Çin Kovid-19 salgınında ‘dejavu’ etkisini yaşıyor

Çin Kovid-19 salgınında 'dejavu' etkisini yaşıyor

Çin Kovid-19 salgınında 'dejavu' etkisini yaşıyor

2019 sonunda ilk Kovid-19 vakalarının ortaya çıktığı Çin, sıkı tedbirlerle virüsü kontrol altına almayı baÅŸarırken bulaşıcılığı yüksek varyantların ortaya çıkardığı yeni salgınlar nedeniyle “ben bunu daha önce yaÅŸamıştım” hissini duyar hale geldi.

“Sıfır vaka” olarak adlandırılan salgınla mücadele stratejisinin Vuhan’daki baÅŸarısının ardından Aralık 2021’e kadar geçen yaklaşık 1,5 yılda salgını neredeyse tamamen kontrol alan ülke, Delta ve Omicron vakalarının yol açtığı salgınlar dolayısıyla kapanma tedbirlerine yeniden baÅŸvurmak zorunda kaldı.

Çin’de son altı ayda Åžian, Şıncın, Hong Kong ve Åžanghay gibi nüfusun yoÄŸun olduÄŸu metropollerdeki salgınlar nedeniyle toplu testler, sokaÄŸa çıkma yasakları, seyahat kısıtlamaları ve karantina tedbirleri hayatın olaÄŸan parçası haline geldi.

Bu şehirlerle birlikte son 6 ayda büyük nüfusları barındıran ve kilit sanayi ve iş kollarına ev sahipliği yapan Anyang, Çangçun, Langfang, Dongguan, Tangşan ve Şınyang şehirlerde kapanma tedbirleri, irili ufaklı çok sayıda şehirdeki kısıtlamalar sosyal hayata olduğu kadar ekonomiye de darbe vurdu.

Vuhan, Çin’in salgınla mücadele stratejisini ÅŸekillendirdi

Kovid-19 ilk kez, Çin’in orta kesimlerindeki Hubey eyaletinin merkezi olan 11 milyon nüfuslu Vuhan kentinde ortaya çıktı.

Sebebi anlaşılamayan “solunum rahatsızlığı” ÅŸikayetiyle ilk hastalar, Kasım 2019’da Vuhan’daki hastanelere baÅŸvurdu. AkciÄŸer iltihaplanmasına yol açan hastalığa bilinmeyen yeni bir virüsün sebep olduÄŸu anlaşıldı.

Vaka sayıları aralık ve ocak boyunca artarken virüsün insanlar arasında yayıldığının tespit edilmesinin ardından 23 Ocak 2020’de Vuhan’da karantina ilan edildi. Kente giriÅŸ ve çıkışlar durdurulurken kent sakinlerinden zorunlu olmadıkça evlerini terk etmemeleri istendi.

Vuhan, Kovid-19 nedeniyle karantina uygulanan ilk kent oldu. SokaÄŸa çıkma yasakları, seyahat kısıtlamaları, virüs taraması amacıyla yapılan toplu testler, vakalarla yakın temastakilerin tespiti ve gözlem altına alınmasına yönelik filyasyon çalışmaları ilk kez Vuhan’da uygulandı.

Virüs, sonraki aylarda önce Çin’in diÄŸer ÅŸehirlerine, ardından tüm dünyaya yayılırken Vuhan’daki uygulamalar, Çin’in daha sonraki dönemde salgının ortaya çıktığı diÄŸer bölge ve ÅŸehirlerde uyguladığı önleme ve kontrol tedbirlerine ÅŸekil verdi.

Çin, daha sonra “sıfır vaka” olarak adlandırılan salgınla mücadele stratejisi sayesinde, Aralık 2021’e kadar geçen yaklaşık 1,5 yılda salgını neredeyse tamamen kontrol altına almayı baÅŸardı. DiÄŸer ülkelerde her gün binlerce yeni vaka ve çok sayıda can kaybı kayıtlara geçerken Çin’de salgının izi kalmamış, “virüs yenilmiÅŸ” gibiydi.

Delta kaynaklı yayılmalar

Salgın yurt dışı kaynaklı az sayıda vaka dışında büyük ölçüde kontrol altına alınmış görünürken 2021’in ikinci yarısında bulaşıcılığı yüksek Delta varyantının yol açtığı yurt içi kaynaklı yayılmalar tedbirleri yeniden gündeme taşıdı.

Hazirandan itibaren güneydeki Guangdong, güneybatıdaki Yünnan, doğudaki Ciangsu ve güney doğudaki Fucien eyaletlerinde yerel kaynaklı yayılmalar görüldü.

Ekim ortasında ilk kez İç MoÄŸolistan Özerk Bölgesi’nde ortaya çıkan yurt içi kaynaklı vakalar, 21 eyalet ve bölgeye yayıldı. Bu, Vuhan’da baÅŸlayan ilk salgının ardından o tarihe kadar görülen en geniÅŸ ölçekli yayılma oldu.

Åžian’daki Delta kaynaklı salgın, ilk ciddi sınama oldu

Çin’de ÅžaanÅŸi eyaletinin merkezi Åžian’da, 4 Aralık 2021’de Pakistan’dan gelen bir uçaktaki Delta varyantı taşıyan vakalardan kaynaklandığı bildirilen yayılma, sıfır vaka stratejisi için ilk ciddi sınama oldu.

