ÇavuÅŸoÄŸlu: Yunanistan’la sorunların yapıcı diyalog yoluyla çözülebileceÄŸine inanıyoruz

Çavuşoğlu Yunanistan'la sorunların yapıcı diyalog yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz

Çavuşoğlu Yunanistan'la sorunların yapıcı diyalog yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz

DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye- Yunanistan iliÅŸkilerine iliÅŸkin, “Oldu bitti ve provokatif söylemlerden uzak durulmalıdır.” dedi.

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Yunanistan DışiÅŸleri Bakanı Nikos Dendias ile CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Mevkidaşı Dendias’ı, Ankara’da ağırlamaktan memnuniyet duyduÄŸunu dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, ziyaretin dün planlandığını fakat dünkü NATO toplantıları nedeniyle bugün yapıldığını aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, özellikle Türkiye-Yunanistan arasında diyalog kanallarının tekrar canlandırılmasını çok olumlu bulduklarının altını çizerek, söz konusu ziyaretin anlamının büyük olduğunu ifade etti.

“(Yunanistan’la) Sorunların, iki komÅŸu ve müttefik arasında yapıcı diyalog yoluyla çözülebileceÄŸine inanıyoruz.” diyen ÇavuÅŸoÄŸlu, sorunlara 3. taraflar üzerinden çözüm aramanın doÄŸru bir yaklaşım olmadığını vurguladı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, “Oldu bitti ve provokatif söylemlerden de uzak durulmalıdır. Bugün bunları enine boyuna deÄŸerlendirme imkanımız oldu.” diye konuÅŸtu.

Görüşmelerde, hem Türkiye hem de Yunanistan’daki azınlıklar konusunun da ele alındığını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, “(Türkiye-Yunanistan) Her iki ülke içindeki azınlıkların huzur ve refah içinde olması bizlerin de yararınadır ve olumlu yansımaları olacaktır.” dedi.

DoÄŸu Akdeniz konusu

ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye’nin, DoÄŸu Akdeniz’de kendi belirlediÄŸi ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler’e (BM) kaydettirdiÄŸi kıta sahanlığı içinde faaliyetlerini sürdürdüğünün altını çizerek, yine Türkiye’nin bugüne kadar Türkiye’yi dışlayan ve Kıbrıs Türk halkının haklarını yok sayan adımlara karşı ne yapabileceÄŸini gösterdiÄŸini vurguladı.

Türkiye’nin hakça paylaşım ve uluslararası hukuk konularını dile getirdiÄŸini ifade eden ÇavuÅŸoÄŸlu, “(DoÄŸu Akdeniz’de) Türkiye kendi haklarını ve Kıbrıs Türk halklarının haklarını korumaya muktedirdir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Batı Trakya’daki Türk azınlığı konusu

ÇavuÅŸoÄŸlu, konuÅŸmasında Yunanistan’ı itham edici söylem içinde bulunmadığının altını çizerek, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Ama bu ilk görüşmenin biz daha pozitif bir atmosferde devam etmesini arzu ediyorduk fakat Nikos Dendias yaptığı konuÅŸmada maalesef ülkeme yönelik son derece kabul edilemez ithamlarda bulundu. Öncelikle Türkiye’nin Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal ettiÄŸini söyledi. Bunu kabul etmemiz mümkün deÄŸil. Türkiye Cumhuriyeti kendi haklarını, özellikle DoÄŸu Akdeniz’de ve Kıbrıs Türk haklarını korumaya muktedirdir ve attığımız adımlar da haklarımızı korumaya yöneliktir. Bizim bu konularda görüş ayrılığımız var ve bundan sonra bu konuları kendi aramızda görüşme konusunda mutabık kaldığımız halde buraya gelip Türkiye’yi suçlarsanız, ben de bunların cevabını vermek durumunda kalırım. Ayrıca, Türkiye’de biz, Rum Ortodoks azınlığı Rum Ortodoks olarak kabul ediyoruz ama siz ‘Ben Türk’üm’ diyen Türklere ‘Yok sen Türk deÄŸilsin, sadece Müslümansın’ demeniz de ne insanidir ne de uluslararası hukuka uygundur. Ä°nsani olarak yaklaşımlarınız farklı olabilir ama bu konuda üç tane Avrupa Ä°nsan Hakları kararı var ve siz Türk azınlığın, Türk ismini kullanmasına müsaade etmiyorsunuz. Sonuçta bunlar sadece Müslümandır, peki bunlar Rum Müslümanı mı? Bunlar kendisi ben Türk’üm diyorsa Türk’tür ve bunu da böyle kabul etmek zorundasınız.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a ve uzun yıllar önce tanışıp dost olduÄŸu ÇavuÅŸoÄŸlu’na davet için teÅŸekkür eden Dendias, “Bu akÅŸam beni iftar yemeÄŸine davet ederek onurlandırdığınız için de teÅŸekkür etmek istiyorum.” dedi.

Dendias, Yunanistan BaÅŸbakanı Kiryakos Miçotakis’in de tüm Ä°slam aleminin ramazanını tebrik ettiÄŸini belirterek, “Miçotakis hükümeti din özgürlüğüne özel bir önem atfetmekte ki, bu durum ülkemizin anayasasında yer alıyor.” diye konuÅŸtu.

Miçotakis’in Atina’da bir cami açılması taahhüdünde bulunduÄŸunu hatırlatan Dendias, “Bu taahhüt geçen kasım ayında pratiÄŸe dönüştü.” dedi.

Dendias, bugünkü görüşmelerin açık ve samimi bir ortamda gerçekleştiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Son derece verimli bir görüşmeydi ve samimiyetle ÅŸunu ifade etmek isterim ki, yakınlaÅŸma olan bütün konularla ve uzlaÅŸamadığımız bütün konuları masaya yatırma fırsatı bulduk görüşmelerimiz çerçevesinde. Ä°ki ülke arasında iletiÅŸim kanallarının açık tutulması gerekli. Öncelikli hedefimiz, uluslararası hukuk temelinde barış içinde var olmayı tesis etmemiz gerekiyor.”

Dendias, iki ülkenin, yaklaşık 70 yıl önce üye oldukları NATO ve Birleşmiş Milletler (BM) şartının temel kuralları ile Avrupa Birliğinin (AB) ilkeleri çerçevesinde birlikte yaşamayı sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin de defaatle AB’ye üyeliÄŸi stratejik hedef olarak dile getirdiÄŸini belirten Dendias, “Bu çerçevede Türkiye ve Yunanistan arasında istiÅŸari görüşmelerin baÅŸlamasını, yine iki ülke dışiÅŸleri bakanları arasındaki siyasi görüşmelerin baÅŸlamasını memnuniyetle karşılıyorum. Aynı ÅŸekilde, yapılacak güven artırıcı önlemlerle ilgili görüşmeleri de memnuniyetle karşılıyorum.” diye konuÅŸtu.

Dendias, bugünkü temaslarında birçok ikili konuya deÄŸindiklerini vurgulayarak, ÇavuÅŸoÄŸlu’yla iki ülke arasındaki iÅŸ birliÄŸini çeÅŸitli alanlarda geliÅŸtirmek hususunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Ä°ki ülke arasında ekonomi alanında bazı somut iÅŸ birliÄŸi önerilerinin incelenmesi açısından, Yunanistan Ekonomiden Sorumlu DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis’in de bugünkü temaslarda yer almasının önemine iÅŸaret eden Dendias, ÅŸunları kaydetti:

“Bu çerçevede geçmiÅŸ yıllarda var olan ekonomik iÅŸ birliÄŸimizin daha da ileriye götürülmesini ümit ediyoruz. Ä°nanıyoruz ki, Türkiye’yle birlikte bir pozitif gündem oluÅŸturabiliriz ekonomi alanında ve iliÅŸkilerimizi bu ÅŸekilde ilerletebiliriz. Aramızdaki ekonomik iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirerek Türk-Yunan iliÅŸkilerindeki mevcut havayı iyi yönde deÄŸiÅŸtirebiliriz. Son 20 aydır devam eden bu olumsuz havayı ortadan kaldırabiliriz diye düşünüyoruz. Ve yine pandeminin sonunda iki ülke halkları arasındaki iletiÅŸimi de yeniden tesis edebiliriz.”

“Bölgesel konuları ele aldık”

Dendias, ikili iliÅŸkilerde kışkırtıcı söylem ve eylemlerden uzak durulması gerektiÄŸini belirterek, “Ä°liÅŸkilerimizi geliÅŸtirmemizin önündeki ön koÅŸul budur. Belirtmek isterim ki son dönemde ihlal eylemleri dramatik ÅŸekilde arttı ve bu eylemler güven ortamı oluÅŸturulmasının önünde engel teÅŸkil etmekte.” iddiasında bulundu.

Dendias, ÇavuÅŸoÄŸlu ile görüşmesinde bölgesel konuları da ele aldıklarını kaydederek, “BildiÄŸiniz gibi BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayanan ve Avrupa müktesebatına uygun, bir ülke hariç uluslararası toplum tarafından kabul edilen yegane çözüm iki taraflı, iki toplumlu federal bir federasyon çözümüdür. Yine Kıbrıs Cumhuriyetinin egemenliÄŸi ve egemenlik haklarını ihlal eden eylem ve davranışlardan vazgeçilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Dün Ä°stanbul’da Rum PatriÄŸi Bartholomeos ile görüştüğünü ve Türkiye’deki Rum azınlığın sorunlarını dinlediÄŸini dile getiren Dendias. “Burada ÅŸunu belirtme fırsatı buldum. Yunanistan’da Müslüman azınlık var. Lozan AnlaÅŸmasına göre buradaki azınlık Müslüman.” dedi.

Türkiye’nin AB üyeliÄŸi

Görüşmede Türkiye-AB iliÅŸkilerinin de ele alındığını aktaran Dendias, “Bir kere daha ifade etmek isterim ki Yunanistan, Türkiye’nin AB üyeliÄŸini destekliyor. Ä°ki komÅŸu ülke olarak her iki taraf da AB’ye üye olmuÅŸ Türkiye’den çok fazla ÅŸey kazanabilir. Ancak buna karar verecek biz deÄŸiliz. Türk halkının büyük çoÄŸunluÄŸu ülkesinin AB’ye girmesini destekliyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Vize serbestisi konularını ele almaya hazır olduklarını kaydeden Dendias, ülkesinin bu konuda yapıcı bir tavır takındığını savunarak şunları dile getirdi:

“Ancak bütün aday ülkelerde geçerli olduÄŸu gibi ihlal edilemez bir kural var. Avrupa müktesebatı da dahil AB ilke ve deÄŸerlerine saygı duymak gerekir. Bu da tüm üye ülkelerin egemenlik, toprak bütünlüğü ve hükümranlık haklarına saygı göstermekten geçer. Bu çerçevede AB ikili bir yaklaşım benimsedi. Önlem alma ihtimali her zaman konseyin masasında bulunuyor. EÄŸer Türkiye bizim egemenlik ve hükümranlık haklarımızı ihlal etmeye devam ederse o zaman tabii ki masa üstündeki önlemler gündeme gelecektir. Biz tabii ki böyle bir ÅŸey olmamasını ümit ediyoruz.”

Dendias, Yunanistan’ın BM Deniz Hukuku SözleÅŸmesi (UNCLOS) ve uluslararası hukuktan doÄŸan haklarını kullandığı için savaÅŸ tehdidiyle karşı karşıya olduÄŸunu iddia ederek, “Bu tabii ki ne iyi komÅŸuluk iliÅŸkileriyle baÄŸdaÅŸmakta ne de AB sözleÅŸmesi ve uluslararası hukuk ile baÄŸdaÅŸmakta. Türkiye, uluslararası deniz hukukuyla ilgili BM sözleÅŸmesini kabul etmiyor. Ancak bu sözleÅŸme AB tarafından onaylandığı için artık Avrupa müktesebatının bir parçasını teÅŸkil etmekte.” dedi.

Türkiye’nin Libya’yla imzaladığı Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına Ä°liÅŸkin muhtıraya da deÄŸinen Dendias, “Türkiye ile Libya arasında imzalanan muhtıra Avrupa Konseyi tarafından kınandı. Zira bu muhtıra üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal etmekte ve uluslararası hukuka uygun deÄŸil.” iddiasında bulundu.

Göçmenler ve mültecilerle ilgili konunun Türkiye ile AB arasında 2016 yılında imzalanan anlaÅŸmanın kapsamına girdiÄŸini belirten Dendias, “Görüşmemizde yeni bir anlaÅŸma imzalanmasından bahsettik ancak hangi anlaÅŸma imzalanırsa imzalansın bunun baÅŸarılı olması için gerekli eylemelerin yapılması ve uygulanması yönünde irade gerekli.” ifadelerini kullandı.

Dendias, görüşmede Kariye Müzesi ile Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılması kararlarının deÄŸiÅŸtirilmesine yönelik beklentilerini dile getirdiklerini de ifade etti.

Birçok problemin yaÅŸandığı bir coÄŸrafyada iÅŸ birliÄŸi yapmanın iki ülkenin de çıkarına olduÄŸunu söyleyen Dendias, ÇavuÅŸoÄŸlu’nu Atina’ya davet etti.

Türk azınlığın durumu

“Sanki DoÄŸu Akdeniz’de hiçbir ÅŸey olmuyormuÅŸ gibi davranamam.” diyen Dendias, “Türkiye’nin hem DoÄŸu Akdeniz’de hem de Ege’de uluslararası deniz hukukuna aykırı davrandığını” iddia etti.

Türkiye’nin Yunanistan’a ait topraklar üzerinde 400’den fazla uçuÅŸ gerçekleÅŸtirerek toprak bütünlüğünü ihlal ettiÄŸini öne süren Dendias, “Ben deniz kısmından bahsetmiyorum. Yunanistan kara parçasından bahsediyorum.” dedi.

Azınlıklar konusuna da deÄŸinen Dendias, Yunanistan’daki Türk azınlıktan Lozan AnlaÅŸması’nda “Müslüman azınlık” ÅŸeklinde bahsedildiÄŸini belirterek, “BildiÄŸin kadarıyla Lozan AnlaÅŸmasına Türkiye de imza koydu. Bu Türkiye’nin hoÅŸuna gidebilir veya gitmeyebilir. Lozan AnlaÅŸması bugün yürürlükte ve yürürlükte olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

UNCLOS’un AB müktesebatının bir parçası olduÄŸunu kaydeden Dendias, “Sadece ülkeler deÄŸil bizzat AB tarafından onaylandı. EÄŸer Türkiye AB’nin üyesi olmak istiyorsa o zaman UNCLOS’u da kabul edecek.” diye konuÅŸtu.

Adaların silahlandırılması

Yunanistan’ın pozitif bir gündemle ilerlemek istediÄŸini vurgulayan Dendias, “Ancak bu, bizim dış politikamızın geçerli görüşlerinin ve tezlerin deÄŸiÅŸeceÄŸi anlamına gelmiyor.” ifadesine yer verdi.

Dendias, “Ãœzerinde anlaÅŸamadığımız konularda ısrar edersek o zaman herhangi bir yere varmamız çok da mümkün olmaz.” derken, bazı Yunan adalarının silahlandırılmasıyla ilgili ÅŸunları söyledi:

“Adaların silahsızlandırılmasından bahsettin. Neden bu askerler adalarda bulunmakta? Çünkü burada bir tehdit söz konusu. Bugün adaların karşı tarafından herhangi bir tehdit olmadığını söyleyebilecek birileri var mı? EÄŸer yoksa o zaman sorun yok. 6 ve 12 mil konusu da eÄŸer yanlış hatırlamıyorsam 1930’lu yıllarda baÅŸladı ve bu konuya Türkiye 50 yıldır itiraz ediyor. Sizinle hemfikirim. Çözüm bulmak durumundayız. Pozitif bir gündem oluÅŸturmak zorundayız. Ancak samimiyetle ÅŸunu söylemek istiyorum bunu sadece karşı tarafın, yani bizim tarafımızın ve AB’nin iÅŸleyiÅŸ ÅŸeklini anladığınız zaman pozitif bir gündem oluÅŸturmamız mümkün olacak. Aksi takdirde bunu baÅŸarmamız çok mümkün olmayacaktır.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir