Bitcoin Nasıl Alınır ve Satılır?

Bitcoin Nasıl Alınır ve Satılır

Bitcoin Nasıl Alınır ve Satılır

Bitcoin 2021 yılında, haberlerde, internet sitelerinde ve insanların düşüncelerinde ortaya çıktığı ilk tarihten beri her zamankinden daha fazla yer alıyor. Son gelen bitcoin haberleri ise Amerika’nın Bitcoin ETF’ini onayladığı şeklinde.  Hızla yükselen Bitcoin fiyatı birçok kripto para birimini de sırtlayıp, 2017 yılından beri devam eden ayı piyasasında yeni bir boğa koşusu başlattı.

Yeni giren yatırımcılar ile birlikte piyasa büyüdü ve daha başka yatırımcıları çekmeye devam etti. Peki piyasaya yeni giren bir yatırımcıysanız, nasıl Bitcoin alabilirsiniz? Nereden Bitcoin alabilirsiniz ve nasıl Bitcoin sahibi olunur?

Şu anda ise, yani Ekim 2021’de Bitcoin’in fiyatının yükselmesine sebep olan etmenlerden birisi de Bitcoin ETF’i diyebiliriz. Bitcoin yeni ATH’lar yapacak mı bilinmez, ath ne demek diyorsanız sizi linke alalım, ancak piyasanın trilyonlarca dolarlık bir değere ulaştığı gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Nasıl Bitcoin Sahibi Olunur?

Bitcoin sahibi olmanın temelde 3 farklı yöntemi bulunuyor diyebiliriz. Birincisi Bitcoin madenciliği yapmak, ikincisi bir borsaya kayıt olmaktır. Üçüncü yöntem ise borsa dışında gerçekleşen işlemlerdir. Bunlar genel olarak OTC olarak adlandırılır. OTC’nin açılımı Over The Counter’dır ve tezgâh üstü demektir.

Büyük yatırımcıların Bitcoin alırken, genellikle bu yola başvurduğu düşünülmektedir.

Küçük yatırımcılar için ise en basit yol bir kripto para borsasına kayıt olmaktır. Güvenilir bir kripto para borsasına kayıt olmak ise yatırımınız için en doğru başlangıç olacaktır diyebiliriz. Gelin şimdi adım adım nasıl Bitcoin satın alınır sorusuna hep birlikte cevap bulalım!

Adım 1: Güvenilir Bir Borsa Seçin

Evet yukarıda da dediğimiz gibi atacağınız ilk adım kesinlikle güvenilir bir borsa seçmek olmadı. Kripto para dünyasında yüzlerce kripto para alım satım platformu yer alıyor. Ancak bunların yüzde kaçı güvenilir, yüzde kaçı kullanıcı dostu bu tartışılır. İşte bu noktada bir araştırma içinde olmalısınız.

Türkiye’de de hizmet veren birçok borsa bulunuyor. Bu borsalar arasında başı çekenlerin Binance, BtcTurk ve Paribu olduğunu söyleyebiliriz. Bu şirketlerin yaptıkları yatırım milyonlarca dolar değerinde olurken, milyonlarca kullanıcıya da kripto para alım satımı esnasında aracılık ediyorlar.

Yukarıda saydığımız 3 borsanın kendi aralarında farklılıkları bulunuyor. En temel farklılık ise komisyon oranları diyebiliriz. Bu farklılığın dışında ilgimizi çeken bir diğer durum da komisyon oranlarıdır. Komisyon oranları üyelerin alım satım sırasında aracı kuruma, yani kripto para borsasına ödediği ücretlerdir.

Komisyon oranları yaptığınız işlemin tutarına göre değişebilir. Eğer yüksek hacimli, on binlerce belki de yüz binlerce TL değerinde işlem yapacaksanız bu komisyon tutarı ilerde canınızı sıkabilir.

Borsa seçerken bakılması gereken durumlardan birisi de borsanın para yatırma ve çekme yöntemleri olmalıdır.

Yatırımcı yatırımını hızlı bir şekilde hesabına çekmek isteyebilir. BtcTurk ve Paribu’ya kayıt olacaksanız bu borsaların Havale ve EFT yöntemiyle para yatırma/çekme işlemine olanak tanıdığını söylemeliyiz. Binance’de ise durum biraz farklı işliyor. Kredi kartı ve Havale/EFT ile Bitcoin alabiliyorsunuz. Paranızı çekmek isterken de yine Havale/EFT kullanabilirsiniz.

Adım 2: Borsaya Kayıt Olun

Evet, borsayı seçtiniz. Şimdi de sırada borsaya kayıt olmak var. Borsalar kayıt esnasında sizlerden çeşitli bilgiler istiyor. Bu bilgilere genel olarak KYC doğrulaması deniyor. KYC’nin açılımı “know your customer” iken, Türkçe karşılığı ise “müşterini tanı” olarak karşımıza çıkıyor.

Devletlerin büyük bir kısmı bu doğrulamayı zorunlu bir hale getirdi çünkü yasadışı işlemlerin önüne geçmek istiyor. Diğer yandan borsaların da müşterilerinin güvenliğini sağlamak için bu bilgiler gerekli.

Bu bilgiler arasında kimlik bilgileriniz, kimliğinizin ön ve arka fotoğrafları, ev adresiniz, telefonunuz aracılığıyla yaptığınız bir öz çekim sizlerden isteniyor.

Kısa süren bir incelemenin ardından da hesabınız onaylanıyor.

Adım 3: Hesabınıza Bakiye Yükleyin

Evet borsaya kayıt olduk, kim olduğumuzu borsaya kanıtladık ve işlem yapmaya hazırız! Hayır, henüz değilsiniz. Bu adımda yapmanız gereken şey ise hesabınıza bakiye yüklemek olmalı.

Binance’e kayıt olduysanız bu çok basit olacaktır. Kredi kartı bilgileriniz ile hemen Bitcoin ya da diğer kripto paralara sahip olabilirsiniz.

BtcTurk ya da Paribu gibi borsaları kullanıyorsanız, Havale/EFT yöntemine başvurmalısınız. Ancak borsanın havale/EFT sırasında verdiği bilgileri doğru girmeyi unutmayın! Ayrıca para gönderirken kendi adınıza açılmış bir banka hesabını kullanmalısınız.

Adım 4: Bitcoin Alabilirsiniz!

Geldik son adıma. Artık Bitcoin almanızın önündeki tüm engeller kalktı. Çeşitli işlem çiftleri arasında işlem yapabilir, istediğiniz kripto para birimlerini alıp satabilirsiniz.

Reklamsal İçerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir