BTK Wikipedia’nın eriÅŸim engelini kaldırdı

BTK Wikipedia'nın erişim engelini kaldırdı
Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu (BTK), Ankara 1. Sulh Ceza HakimliÄŸinin kararı üzerine Wikipedia’yı eriÅŸime açtı.
Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu (BTK), Ankara 1. Sulh Ceza HakimliÄŸinin kararı üzerine Wikipedia’yı eriÅŸime açtı.
Wikipedia, Türkiye’yi çeÅŸitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iÅŸ birliÄŸi halinde göstermeye çalışan makaleler nedeniyle 29 Nisan 2017’de eriÅŸime kapatılmıştı.
EriÅŸim engelinin kaldırılmasına yönelik bireysel baÅŸvuruları 26 Aralık 2019 tarihinde görüşen Anayasa Mahkemesi, bu engelin “ifade özgürlüğünün ihlali olduÄŸuna” karar verdi.
Bu gelişmenin ardından Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda hüküm verdi.
BTK de yerel mahkemenin kararı sonrasında internet servis saÄŸlayıcılarına durumu bildirdi ve Wikipedia’nın eriÅŸim engeli kaldırıldı.
Türkiye’yle ilgili asılsız iddiaların gölgesinde 3 yıl: Wikipedia
Wikipedia’nın, yaklaşık 3 yıl süren eriÅŸim engeliyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı baÅŸvurunun ardından, mahkeme sitenin tekrar eriÅŸime açılmasına karar verdi.
Ä°nternet ansiklopedisi olarak nitelendirilen Wikipedia’nın, eriÅŸim engeliyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı baÅŸvurunun ardından, mahkeme sitenin tekrar eriÅŸime açılmasına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının Resmi Gazete’de yayımlamasının ardından, sitenin eriÅŸim engeli Ankara 1. Sulh Ceza HakimliÄŸinin kararı üzerine Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından kaldırıldı.
Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, Wikipedia’nın “Türkiye’yi terör gruplarıyla aynı düzlemde gösteren” içeriklerle ilgili düzenlemeler yaptığı ve Türkiye ile ilgili asılsız iddiaları kaldırdığı belirtildi.
Anayasa Mahkemesi’nin sitesinde yayınlanan basın duyurusunda da, “Süresiz hale gelen kısıtlamaların ifade özgürlüğü üzerinde orantısız bir müdahale teÅŸkil edeceÄŸi açıktır. Ä°fade özgürlüğüne yapılan söz konusu müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu 26/12/2019 tarihinde, Wikimedia Foundation Inc. ve DiÄŸerleri (B. No: 2017/22355) baÅŸvurusunda Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiÄŸine karar vermiÅŸtir.” ifadelerine yer verildi.
2017 yılında erişime kapatılmıştı
Wikipedia, “Türkiye’yi çeÅŸitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iÅŸ birliÄŸi halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar yapıldığı” gerekçesiyle 2017 yılında UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı tarafından uyarılmıştı.
“Türkiye’yi terör gruplarıyla aynı düzlemde gösteren” içeriklerle ilgili herhangi bir iÅŸlem yapılmaması üzerine, siteye Türkiye’den eriÅŸim 29 Nisan 2017 tarihinde BTK tarafından durdurulmuÅŸtu.
Wikipedia’nın baÄŸlı bulunduÄŸu Wikimedia Vakfı, eriÅŸimin engellenmesinin ardından ilgili karara itiraz etmiÅŸ ve vakfın mahkemeye yaptığı baÅŸvuru reddedilmiÅŸti.
3 yıla yakın süredir Türkiye’de eriÅŸime kapalı olan site, Wikimedia Vakfı tarafından Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel baÅŸvuru sonrası, mahkemenin “eriÅŸimin engellenmesi kararı verilmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiÄŸi” gerekçesiyle oy çokluÄŸuyla aldığı karar doÄŸrultsunda tekrar eriÅŸime açıldı.
Wikipedia kurucusu Jimmy Wales, Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrası Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’de çekildiÄŸi bir fotoÄŸrafı paylaÅŸarak, “Anayasa Mahkemesi, Wikipedia’ya eriÅŸim engelinin kaldırılması gerektiÄŸine karar verdi. Tekrar hoÅŸgeldin Türkiye.” ifadelerini kullandı.
Türkçe’de 1 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı bulunuyor
Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararda yer verilen bilgilere göre, 2007 yılı itibarıyla 2 milyon baÅŸlığı geçerek tüm zamanların en büyük ansiklopedisi unvanını kazanan Wikipedia, 2017 yılı itibarıyla da aylık yaklaşık 400 milyon tekil ziyaretçi ile dünyanın en fazla ziyaret edilen beÅŸinci web sitesi olmuÅŸtu. 2018 yılı itibarıyla 280 ayrı dilde versiyona sahip Wikipedia’nın 5 milyon 764 bin baÅŸlık üzerinde çalışan 134 bin aktif editörü bulunuyor. Wikipedia’nın Ä°ngilizce, Almanca ve Fransızca dilleri en fazla madde içeren versiyonları olurken Türkçe’de ise Temmuz 2019 rakamlarına göre, 1 milyondan fazla kayıtlı kullanıcı, yaklaşık 1 milyon 650 bin sayfa ve yaklaşık 330 bin madde bulunuyor.
Wikipedia’nın zayıf yönleri
Resmi Gazete’de yer alan gerekçeli karara göre Wikipedia’nın en zayıf yönünün onun vandalizm için kullanılmaya müsait yapısı olduÄŸuna dikkat çekiliyor. Kararda ÅŸu ifadelere yer veriliyor:
“Bariz vandalizm giriÅŸimleri kolayca tespit edilip düzeltilmesine raÄŸmen, göze çarpmayan vandalizm veya bakış açısı eksikliÄŸi içeren maddeler oldukça fazladır. Sık denetlenen maddelerde daha az gözükmek üzere, maddeler bazı yönlerden eksik olabilir. ÖrneÄŸin bir maddede bir bakış açısı iyi yansıtılmış olmasına raÄŸmen diÄŸer bakış açıları üzerinde durulmamış veya göz ardı edilmiÅŸ olabilir.”
Wikipedia nedir?
2001 yılında Jimmy Wales and Larry Sanger tarafından kurulan Wikipedia ismi, Hawaii dilinde hızlı anlamına gelen “wiki” ve Antik Yunan Medeniyeti’nde “kapsamlı kültürel eÄŸitim sistemi” anlamına gelen paideia kelimesinden türetildi. Jimmy Wales Wikipedia’yı, “Dünya üzerindeki her insana kendi dilinde, en üst kalitede, bedava bir ansiklopedi oluÅŸturma ve dağıtma uÄŸraşısı” olarak tanımlıyor.
Wikipedia’nın içerikleri, sitenin gönüllülerin ortaklaÅŸa çabasıyla oluÅŸturuluyor. Wikipedia’ya bilgi giriÅŸi yapabilmek için üye olma zorunluluÄŸu bulunmuyor. Bu durum, bilgilerin herkes tarafından eklenebilmesine ve deÄŸiÅŸtirilmesine olanak veriyor. Wikipedia, bu açık kaynaklı yapısı nedeniyle hatalı bilgiler de içerebildiÄŸi için bazı uzmanlar tarafından eleÅŸtirilmiÅŸ ve özellikle akademik çalışmalar için kaynak oluÅŸturulamayacağı savunulmuÅŸtu.
Kaynak:AA