Çanakkale ve Sinop’ta ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor
Çanakkale ve Sinop'ta ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor
Çanakkale’nin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri ile Sinop’un Gerze ilçesinde çıkan orman yangınına ekiplerin müdahalesi sürüyor.
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne baÄŸlı ekiplerin, Gelibolu’nun Tayfur ile Cumalı köyleri arasındaki ormanlık alanda dün saat 16.28’de çıkan, rüzgarın etkisiyle Eceabat ilçesindeki ormanlık alanlara yayılan yangına müdahalesi havadan ve karadan sürüyor.
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Next Sosyal’deki hesabından yaptığı açıklamada, Tayfur yangınında tedbir amaçlı 5 köyden 251 vatandaşın güvenli alanlara taşındığını, bunlardan 112’sinin Eceabat Gençlik Konukevi’nde misafir edildiÄŸini belirtti.
BaÅŸta orman teÅŸkilatının kahramanları olmak üzere bütün kurumlar ve ekiplerin yangına karşı mücadeleye devam ettiÄŸini dile getiren Vali Toraman, “Åžu an itibarıyla yangın, tahliye edilen yerleÅŸim birimlerine sirayet etmemiÅŸtir.” ifadesine yer verdi.

FotoÄŸraf: Burak Akay/AA
Gece boyunca 75 arazöz, 20 itfaiye aracı, 16 dozer, 84 diğer araç ve 985 personelle çalışmaların devam ettiği bölgede günün ilk ışıklarıyla havadan müdahaleye yeniden başlandı.

Havadan müdahale günün ilk ışıklarıyla tekrar başladı
Helikopter ve uçaklar, günün ilk ışıklarıyla havadan müdahaleye tekrar başladı.
AA ekibi, yangının boyutunu ve etkili olduğu alanı havadan dronla görüntüledi.
%2F20250817_2_70386537_116107351.jpg)
FotoÄŸraf: Sergen Sezgin/AA
“Ekiplerimiz yangını kontrol altına almak için yoÄŸun gayret gösteriyorlar”
Vali Toraman, Çanakkale ValiliÄŸinin Next Sosyal’deki hesabından duyurulan açıklamasında, Tayfur yangınına müdahalenin gece boyunca devam ettiÄŸini belirterek, “Havanın aydınlanmasının ardından hava araçları ile yeniden müdahaleye baÅŸlandı. Ekiplerimiz, yangını kontrol altına almak için yoÄŸun gayret gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

FotoÄŸraf: Burak Akay/AA
Tarihi alanın kuzey hattına girişler durduruldu
Çanakkale SavaÅŸları Gelibolu Tarihi Alan BaÅŸkanlığından yapılan açıklamada, Eceabat ilçesi civarında devam eden orman yangını nedeniyle ziyaretçilerin güvenliÄŸi, yangın söndürme çalışmaları ve alanın korunması amacıyla tarihi alanın kuzey hattına (Batık Gemi, Mimoza, 57. Alay ve Conkbayırı) ikinci duyuruya kadar giriÅŸlerin durdurulduÄŸu, ayrıca Bigalı Kalesi, Bigalı Atatürk Evi ve Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nin de geçici süreyle ziyarete kapalı olacağı bildirildi.
Yangın nedeniyle Gelibolu’nun Karainebeyli, Eceabat’ın YolaÄŸzı, Kumköy, Büyükanafartalar, Küçükanafartalar köyleri tedbiren tahliye edilmiÅŸti.

FotoÄŸraf: Burak Akay/AA
Bakan Yumaklı, orman yangınlarındaki son durumu paylaştı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kocaeli Karamürsel’deki orman yangınının tamamen kontrol altına alındığını bildirdi.
Yumaklı, Next Sosyal’deki hesabından, orman yangınlarındaki son duruma iliÅŸkin ÅŸu bilgileri verdi:
“Kocaeli Karamürsel’de orman dışı alanda baÅŸlayarak ormana sirayet eden yangın hava filomuz, kara araçlarımız ve orman kahramanlarımızın mücadelesi ile tamamen kontrol altına alınmıştır. Çanakkale Gelibolu yangınının ise bir an önce kontrol altına alınması için var gücümüzle ara vermeden mücadelemize devam ediyoruz.”
Sinop
Sinop’un Gerze ilçesinde çıkan orman yangınına ekiplerin müdahalesi sürüyor.
Belören köyü Türkmenlioğlu mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.
İhbar üzerine bölgeye, Orman Bölge Müdürlüğü arazözleri ve Gerze Belediyesi itfaiye ekipleri ile çok sayıda jandarma personeli sevk edildi.
Ekiplerin müdahalesinin sürdüğü yangının kısa süre içerisinde kontrol altına alınmasının beklendiği bildirildi.
Kocaeli’deki orman yangını kontrol altına alındı
Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.
Suludere Mahallesi mevkisinde dün 13.00 sıralarında otluk alanda çıkıp ormana sirayet eden yangın havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alındı.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.
Yangının söndürme çalışmalarına, Orman İşletme, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye itfaiyeleri, AFAD ve arama kurtarma dernekleri katıldı.
İki gün süren çalışmalara, 963 personel, 93 intikal aracı, 41 itfaiye aracı, 76 su tankeri, 78 arazöz, 23 iş makinesi, 3 mobil haberleşme aracı, 3 mobil mutfak, 10 helikopter, 6 uçak destek verdi.
İki ambulans ve 4 UMKE aracı ile GSM operatörlerine ait mobil haberleşme araçlarının da haberleşmenin kesintisiz sağlanması için sahada bulunduğu çalışmalarda Safiye, Suludere ve Akçat mahalleleri tedbiren tahliye edilmişti.
Balıkesir’de otluk ve makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı
İlçeye baÄŸlı GaziosmanpaÅŸa Mahallesi’ndeki otluk ve makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Alevleri görenlerin ihbarı üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edildi.
Alevlere müdahale için dozerlerle yol açan ekipler, yangını yaklaşık 2 saatlik çalışmayla kontrol altına aldı.
Kaynak: AA
