Borsada yükseliş potansiyeli devam ediyor
Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksinin yükseliÅŸ potansiyeli, beklentileri aÅŸan bilançolar ve küresel merkez bankalarının “ultra ÅŸahin” para politikalarının yavaÅŸlayacağına yönelik beklentilerle sürüyor.
BIST 100 endeksinde rekorlarla geçen 3 haftanın ardından bu hafta sınırlı bir düzeltme yaşansa da piyasa beklentileri pozitif kalmaya devam ediyor.
Küresel bazda önemli merkez bankalarının artan resesyon endiÅŸeleriyle “ultra ÅŸahin” para politikalarında yumuÅŸamaya gideceÄŸine yönelik beklentiler görece riskli varlıklara olan talebi artırırken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek hafta alacağı faiz kararının ardından konuya iliÅŸkin yapacağı yönlendirmeler büyük önem taşıyor.
Öte yandan, yurt içinde yoğunlaşan bilanço döneminde beklentileri geride bırakan şirket karlılıkları sonrası yatırım kurumları hedef fiyatlarını yukarı yönlü revize ederken, bu durum BIST 100 endeksinde yükseliş potansiyelini destekliyor.
BIST 100 endeksi, yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 110 getiri ile küresel pay piyasalarından oldukça pozitif ayrışırken, gördüğü en yüksek seviyeyi 4.015,62 puana taşıdı.
Ekim başından bu yana yüzde 20’den fazla deÄŸer kazanan BIST 100 endeksinde, bütün sektör endeksleri yükseliÅŸ kaydetti.
Bu arada, dolar bazlı bakıldığında yüzde 50’den fazla yükselerek 210 sent seviyesine çıkan BIST 100 endeksi, buna karşın 510 sent olan zirvesinin oldukça uzağında bulunuyor.
“Özellikle 4.000-4.200 kademeleri test edilecek ve piyasa bu seviyeleri aÅŸmaya çalışacaktır”
NoorCM Menkul DeÄŸerler Kurumsal Ä°liÅŸkiler Direktörü Ahmet Uluhan, konuya iliÅŸkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Hızlı bir ralli süreci ile 4.000 sınırına dayanan borsanın cazibesinin mevcut koÅŸullar çerçevesinde devam edeceÄŸini düşünüyorum.” dedi.
2022 genelinde pozitif ayrışan ve uzun süreli trendini 4.000 puana kadar genişleten BIST 100 endeksinde iyi bir 3. çeyrek bilanço dönemi geçeceğini düşündüğünü ifade eden Uluhan, özellikle bu bilanço döneminde sektörel olarak bankacılık, hava yolu, aracı kurum, enerji, turizm ve gıda gibi sektörlerin ön plana çıkacağını, 3. çeyrek bilançolarında bu sektörlerdeki karlılıkların artan maliyetlere rağmen iyi bir performans yansıtacağını kaydetti.
Borsa Ä°stanbul’un 2022 yılı başından bu yana küresel borsalara göre pozitif ayrışmaya devam ettiÄŸini aktaran Uluhan, “Özellikle 4.000-4.200 kademeleri bu baÄŸlamda test edilecek ve piyasa bu seviyeleri aÅŸmaya çalışacaktır.” dedi.
Uluhan, mevcut koşullarda borsanın yukarı yönlü potansiyeli devam etse de olası bir aşılamama senaryosunda düzeltme hareketinin öncelikle 3.600 seviyelerine kadar gerçekleşebileceğini ancak öncü sektör ve hisselere talebin devamı ile düzeltmenin sınırlı kalmasını beklediğini kaydetti.
Yeni para girişinin borsanın yükselişinde belirleyici etken olacağını vurgulayan Uluhan, yıl sonuna doğru yeni zirveler görülse dahi, kalıcı yükselişler ile borsaya para girişinin her zamankinden daha çok önem arz edeceğini söyledi.
“2023 yılı ‘Borsa Ä°stanbul’un yılı olmaya namzet’ diyebilirim”
Ahmet Uluhan, “izlenilen para politikası etkisi ve enflasyonist ortamın devamının” borsanın yükseliÅŸinde temel hikaye olmaya devam ettiÄŸini, bu baÄŸlamda önümüzdeki günlerde de borsada yükseliÅŸin devam etmesinin beklenebileceÄŸini kaydetti.
Seçim sürecine girilmiş olmasının bazı risklerle beraber birçok sektörde pozitif yansımalara neden olabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini aktaran Uluhan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Küresel çaptaki oynaklıklar ya da borsalarda görülen türbülansların bize etkilerinin sınırlı kalmaya devam edeceÄŸini ve içeride hisse piyasasının pozitif ayrışarak 2022 yılını tamamlamasını bekliyorum. Global tarafta merkez bankalarının yürüttüğü sıkılaÅŸma politikalarının hafiflediÄŸi ya da sonlandığı ve içeride seçim belirsizliÄŸinin ortadan kalktığı bir atmosferde dolar bazında borsanın daha çok yolu olduÄŸunu düşünüyorum. Haliyle 2023 yılı da baÅŸka bir hikayeyle ‘Borsa Ä°stanbul’un yılı olmaya namzet’ diyebilirim.”
Düzeltmeler endeksin sağlıklı yükselişi açısından önemli
Alnus Yatırım AraÅŸtırma Direktörü Volkan Dükkancık da “Yüksek enflasyon ve büyüme endiÅŸeleri arasında sıkışan küresel piyasalarda ABD’den gelen verilerin ekonomideki yavaÅŸlamayı teyit etmesi sonrası Fed’in ultra ÅŸahin para politikalarının sonuna yaklaÅŸtığı algısının güçlenmesi ile küresel çapta risk iÅŸtahının bir miktar toparlandığını görüyoruz.” dedi.
Hem Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) hafta içinde 75 baz puanla faiz artırımlarını sürdürmesi hem de Fed yetkililerinden gelen açıklamaların merkez bankalarının kısa vadede sıkı duruÅŸlarını deÄŸiÅŸtirmelerinin çok kolay görünmediÄŸine iÅŸaret ettiÄŸini belirten Dükkancık, bununla birlikte son birkaç haftadır yaÅŸanan sert satışların ardından gelen bu kısa soluklanmanın kalıcı bir toparlanmaya dönüşebilmesi için enflasyon cephesinden de destekleyici veriler gelmesi gerektiÄŸini kaydetti.
Dükkancık, yurt içinde ise yatırımcıların odak noktasının 3. çeyrek bilançolarında kalmaya devam ettiğini aktararak, BIST 100 endeksinde ekim ayı ile birlikte başlayan güçlü trendin ilk hedefleri olan 4.000 puan etrafında ivme kaybettiğini söyledi.
Hareketin yeni bir ivme kazanabilmesi için 4.000 puan seviyesinin kalıcı olarak aşılması gerektiÄŸini belirten Dükkancık, “Ancak öncesinde endeksin 3.800-3.850 bandında güç toplamasının trendin devamı açısından daha saÄŸlıklı olduÄŸunu düşünüyoruz. Bu seviye üzerinde kaldıkça piyasayı yukarı yönde izlemeye devam edeceÄŸiz.” dedi.
Dükkancık, büyük resimde ise 3.700’ün üzerinde TL bazında yeni zirvelerin gündeme kalmaya devam edeceÄŸini, bilanço beklentileriyle hisse bazında hareketlerin de ön planda olmayı sürdüreceÄŸini düşündüklerini kaydetti.
Kaynak: AA