Bingöl’de 5,2 büyüklüğünde deprem
Bingöl'de 5,2 büyüklüğünde deprem
Bingöl’ün Kiğı ilçesinde saat 21.28’de 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 21.28’de Bingöl‘ün Kiğı ilçesinde 5,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Depremin 15,51 kilometre derinlikte meydana geldiÄŸi belirlendi.
Bingöl merkez ve ilçeleri ile çevredeki bazı illerde deprem hissedildi.
%2Fbingoldeprem.jpg)
İl merkezinde depremi hisseden bazı vatandaşlar evlerinden çıktı.
Vali Kadir Ekinci, AA muhabirine, depreme iliÅŸkin çalışmanın sürdüğünü belirterek, “Jandarma ve AFAD ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Åžu ana kadar herhangi bir olumsuz durum gelmedi. Herhangi bir hasar kaydı yok.” ifadelerini kullandı.
AFAD: 5 artçı deprem yaşandı
AFAD’dan yapılan açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:
“Deprem üssüne yakın il ve ilçelerle yapılan görüşmelerde an itibarıyla herhangi bir olumsuz ihbar bulunmamaktadır. Deprem sonrası en büyüğü 2,6 olmak üzere 5 artçı deprem yaÅŸanmıştır. Diyarbakır ve Erzurum il AFAD müdürlüklerimizden ekipler, destek amacıyla bölgeye sevk edilmiÅŸtir. GeliÅŸmeler takip edilmektedir.”
%2Fbingoldeprem1.jpg)
Depremde bazı evler hasar gördü
Bingöl’ün Kiğı ilçesi merkezli deprem nedeniyle Karakoçan ilçesinde 4 köyde bazı ev ve ahırlarda hasar meydana geldi.
Bingöl’de meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremde Elazığ’ın Karakoçan ilçesine baÄŸlı KuÅŸbayırı, Çelebi, YeÅŸilbelen, Sarıhan ve Çan köyleri kısmen etkilendi.
Deprem sırasında panik yaşayan kimi vatandaşlar hasar gören evlerinin çökme riskine karşı geceyi dışarda geçiriyor.
Deprem anında yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Kayhan Mutlu, evlerinde hasar meydana geldiğini söyledi.
Deprem sırasında çocuklarıyla evde televizyon izlediÄŸini aktaran Mutlu, “Bir anda depremi yaÅŸadık. Korku içerisindeyiz ve yatamıyoruz. Dışardayız ve yardım bekliyoruz.” dedi.
Deprem anında çok korktuklarını belirten Sakine Tokay ise şunları kaydetti:
“Babam depremin etkisiyle bayıldı. Evlerimizde hasar ve çatlaklar mevcut. Korkuyoruz ve evlerimize giremiyoruz. Geceyi dışarda geçiriyoruz.”
Berivan Tayar ise, deprem anında korktuklarını ve can kaybı yaşamadıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.
Tayar, “Deprem öncesinde mutfaÄŸa girdim. Mutfakta deprem anını yaÅŸadım. Korkudan kendimi dışarıya attım. Evimizde çok hasar var ve dışardayız. Çünkü korkuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Elazığ’da 2 evde ağır hasar oluÅŸtu
Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD), Bingöl’de meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ’ın Karakoçan ilçesine baÄŸlı KuÅŸbayırı ve Çelebi köylerinde birer evde ağır hasar oluÅŸtuÄŸunu bildirdi.
AFAD’dan saat 23.00 itibarıyla yapılan açıklamada, Bingöl’ün Kiğı ilçesi AÅŸağı Serinyer köyüne 2,28 kilometre uzaklıktaki depremin, yerin 15,51 kilometre derininde meydana geldiÄŸi ifade edildi.
Hasar tespitine ilişkin bilgilerin yer aldığı açıklamada şunlar kaydedildi:
“Elazığ ili Karakoçan ilçesi KuÅŸbayırı köyünde 1, Çelebi köyünde 1 olmak üzere 2 evde ağır hasar olduÄŸu öğrenilmiÅŸ, herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmadığı bildirilmiÅŸtir.
Bölgeye barınma ihtiyacının karşılanması için 50 adet çadır yönlendirilmiÅŸtir. Deprem sonrası en büyüğü 2,8 olmak üzere 11 artçı deprem yaÅŸanmıştır. Diyarbakır ve Erzurum il AFAD müdürlüklerimizden ekipler, destek amacıyla bölgeye sevk edilmiÅŸtir. Enerji Bakanlığından alınan bilgilere göre herhangi bir enerji kesintisi bulunmadığı öğrenilmiÅŸtir. Çevre illerde tarama çalışmalarına devam edilmektedir. GeliÅŸmeler takip edilmektedir.”
Ön değerlendirme raporu yayımlandı
AFAD tarafından depreme ilişkin ön değerlendirme raporu da yayımlandı.
Rapora göre, deprem, Bingöl’ün Kiğı ilçesine baÄŸlı AÅŸağı Serinyer köyüne 2,28 kilometre uzaklıkta ve yerin 15,51 kilometre altında meydana geldi.
Ana ÅŸoktan, saat 22.01’e kadar büyüklükleri 2,1 ile 2,6 arasında deÄŸiÅŸen 4 artçı deprem kaydedildi.
Depremin belirgin süresi ise 7,38 saniye olarak hesaplandı.
Aşağı Serinyer dışında depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yerleri ve uzaklıkları ise şöyle:
“Kiğı ilçesi Yukarı Serinyer köyü 2,99 kilometre, Bingöl Yayladere ilçesi Bilekkaya köyü 3,02 kilometre, Elazığ Karakoçan ilçesi KuÅŸbayırı köyü 3,33 kilometre, Bingöl Yayladere ilçesi Zeynelli köyü 3,93 kilometre.”
Depremin merkez üssüne en yakın 5 il merkezi ile uzaklıkları ise şöyle:
“Bingöl 40,6 kilometre, Tunceli 60,64 kilometre, Erzincan 88,3 kilometre, Elazığ 106,44 kilometre ve Bayburt 118,17 kilometre.”
Raporda, bölgede 1900 yılından bugüne kadar en büyüğü 7,9 olmak üzere 536 adet 4’ten büyük deprem meydana geldiÄŸi, bölgeye ait 1900 yılı öncesi için de 99 adet de tarihsel dönem depremi kaydının mevcut olduÄŸu belirtildi.
Raporda, bölgenin deprem tehlikesini gösteren haritaya da yer verildi.
Elazığ Valiliği depremin Karakoçan ilçesinin 4 köyünü kısmen etkilendiğini bildirdi
Elazığ ValiliÄŸince, Bingöl’ün Kiğı ilçesi merkezli depremden Karakoçan ilçesinde 4 köyün kısmen etkilendiÄŸi bildirildi.
Valilikten yapılan açıklamada, Bingöl’de meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremde Elazığ’ın Karakoçan ilçesine baÄŸlı KuÅŸbayırı, Çelebi, YeÅŸilbelen, Sarıhan ve Çan köylerinin kısmen etkilendiÄŸi belirtildi.
Açıklamada “Herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmamıştır.” bilgisi paylaşıldı.

Türk Kızılay gönüllüleri Bingöl’deki depremzedelerin yardımına koÅŸtu
Bingöl’ün Kiğı ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremde Karakoçan ilçesinde etkilenen köylerdeki vatandaÅŸların ihtiyaçlarını Türk Kızılay ekipleri karşıladı.
Bingöl’de meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremde Elazığ’ın Karakoçan ilçesine baÄŸlı KuÅŸbayırı, Çelebi, YeÅŸilbelen, Sarıhan ve Çan köylerinin kısmen etkilendi.
Türk Kızılay Elazığ Şubesine bağlı ekiplerde depremden etkilenen köylere giderek depremzedelere battaniye, su, meyve suyu, kek gibi ikramlık malzeme dağıttı.
Gönüllüler, Kuşbayırı köyünde deprem esnasında korkup kaçarken düşerek kolunu inciten yaşlı kadınla da yakından ilgilendi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Tüm imkanlarımızla halkımızın yanındayız
CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bingöl’de meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaÅŸlarımıza geçmiÅŸ olsun dileklerimi iletiyorum. VatandaÅŸlarımız müsterih olsunlar, devletimiz, her zaman olduÄŸu gibi, tüm imkan ve kabiliyetleri ile halkımızın yanındadır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum: Hasar tespit çalışmalarına başlandı
Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bingöl’ün Kiğı ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin ardından ekiplerimiz sahada hasar tespit çalışmalarını baÅŸlatmışlardır. Depremden etkilenen vatandaÅŸlarımıza geçmiÅŸ olsun dileklerimi iletiyorum.” ifadelerine yer verdi.

Çataklı: Depremin ardından olumsuz bir ihbar ulaşmadı
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:
“Bingöl Kiğı’da saat 21:28’de 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiÅŸtir. An itibarıyla Bingöl, Erzurum, Erzincan, Elazığ ve Diyarbakır’dan olumsuz bir ihbar ulaÅŸmamıştır. Ekiplerin mahallinde tarama çalışması devam ediyor. Ayrıntılı bilgi ayrıca verilecektir. GeçmiÅŸ olsun.”
Tunceli’de bir olumsuzluk yaÅŸanmadığı bildirildi
Tunceli ValiliÄŸinden yapılan açıklamada, “İlimiz genelinde ÅŸu ana kadar olumsuz bir durum yaÅŸanmamıştır. Ekiplerimizin sahada tarama çalışmaları devam etmektedir. Tüm vatandaÅŸlarımıza geçmiÅŸ olsun.” ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: AA
