Blockchain Nedir

Blockchain Nedir

Türkçeye blokzinciri/blok zinciri olarak çevirlen asıl adı Blockchain olan bu teknolojinin aslı, 1990’lı yılların en başında kriptografi eksperleri Stuart Haber ve Scott Stornetta ile yaptığı ortak çalışma ile uygulama işlemlerine dair çalışmalara başlamıştır. 1970’li yıllara doğru Ralph Merkle yönünden patentlenen “hash ağacı” yapısından yola çıkan iki yetkin kişi, çalışmalarını tam manasıyla kavramsallaştırmamış yani belgelendirmemiş olsalar dahi günümüzdeki çağdaş blokzinciri tanımına yaklaşmayı başarmışlardır. Bu sebeple birçoklarına göre bu teknolojinin mucidi Satoshi Nakamoto değil, Haber ve Stornetta’dır.Bitcoin ve bitcoin işlemleri olan bitcoin al, bitcoin satın al gibi işlemlerde bu blok zinciri yapısında gerçekleşir.Günümüzdeki tam manası ile ilk Blockchain, tarihteki ilk kripto para olan Bitcoin ile aynı yaştadır.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Çok geniş bir çalışma alanına sajip olan Blockchain teknolojisine bağlı bu özel alt yapı sık sık kripto para birimleriyle özellikle de Bitcoin ile anılsa da aslında  merkezî yani  merkezsiz birçok endüstride ve işlemde kullanılmaktadır. Blockchain kullanım alanları arasında bankalardan hükûmetlere, bireylere ve işletmelere varan sonsuz resmi ve ve resmi olmayan yani gayri resmi kullanım durumundan bahsedilebilir. Ayrıca detaylıca ve genel olarak btc incelendiğined gelecekte Dünya’ya şekil verecek bir şekilde kullanacağı gayet aşikardır.

Günümüzde blok zinciri teknolojisini çeşitli sistemlere entegre ederek kullanmaktadırlar. Örneğin oylama sistemlerine entegre eden birçok yerleşim yeri söz konusudur. Bunun yanı sıra bazı tedarik zincirlerinin denetimi de yine bu teknoloji ile çok daha açık ve anlaşılabilir ayrıca tutarlı yürütülen bir süreç haline dönüşmüştür. İlk sıralarda güveni sağlaması için gereksinim duyulan her çeşit araç ve gereci, blokzinciri aracılığı ile  gereksinim olmaktan çıkarmıştır. Bu teknoloji yardımıyla geçmişte insanların kontrolü ile yönlendirilmiş olan birçok süreç ve yöntem bundan sonra çok daha az risk  ve şeffaf hale gelmiştir. Bitcoin tercih edilmesinde ki sebep ile aynı sebepten bir çok ve farklı türde işlemlerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Sizde günümüz dijitalleşen dünyasında izi sürülemez ve son derece güvenli Bitcoin ve çeşitli kripto para birimleri ile yatırımlarınızı güvenle saklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir