BMGK’de Gazze tasarısında çekimser kalan ABD’den “İsrail’e desteğimiz tam” açıklaması

BMGK'de Gazze tasarısında çekimser kalan ABD'den "İsrail'e desteğimiz tam" açıklaması

BMGK'de Gazze tasarısında çekimser kalan ABD'den "İsrail'e desteğimiz tam" açıklaması

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, BM Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) Gazze’de ateşkes tasarısının “bağlayıcı olmadığını” savundu ve İsrail’e desteklerinin tam olduğunu yineledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby, günlük basın brifinginde, Gazze’deki son durumu ve BMGK’de yapılan Gazze oylamasını değerlendirdi.

Kirby, ateşkes talebi ile tüm rehinelerin serbest bırakılması başlığının beraber ele alınması ve halen devam eden rehine anlaşması müzakerelerine atıf yapması sebebiyle Gazze tasarısını veto etmediklerini belirtti.

Buna karşılık tasarı metninde Hamas’ın kınanmaması sebebiyle tasarıya “evet” oyu vermeyip çekimser kaldıklarını aktaran Kirby, “Kullandığımız oy politikamızda bir değişikliği temsil etmiyor.” dedi.

Başından beri rehinelerin serbest bırakılmasını ateşkes anlaşmasının ana parçası olarak gördüklerini kaydeden Kirby, “Halen İsrail’in arkasındayız. An itibarıyla Hamas’a karşı kendilerini koruyabilmeleri için gerekli araç ve askeri imkanları sağlamaya devam ediyoruz. İsrail’in kendini savunması anlamında neyi yapıp yapamayacağı konusunda bu bağlayıcı olmayan tasarıyla değişen bir şey yok.” yorumunu yaptı.

Kirby, BMGK’deki oylamada ABD’nin çekimser oy kullanmasının ardından Refah’la ilgili görüşmeler için Washington’a gelecek olan İsrail heyetinin ziyaretinin iptal edilmesinden dolayı “kafalarının karıştığını” ifade etti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın bugün Washington’da olduğunu ve Refah dahil ilgili tüm konuların görüşüldüğünü kaydeden Kirby, İsrail heyetinin ziyaretinin iptal edilmesinin ABD-İsrail ilişkilerinde ya da Biden ile Netanyahu ilişkisinde “bir seviye kaybı” olmadığını savundu.

Tasarı bağlayıcı değil iddiası

Kirby, BMGK’de kabul edilen Gazze tasarısının “bağlayıcı olmadığını” savundu ancak neden ABD’nin böyle düşündüğüne bir açıklama getirmedi.

Kirby, “Öncelikle bu bağlayıcı olmayan bir tasarı, dolayısıyla İsrail’in Hamas’ın ardından gitme kabiliyetini etkileyecek bir tesiri yok. İkincisi, bizim politikamızda da herhangi bir değişikliği yansıtmıyor. (İsrail) Başbakanlık ofisinin açıklamasında sanki bizim politikamızın bir şekilde değiştiğine yönelik ima var fakat politikamız değişmedi.” şeklinde konuştu.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da günlük basın brifinginde, BMGK’nin Gazze tasarısının “bağlayıcı olmadığını” savundu ancak bunun nedenini izah etmedi.

Miller, “konunun detaylarının uluslararası hukukçuların alanına girdiğini” söylemekle yetindi.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, Gazze’yi atom bombası atılan Hiroşima’ya benzetti

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail saldırılarında 32 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, Gazze’de yaşananları atom bombası atılan Japonya’nın Hiroşima kentine benzetti.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, Gazze'yi atom bombası atılan Hiroşima'ya benzetti

Gazze’de açlıktan ölen Filistinliler hakkındaki bir haberi sosyal medya hesabı X’te alıntılayan Petro, “ABD, Hiroşima’ya atom bombası attığında orada 77 binden fazla insan yaşamını yitirmişti. Bugün Japonya’dan çok daha küçük bir ülkede, Filistin’de, yani Hiroşima’dan da küçük bir şehirde: Gazze’deki bombardımanda 32 binden fazla insan öldü. Aynı hikaye.” ifadelerini kullandı.

Petro, Gazze’de sebep olunan yıkıma dikkati çekerek, “Dünyanın büyük başkentleri, insanlığa kendi buyruklarını empoze etmek için devasa askeri güçlerini bilinçsizce harcıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Scholz, Refah’a olası saldırıdan kaygılandığını İsrail’e ilettiğini belirtti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail’in Gazze’nin Refah kentine yönelik olası askeri saldırısından kaygılandığını ve bunu mevkidaşlarına ilettiğini söyledi.

Scholz, Refah'a olası saldırıdan kaygılandığını İsrail'e ilettiğini belirtti

Brandenburg an der Havel kentinde vatandaşlarla bir araya geldiği toplantıda konuşan Scholz, Tel Aviv’de yaptığı görüşmelere atıfta bulunarak, “Böyle bir askeri operasyonun büyük can kayıpları olmadan nasıl gerçekleşebileceğini hayal bile edemiyorum ve bunu mevkidaşlarıma çok açık şekilde ifade ettim.” dedi.

Scholz, İsrailli yetkililere Refah’a yönelik olası geniş çaplı bir askeri operasyona ilişkin kaygılarını açıkça ilettiğini, daha uzun süreli bir ateşkes çağrısını tekrarladığını ve Filistinlilere bir gelecek perspektifi verilerek iki devletli çözüm çabalarının canlandırılmasına duyulan ihtiyacı aktardığını vurguladı.

Scholz, Hamas’ın elindeki esirlerin serbest bırakılması ile Filistinli sivillere acilen yardım ve desteğin ulaştırılması için insani ateşkes çağrısını yineleyerek, “Oradaki insanların açlıktan ölmemesi için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.” diye konuştu.

Toplantıda söz alan katılımcılardan bir Alman kadın da hükümetin Gazze konusundaki tutumunu sert bir dille eleştirerek, Berlin’in bir yandan İsrail’e silah ihracatını sürdürürken diğer yandan da insani ateşkes çağrısı yapmasının “çok çelişkili ve hatta bazen ikiyüzlü” olduğunu söyledi.

Kanada’nın İsrail’e silah sevkiyatını durdurduğuna dikkati çeken katılımcı, “Ancak Almanya açıkça İsrail’e hala silah gönderiyor, biz sadece birkaç yardım malzemesi gönderiyoruz. Bu milyonlarca insanı korumak için bir şeyler yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

Başbakan Scholz ise kadına cevaben, Almanya’nın İsrail’in güçlü destekçilerinden biri olmaya devam ettiğini ve en güvenilir dostlarından biri olarak İsrail hükümetiyle açık ve net konuştuğunu söyledi.

Scholz, “İsrail’e yeni gittim. İsrail Başbakanı (Binyamin) Netanyahu, Cumhurbaşkanı (Isaac) Herzog, hükümet üyesi (Benny) Gantz ve muhalefet lideri (Yair) Lapid ile yaptığım görüşmelerde çok açık bir şekilde söyledim. Bölgeye her gün 200 değil en az 500 kamyon girmeli ki Gazze’ye yeterli yardım, gıda, ilaç ulaşsın ve siviller ölmesin, aç kalmasın, acı çekmesin.” dedi.

Güney Afrika, BMGK’nin “Gazze’de ateşkes” kararından memnun

Güney Afrika Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Gazze Şeridi’nde ramazan ayında acil ateşkes talep eden kararını memnuniyetle karşıladı.

Güney Afrika, BMGK'nin "Gazze'de ateşkes" kararından memnun

Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Güney Afrika, BMGK’nin 25 Mart 2024’te kabul ettiği ve kutsal ramazan ayı için Gazze Şeridi’nde derhal ateşkes talep eden 2728 (2024) sayılı kararını memnuniyetle karşıladı.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, bu ateşkesin kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkese yol açması gerektiği kaydedilerek, tarafları bağlayan kararlara uyulmasını sağlamanın artık BMGK’nin sorumluğunda olduğu belirtildi.

Gazze Şeridi’nin tamamında insani yardım akışının genişletilmesine ve sivillerin korunmasının güçlendirilmesine acil ihtiyaç duyulduğu vurgulanan açıklamada, tarafların BMGK’nin kararına uymasının hayati önem taşıdığı ifade edildi.

Kaynak: AA