŸma bu hafta tamamlanabilir. Bir söz vermiyorum ya da bir tahminde bulunmuyorum ama bunun gerçekleÅŸmesi için çalışacağız.” ifadesini kullandı.

Sullivan, söz konusu ateÅŸkes anlaÅŸmasıyla esirlerin evlerine dönmelerinin, Gazze’ye ciddi miktarda yardım giriÅŸinin ve bundan sonra siyasi sürecin önünü açabilecek daha olumlu bir atmosferin mümkün olacağını söyledi.

Taraflar arasında özellikle esirlerin serbest bırakılmasına iliÅŸkin son detaylar üzerindeki görüşmelerde sona gelindiÄŸini ifade eden Sullivan, “Taraflar bu anlaÅŸmayı sonuçlandırmaya çok yakın bir noktadalar. AnlaÅŸmanın sonuçlanmasına geçip geçemeyeceÄŸimizi önümüzdeki saatler ve günler gösterecek. Ancak bunun gerçekleÅŸmesi için her ÅŸeyin hazır olduÄŸunu düşünüyorum.” dedi.

AteÅŸkes anlaÅŸmasında son noktaya geldiklerini ancak tamamlanmadan hiçbir anlaÅŸmanın bitmiÅŸ sayılmayacağını belirten ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, “EÄŸer (Biden yönetiminin) kalan 5 gün içinde bu gerçekleÅŸmezse, muhtemelen buna en az ÅŸaşıran kiÅŸi ben olacağım. Ancak bu anlaÅŸmayı sonuçlandırma ÅŸansımızın çok yüksek olduÄŸunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Biden, Katar Emiri Åžeyh Temim ile Gazze’de ateÅŸkes sürecini görüştü

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD BaÅŸkanı Joe Biden ile Katar Emiri Åžeyh Temim bin Hamed Al Sani arasındaki telefon görüşmesinde Gazze’deki son durum deÄŸerlendirildi.

Açıklamaya göre Biden ile Åžeyh Temim, Gazze’de bir an önce ateÅŸkes anlaÅŸmasına ulaşılması gerektiÄŸi konusunda mutabık kalırken, ateÅŸkes anlaÅŸmasıyla birlikte esirlerin serbest bırakılması ve Gazze’ye insani yardımların girmesi ile ilgili baÅŸlıkları ele aldı.

Katar’ın Gazze’de ateÅŸkes sürecinde gösterdiÄŸi liderliÄŸi takdir ettiÄŸini belirten Biden, ABD ile Katar’ın bu konudaki ortak çabalarının süreceÄŸi mesajını verdi.

İsrail’de yakında Hamas’la bir anlaÅŸmanın imzalanacağına iliÅŸkin iddialar artıyor

Öte yandan, İsrail’de Hamas’la esir takası ve Gazze Åžeridi’nde son 16 aydır devam eden soykırımın durdurulması yönünde bir anlaÅŸmanın yakında imzalanacağı yönünde iddialar yükseliyor.

Katar, Mısır ve ABD’nin arabuluculuÄŸunda Hamas ve İsrail arasında yürütülen dolaylı müzakereler, esir takası ve saldırıların durdurulmasıyla ilgili nihai bir anlaÅŸmanın ÅŸekillendirilmesi için yoÄŸun ÅŸekilde devam ediyor.

İsrail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, üst düzey İsrail müzakere heyetini Gazze’de ateÅŸkes ve esir takası görüşmelerinin yürütüldüğü Katar’a gönderme kararı almış, aralarında İsrail Dış İstihbarat TeÅŸkilatı Mossad Direktörü David Barnea ve İsrail İç İstihbarat Servisi Åžin-Bet (Åžabak) Direktörü Ronen Bar’ın da bulunduÄŸu heyet Doha’ya gitmiÅŸti.

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesi, siyasi kaynaklara dayandırdığı haberinde, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası anlaÅŸmasının ayrıntılarının yüzde 90’ı üzerinde anlaÅŸmaya varıldığını öne sürmüştü.

