CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: 2023’e kadar 150 yer altı barajını tamamlamayı hedefliyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023'e kadar 150 yer altı barajını tamamlamayı hedefliyoruz
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “(Kuraklık) Karşı karşıya bulunduÄŸumuz durum, bizi alternatif su depolama yöntemleri arayışına itmektedir. Halen devam eden çalışmalarla 2023’e kadar 150 yer altı barajını tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, yüksek katma deÄŸerli ve belirli bir gerçekleÅŸme seviyesine ulaÅŸmış projeleri hızla tamamlayarak ellerindeki kaynağı en verimli ÅŸekilde kullanmakta kararlı olduklarını belirterek, “Bu kapsamda Silvan Barajı‘nı önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlamayı ve su tutmaya baÅŸlamayı planlıyoruz.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Vahdettin Köşkü’nden, Diyarbakır-Silvan Barajı Gövde Dolgu Çalışması Tamamlanması Merasimi ile Ergani Barajı, BaÅŸlar Barajı ve Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi Açılış Töreni’ne canlı baÄŸlantı ile katıldı.
Diyarbakır Silvan Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin GAP’ın en önemli projelerinden biri olduÄŸunu, bu barajın da içinde yer aldığı Silvan Projesi’nin sulama kapasitesi itibarıyla da ülkenin Atatürk Barajından sonraki en büyük tesisi olduÄŸunu belirten ErdoÄŸan, Silvan Projesi’nin kaya dolgusunun tamamlanmasıyla dörtte üçü biten Silvan Barajı ile birlikte 8 ayrı barajı ve 23 sulama tesisini bünyesinde barındıran 2 milyon 360 bin dekar alanı sulayacak dev bir proje olduÄŸunu söyledi.
Erdoğan, Diyarbakır merkez, Silvan ve Bismil ilçelerindeki mümbit ovaları sulayacak bu projeler sayesinde bölgedeki tarım üretiminde 2-3 katlık artış beklediklerini dile getirerek, bunun da vatandaşların gelirlerinin aynı nispette yükseleceği anlamına geldiğini ifade etti.
İstihdamda sağlayacağı 305 bin kişilik artış ve ekonomiye kazandıracağı yıllık 2 milyar liraya yakın kazançla bu projelerin Türkiye için de büyük öneme sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:
“Tamamı 14 milyar liralık bir harcamayla hayata geçirilecek olan Silvan Projesinde henüz yüzde 16’lık bir gerçekleÅŸme saÄŸlanmasını büyük bir kayıp olarak görüyorum. Bir süre önce baÅŸlattığımız yatırımlarda önceliÄŸi tamamlanma aÅŸamasına yakın olanlara verme stratejimizi 2021 bütçesiyle bir adım daha ileri taşıyoruz. Yüksek katma deÄŸerli ve belirli bir gerçekleÅŸme seviyesine ulaÅŸmış projeleri hızla tamamlayarak elimizdeki kaynağı en verimli ÅŸekilde kullanmakta kararlıyız. Bu kapsamda Silvan Barajı’nı önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlamayı ve su tutmaya baÅŸlamayı planlıyoruz. Aynı ÅŸekilde bu barajın suyunu diÄŸer barajlara ve ovalara aktaracak Babakaya ve yer teslimi bugünlerde yapılacak olan Silvan tünellerini de havzada suyun birikmesine paralel ÅŸekilde faaliyete geçireceÄŸiz.”
“BaÅŸlar Barajı 38 bin dekarın üzerinde araziyi sulayacak önemli bir eserdir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hala proje çerçevesinde 263 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacak tesislerin inşa halinde olduğunu ifade ederek, bu yılın sonuna kadar 105 bin dekarlık alanda sulama hizmeti verilmeye başlanacağını söyledi.
Projenin diÄŸer safhalarını da hızlandırarak GAP’ın bu sembol eserini süratle bitireceklerini vurgulayan ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün açılışını yapacağımız bir diÄŸer tesis olan BaÅŸlar Barajı yaklaşık 29 milyon metreküp su depolama hacmine sahip, 38 bin dekarın üzerinde araziyi sulayacak önemli bir eserdir. Barajımızın sulama tesislerinin yüzde 26’sı tamamlanmış durumdadır. Kalan kısmıyla ilgili çalışmalar ise sürüyor. YaÄŸmurlama ve damlama sistemiyle inÅŸa edilen buradaki sulama sistemleri sayesinde yüzde 60’a varan su tasarrufu yapılacaktır. İlave istihdamı 5 bin kiÅŸi, yıllık ilave kazancı 29 milyon lirayı bulacak BaÅŸlar Barajı’nın, Bismil ve Silvan’ın köylerine hayırlı olmasını diliyorum.
Açılışını yapacağımız Ergani Barajı 14,5 milyon metreküplük depolama hacmine sahip, 19 bin dekara yakın araziyi sulayacak, 2 bin 500 kiÅŸiye yakın ilave istihdam saÄŸlayacak bir eserdir. Sulama tesisleri bu yıl hizmete girecek bu barajın, Erganili kardeÅŸlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Ergani’mize kazandırdığımız ve bugün resmi açılışını yapacağımız bir diÄŸer eser de içme suyu arıtma tesisleridir. Dicle Barajından alınacak suyu, Ergani ilçemize aktaracak bu tesisin isale hattı 2018’de tamamlanmıştı. Pompa istasyonu ve deponun da inÅŸasıyla belediye tarafından iÅŸletilmeye baÅŸlanan bu tesis 9 köyüyle birlikte ilçemizin 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahiptir. Bu tesisin de Ergani’ye hayırlı olmasını diliyorum.”
“3 ayrı barajla ÅŸehrin topraklarının verimi artırıldı”
Geçen 18 yılda Diyarbakır’da sadece Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce yapılan 10 milyar liraya yakın yatırımla 118 ayrı tesisin hizmete alındığını anlatan ErdoÄŸan, tamamlanan 4 ayrı içme suyu tesisiyle 123 bin kiÅŸinin su ihtiyacının karşılandığını, hizmete alınan 88 milyon metreküplük biriktirme hacmine sahip 3 ayrı barajla ÅŸehrin topraklarının veriminin artırıldığını belirtti.
Erdoğan, inşası süren Silvan, Ambar, Kale, Kolludere ve Kuruçay barajlarının tamamının da bitme aşamasına yaklaştığını dile getirerek, şunları kaydetti:
“Bugüne kadar hizmete aldığımız 12 ayrı sulama tesisiyle 355 bin dekar araziyi sulamaya açarak çiftçilerimize yıllık 250 milyon lira gelir artışı saÄŸladık. İnÅŸallah Diyarbakır’da sulanmayan tek karış arazi bırakmayacağız. İnÅŸası süren 13 ayrı sulama projesi de yatırım önceliklerimiz arasında yer alıyor. Arazi toplulaÅŸtırma ve tarla içi geliÅŸtirme faaliyetlerinde yaklaşık 6,5 milyon dekar da tescil iÅŸlemini tamamladık. Yapımı biten 58 ayrı dere ıslahı çalışmasıyla 59 farklı yerleÅŸim birimini su taÅŸkınlarından koruduk. İşletmeye aldığımız hidroelektrik santrallerinin kurulu gücü 47 megavata, yıllık enerji üretimi 150 milyon kilovatsaate ulaÅŸtı. Görüldüğü gibi Diyarbakır’ın sahip olduÄŸu su kaynaklarını ve arazileri bölge insanımıza ve ülkemize en verimli tarım ve enerji faaliyetlerini yürütecek ÅŸekilde deÄŸerlendiriyoruz.”
Dünyada etkileri giderek artan ve daha çok hissedilen iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin sonuçlarından birinin de Türkiye’nin de içinde yer aldığı bazı bölgelerde kuraklık tehdidinin baÅŸ göstermesi olduÄŸuna iÅŸaret eden ErdoÄŸan, “GeçtiÄŸimiz 10 yılda sıcaklık ölçümlerinin düzenli olarak yapıldığı son 200 yılın en sıcak dönemini yaÅŸadık. Ülkemiz sanıldığının aksine su zengini zaten deÄŸildi, kuraklık tehdidinin artmasıyla birlikte elimizdeki mevcut kaynakları en verimli ÅŸekilde kullanma mecburiyeti kaçınılmaz bir hal almıştır. Åžayet geçtiÄŸimiz 18 yılda 255 milyar liralık bir yatırımla 600 adet barajı ve 423 adet göleti hizmete alarak 45 milyar metreküplük bir depolama hacmine ulaÅŸmamış olsaydık iÅŸimiz gerçekten çok zordu.” diye konuÅŸtu.
“Yeraltı barajları üzerinde duruyoruz”
ErdoÄŸan, “Karşı karşıya bulunduÄŸumuz durum, bizi alternatif su depolama yöntemleri arayışına itmektedir. Bu çerçevede yeraltı barajları üzerinde duruyoruz. Esasen insanlığın kadim çaÄŸlardan beri uyguladığı bu yöntem, kuraklık tehdidiyle birlikte yeniden ön plana çıkmıştır. Biz de ülkemizi bu imkandan en ileri düzeyde faydalandırmak için hızla harekete geçtik. Halen devam eden çalışmalarla 2023 yılına kadar 150 yeraltı barajını tamamlamayı hedefliyoruz. Ülkemizi hem küresel afetlerin etkilerinden koruyacak hem hedeflerine ulaÅŸmasını saÄŸlayacak eser ve hizmetlerle buluÅŸturmayı sürdüreceÄŸiz.” dedi.
“Åžimdi önümüzde 2023 hedeflerimiz var”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugüne kadar ülkeye kazandırılan eserler ve hizmetlerin asıl büyük hamlenin sadece altyapısı olduğunu belirterek, konuşmasını söyle sürdürdü:
“Yıllarca bu ülkenin enerjisini ve vaktini iç çatışmalarla, iç kavgalarla, kısır çekiÅŸmelerle heba edenlerin yol açtıkları kayıpları da telefi ederek, milletimizin önüne yepyeni bir vizyon koyduk. İnÅŸallah 83 milyon hep birlikte tek yürek tek bilek olarak hareket etmek suretiyle büyük ve güçlü Türkiye’nin inÅŸasını hızlandırıyoruz. Ülkemizin nereden nereye geldiÄŸini bilen akıl, vicdan ve insaf sahibi herkes kazanımlarımızın kıymetinin farkındadır. Türkiye’yi eski günlerine geri döndürmekten söz eden kaos ve kriz tüccarlarının aslında bu kazanımlara göz diktiklerini biliyoruz. Milletimiz, hiç kimsenin demokratik ve ekonomik kazanımlarına el uzatmasına izin vermeyecektir. KomÅŸularımız baÅŸta olmak üzere nice ülkenin nice toplumun yaÅŸadığı acıları, zulümleri, kayıpları bize de tattırmak isteyenleri hayal kırıklığına uÄŸratmaya devam edeceÄŸiz. Eski Türkiye’nin ne anlama geldiÄŸini en iyi Diyarbakır bilir. Bunun için ülke ve millet olarak kendi gündemimize sıkı sıkıya sahip çıkacağız. Öncelikle elimizdeki imkanların, sahip olduÄŸumuz güven ve huzur ikliminin deÄŸerini bileceÄŸiz. Bununla birlikte yönümüz hep geleceÄŸe dönük olacaktır. Åžimdi önümüzde 2023 hedeflerimiz var. Bilhassa son 8 yıldır neredeyse kesintisiz ÅŸekilde yaÅŸadığımız saldırılar, maruz kaldığımız tuzaklar sebebiyle bazı alanlarda geride kalmış olsak da Türkiye’yi 2023 hedeflerine kavuÅŸturmayı namus borcu olarak görüyoruz.”
Salgınla birlikte ortaya çıkan küresel krizin, Türkiye’nin hedeflerine olan yürüyüşünü kolaylaÅŸtırdığını belirten ErdoÄŸan, “Küresel siyasi ve ekonomik sisteminin yeniden yapılanma sürecinde ülkemiz büyük avantajlara sahiptir. Artık dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine daha yakınız. Bölgesel ve küresel siyasi, askeri, kültürel, ekonomik bir güç olarak tevarüs etme iddiamız, her geçen gün daha belirgin ÅŸekilde ete kemiÄŸe bürünüyor. Kendi halkıyla birlikte bölgesindeki ve dünyanın her yerindeki mazlumların, maÄŸdurların, her kökenden, renkten inançtan, kültürden insanın umudu bir Türkiye’nin yükseliÅŸine ÅŸahitlik ediyoruz.” diye konuÅŸtu.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, kadim çaÄŸlardan beri bölgenin ilim ve irfan yuvası, medeniyet ve refah kapısı olan Diyarbakır’ın yeni dönemde de Türkiye’nin lokomotif ÅŸehirlerinden biri olmayı sürdüreceÄŸini vurgulayarak, “Diyarbakır’dan yükselen huzur, barış, kardeÅŸlik, dostluk ve sevgi haleleri dalga dalga tüm bölgeyi, tüm dünyayı kuÅŸatacaktır. Biz de yaptığımız yatırımlarla, getirdiÄŸimiz hizmetlerle, kazandırdığımız eserlerle Diyarbakır’ın yanında olmaya devam edeceÄŸiz.” dedi.
“Bu milletin hizmetkarları var”
Bugün İstanbul Fırkateyni’nin denize indirildiÄŸini ve Diyarbakır’a sulama ve enerji tesisleri kazandırıldığını dile getiren ErdoÄŸan, “Çünkü bizim tek derdimiz var; ülkemizi, Türkiyemizi çok daha verimli hale nasıl getiririz ve ülkemizin tüm topraklarında bir karış kurak arazi kalmadan buraları nasıl sulama noktasında verimli hale getiririz.” diye konuÅŸtu.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Diyarbakır-Silvan Barajı Gövde Dolgu Çalışması Tamamlanması Merasimi ile Ergani Barajı, BaÅŸlar Barajı ve Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi Açılış Töreni’nin yapıldığı alandakilerin isimlerini okuyarak, “Bu milletin hizmetkarları var.” dedi.
Tören alanındakiler, ErdoÄŸan’ın “Ömrünüz, ömrümüz su gibi aziz olsun. Elektrik enerjisiyle inÅŸallah kimse karanlıkta kalmasın” sözleriyle birlikte kurdeleyi kesti ve butona bastı.
Son kayanın ErdoÄŸan’ın talimatıyla yerine konulması sırasında da ErdoÄŸan, “Hayırlı olsun. Tespih tanesi gibi inÅŸallah o kaya oraya yerleÅŸmeli.” dedi.
Kaynak: AA