İlk vakaların 9 Aralık 2021’de kaydedildiÄŸi kentte sonraki 2 haftada yaklaşık 2 bin vaka görülmesinin ardından 23 Aralık 2021’de tüm kentte karantina ilan edildi.

Çin’in eski imparatorluk baÅŸkentlerinden, 13 milyon nüfuslu tarihi ÅŸehirdeki karantina tedbirlerinin uygulanmasındaki bazı eksikler, gıda temininde yaÅŸanan sıkıntılar ve baskı altındaki yerel görevlilerin müsamahasız tutumu eleÅŸtirilere sebep oldu.

Söz konusu sıkıntılar ve eleştiriler daha sonraki günlerde karantina ilan edilen şehirlerde de görülecekti.

Omicron kaynaklı yayılmalar

Çin’de Kovid-19’un bulaşıcılığı yüksek Omicron varyantını taşıyan vakalar ilk kez 8 Ocak’ta ülkenin kuzeyindeki Tiencin ÅŸehrinde görülmesinin ardından 10 gün içinde baÅŸkent Pekin dahil 9 ÅŸehre yayıldı.

Ülkenin en büyük ÅŸehirlerinden 17,5 milyon nüfuslu Tiencin’de toplu testler uygulanırken, 5,5 milyon nüfuslu Anyang ÅŸehrinde 11 Ocak’ta karantina ilan edildi.

Omicron varyantının daha hızlı yayılması ve hastalık belirtilerinin daha az belirgin olması, yayılma zincirinin başlangıcını tespit etmeyi zorlaştırdı.

Kapanmalar üretime darbe vurdu

Çin’in en büyük otomobil üreticisi, Audi, Volkswagen, ve Toyota gibi dünya markaları için üretim yapan FAW (First Automotive Works) Grubun fabrikalarının bulunduÄŸu Cilin eyaletinin merkezi, 9 milyon nüfuslu Çangcun’da 11 Mart’ta ilan edilen kapanma nedeniyle fabrikalarda üretime ara verildi.

Çin’in en büyük ÅŸirketlerinden, telekomünikasyon donanımları üreticisi Huawei; elektrikli araç üreticisi BYD; Apple, Amazon, Sony ve Microsoft’a imalat hizmeti saÄŸlayan Foxconn ve yaklaşık 1,2 milyar kullanıcısıyla Çin’in en büyük internet platformu WeChat’in sahibi Tencent gibi ÅŸirketlere ev sahipliÄŸi yapan Şıncın da 14 Mart’ta karantinaya alındı.

Çin’in en büyük 4. ÅŸehri olan, yaklaşık 17,5 milyon nüfuslu kentte zorunlu ihtiyaçlara karşılık verenler dışındaki tüm iÅŸletmelerin bir hafta süreyle kapatılması, üretimde aksamalara sebep oldu.

Bu arada petrol ve doÄŸal gaz ÅŸirketlerinin bulunduÄŸu ülkenin kuzeyindeki Hıbey eyaletinin Lanfang ÅŸehri ve güneydeki Guangdong eyaletinin imalat üssü Dongguan ÅŸehri 15 Mart’ta kapanmaya gitti.

Onları, 23 Mart’ta kuzeyin ağır sanayi ÅŸehirleri Hıbey eyaletine baÄŸlı TangÅŸan ve Liaoning eyaletinin merkezi Şınyang izledi.

Hong Kong ekonomisi, salgın döneminde küçüldü

Bu arada Çin’in olduÄŸu kadar Asya’nın ve dünyanın en önemli finans ve ticaret merkezi Hong Kong Özel İdari Bölgesi yılbaşından itibaren Omicron vakalarının yol açtığı salgın dalgasıyla karşı kaşıya kaldı.

Kentte günlük vaka sayısı martta 20 binin üstüne kadar çıkarken salgını kontrol altına almak için alınan tedbirler nedeniyle, kent ekonomisi ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 küçüldü.

Åžanghay’daki kapanma ekonomik göstergeleri etkiledi

Ancak Omicron vakalarının yol açtığı salgının etkisini en fazla hisseden Çin’in en büyük kenti Åžanghay oldu. Kentte 28 Mart’tan bu yana uygulanan “kademeli kapanma” ve karantina tedbirleri 7. haftasına girmesine raÄŸmen salgın henüz kontrol altına alınamadı.

Üretim, ticaret ve finans merkezi olan 26 milyon nüfuslu kentteki kısıtlamaların ülke ekonomisi üzerindeki etkisi belirgin şekilde hissedildi.

Çin’de nisan ayında imalat ve hizmetler sektöründeki ekonomik etkinlik azaldı, ihracat artışı son 22 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Omicron vakaları, “sıfır vaka” stratejisi için sınamaya dönüştü

Bulaşıcılığı yüksek Omicron varyantının ortaya çıkardığı tablo, Çin’in Kovid-19’a karşı “sıfır vaka” stratejisi için sınamaya dönüştü.

Kovid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalesi ve maliyeti açısından zaman zaman tartışmalara yol açıyor.

DiÄŸer ülkeler, Kovid-19’a karşı salgın koruma tedbirlerini büyük ölçüde kaldırıp normalleÅŸmeye giderken Çin’in mücadele stratejisini zaman içinde nasıl uyarlayacağı belirsizliÄŸini koruyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir