CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ABD DışiÅŸleri Bakanı Blinken’ı EsenboÄŸa Havalimanı’nda kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ı Esenboğa Havalimanı'nda kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ı Esenboğa Havalimanı'nda kabul etti

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, ABD DışiÅŸleri Bakanı Antony Blinken’i kabulünde, Suriye’de faaliyet gösteren tüm terörist yapılanmalara karşı Türkiye’nin öncelikle kendi milli güvenliÄŸi için önleyici tedbirler alacağını ifade etti.

CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığından yapılan açıklamaya göre, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ABD DışiÅŸleri Bakanı Blinken’i kabul etti.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a, DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan, Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı Fahrettin Altun, CumhurbaÅŸkanı Dış Politika ve Güvenlik BaÅŸdanışmanı Akif ÇaÄŸatay Kılıç ile CumhurbaÅŸkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan DoÄŸan eÅŸlik etti.

Kabulde, Türkiye ile ABD ikili iliÅŸkileri, Suriye’deki son geliÅŸmeler, küresel ve bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi için Türkiye’nin gayretlerinin yeni dönemde de devam edeceğini belirtti.

Türkiye’nin en başından beri Suriye’nin toprak bütünlüğünün, birliÄŸinin ve üniter yapısının korunmasından yana olduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, Suriye’deki kurumların ihyası ve yeniden imarı noktasında uluslararası toplumun birlikte çalışması gerektiÄŸini kaydetti.

ErdoÄŸan, Suriye’de faaliyet gösteren ve Türkiye için tehdit kaynağı olan, PKK/PYD/YPG ile DEAÅž terör örgütleri baÅŸta olmak üzere tüm terörist yapılanmalara karşı Türkiye’nin öncelikle kendi milli güvenliÄŸi için önleyici tedbirler alacağını, DEAÅž ile göğüs göğse mücadele etmiÅŸ tek NATO ülkesi olarak, PKK ve uzantılarının sahadaki durumu fırsata çevirme gayretini engelleyeceÄŸini, DEAÅž ile mücadelede zafiyet oluÅŸmasına da asla müsaade etmeyeceÄŸini vurguladı.

Kabulde, ABD heyetinden ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass ve ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Michael Goldman yer aldı.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Bakan Blinken’ı kabulüne iliÅŸkin açıklama

Açıklamada, “Bakan Blinken, güçlü ABD-Türkiye bölgesel iÅŸbirliÄŸi ile Suriyelilerin liderliÄŸinde ve Suriyelilere ait hesap verebilir ve kapsayıcı bir hükümete siyasi geçiÅŸi destekleme konusundaki ortak çıkarlarımızı ele aldı.” ifadesine yer verildi.

Görüşmede Suriye’deki tüm aktörlerin insan haklarına saygı göstermesi, uluslararası insancıl hukuka bağlı kalınması ve siviller ile azınlık gruplara mensup kişilerin korunması gerektiğinin ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, Blinken’ın, Suriye’de yerlerinden edilmiÅŸ kiÅŸilere yardım ulaÅŸtırılmasının ve DEAÅž karşıtı koalisyonun görevini sürdürmesinin önemine dikkati çektiÄŸi bildirildi.

Bakan Blinken’ın ayrıca, Gazze’de ateÅŸkes anlaÅŸmasının acilen sonuçlandırılmasının gerektiÄŸi hususundaki görüşlerini de dile getirdiÄŸi kaydedildi.

Kaynak: AA