Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun: Cezayir’deki Türk yatırımlarını 10 milyar dolar üzerine ulaştıracağımıza inanmaktayım

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun Cezayir'deki Türk yatırımlarını 10 milyar dolar üzerine ulaştıracağımıza inanmaktayım

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun Cezayir'deki Türk yatırımlarını 10 milyar dolar üzerine ulaştıracağımıza inanmaktayım

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Cezayir’deki Türk yatırımlarına ilişkin, “Ben bu yatırım oranını yakın zaman içerisinde 10 milyar dolar ve daha üzerine ulaştıracağımıza inanmaktayım.” dedi.

Tebbun ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cezayir’de Türk yatırımlarının 5 milyar dolara ulaştığı ifadelerini hatırlatan Tebbun, “Sayın Cumhurbaşkanı, Türk yatırımlarının Cezayir’deki hacminin 5 milyar dolara ulaştığını ifade etmişti. Ben bu yatırım oranını yakın zaman içerisinde 10 milyar dolar ve daha üzerine ulaştıracağımıza inanmaktayım.” diye konuştu.

İş birliği alanları

Tebbun, iki ülkenin stratejik alanlarda ekonomik ortaklık yapmasının mümkün olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, “Bu tabii ki mümkündür, burada zaten samimiyetimizi de ifade ettik, birçok alanda anlaşmaya imza attık ama bunlar sınırlı anlaşmalar değildir ne zamansal ne de maddi anlamda, fiziksel anlamda sınırlı anlaşmalardır.” ifadesini kullandı.

İş birliğine stratejik olarak devam edeceklerini vurgulayan Tebbun, “Sanayi bağlamında çok önemli adımları atmayı düşünmekteyiz. Özellikle de gerek sivil, gerek askeri, deniz endüstrisi alanında da önemli adımlar atmayı düşünmekteyiz.” diye konuştu.

“(Libya konusunda Türkiye ile) Temelde aynı görüşe sahibiz”

Tebbun, Libya’ya ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

“Libya konusunda Türkiye’deki kardeşlerimizle ortak bir görüşe sahibiz. O da Libya’da seçimsiz bir çözümün olamayacağı yönünde. Yani yönetimin Libya halkına teslim edilmesi noktasında herhangi başka bir alternatif söz konusu değildir. Bu konuyla ilgili olarak Türkiye ile zaten karşılıklı istişare halindeyiz, dayanışma halindeyiz. Temelde aynı görüşe sahibiz. Seçimler olmazsa olmazdır.”

Ziyaretle ekonomik, siyasi ve kültürel alanlar başta olmak üzere her alanda ilişkilerin geliştirilmesi fırsatını bulduklarını belirten Tebbun, 2020’de Erdoğan’ın Cezayir’e yaptığı ziyaret kapsamında bir dizi iş birliği anlaşması imzaladıklarını hatırlattı.

Görüşmede ele alınan konuların iki ülke halkı için de faydalı olduğunu kaydeden Tebbun, şunları söyledi:

“İki yıldan beridir ortaya koymuş olduğumuz yol haritasının ne aşamaya geldiğine bakmış olduk. Şüphesiz o ziyaretin çok önemli meyveleri oldu. Bunlar arasında tekstil sektörünü söyleyebilirim. Yine demir ve çelik alanında ki Tosyalı şirketi orada bir yatırım yapmış bulunmaktadır ve bu yıl itibarıyla Cezayir’den 1 milyar dolarlık bir ihracat da gerçekleştirmiştir, yani baktığımızda tüm alanlar ve tüm sektörler, ilişkilerimizin geliştirilmesi ve bütüncül bir iş birliğinin tesisi için büyük potansiyellere ve olanaklara sahiptir diyebilirim.”

Tebbun, iki ülkenin sahip olduğu tarihi ilişkileri de kullanarak iş birliğinin daha da geliştirebileceğini ve daha iyi noktalara ulaştırabileceğini vurguladı.

Görüşmede Libya ve Filistin konularının da ele alındığını dile getiren Tebbun, Cezayir ve Türkiye’nin Filistin konusunda tam bir mutabakat içinde olduğunun altını çizdi.

Libya konusuna da değinen Tebbun, “Libya’da da Libya halkına söz verilmesi ve seçimlerin halkı tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını beraberce çizdik. Yine aynı bağlamda Libya ve Filistin meseleleriyle ilgili önemli sonuçları beraberce belirlemiş olduk.” dedi.

Sahel bölgesi ve Afrika’yı tehdit eden terörle mücadele konusunda da iş birliğinin görüşmelerde ele alındığını söyleyen Tebbun, “Burada az önce gördük, çok sayıda anlaşmaya imza atıldı. İki ülke arasında tam bir koordinasyon ve tamamlayıcılıkla birlikte inşallah önümüzdeki yıl Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi bir araya geldiğinde çok daha iyi sonuçları görmüş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Diplomatik ilişkilerin 60’ıncı yılında Türkiye-Cezayir ilişkileri güçlenmeye devam ediyor

Cezayir’in Fransa’dan bağımsızlığını kazandığı 1962’de başlayan Türkiye-Cezayir resmi ilişkileri güçlü bir şekilde sürüyor.Diplomatik ilişkilerin 60’ıncı yılında Türkiye-Cezayir ilişkileri güçlenmeye devam ediyorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine 15-17 Mayıs tarihleri arasındaki resmi ziyareti kapsamında Ankara’da bulunan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, 17 yıl sonra Türkiye’ye Cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiriyor.

Barbaros Hayrettin Paşa ve kardeşlerinin 1516 yılında Cezayir’e gelişleriyle başlayan Türkiye-Cezayir ilişkileri, 2000’li yıllarda siyasi, iktisadi ve kültürel alanlarda birçok ilerlemeye tanık oldu.

Türkiye, 1962 yılında bağımsızlığını ilan eden Cezayir’e 1963’te büyükelçiliğini açtı.

Cezayir’den Türkiye’ye cumhurbaşkanlığı düzeyinde en son ziyaret, Şubat 2005’te Abdulaziz Buteflika tarafından gerçekleşti.

İki ülke arasında 2006 yılında ilişkileri geliştirmek adına “Dostluk ve İşbirliği Anlaşması” imzalandı.

Türkiye’den Cezayir’e cumhurbaşkanlığı seviyesindeki son ziyaret ise Ocak 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı.

Ziyaret kapsamında iki ülke arasında “Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi” kurulmasına ilişkin ortak bildiri imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şubat 2018’de Cezayir’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında ikisi ticari nitelikli olmak üzere 7 iş birliği anlaşmasına imza atılmıştı.

Türkiye-Cezayir arasında 5 milyar dolara varan ekonomik ilişkiler

Türkiye ile Afrika’nın en geniş yüzölçümüne sahip 40 milyon nüfuslu Cezayir arasında çok yönlü ekonomik ilişkiler mevcut.

Kıtanın 4’üncü en büyük ekonomisi olan Cezayir, Rusya, İran ve Azerbaycan’ın ardından Türkiye’nin dördüncü büyük doğal gaz tedarikçisi.

Cezayir’e Türk iş insanları tarafından doğrudan yapılan yatırımlar, 5 milyar dolara ulaşmış durumda.

Türkiye’nin Cezayir’deki yatırım kalemleri arasında demir-çelik, kimyevi ürünler, tekstil, ilaç sanayi, inşaat ve yapı malzemeleri, gıda-restoran alanları öne çıkıyor.

Barbaros Hayrettin Paşa ve kardeşlerinin 1516’da Cezayir’e gelmesiyle başlayan Türkiye-Cezayir kültürel ilişkileri 500 yılı aşkın köklü bir tarihe dayanıyor.

Bu bağlamda, başkent Cezayir’de Osmanlı döneminden kalan ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilen tarihi Keçiova Camisi, 9 Nisan 2018’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika’nın katıldığı törenle açılmıştı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir