Bingöl Karlıova’da 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
AFAD, merkez üssü Bingöl Karlıova olan 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Bingöl Valiliği, Karlıova’nın Kaynarpınar köyünde göçük altında kalan bir güvenlik korucusunun şehit olduğunu bildirdi. Depremde 18 kişi de yaralandı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 17.24’te merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesi olan 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.
AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, saat 17.24’te Karlıova’da 5,7 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Depremin Bingöl’e yakın çevre illerde de hissedildiği öğrenildi.
AFAD: Şehit olan 1 güvenlik korucumuz enkaz altından çıkarılmıştır
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesi olan depremde 18 kişinin yaralandığı bildirildi.
AFAD’dan yapılan açıklamada, bölgeye bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, 20 ambulans, 12 UMKE aracı, bir mobil komuta aracı, bir acil müdahale ünitesi ve bir lojistik aracın sevk edildiği belirtildi.
Müdahale ve tarama faaliyetlerinin 86’sı AFAD personeli olmak üzere UMKE, 112 Acil, itfaiye, jandarma ekiplerinden toplam 116 personel ve 29 araç ile sürdürüldüğü ifade edildi.
Yaralı sayısının Bingöl’de 14, Erzurum’da 4 olmak üzere toplam 18 olduğu bildirildi.
Deprem sonrasında ikisi 4 büyüklüğünün üzerinde toplam 45 artçı yaşandığı aktarıldı.
Öte yandan, psikososyal destek çalışmaları kapsamında Bingöl Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünden 16 personelin olay bölgesine sevk edildiği kaydedildi.
AFAD’dan daha önce yapılan açıklamada, “Karlıova Kaynarpınar Jandarma Karakolu gözlem kulesinde, hasar meydana gelmiştir. Şehit olan 1 güvenlik korucumuz enkaz altından çıkarılmıştır. Kuledeki hasarda, 1 güvenlik korucumuz da yaralanmıştır.” bilgisine yer verilmişti.
3 kişi taburcu edildi, 15 kişinin tedavisi sürüyor
AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, hastanelerdeki 3 vatandaş taburcu edilirken, 15 vatandaşın tedavileri sürüyor.
Çadır kurma, yardım faaliyetlerini destekleme ve emniyet tedbirleri için 2 jandarma taburu (487 personel) bölgede görevlendirildi.
Hasar tespiti için ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 180 teknik personel alana gönderildi.
Bölgedeki müdahale ve tarama faaliyetleri, 86’sı AFAD personeli olmak üzere UMKE, 112 Acil, itfaiye, jandarma ekiplerinden toplam 116 personel ve 29 araç ile sürdürülüyor. Deprem sonrası ikisi 4,00 büyüklüğün üzerinde toplam 69 artçı yaşandı.
Barınmadan beslenmeye tüm temel ihtiyaçların karşılanması için bölgeye yardım malzemeleri sevk edildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, beraberindeki AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ile sahada çalışmaları yönetiyor.
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ndeki çalışmaları koordine ediyor.
Siirt, Mardin, Batman, Ağrı, Ankara, Bursa ve Malatya’daki AFAD ekipleri ile Genelkurmay Başkanlığına ait 2 uçak ile Jandarma Genel Komutanlığına ait 2 helikopter teyakkuzda bekletiliyor.
Bakan Kurum: Ekipler bölgeye sevk edildi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bingöl’de meydana gelen depremle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin inceleme yapmak üzere bölgeye sevk edildiğini, süreci yakından takip ettiklerini bildirdi.
Kurum, Twitter hesabından, merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesi olan 5,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin paylaşımda bulundu.
Bakan Kurum, “Bingöl Karlıova’da meydana gelen ve çevre illerimizden hissedilen deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerimiz inceleme yapmak üzere bölgeye sevk edilmiştir. Süreci yakından takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Soylu: AFAD, Jandarma ve UMKE ekipleri sevk edildi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bingöl-Karlıova ilçesinde meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremin ardından Bingöl Valisi Kadir Ekinci’den bilgi aldığını belirterek şunları kaydetti:
“İlk bilgiye göre, Karlıova-Kaynarpınar Jandarma Karakol Komutanlığı nöbet kulesi yıkılmış, bir güvenlik korucumuz göçük altında kalmış, iki güvenlik korucumuz hafif şekilde yaralanmıştır. Yayladere yolunda depremden kaynaklı heyelan oluştuğu bildirildi, yol açma ekipleri yola çıktı. AFAD, Jandarma ve UMKE ekipleri sevk edildi. Köylerimizde tarama devam etmektedir.”
Tunceli, Muş, Elazığ, Erzincan valilerinden aldığı bilgi çerçevesinde depremin bu illerde de hissedildiğini aktaran Soylu, hasara yönelik ihbarın olmadığını bildirdi.
İçişleri Bakanlığı: Elmalı köyünde 5, Dinarbey köyünde 2 vatandaşımız yaralandı
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bingöl İl AFAD Müdürlüğü koordinasyonunda AFAD, UMKE, 112 Acil, İtfaiye, Jandarma ekiplerinin bölgeye sevk edildiği ve Bölgeye toplam 26 araç ile 109 personel gönderildiği kaydedildi.
Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Genelkurmay Başkanlığına ait 2 hava aracı teyakkuz haline geçirildi. Muş, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri tarandı ve herhangi bir olumsuz durumun olmadığı bildirildi.
Bölgeye 500 adet 16,5 metrekare ve 50 adet 28,5 metrekare olmak üzere 550 çadır gönderildi. Türk Kızılay Elazığ, Erzurum, Erzincan ve Muş Bölge Müdürlüklerinden ekipler olay bölgesine sevk edildi.
Erzurum istikametinden Çat-Yedisu arasında ulaşımın sağlanamaması nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğünden ekip talebinde bulunuldu. Alınan son bilgilere göre, hasar 3 köyde (Dinarbey, Elmalı, Kaynarpınar) yoğunlaştı.”
Bingöl Valiliği: Bir güvenlik korucusu şehit oldu
Bingöl Valiliğinden, merkez üssü Karlıova ilçesi olan 5,7 büyüklüğündeki depremde göçük altında kalan güvenlik korucusunun şehit olduğu bildirildi.
Valilikten yapılan açıklamada, Karlıova’nın Kaynarpınar köyünde göçük altında kalan güvenlik korucusunun kurtarılamadığı belirtildi.
Açıklamada, şehit güvenlik korucusuna Allah’tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı dilendi.
Valilikten daha önce yapılan açıklamada, “Kaynarpınar köyü Jandarma Karakolunda 2 adet nöbet kulübesinde göçük meydana gelmiştir. Bu kulübelerden her birinde 1’er Güvenlik Korucusu olmak üzere 2 Güvenlik Korucumuz göçük altında kalmış, bunlardan biri arama kurtarma ekiplerince çıkarılmıştır. Diğer korucumuzun kurtarılması çalışmalarına devam edilmektedir. Kaynarpınar köyünde 1’i çocuk olmak üzere 3 vatandaşımız göçük altında kalmıştır. Çocuk göçük altından kurtarılmış olup, diğer vatandaşlarımızın kurtarılması çalışmalarına devam edilmektedir.” ifadelerine yer verilmişti.
Yedisu ilçesinde göçük altından 5 kişi sağ çıkarıldı
Yedisu ilçesinin Dinarbey köyünde 5 evin yıkıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Dinarbey-Malkoç yaylasında 2, Elmalı köyünde ise 3 vatandaşımız göçük altından kurtarılmıştır. Göçük altından kurtarılan vatandaşlarımızın sağlık durumlarında ciddi bir durum olmayıp, hastaneye sevk edilmiştir. Hasarların tespit edildiği köylerimize ilk etapta ivedi olarak Bingöl AFAD’dan arama-kurtarma araçları ve personelleri sevk edilmiştir. Ayrıca Erzurum, Diyarbakır, Muş, Malatya ve Tunceli illerimizden de arama kurtarma ekipleri deprem bölgesine sevk edilmek üzere yola çıkmıştır.”
Bingöl Valisi Kadir Ekinci, merkez üssü Karlıova ilçesi olan depreme ilişkin, Kaynarpınar köyünde karakola ait iki gözetleme kulesinin çöktüğünü, 3 güvenlik korucusunun yaralandığı bilgisini vermişti.
Karlıova Devlet Hastanesine giden Bingöl Valisi Kadir Ekinci, yaralıları ziyaret ettikten sonra bahçede bekleyen yakınlarıyla görüştü.
Vali Ekinci, buradaki konuşmasında yaraların sarılması için çalışmaların hızla başlatıldığını belirterek, ihtiyaç duyulan yerlere çadırların bu gece kurulacağını söyledi.
Türk Kızılayının sıcak yemek dağıtacağını ve gıda yardımında bulunacağını vurgulayan Ekinci, şöyle konuştu:
“Devletimizin tüm kademeleri hassas bir şekilde yaraları sarmakla uğraşıyor. Hiç endişeniz olmasın. Bugün çadırları da kuracağız Allah izin verirse. Kızılay da aynı zamanda yemek ve gıda yardımında bulunacak. Onun dışında da vatandaşımızın ne tür ihtiyacı olursa hepsini karşılayacağız. Rabb’im beterinden korusun.”
Bingöl depreminde yaralanan güvenlik korucusu Erzurum’a getirildi
Merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesindeki depremde yaralanan güvenlik korucusu İsa Kumral, Erzurum’da tedavi altına alındı.
Deprem nedeniyle jandarma gözlem kulübesinde meydana gelen hasar sonucu yaralanan güvenlik korucusu Kumral, 112 Acil Sağlık ekiplerince ambulansla Erzurum’a getirildi.
Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan Kumral’ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Erzurum Valisi Memiş Bingöl depreminden etkilenen Çat ilçesini ziyaret etti
Erzurum Valisi Okay Memiş, merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesi olan depremden etkilenen bölgelere ilişkin, “Ekiplerimiz şu an bölgede mahalleleri tek tek incelemeye devam ediyor. Çalışmalar sabaha kadar aralıksız sürecek. Devlet olarak ilk etapta göçük altında kalan vatandaşımızın olup olmadığını tespit etmek istedik. Allah’a şükür can kaybımız yok.” dedi.
Erzurum’un Çat ilçesindeki bazı evlerde hasar oluştu
Merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesi olan depremden etkilenen Erzurum’un Çat ilçesindeki bazı evlerde hasar meydana geldi.
Karlıova ilçesine sınır olan Çat ilçe merkezinde sarsıntının etkisiyle evlerinde çatlaklar oluşan vatandaşlar, yakınlarının evlerinde geceyi geçirecek.
Bazı vatandaşların da deprem korkusuyla dışarıda beklediği gözlenen ilçede, hasar tespit çalışması yapılacağı öğrenildi.
Depremde evinde hasar oluşan vatandaşlardan Fevzi Han, gazetecilere, Karlıova’da meydana gelen depremin Çat ilçesinde büyük ölçüde hissedildiğini söyledi.
Oturduklarını binanın eski yapı olduğunu anlatan Han, “Deprem sonrası evin mutfak ve yatak odası kısmında çatlaklar oluştu. Bayağı bir sallandık. Deprem anında çocuklarla evdeydik. Depremden sonra eve giremedik, bugün daha eve giremeyiz. Çocuklarım komşuların evinde. Yetkililer bize destek verecekler, yarın hasar tespit çalışmaları yapılacak. Allah devletimizden razı olsun.” dedi.
Vatandaşlardan Sadullah Aktaş da deprem anında çocuklarıyla dışarı kaçtıklarını belirterek, “Binadan çıkarken çok zorlandık, binanın içi ve dışında hasarlar oluştu. Evi boşalttık başka yerde kalacağız. Sanki Karlıova’da meydana gelen deprem Çat ilçesinde oldu.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Bakan Soylu ve Kurum ile Bingöl’e geldi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile depremin meydana geldiği Bingöl’e geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Bingöl’e gelen Oktay’ı Bingöl Havalimanı’nda Vali Yardımcısı Fatih Kaya, Belediye Başkanı Erdal Arıkan ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ile öteki yetkililer karşıladı.
Oktay’a, bakanlar Soylu ve Kurum’un yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu da eşlik ediyor.
Cumhurbaşkanı Oktay: Süreci yakından takip ediyoruz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Bingöl’ün Karlıova ilçesinde meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.
Fuat Oktay, “İlgili kurum ve kuruluşlarımız çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir. Süreci yakından takip ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bingöl’de meydana gelen deprem sonrası enerji üretim, iletim ve dağıtım hatlarında gerçekleşebilecek olası sorunları belirlemek için inceleme çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Dönmez, Twitter hesabından, merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesi olan 5,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin paylaşımda bulundu.
Bakan Dönmez, “Bingöl Karlıova’daki depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Deprem sonrası enerji üretim, iletim ve dağıtım hatlarında gerçekleşebilecek olası sorunları belirlemek için inceleme çalışmaları devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Bingöl Valisi Ekinci ile telefonda görüştü
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Bingöl Valisi Kadir Ekinci ile telefonda görüşerek depreme ilişkin bilgi aldı.
CHP’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, Karlıova ilçesinde meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Vali Ekinci’yi telefonla aradı.
Vali Ekinci’den depreme ilişkin detaylı bilgi alan Kılıçdaroğlu, geçmiş olsun dileklerini iletti.
Oktay: 90 ekiple hasar tespit çalışmalarımız başladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Bingöl’deki depremle ilgili, “90 ekiple hasar tespit çalışmalarımız fiilen başlamıştır. Tamamlanana kadar devam edecektir.” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Bingöl’deki depremde 18 vatandaşımız yaralandı. Yaralılardan şu an itibarıyla kritik durumda olan vatandaşımız yok.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, beraberinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ile depremin yaşandığı Bingöl’e gelen Oktay, Bingöl Havalimanı’nda gazetecilere açıklama yaptı.
“Buraya yaraları hep birlikte sarmaya geldik”
Oktay, deprem sırasında Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan ile İstanbul’da olduklarını, onun talimatıyla Bingöl’e geldiklerini söyledi.
Depremde bir güvenlik korucusunun yaşamını yitirdiğini ifade eden Oktay, şöyle konuştu:
“En ufak sıkıntıda görevli arkadaşlarımızla anında müdahale ediyoruz. Şu anda da buraya bakanlarımız ile yaraları hep birlikte sarmaya geldik. Birazdan kısmet olursa Karlıova’ya geçeceğiz. Evlerimizi ziyaret edeceğiz. Aynı şekilde Yedisu ve Çat ilçelerimizi de yerinde göreceğiz. Şu anda bize gelen bilgilere göre büyük bir hasar gözükmüyor. Yerinde değerlendirdikten sonra da daha detaylı bilgileri sizlerle paylaşacağız.”
46 artçı deprem meydana geldi
Bölgede 46 artçı deprem meydana geldiğini, bunlardan 2’sinin 4’ün üzerinde büyüklükte olduğunu ifade eden Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunlar yine azalarak devam edecek. Bingöl’deki depremde 18 vatandaşımız yaralandı. Yaralılardan şu an itibarıyla kritik durumda olan vatandaşımız yok. Buna da şükrediyoruz. Köy ve mezralarımızın her birini yerinde kontrol ediyoruz. İlgili tüm birimlerimiz hem AFAD hem UMKE, Kızılay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerimiz çok hızlı bir şekilde yerinde ihtiyacı olanlara çadır dağıtımına başlamışlardır. Karlıova ve köylere 1300’ün üzerinde çadır şu an ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı 90 ekiple hasar tespit çalışmalarımız fiilen başlamıştır. Tamamlanana kadar devam edecektir.”
Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremlerin ardından yürütülen çalışmalara değinen Oktay, şunları kaydetti:
“Vatandaşlarımız şahit olmuşlardır ki en ufak bir sıkıntıda devlet olarak milletimizin yanında olduk. Tüm bakanlıklarımızla, yereldeki yöneticilerimizle ekip olarak buradayız. Ne gerekiyorsa yapılacaktır, yapılmaktadır. Biz de fiilen gidip, bizzat yerinde göreceğiz. Yapılması ve alınması gereken kararlar varsa da yine birlikte alıyor olacağız. Yaraları bir an önce saracağız inşallah. Hepimize geçmiş olsun. İnşallah bu kadarıyla kalırız. Detay bilgilere ulaştıkça da sizlerle paylaşacağız.”
Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener: Bu bölgede 6 civarındaki depremler her zaman olabilecek depremler
BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Özener, Bingöl’deki depreme ilişkin, “Bu bölgede 6 civarındaki depremler her zaman olabilecek, sürpriz olmayacak depremler.” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Doğu Anadolu Fayı ile Kuzey Anadolu Fayı’nın kesişim bölgesi olan Bingöl Karlıova bölgesinin önemli deprem potansiyeli taşıyan bölgelerden olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Özener, Bingöl Karlıova Kaynarpınar mevkisinde saat 17.24’te meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremle ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında, tüm Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerinde bulundu.
Depremin yaklaşık 5 kilometre derinlikte meydana geldiğini ve “sığ odaklı” olduğunu belirten Özener, ana depremin ardından toplantının yapıldığı saate kadar 59 artçı sarsıntı meydana geldiğini ifade etti.
Bu depremleri izlediklerini dile getiren Özener, “Karlıova, Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı’nın kesişim bölgesi. Bu bölge enstitümüz tarafından çok yoğun olarak izlenen, birçok proje yapılan bir bölge. En son 2003 yılında gerçekleştirdiğimiz bir projede 25 sürekli deprem gözlem istasyonu kurduk. GPS istasyonları kurduk ve bölgedeki deformasyonları anlık olarak gözleme şansını elde ettik.” diye konuştu.
Türkiye’de 500’den fazla aktif fay olduğunu ve ülkenin herhangi bir yerinde, herhangi bir anda deprem olabileceğini vurgulayan Özener, Doğu Anadolu Fayı ile Kuzey Anadolu Fayı’nın kesişim bölgesi olan Bingöl Karlıova bölgesinin de önemli deprem potansiyeli taşıyan bölgelerden olduğunun altını çizdi.
“Sürpriz olmayacak depremler”
Prof. Dr. Haluk Özener, 2003 yılında bölgede 6,3 ve 6,4 büyüklüklerinde depremler meydana geldiğini hatırlatarak, “Bu bölgede 6 civarındaki depremler her zaman olabilecek, sürpriz olmayacak depremler.” diye konuştu.
Kuzey Anadolu Fayı’nın Karlıova ile Yedisu arasında meydana geldiğini ve tali fay olarak adlandırılabilecek, ana fayı kesen faylardan birisinde gerçekleştiğini anlatan Özener, artçı sarsıntıların da bu bölgelerde yoğunlaştığını kaydetti.
MTA’nın diri fay haritasında bölgedeki kırık yapıyı net olarak görebildiklerinin altını çizen Özener, şöyle devam etti:
“Dolayısıyla o fayların, enerji biriktirdiği zaman, belirli bir enerji toplandıktan sonra kırılması çok doğal. Hep işaret ediyoruz, Türkiye’nin herhangi bir yerinde herhangi bir anda böyle depremlerin olması çok olası. Bölgenin tarihsel depremlerini gözlemliyorsunuz. 10 şiddetinde, büyüklük demiyorum, 10 şiddetinde depremler gördü bu coğrafya.”
Prof. Dr. Haluk Özener, şiddet haritasında bu depremin, 6 şiddetinde bir deprem olarak kayıtlara girdiğini vurgulayarak, artçı sarsıntıların da bir hafta, on gün süreceğini bildirdi.
Özener, depremde şu ana kadar bir kişinin hayatını kaybettiği bilgisinin geldiğini hatırlatarak, “Umarız bununla kalır, daha fazla vefat yaşamayız.” ifadesini kullandı.
“Bölgede çok sayıda fay var önemli olan bunlara hazırlıklı olmaktır”
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar da depreme ilişkin yaptığı değerlendirmede, bölgede çok sayıda irili ufaklı fayın yer aldığını ve bunların hemen hemen hepsinin deformasyon biriktirdiğini Prof. Dr. Özener’in yaptığı projelerde tespit ettiğini ifade ettiğini hatırlattı.
Dolayısıyla “Bölgede bundan sonra daha büyük bir deprem olacak mı?” sorusunun, her zaman olduğu gibi bu tür depremlerden sonra gündeme geldiğini belirten Prof. Dr. Pınar, “Bunların bence artık soru olmaktan çıkması lazım. Bölge aktif bir bölge. Bölgede çok sayıda fay var önemli olan bunlara hazırlıklı olmaktır.” dedi.
“Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan kaçınmalarını tavsiye ediyoruz”
Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Müdürü Dr. Doğan Kalafat da yöreyi iyi bilen biri olduğunu, yapı stokunun ve deprem kaynaklarının olduğu alanları bildiğini söyledi.
Bu depremin kaynağının, ağırlıklı olarak Yedisu ve Karlıova arasındaki köylerde olduğunu aktaran Kalafat, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu köyler de geleneksel ata yadigarı, taş, kerpiç, kagir yapı stokundan oluşmakta. Bu yapı stokunun, özellikle 5,5’in üzerindeki depremlere dayanması, ayakta kalması söz konusu olamadığı için de bugünkü yine inşallah can kaybı artmaz. En az yine 80-100 hanedeki hasarla bu depremi atlatırız. Fakat o coğrafyada bu tür depremler çok sıklıkla oluyor. Yaklaşık 5-6 yılda bir 5,5’in üzerinde depremler oluyor. Dolayısıyla oradaki yapı stokunun değişmesi, özellikle orada yaşayan vatandaşlarımızın mevcut olan konutlarında hasar varsa, o hasarlı binalardan kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü birkaç gün içinde yoğun deprem aktivitesi, artçı depremler olacaktır.
Bu artçı depremler zaman içerisinde hafta başından hafta sonuna doğru hem sıklıkları hem büyüklükleri artarak devam edecektir. Dolayısıyla en büyük artçının da olma olasılığını 5 civarı veya 4,8 gibi düşünürsek de bu artçıların hasar görmüş yapılarda, hasarın artmasına ve tehlike yaratmasına neden olabileceğini ifade etmek istiyorum. Dolayısıyla o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın muhakkak ve muhakkak depreme hazırlıklı ve tedbirli olmalarını her zaman söylüyoruz.”
Kalafat, bölgenin yoğun deformasyon alanı içinde yer aldığını hatırlatarak, “Çünkü düşünün Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Fayı’nın kesim noktasıdır. Sürekli bir deformasyona, kapanmaya neden olan ve bundan dolayı da oranın sürekli enerji çıkararak rahatlamasını ve fay sistemlerini bir şekilde büyük Anadolu levhasının da Batı’ya doğru kaçışını kompanse edilmesini bu tür depremler ve bundan sonra olabilecek depremler sağlayacak. Bu bir süregelen tektonik doğa olayı. Dolayısıyla bizim yapmamız gereken her zaman depreme karşı bilinçli, hazırlıklı bir toplum olmamız. Depreme dayanıklı binalarda oturmamız. Tavsiye edebileceğimiz bu.” diye konuştu.
Kaynak: AA