İsrail’in Kanal 12 televizyonunun haberine göre, İsrailli bazı kaynaklar, esirlerin serbest bırakılmasına iliÅŸkin anlaÅŸmanın ayrıntıları üzerinde mutabakatın saÄŸlandığını; Hamas’ın nihai yanıtını beklediklerini aktardı.

Haberde, söz konusu anlaşmanın temel olarak geçen mayıs ayında siyasi ve güvenlik işlerinden sorumlu Mini Bakanlar Konseyi tarafından onaylanan plana benzediği kaydedildi.

Planda, İsrailliler karşılığında Filistinlilerin serbest bırakılacağı, Gazze’ye insani yardım akışına izin verileceÄŸi, zorla yerinden edilenlerin Gazze Åžeridi’nin kuzeyine geri döneceÄŸi, Gazze’de yeniden imarın baÅŸlayacağı ve sınır kapıların yeniden açılacağı üç aÅŸamalı bir anlaÅŸmadan bahsediliyor.

Ayrıca İsrail’in Gazze’nin merkezindeki Netzarim Koridoru’ndan çekilmesi, ordunun kurduÄŸu mekanizmaların tamamen kaldırılması, Gazze’nin kuzeyine silahlı kiÅŸilerin yeniden dönüşünü engelleyen bir mekanizma bulunmasının yer aldığı planda, Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru ve İsrail’in buradan çekilip çekilmeyeceÄŸine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.

“Görüşmelerdeki temkinli ilerleme”

İsrail ordu radyosunun Doha’daki müzakerelere katılan İsrailli bir kaynaktan aktardığı haberinde, “temkinli bir ilerleme olduÄŸu, olumluymuÅŸ gibi göründüğü ve Hamas’ın yanıtının beklendiÄŸi” ifade edildi.

İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen “94 FM” radyosuna yaptığı açıklamada, “Tüm göstergeler, kaçırılan kiÅŸilerin serbest bırakılması için bir anlaÅŸma yapılması için büyük bir fırsat olduÄŸunu gösteriyor.” ifadesini kullandı.

İsrailli emekli tümgeneral Gershon Hacohen ise aynı radyoya yaptığı açıklamada, “Bir anlaÅŸmaya varılması gerektiÄŸi açık, bedelinin yüksek olacağı da açık ve bunu kabul etmek zorundayız.”ifadesini kullandı.

Netanyahu’nun hamleleri

İsrail’deki “Ynet” haber sitesinde yer alan haberde, Mossad Direktörü Barnea ve Åžin-Bet Direktörü Bar ve İsrail ordusunda kayıp kiÅŸiler ve esirlerden sorumlu komutan Nitzan Alon bulunduÄŸu heyetin Katar’da olduÄŸu kaydedildi.

Müzakerelerin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta DoÄŸu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, ABD’nin seçilmiÅŸ baÅŸkanı Donald Trump’ın ABD’nin Orta DoÄŸu Özel Temsilcisi olarak atayacağını duyurduÄŸu Steve Witkoff’un katılımıyla yürütüldüğü belirtildi.

Öte yandan İsrail’in aşırı saÄŸcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise Hamas’la esir takası anlaÅŸmasına karşı olduÄŸunu duyurdu; “Hamas tamamen teslim olana ve esirler geri dönene kadar Gazze’de cehennemin kapılarının açılması” çaÄŸrısında bulundu.

Kızılhaç’ın rolü

İsrail’de yayın yapan Maariv gazetesinde ise Doha’da müzakerelerin devam ettiÄŸi, tarafların hâlâ mevcut olan aksaklıklara raÄŸmen anlaÅŸmaya varma konusunda hazırlıklı olduÄŸunu ifade edildi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi BaÅŸkanının, esir takası konusunda Kızılhaç’ın rolünü tartışmak için İsrailli yetkililerle görüşmesinin beklendiÄŸi kaydedildi.

Gazetenin haberinde, “Kızılhaç’ın, tarafsız bir arabulucu olarak hareket etmeye ve bir anlaÅŸma imzalanması halinde Gazze’de tutulanların serbest bırakılmasına ve geri getirilmesine yardım etmeye hazır” olduÄŸu aktarıldı.

Hamas’tan bu iddialara iliÅŸkin henüz bir deÄŸerlendirme yapılmazken, Kasım 2023’teki yapılan tek ateÅŸkes kapsamındaki esir deÄŸiÅŸiminden bu yana Hamas, bir anlaÅŸma imzalamaya hazır olduÄŸunu vurguladı; hatta Mayıs 2024’te Biden’ın sunduÄŸu öneriyi kabul etti.

Fakat Netanyahu, baÅŸta soykırımın devam etmesi ve ordunun Gazze’den çekilmemesi olmak üzere yeni ÅŸartlar öne sürerek öneriden geri adım attı; Hamas ise saldırıların tamamen durdurulması ve İsrail ordusunun tamamen geri çekilmesi yönünde ısrarcı.

Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda siyasi nedenlerle Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.

Muhalefet ve esirlerin aileleri Netanyahu’yu, esir takası anlaÅŸması dahil olmak üzere Hamas’la “savaşı durdurmaya yönelik” bir anlaÅŸma yapılmasını baltalayacak imkansız koÅŸullar koyarak esirlerden vazgeçmek ve onları Gazze Åžeridi’nde ölüme terk etmekle suçluyor.

İsrail hapishanelerinde 10 binden fazla Filistinli tutulurken, Hamas’ın elinde ise 99 İsrailli esirin bulunduÄŸu tahmin ediliyor.

Hamas, ellerindeki onlarca esirin, İsrail’in rastgele saldırıları sonucu hayatlarını kaybettiÄŸini açıklamıştı.

The Jerusalem Post: İsrail ile Hamas ateşkes ve esir takasına ilişkin anlaşmaya çok yakın

Öte yandan, The Jerusalem Post gazetesine konuşan ismi açıklanmayan diplomatik kaynaklar, tarafların üzerinde uzlaşmaya yakın olduğu anlaşmanın ilk aşamasının 42 güne kadar uzayabileceğini kaydetti.

Diplomatik kaynaklar, anlaÅŸmanın “42 güne kadar uzayabilecek ilk aÅŸamasında” 33 İsrailli esirin serbest bırakılacağını, İsrail ordusunun ise kademeli bir ÅŸekilde çekilmeye baÅŸlayacağını öne sürdü.

AteÅŸkesin 16’ncı gününde Gazze’deki tüm İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve İsrail ordusunun tamamen çekilmesi amacıyla anlaÅŸmanın sonraki aÅŸamalarına iliÅŸkin görüşmelere baÅŸlanacağı da aktarıldı.

Jerusalem Post gazetesine konuşan kaynaklar, ateşkesin ne zaman imzalanacağına ilişkin net bir tarih vermedi.

Öte yandan İsrail’in serbest bırakacağı Filistinli tutuklu sayısının hayatta olan İsrailli esir sayısına göre değişeceğini belirten kaynaklar, serbest bırakılacak Filistinlilerin işgal altındaki Batı Şeria’ya gönderilmeyeceğini kaydetti.

Diplomatik kaynaklar, İsrail ordusunun geçen mayıs ayında tamamen kontrol altına aldığını duyurduÄŸu, Gazze Åžeridi’nin dünyaya açılan tek sınır kapısı Refah Sınır Kapısı’nın bulunduÄŸu Philadelphi Koridoru’ndaki iÅŸgalini ne zaman sona erdireceÄŸine iliÅŸkin net bir açıklama yapmazken, anlaÅŸmanın ilk aÅŸamasında koridordaki iÅŸgalini sürdüreceÄŸi belirtildi.

Öte yandan İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde, İsrail’de bazı bakanlıklara Hamas’la yapılacak anlaşma kapsamında serbest bırakılması beklenen İsrailli esirlerin karşılanmasına ilişkin hazırlık yapılması talimatı verildiği bildirildi.

Habere göre, İsrail ordu yetkilileri, İsrailli esirlerin yerleÅŸtirileceÄŸi hastaneleri hazırlamak amacıyla SaÄŸlık Bakanlığı’ndaki yetkililerle görüşme gerçekleÅŸtirdi.

Kaynak: AA