CERN deneylerinde veri aktarımını saÄŸlayacak fiber optik kablolar Kocaeli’de üretilecek

CERN deneylerinde veri aktarımını sağlayacak fiber optik kablolar Kocaeli'de üretilecek

CERN deneylerinde veri aktarımını sağlayacak fiber optik kablolar Kocaeli'de üretilecek

Atom altı parçacık fiziÄŸi konusunda bilimsel araÅŸtırmalar yapan Avrupa Nükleer AraÅŸtırma Merkezinin (CERN) fiber optik kablo ihalesini kazanan Kocaeli’deki teknoloji firması, ilk sevkiyatını temmuz ayında gerçekleÅŸtirmeyi planlıyor.

Avrupa Nükleer AraÅŸtırma Merkezinin (CERN) deneylerinde veri aktarımı için kullanılan fiber optik kablolar, Kocaeli’de kurulu teknoloji firması tarafından üretilecek.

Gebze ilçesinde faaliyet gösteren SAMM Teknoloji, ocak ayında CERN ile fiber optik kablo ve aksesuarların temini için 3+4 yıllık sözleÅŸme imzaladı. SözleÅŸme kapsamında CERN deneylerinde veri aktarımında kullanılacak fiber optik kablo ve aksesuarların üretimi Kocaeli’de gerçekleÅŸtirilecek.

CERN, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda yapılan deneylerde saniyede çekilen milyonlarca yüksek çözünürlüklü fotoÄŸraf verisini Türkiye’de üretilen kablolarla ana sunucularına taşıyacak. Laboratuvar ve fabrika testlerinin tamamlanmasının ardından ilk sevkiyatın temmuz ayında yapılması bekleniyor.

SAMM Teknoloji Genel Müdürü Mustafa AkÅŸit, AA muhabirine, fiber optik baÄŸlantı ekipmanları alanında 2003’te 4 arkadaÅŸ kurdukları firmada ilk baÅŸlarda uluslararası bir ÅŸirketin Türkiye distribütörlüğünü yaptıklarını söyledi.

Aldıkları kararla 2005’te üretime baÅŸladıklarını, 2018’de SAMM Ar-Ge merkezini kurduklarını ve önemli projelere imza attıklarını dile getiren AkÅŸit, “Uluslararası rekabetçiliÄŸi olan ürünler yaptık. KOSGEB KOBÄ°GEL programıyla Türkiye’de daha önce üretilmeyen MPO/MTP tipi çoklu konnektörleri üretmeyi baÅŸardık.” diye konuÅŸtu.

Ä°ki ayrı fabrikada toplam 14 bin metrekare kapalı alanda fiber optik baÄŸlantı ekipmanları ürettikleri ve 250 kiÅŸiye istihdam saÄŸladıkları bilgisini veren AkÅŸit, “Genel olarak fiber optik aksesuarlar üretiyoruz. Fiber optik kablolar da bunlardan biri. Bizim ürettiÄŸimiz daha çok baÄŸlantı amaçlı kullanılan fiber optik kablolar. Bunların baÄŸlandığı panolar, onların plastik parçaları ve konnektörleri yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

AkÅŸit, fiber optik ürünlerin kullanımının dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisine geçilmesiyle çok daha fazla yaygınlaÅŸmaya baÅŸladığına iÅŸaret ederek, “Veri merkezlerinin de önem kazanmasıyla daha fazla fiber ihtiyacı doÄŸdu. Türkiye’de 2023’ten itibaren 5G’ye geçilmesi planlanıyor. O zaman daha fazla fiber ihtiyacı olacak.” dedi.

“7 yıl boyunca ihtiyaç olduÄŸunda bize sipariÅŸ verecekler”

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından önce CERN’i ziyaret ettiklerini anlatan AkÅŸit, şöyle devam etti:

“Oraya gittiÄŸimizde teknik yeterliliÄŸe sahip olduÄŸumuzu düşünerek ihaleye girme kararı verdik ve ön baÅŸvuruyu yaptık. BaÅŸvurumuzun ardından ihaleye girebileceÄŸimizi söylediler. Geçen yıl mart ayında baÅŸlamıştı süreç, aralık ayında da 3+4 yıllık sözleÅŸme yapabileceÄŸimizi söylediler. Ocak ayında sözleÅŸmeyi imzaladık. Ä°mzalanan sözleÅŸme kapsamında CERN’e fiber optik ara baÄŸlantı kabloları vereceÄŸiz. Bunların miktarı tam olarak belli deÄŸil. Onlar ihtiyaçlarına göre günlük, haftalık ve aylık sevkiyat planı verecek bize. 7 yıl boyunca bu ürünleri ihtiyaç olduÄŸu zaman bize sipariÅŸ verecekler. Åžu anda gördüğümüz kadarıyla laboratuvar ve fabrika testleri bittikten sonra temmuz ayında sevkiyata baÅŸlayacağız.”

AkÅŸit, CERN’de parçacığı yakalamak için saniyede 40 milyon adet çok yüksek çözünürlüklü fotoÄŸraf çekildiÄŸine dikkati çekerek, “Bu kadar veriyi de tekli fiber optik kablolarla deÄŸil, 24’lü fiber kablolarla taşıyabiliyorlar. Bunların tamamı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda ve genel olarak CERN’deki diÄŸer baÄŸlantı ekipmanlarında da kullanılıyor. Kablolarımız hem kendi ihtiyaçlarında hem de ATLAS deneyi ve diÄŸer deneylerde kullanılacak yani kendi verilerini bizim fiberimiz üzerinden taşıyacaklar.” diye konuÅŸtu.

CERN ile yaptıkları sözleÅŸmeyle uluslararası pazarda rekabet edebileceklerini ispatladıklarını vurgulayan AkÅŸit, Almanya ve Ä°ngiltere’de irtibat ofisi açtıklarını, gelecek yıldan itibaren ihracatın toplam ciro içerisindeki payını yüzde 90’a çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir