Büyük Taarruz’un 100. yıl dönümü kutlamaları baÅŸladı

Büyük Taarruz'un 100. yıl dönümü kutlamaları başladı

Büyük Taarruz'un 100. yıl dönümü kutlamaları başladı

Büyük Taarruz’un 100. yıl dönümü kutlamaları, Afyonkarahisar’ın Åžuhut ilçesindeki Atatürk Evi’nin önünde düzenlenen törenle baÅŸladı.

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay, törende yaptığı konuÅŸmada, Atatürk Evi’nde kurtuluÅŸ planlarının nasıl yapıldığını anlattıklarını söyledi. 100 yıl önce Türkiye’nin Anadolu’ya hapsedilmek istendiÄŸini hatırlatan Oktay, “Bizi mahkum kılmak isterlerse istesinler iÅŸte burada Åžuhut’ta gördüğünüz binada sadece 3 odada yapılan planlar. Ä°nanç saÄŸlam olursa ne yapmak istediÄŸinizden emin olursanız eÄŸer ki özgürlüğünüze, hürriyetinize aşık bir millet olursanız imkanlar sizindir. Allah’a, kendinize, milletinize inanırsanız ordunuzla bir ve beraber olursanız önünüzde hiç kimse duramaz.” dedi.

Åžuhut’ta yapılan planları 100 yıl sonra aynı gece, aynı saatlerde Ä°stiklal Marşı ile haykırmanın mutluluÄŸunu ve gururunu yaÅŸadıklarını vurgulayan Oktay, şöyle konuÅŸtu:

“Nasıl Çanakkale geçilmez demiÅŸsek Kocatepe’nin de aşılmaz olduÄŸunu, Dumlupınar’ın da geçilmez olduÄŸunu ve Ä°zmir’in de barınılmaz olduÄŸunu göstermek için Åžuhut’tayız. 100 yılın geçmesi hiçbir ÅŸey ifade etmez bize. Biz yüzlerce yıllık bir milletin, bir medeniyetin torunlarıyız. Ä°ÅŸte bugün Malazgirt’teyiz nasıl ki 1071’de girmiÅŸsek nasıl ki 100 yıl önce buradan Çanakkale’de, Sakarya’da aynı ÅŸekilde geçilmez demiÅŸiz. 100 yıl sonrada aynı ÅŸeyi haykırıyoruz. Türkiye’ye, Türk milletine hangi gömleÄŸi biçmek isterlerse istesinler, arkalarında kimler olursa olsun, kime güvenirlerse güvensinler, biz bize güveniyoruz. Biz size güveniyoruz, siz bize güveniyorsunuz. BaÅŸkomutanımızla nasıl 100 yıl önce baÅŸladıysak bugün de Malazgirt’te Ahlat’ta baÅŸkomutanımızla yine Åžuhut’ta aynı kararlılıkla geleceÄŸe yürümeye, her türlü haritaları parçalamaya yeminliyiz.”

“Çok daha geliÅŸmiÅŸ, çok daha güçlü dimdik duran bir Türkiye var”

Oktay, “Ne yapmak isterlerse istesinler, nasıl ki dün Akdeniz’de, Ege’de denize döktük. EÄŸer ki bugün birilerinin baÅŸka bir niyeti varsa onları bilsinler ki 100 yıl sonra deÄŸiÅŸen hiç bir ÅŸey yok. DeÄŸiÅŸen tek bir ÅŸey var çok daha geliÅŸmiÅŸ, çok daha güçlü dimdik duran bir Türkiye var. Savunma sanayisiyle, ordusuyla, milletiyle hainlerden de tertemiz olmuÅŸ olarak geleceÄŸe yürüyecek bir Türkiye var.” diye konuÅŸtu.

Türkiye’nin her bir metrekaresinde, her bir santimetrekaresinde yaÅŸayan 85 milyon kiÅŸiyle de ruhun aynı ruh olduÄŸunu vurgulayan Oktay, ÅŸunları kaydetti:

“Åžuhut’ta bu akÅŸam hangi ruh varsa bilin ki Çanakkale’de, Ä°zmir’de, Sakarya’da, Malazgirt’te, Ahlat’ta da o ruh var. DoÄŸusunda, batısında, güneyinde, kuzeyinde de o ruh var. Bizi test etmek isteyenler varsa Åžuhut’a baksınlar, Afyonkarahisar’a baksınlar. Kahramanlar diyarını görmek istiyorlarsa buraya baksınlar.”

“Büyük Zafer’in en temel kaynağı, milletin vatanına, hürriyetine ve deÄŸerlerine olan aÅŸkı, inancıdır”

Büyük Taarruz’un baÅŸladığı Åžuhut’ta düzenlenen “Zafer Haftası Kutlamaları”na katılan Oktay, Büyük Taarruz Karargahı’nı ziyaret etti, ardından Åžuhut Åžehir Stadyumu’nda vatandaÅŸlara hitap etti.

Ä°stiklal ve istikbal mücadelesinin vuku bulduÄŸu Afyonkarahisar Åžuhut’ta bulunmaktan dolayı bahtiyarlık duyduÄŸunu belirten Oktay, “GeçmiÅŸi zaferlerle, haklı mücadelelerle dolu bu ÅŸanlı milletin bir mensubu olduÄŸum için Allah’a hamd ediyorum. Kocatepe’den baÅŸlayıp bir gün sonra Afyonkarahisar’ın, ardından da 9 Eylül’de tüm vatanın kurtuluÅŸuna kapı açan, bağımsızlığımızın mührü Büyük Taarruz’un 100. yıl dönümü kutlu olsun.” diye konuÅŸtu.

Oktay, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk baÅŸta olmak üzere tüm ÅŸehit ve gazileri rahmetle, minnetle yad ettiÄŸini dile getirerek, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın en kalbi selamlarını iletti.

Birinci Dünya Savaşı’nda, Türkiye coÄŸrafyasında büyük acılar yaÅŸandığını ancak milletin, kendi geleceÄŸini tayin etmeyi baÅŸardığını vurgulayan Oktay, şöyle konuÅŸtu:

“O zorlu günlerde milletin önünde iki seçenek vardı ya zillete teslim olunacak ya da yıkılan, yakılan bir ülke yılmaz evlatlarının azmiyle yeniden ayaÄŸa kalkacak ve küllerinden doÄŸacaktı. Ä°ÅŸgallere karşı baÅŸlatılan Kuvay-ı Milliye hareketi, dünyanın ÅŸaÅŸkınlıkla, düşmanlarımızın öfkeyle, dostlarımızın ise ümitle takip ettiÄŸi destansı bir mücadele ortaya koymuÅŸtur. 1921’de Duatepe’ye kadar gelen Yunan ordusunu püskürtmek, daha birkaç yıl önce tarihe ‘Çanakkale geçilmez’ sözünü altın harflerle yazdıran vatan evlatlarına düşmüştü. Sakarya’da 22 gün 22 gece süren çarpışmaların ardından durdurulan düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla 100 yıl önce bu gecenin ÅŸafağında, Büyük Taarruz baÅŸladı. SoÄŸuk Afyon gecesinin sessizliÄŸini Mustafa Kemal Atatürk’ün kendinden ve ordusundan emin sesi bozdu, ‘Allah, Türk milletini ve ordusunu siyanet edecektir.’ derken güven kaynağı ne top ne tank ne de cephaneydi. ‘Milletimiz çok büyüktür. Bu millet esaret ve zillet kabul etmez.’ diyen Gazi Mustafa Kemal, en çok istiklale aşık Anadolu irfanına güveniyordu. Bir yıl önce sathı müdafaa nedir bunu öğrenen düşman, 26 AÄŸustos’tan itibaren sathı taarruzu belleklerine kazıyacaktı.”

Afyonkarahisar’ın güneyinde istiklale yürüyen binlerce yiÄŸidin, Sındırgı yaylalarına ÅŸanla, ÅŸerefle istiklali taşıdığını anlatan Oktay, “Kocatepe sırtlarından atılan ilk top mermisi ile kahraman ordumuz hücuma geçmiÅŸ, düşmanı amansız bir ÅŸekilde bozguna uÄŸratmıştır. Milli ÅŸairimiz Mehmet Akif’in ifadeleriyle ‘Top tüfekten daha sık, gülle yaÄŸan mermiler… Kahraman orduyu seyret ki bu tehdide güler. Ne çelik tabyalar ister ne siner hasmından, Alınır kal’a mı göğsündeki kat kat iman? Hangi kuvvet onu, haÅŸa, edecek kahrına ram? Çünkü te’sisi ilahi o metin istihkam.'” dedi.

“GeleceÄŸimize daha güvenle bakmamızı saÄŸladı”

Bu ruhla 14 gün gibi kısa bir sürede düşmanın, Anadolu’nun ortalarından Ä°zmir’e kadar sürüldüğünü ve tarihte eÅŸine ender rastlanacak bir baÅŸarıya imza atıldığını vurgulayan Oktay, “Büyük Zafer’in en temel kaynağı, birbirine kenetlenmiÅŸ bir milletin vatanına, mukaddesatına, hürriyetine ve deÄŸerlerine olan aÅŸkı, inancıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti iÅŸte böyle birlik, beraberlik, mücadele ve dayanışma anlayışı üzerinde inÅŸa edilmiÅŸtir.” diye konuÅŸtu.

Oktay, bu ruhu 2053 ve 2071 vizyonlarına yansıtarak sonraki nesillerin önünde çok daha geniÅŸ, çok daha aydınlık ufuklar açacaklarını da belirterek, bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da Türkiye’yi katbekat daha güçlü, daha müreffeh, her alanda bağımsız ve daha muktedir hale getirmek için durmadan çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

20 yıldır kalkınma yolunda çıkan gizli, açık engelleri, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinde, Milli Mücadele’deki o ruhla aÅŸtıklarının ve aÅŸmakta olduklarının altını çizen Oktay, ÅŸunları kaydetti:

“Sınırlarımızı kuÅŸatmak için kurdukları senaryoları, milletimize biçmeye çalıştıkları kefeni, Büyük Taarruz’daki kararlılıkla parçaladık. KarşılaÅŸtığımız çifte standartları, hak bilmez, hukuk tanımazlıkları ve nice yaptırım tehdidini, birliÄŸimizden ve beraberliÄŸimizden aldığımız güçle yıkıp geçtik. 15 Temmuz’da maskeleri düşen hainleri aynı cesaretle geri püskürttük. Maruz kaldığımız saldırı ve badireler mücadele azmimizi milletçe daha da perçinledi. Ãœstesinden geldiÄŸimiz her bir engel, kendimize duyduÄŸumuz güveni daha da güçlendirdi. Allah’ın yardımı ve milletimizin desteÄŸiyle aÅŸtığımız tepeler, geleceÄŸimize daha güvenle bakmamızı saÄŸladı.”

Bugün dünden çok daha gür bir sedayla Türkiye’ye diz çöktürmeye çalışanlara “Hodri meydan” dediklerini söyleyen Oktay, “Büyük Zafer’in 100’üncü yılında böyle güçlü bir Türkiye varken ÅŸu anda bölgede ve Mavi Vatan’da türlü aymazlıklarla kaçak dövüşenler aynı cesareti gösterebilir mi? Yunan’ın dün olduÄŸu gibi bugün de yüreÄŸi yetmez. Türkiye’nin demokrasisine, istikrarına, bölgesel çıkarlarına göz dikenler bunun dönüp kendilerine vereceÄŸi zararın farkında mı? İçerdeki ve dışardaki bedhahları Ä°stiklal Mücadelesi’nde olduÄŸu gibi yine denizlere dökeriz. Medeniyet derinliÄŸine sahip olmayanların hafızaları sınırlı olabilir ama biz binlerce yıllık devlet geleneÄŸimizde dün nerede olduÄŸumuzu, bugün nerede durduÄŸumuzu, yarın nereyi hedeflediÄŸimizi gayet iyi biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Afyonkarahisar’da yakılan tam bağımsızlık ateÅŸi sönmedi”

Her karışı şehit kanlarıyla yoğrulmuş bu vatanda ödenen bedelleri de unutmadıklarını belirten Oktay, Türk ordusunu, düşmana karşı cephede mücadele verirken arkada yağmacılık peşinde koşanları tarihin kara sayfalara yazdığını ve nihayetinde ne mandacıların ne de yağmacıların kazanabildiğini, kazananın Türk milletinin istiklal mücadelesi olduğunu söyledi.

“Bugün de kim nerede saf tutarsa tutsun, kime, neye güvenirse güvensin, kazanan milletimiz olacaktır, milletimizle birlikte bu mücadeleyi yürütenler olacaktır.” diyen Oktay, bugün de inandıkları yolda her türlü bedeli ödemeye kararlı olduklarını ve asla mücadeleden kaçmayacaklarını kaydetti.

Oktay, Türkiye’nin istiklalinin ve istikbalinin önüne çıkan bentleri, 100 yıl önce olduÄŸu gibi kükremiÅŸ bir sel gibi çiÄŸneyip geçmekten geri durmayacaklarına iÅŸaret ederek, konuÅŸmasına şöyle devam etti:

“Arkamızda 85 milyon vatandaşımızın gücü, 100 milyonlarca kardeÅŸimizin duası, binlerce yılık bir tarihi geçmiÅŸ var. Garbın afakını çelik zırhlı duvarlar dahi sarsa bugün hem iman dolu göğsümüz hem de yerli, milli teknolojilerle donattığımız bağımsız üretim kabiliyetimiz var. MÄ°LGEM gemilerimiz ve denizaltılarımızdan Ä°HA, SÄ°HA ve insansız kara araçlarına, havada, karada, denizde, milli güvenliÄŸini milli teçhizatıyla saÄŸlayabilen bir Türkiye var bugün. Kendi uydusunu üretme kapasitesine sahip, ‘Türkiye’nin otomobili TOGG’ için gün sayan, ihracatta rekorlara, tarımda yüksek rekolteye koÅŸan bir Türkiye’den söz ediyoruz.”

Oktay, 20 yılda enerjiden ulaÅŸtırma ve altyapıya, sanayiden dijitalleÅŸmeye her alanda saÄŸlanan büyük ilerlemeye ve 81 ilin her bir köşesinde yükselen kalkınma yatırımlarına sahip olunduÄŸunu vurgulayarak, “Hem ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyecek bilinci hem de bölgemizdeki çatışmalarda çözümün adresi olacak iradeyi taşıyoruz. Afyonkarahisar’da yakılan tam bağımsızlık ateÅŸi sönmedi. Ne yaparlarsa yapsınlar büyük ve güçlü Türkiye’nin önünde, Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın önünde duramayacaklar. Gafiller bize bin kere diz çöktürdüklerini sanadursunlar, biz bin bir kere çok daha güçlü ÅŸekilde ayaÄŸa kalkmaya devam edeceÄŸiz.” dedi.

“Yeni nesillere çok daha müreffeh bir Türkiye bırakmaya kararlıyız”

Malazgirt Zaferi’nin 951. yıl dönümü için Malazgirt Milli Parkı’nda milletle buluÅŸacaklarını bildiren Oktay, Malazgirt’ten Çanakkale’ye, Kut’ül Amare’ye, Sakarya’dan Büyük Taarruz’a bu ÅŸanlı geçmiÅŸin, bu köklü mazinin Türk milletinin olduÄŸunu vurguladı.

Oktay, Malazgirt ruhunu da Büyük Zafer ruhunu da sonsuza dek yaÅŸatacaklarının altını çizerek, 1071’den beslenerek 2071’e daha güçlü uzanmaya, yeni nesillere çok daha müreffeh ve muktedir bir Türkiye bırakmaya kararlı olduklarını kaydetti.

Türkiye’yi büyütmeye, kalkındırmaya, zenginleÅŸtirmeye ve geliÅŸtirmeye CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan liderliÄŸinde devam edeceklerini belirten Oktay, “Bu duygularla hem Malazgirt Zaferi’mizin 951. yıl dönümünü hem de 30 AÄŸustos’ta zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un baÅŸlangıcının 100’üncü yılını gönülden kutluyorum. Åžuhut’un coÅŸkusuna ortak olan, genciyle yaÅŸlısıyla herkese şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle ülkemizin güvenliÄŸi, milletimizin geleceÄŸi için sınırlarımız içinde ve dışında görev yapmakta olan askerlerimizi, destanlar yazan kahramanlarımızı buradan tüm kalbimle selamlıyorum.” dedi.

“Bu zafer, Anadolu’nun ebediyete kadar Türk yurdu olarak kalacağının tüm dünyaya ilanı olmuÅŸtur”

Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran YiÄŸitbaşı, Åžehir Stadyumu’nda düzenlenen törende, bugün ve bir hafta boyunca, Zafer Haftası kutlamaları için hep beraber el ele, gönül gönüle; şühedanın ve ecdadın manevi huzurunda, birlikte ve bir arada, Zaferin kazanıldığı topraklarda, milli mücadelenin sembol ÅŸehri Afyonkarahisar’da anma etkinliklerinde olduÄŸumuzu söyledi.

Tarihte eÅŸi benzeri çok az görülen böylesine büyük bir zaferin 100. yılına eriÅŸmenin ve onu hep birlikte kutluyor olmanın gururu, heyecanı ve mutluluÄŸu içerisinde olduÄŸumuzu kaydeden YiÄŸitbaşı, “Bugün ecdadımızın 100 yıl önce, Anadolu’yu iÅŸgale gelen düşmana, Türk milletini tarih sahnesinden silmek isteyenlere unutamayacağı dersi verdiÄŸi ve kendisine vurulmak istenen esaret zincirini kırdığı gündür.” dedi.

Kahraman milletin 100 yıl önce bu gece Gazi Mustafa Kemal’in komutasında kurtuluÅŸ mücadelesini buradan, Åžuhut ilçesinden baÅŸlatmış, her türlü yokluk ve imkansızlıkları göğsündeki yüksek iman gücü ve vatan sevgisi ile aÅŸmış, düşmanı denize döktüğünü belirten YiÄŸitbaşı, ÅŸunları söyledi:

“Bu zafer, Anadolu’nun ebediyete kadar Türk yurdu olarak kalacağının tüm dünyaya ilanı olmuÅŸtur. Büyük zaferle, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temelleri bu topraklarda atılmış, Afyonkarahisar, ‘Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar’ olarak anılmaya baÅŸladı. Afyonkarahisar ve Åžuhut ilçesi milli mücadelede apayrı bir öneme sahiptir. 26 AÄŸustos 1922’de baÅŸlayan Büyük Taarruz ile ilgili son hazırlıklar Åžuhut ilçesinde yapılmış, harekatla ilgili son emir, bugün Atatürk Evi olan Hacı Veli Konağı’nda yapılmıştır. KurtuluÅŸ Savaşı’nın en çetin mücadeleleri bu topraklarda yaÅŸanmış, nice kahraman ÅŸehitler topraÄŸa düşmüş, kanının son damlasına kadar mücadele eden bu millet; Kocatepe’yi Sincanlı Ovası’nı, Dumlupınar Meydanı’nı da düşmana dar etmiÅŸtir.”

YiÄŸitbaşı, “Sevgili gençler sizler dört bir yanı ÅŸehit kanlarıyla sulanmış ecdat yadigarı bu topraklardaki varlığınızla bu anlamlı ve kutlu geceye ve yürüyüşe katılımınızla aydınlık yarınların ve büyük Türkiye’nin habercilerisiniz. Bugün, 21. yüzyılda bizlere düşen en önemli görev, Malazgirt’ten milli mücadeleye, sınır dışı harekatlara kadar kutsal Anadolu toprağını canıyla kanıyla bizlere vatan kılan tüm ÅŸehitlerin bıraktığı bu mirası yani Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak, kalkındırmak ve güçlendirmektir.” diye konuÅŸtu.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, askeri ve mülki erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende daha sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ä°zmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik TopluluÄŸu, “Zafer Yolu 100. Yıl Son Söz” gösterisini sundu.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir