Çiftçilerin protestoları Avrupa’nın birçok ülkesine yayıldı

Çiftçilerin protestoları Avrupa'nın birçok ülkesine yayıldı

Çiftçilerin protestoları Avrupa'nın birçok ülkesine yayıldı

Çiftçilerin tarım sektöründe artan sorunlara dikkati çekmek için baÅŸlattığı traktörlü eylemler Avrupa’nın birçok ülkesine yayıldı.

BaÅŸta Almanya, Fransa, İspanya, Belçika, Hollanda, Polonya, İtalya ve Macaristan’da olmak üzere çiftçiler Avrupa BirliÄŸi’nin (AB) tarım politikalarını traktörleriyle protesto ediyor.

Çiftçiler, özellikle iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki politika ve düzenlemelerin pahalıya mal olduğunu belirterek protestolarını artırıyor.

Bu protestoların en güçlü ve geniÅŸ çaplı olanı ilk olarak 2019’da 2000’den fazla traktörün çeÅŸitli bölgelerde trafiÄŸi tıkadığı Hollanda’da yaÅŸandı.

Çiftçiler, kara, deniz ve hava kirliliğine yol açan nitrojen emisyonlarını azaltmak için sert önlemler alınmasına yönelik bağımsız bir komite raporunun hükümete sunulmasının ardından traktörleriyle yollara dökülmüştü.

Söz konusu nitrojen emisyonlarının en fazla tarım sektöründen kaynaklandığı, tavsiye edilen önlemlerin ise sektörü etkileyecek adımlar gerektirdiğinden çiftçiler sert önlemler alınması çağrısı yapan raporu protesto etmişti.

Hollanda’nın ardından Belçika’da da çevre düzenlemelerinin maliyetlerindeki artış nedeniyle çiftçiler geçen yıl traktörleriyle Brüksel’de çevre yolunda trafik akışını durdurmuÅŸtu.

Åžiddeti ve yoÄŸunluÄŸu artış gösteren bu protestolara, son dönemde Avrupa’nın yeni baÅŸkent ve ÅŸehirleri de eklendi.

Berlin, Paris ve Roma’nın yanı sıra diÄŸer ÅŸehirlerin ana yollarını traktörleriyle kapatarak kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışan çiftçiler, birliÄŸin tarım politikalarıyla birlikte düşen gelirlerine dikkati çekiyor.

Çiftçiler artan mevzuatı, verilen desteklerdeki kesintileri, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetlerini, Ukrayna’dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su kullanım kısıtlamalarını eleÅŸtiriyor.

Avrupalı çiftçiler, AB’ye, “YeÅŸil Mutabakat kapsamında karbon gübre ve pestisit kullanımına iliÅŸkin katı kurallar getirerek tarımsal üretimi zorlaÅŸtırmak” eleÅŸtirisinde de bulunuyor.

Özellikle Polonya ve Romanya’da ucuz Ukrayna tahılının ithalatının yasaklanması talebi öne çıkarken, Fransa’da artan yakıt fiyatları tepkilerin odak noktasını oluÅŸturuyor.

Almanya

Hükümetin tarım alanında sübvansiyonları kaldırmayı planlaması nedeniyle çiftçiler, Almanya’nın birçok bölgesinde aralık ayından beri protesto düzenliyor.

Almanya’da çiftçiler son olarak tarımsal mazot sübvansiyonlarında yapılması planlanan kesintilere karşı, hükümeti oluÅŸturan partilerin genel merkezleri önünde traktörlerle gösteri yaptı.

Alman hükümeti, aralık ayındaki protestoların ardından, çiftçiler için tarımsal mazot üzerindeki vergi indirimine aniden son vermek yerine, bunu bu yıl için yüzde 40, 2025 için yüzde 30 azaltmayı, 2026’dan itibaren de tamamen kaldırmayı planladığını, çiftçilerin araçlarına vergi muafiyetini de kaldırmaktan vazgeçtiÄŸini açıklamıştı.

Buna raÄŸmen çiftçiler, 8 Ocak’ta bir haftalık geniÅŸ kapsamlı protesto baÅŸlatmıştı.

Fransa

AB’nin en büyük tarım üreticisi olan Fransa’daki çiftçiler, hükümet ve perakendecilerin gıda enflasyonunu düşürme çabalarının birçok üreticiyi enerji, gübre ve nakliye gibi yüksek maliyetleri karşılayamaz hale getirdiÄŸini savunarak hükümetin taleplerine kulak vermesi için traktörleriyle günlerdir yol ve otoyolları trafiÄŸe kapatıyor.

Çiftçiler, ayrıca çevreyi koruma konusundaki “aşırı düzenlemeler” nedeniyle sorun yaÅŸadıklarını belirtiyor ve ödemeleri yetersiz buluyor.

Çok sayıda ÅŸehirde gelirlerinin az olmasını ve pestisit yasağı dahil olmak üzere hükümetin tarım politikasını protesto eden çiftçiler, dün de traktörleriyle Paris’e giriÅŸ-çıkışları kapatarak eylem yaptı.

İtalya

AB’nin tarım politikalarını yetersiz bulan İtalyan çiftçilerin protestolarına da traktörleri eÅŸlik ediyor. Düşük ücretler ve fiyat baskılarından rahatsız olan İtalyan çiftçilerin tepkilerinin odağında YeÅŸil Mutabakat yer alıyor.

İtalya’daki çiftçiler son günlerde bazı küçük ÅŸehirlerin giriÅŸ ve çıkışlarında traktörleriyle konvoy yaparken, A1 Otoyolu’nun baÅŸkent Roma’ya 80 kilometre mesafedeki Orta kasabası mevkiini kapatmak isteyen çiftçilere güvenlik güçleri izin vermeyerek müdahale etti ve tansiyonun yükseldiÄŸi anlar yaÅŸandı.

Bir grup çiftçi de Viterbo kentinin giriÅŸ-çıkışında trafik akışına engel olarak protestolarını gerçekleÅŸtirdi. Güneydeki Foggia kentinde de çiftçiler, 400 kadar traktörle ÅŸehir merkezinde konvoy yaptı. Kuzeydeki Udine ÅŸehrinde ise 70 traktörler konvoy yaparak, AB’nin tarım politikalarını protesto etti.

İspanya

İspanya’daki rekor sıcaklıkların ardından hükümetin kuraklıktan etkilenen Tagus nehrinden su kullanımına kısıtlama getirmesinin ardından çiftçiler Ocak 2023’te Madrid sokaklarına dökülmüştü.

Avrupa’nın diÄŸer ülkelerinde protestolar yayılırken, İspanyol çiftçiler birliÄŸin düzenlemelerini ve hükümet desteÄŸinin yetersizliÄŸini protesto etmek için ÅŸubatta yeniden sokaklara çıkmayı planlıyor.

AB’nin çevreyi korumaya iliÅŸkin düzenlemelerinin mahsullerin karlılığını baltaladığını ve gıda fiyatlarını artırdığı eleÅŸtirisinde bulunan İspanyol çiftçiler, diÄŸer ülkelerdeki meslektaÅŸlarıyla benzer ÅŸikayetleri paylaşıyor.

Romanya

Romanya’da çiftçiler, iki hafta önce yüksek iÅŸ maliyetlerini protesto ederken, Ukrayna sınır kapısına eriÅŸimi de engelledi.

Çiftçilerin protestolarının odağında yüksek mazot fiyatları, sigorta maliyetlerindeki artış, AB’nin çevreyi korumaya yönelik tedbirleri ve Ukrayna’dan ithal edilen tarım ürünlerinin iç piyasadaki fiyatlar üzerinde yarattığı baskılar yer aldı.

Polonya

Polonya’daki çiftçilerin de odağında YeÅŸil Mutabakat ve Ukrayna’dan gelen tahıl ürünleri bulunuyor.

Geçen hafta traktörleriyle ülke genelinde sokaÄŸa dökülen Polonyalı çiftçiler, Brüksel’in politikalarını protesto ederken, Ukrayna gıda ürünlerinin Polonya pazarına akın etmesini önlemek için Ukrayna ile ticaret kısıtlamalarının geri getirilmesi talep ediyor ve YeÅŸil Mutabakatın getirdiÄŸi önlemlere karşı çıkıyor.

Belçika

Belçika’da gelirlerindeki azalmadan rahatsız olan çiftçiler idari iÅŸlemlerin uzun sürmesi ve iklim düzenlemelerini eleÅŸtiriyor.

Çiftçiler, bu günlerde, trafiÄŸin yoÄŸun olduÄŸu saatlerde Brüksel çevre yolunun bir kısmını traktörleriyle kapatarak trafik akışını durdururken, bir baÅŸka grup da traktörlerini Avrupa Parlamentosu’nun önüne çekerek sorunlarına dikkati çekmeye çalışmıştı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir