BMGK’de Gazze tasarısında çekimser kalan ABD’den “İsrail’e desteÄŸimiz tam” açıklaması

BMGK'de Gazze tasarısında çekimser kalan ABD'den "İsrail'e desteğimiz tam" açıklaması
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletiÅŸim Danışmanı John Kirby, BM Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) Gazze’de ateÅŸkes tasarısının “baÄŸlayıcı olmadığını” savundu ve İsrail’e desteklerinin tam olduÄŸunu yineledi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletiÅŸim Danışmanı Kirby, günlük basın brifinginde, Gazze’deki son durumu ve BMGK’de yapılan Gazze oylamasını deÄŸerlendirdi.
Kirby, ateşkes talebi ile tüm rehinelerin serbest bırakılması başlığının beraber ele alınması ve halen devam eden rehine anlaşması müzakerelerine atıf yapması sebebiyle Gazze tasarısını veto etmediklerini belirtti.
Buna karşılık tasarı metninde Hamas’ın kınanmaması sebebiyle tasarıya “evet” oyu vermeyip çekimser kaldıklarını aktaran Kirby, “Kullandığımız oy politikamızda bir deÄŸiÅŸikliÄŸi temsil etmiyor.” dedi.
Başından beri rehinelerin serbest bırakılmasını ateÅŸkes anlaÅŸmasının ana parçası olarak gördüklerini kaydeden Kirby, “Halen İsrail’in arkasındayız. An itibarıyla Hamas’a karşı kendilerini koruyabilmeleri için gerekli araç ve askeri imkanları saÄŸlamaya devam ediyoruz. İsrail’in kendini savunması anlamında neyi yapıp yapamayacağı konusunda bu baÄŸlayıcı olmayan tasarıyla deÄŸiÅŸen bir ÅŸey yok.” yorumunu yaptı.
Kirby, BMGK’deki oylamada ABD’nin çekimser oy kullanmasının ardından Refah’la ilgili görüşmeler için Washington’a gelecek olan İsrail heyetinin ziyaretinin iptal edilmesinden dolayı “kafalarının karıştığını” ifade etti.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın bugün Washington’da olduÄŸunu ve Refah dahil ilgili tüm konuların görüşüldüğünü kaydeden Kirby, İsrail heyetinin ziyaretinin iptal edilmesinin ABD-İsrail iliÅŸkilerinde ya da Biden ile Netanyahu iliÅŸkisinde “bir seviye kaybı” olmadığını savundu.
Tasarı bağlayıcı değil iddiası
Kirby, BMGK’de kabul edilen Gazze tasarısının “baÄŸlayıcı olmadığını” savundu ancak neden ABD’nin böyle düşündüğüne bir açıklama getirmedi.
Kirby, “Öncelikle bu baÄŸlayıcı olmayan bir tasarı, dolayısıyla İsrail’in Hamas’ın ardından gitme kabiliyetini etkileyecek bir tesiri yok. İkincisi, bizim politikamızda da herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸi yansıtmıyor. (İsrail) BaÅŸbakanlık ofisinin açıklamasında sanki bizim politikamızın bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸtiÄŸine yönelik ima var fakat politikamız deÄŸiÅŸmedi.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Öte yandan ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da günlük basın brifinginde, BMGK’nin Gazze tasarısının “baÄŸlayıcı olmadığını” savundu ancak bunun nedenini izah etmedi.
Miller, “konunun detaylarının uluslararası hukukçuların alanına girdiÄŸini” söylemekle yetindi.
Kolombiya CumhurbaÅŸkanı Petro, Gazze’yi atom bombası atılan HiroÅŸima’ya benzetti
Kolombiya CumhurbaÅŸkanı Gustavo Petro, İsrail saldırılarında 32 bini aÅŸkın kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini belirterek, Gazze’de yaÅŸananları atom bombası atılan Japonya’nın HiroÅŸima kentine benzetti.

Gazze’de açlıktan ölen Filistinliler hakkındaki bir haberi sosyal medya hesabı X’te alıntılayan Petro, “ABD, HiroÅŸima’ya atom bombası attığında orada 77 binden fazla insan yaÅŸamını yitirmiÅŸti. Bugün Japonya’dan çok daha küçük bir ülkede, Filistin’de, yani HiroÅŸima’dan da küçük bir ÅŸehirde: Gazze’deki bombardımanda 32 binden fazla insan öldü. Aynı hikaye.” ifadelerini kullandı.
Petro, Gazze’de sebep olunan yıkıma dikkati çekerek, “Dünyanın büyük baÅŸkentleri, insanlığa kendi buyruklarını empoze etmek için devasa askeri güçlerini bilinçsizce harcıyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Scholz, Refah’a olası saldırıdan kaygılandığını İsrail’e ilettiÄŸini belirtti
Almanya BaÅŸbakanı Olaf Scholz, İsrail’in Gazze’nin Refah kentine yönelik olası askeri saldırısından kaygılandığını ve bunu mevkidaÅŸlarına ilettiÄŸini söyledi.

Brandenburg an der Havel kentinde vatandaÅŸlarla bir araya geldiÄŸi toplantıda konuÅŸan Scholz, Tel Aviv’de yaptığı görüşmelere atıfta bulunarak, “Böyle bir askeri operasyonun büyük can kayıpları olmadan nasıl gerçekleÅŸebileceÄŸini hayal bile edemiyorum ve bunu mevkidaÅŸlarıma çok açık ÅŸekilde ifade ettim.” dedi.
Scholz, İsrailli yetkililere Refah’a yönelik olası geniÅŸ çaplı bir askeri operasyona iliÅŸkin kaygılarını açıkça ilettiÄŸini, daha uzun süreli bir ateÅŸkes çaÄŸrısını tekrarladığını ve Filistinlilere bir gelecek perspektifi verilerek iki devletli çözüm çabalarının canlandırılmasına duyulan ihtiyacı aktardığını vurguladı.
Scholz, Hamas’ın elindeki esirlerin serbest bırakılması ile Filistinli sivillere acilen yardım ve desteÄŸin ulaÅŸtırılması için insani ateÅŸkes çaÄŸrısını yineleyerek, “Oradaki insanların açlıktan ölmemesi için elimizden gelen her ÅŸeyi yapmalıyız.” diye konuÅŸtu.
Toplantıda söz alan katılımcılardan bir Alman kadın da hükümetin Gazze konusundaki tutumunu sert bir dille eleÅŸtirerek, Berlin’in bir yandan İsrail’e silah ihracatını sürdürürken diÄŸer yandan da insani ateÅŸkes çaÄŸrısı yapmasının “çok çeliÅŸkili ve hatta bazen ikiyüzlü” olduÄŸunu söyledi.
Kanada’nın İsrail’e silah sevkiyatını durdurduÄŸuna dikkati çeken katılımcı, “Ancak Almanya açıkça İsrail’e hala silah gönderiyor, biz sadece birkaç yardım malzemesi gönderiyoruz. Bu milyonlarca insanı korumak için bir ÅŸeyler yapmalıyız.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
BaÅŸbakan Scholz ise kadına cevaben, Almanya’nın İsrail’in güçlü destekçilerinden biri olmaya devam ettiÄŸini ve en güvenilir dostlarından biri olarak İsrail hükümetiyle açık ve net konuÅŸtuÄŸunu söyledi.
Scholz, “İsrail’e yeni gittim. İsrail BaÅŸbakanı (Binyamin) Netanyahu, CumhurbaÅŸkanı (Isaac) Herzog, hükümet üyesi (Benny) Gantz ve muhalefet lideri (Yair) Lapid ile yaptığım görüşmelerde çok açık bir ÅŸekilde söyledim. Bölgeye her gün 200 deÄŸil en az 500 kamyon girmeli ki Gazze’ye yeterli yardım, gıda, ilaç ulaÅŸsın ve siviller ölmesin, aç kalmasın, acı çekmesin.” dedi.
Güney Afrika, BMGK’nin “Gazze’de ateÅŸkes” kararından memnun
Güney Afrika Cumhuriyeti, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Gazze Åžeridi’nde ramazan ayında acil ateÅŸkes talep eden kararını memnuniyetle karşıladı.

Uluslararası İliÅŸkiler ve İşbirliÄŸi Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Güney Afrika, BMGK’nin 25 Mart 2024’te kabul ettiÄŸi ve kutsal ramazan ayı için Gazze Åžeridi’nde derhal ateÅŸkes talep eden 2728 (2024) sayılı kararını memnuniyetle karşıladı.” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, bu ateÅŸkesin kalıcı ve sürdürülebilir bir ateÅŸkese yol açması gerektiÄŸi kaydedilerek, tarafları baÄŸlayan kararlara uyulmasını saÄŸlamanın artık BMGK’nin sorumluÄŸunda olduÄŸu belirtildi.
Gazze Åžeridi’nin tamamında insani yardım akışının geniÅŸletilmesine ve sivillerin korunmasının güçlendirilmesine acil ihtiyaç duyulduÄŸu vurgulanan açıklamada, tarafların BMGK’nin kararına uymasının hayati önem taşıdığı ifade edildi.
Kaynak: AA