Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi samimiyet, kardeşlik ve dayanışma temelinde geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, baş başa görüşme ve anlaşmaların imza töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

İki yıl aradan sonra Dakar’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, Senegal’e beşinci gelişi olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Sall ve Senegal halkına ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Şubat ayı itibarıyla Afrika Birliği Dönem Başkanlığını devralan Senegal’e başarı dileklerini ileten Erdoğan, “İstanbul’daki 3’üncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nde kabul ettiğimiz bildiri, eylem planı ve ortak uygulama raporuyla 2022-2026 döneminde Afrika’yla ilişkilerimiz bakımından bir yol haritası belirledik. Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi samimiyet, kardeşlik ve dayanışma temelinde geliştirmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Sall ile yaptıkları görüşmelerde, Türkiye-Senegal ilişkilerini tüm veçheleriyle ele aldıklarını dile getiren Erdoğan, iş birliğini derinleştirmek hususunda aynı kararlılığı paylaştıklarını bir kez daha ifade ettiklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti vesilesiyle Dakar Olimpik Stadyumunun açılış törenine Cumhurbaşkanı Sall ile birlikte iştirak edecek olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Senegal’in sportif başarılarına başarı katacak yeni stadyumun bir Türk firması tarafından inşa edilmiş olmasıyla da ayrıca iftihar ediyorum. Senegal Milli Takımı’nın Afrika Uluslar Kupası’nda şampiyon olarak yakaladığı büyük başarıdan dolayı yine kendilerini ayrıca tebrik ediyorum.” dedi.

İkili ilişkilerde son dönemde düzenlenen karşılıklı üst düzey ziyaretlerin önemli bir ivme yakalanmasını sağladığına işaret eden Erdoğan, “Bugünkü görüşmelerde de ekonomi, yatırımlar, savunma sanayi ve terörle mücadele alanlarındaki ilişkileri nasıl daha ileri bir düzeye taşıyabiliriz, bunları etraflıca görüşme fırsatını bulduk.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Dakar Büyükelçiliğinin yeni kançılarya binasının resmi açılışını da yarın yapacaklarını söyledi.

İki ülke arasındaki yakın dostluğun en güzel tezahürünü bilhassa ticaret ve yatırımlarda gördüklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Karşılıklı yatırımların yanı sıra ticaret hacmimiz günden güne çok daha fazlasıyla artıyor. Salgına rağmen 2021 yılında ikili ticaret hacmimiz önceki yıla göre yüzde 42 artarak 540 milyon doları aştı. Hedefimiz bu rakamı az önce Sayın Başkan’ın da ifade ettiği gibi 1 milyar dolara ulaştırmak. İlişkilerimizi geliştirirken Senegal’in beşeri kaynaklarını öne çıkarmayı özellikle planlıyoruz. Örneğin, Senegal Stadyumunun inşasında Türk şirketleriyle beraber Senegalli kardeşlerimizin de alın teri var. Projede istihdam edilen toplam 1500 çalışandan 1000’i Senegalli kardeşlerimizden oluşmuştur. Firmalarımızın Yükselen Senegal Planı kapsamındaki katkıları Senegal halkının da desteği ile devam edecektir. Senegal’deki firmalarımız ayrıca enerji, çelik üretimi, sağlık, gıda sanayi, hazır beton üretimi ve altın işleme alanlarında karşılıklı menfaat temelinde faaliyetlerde bulunuyorlar.”

Kalkınma alanında da yakın iş birliği içerisinde olduklarını dile getiren Erdoğan, “2007 yılından bu yana Senegal’de toplam 12 milyon dolar değerinde 186 projeyi hayata geçiren TİKA faaliyetlerini sürdürmekte kararlıdır. Türkiye Maarif Vakfımız ise Senegal’de 13 okulda toplam 857 öğrenciye eğitim veriyor. 1992 yılından bu yana Türkiye burslarından yararlanan Senegalli öğrenci kardeşlerimizin sayısı ise 187’ye ulaşmıştır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Senegal makamlarının FETÖ ile mücadelemizde sağladıkları destek için teşekkür ediyorum. Bu destek ve dayanışmanın bundan sonra da devam edeceğine inanıyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Sall’e ev sahipliği için teşekkür eden Erdoğan, ziyaretin hayırlara vesile olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Sall heyetler arası çalışma yemeğinde bir araya geldi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, heyetler arası çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Erdoğan ve Sall, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki baş başa görüşme ve ardından yaptıkları ortak basın toplantısının ardından heyetler arası çalışma yemeğine geçti.

Basına kapalı yapılan çalışma yemeğinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de hazır bulundu.

Türkiye ile Senegal arasında 5 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall’ın huzurunda, iki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı.Türkiye ile Senegal arasında 5 anlaşma imzalandı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sall’ın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda baş başa yaptıkları görüşmenin ardından anlaşmaların imza törenine geçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Sall‘ın huzurunda iki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda, Dışişleri Bakanlığı ile Senegal Dışişleri ve Yurtdışındaki Senegalliler Bakanlığı arasında “Protokol Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası” Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Senegal Dışişleri ve Yurtdışındaki Senegalliler Bakanı Aisata Tall Sall tarafından imzalandı.

İki ülke hükümetleri arasındaki “Medya ve İletişim Alanlarında İşbirliği Protokolü” Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu
ile Senegal Kültür ve İletişim Bakanı Abdoulaye Diop tarafından imza altına alındı.

Türkiye ile Senegal Hükümetleri arasında “Güvenlik Alanında İşbirliği Anlaşması”nı ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Senegal İçişleri Bakanı Antoine Felix Diome imzaladı.

İki ülke hükümetleri arasında “Denizcilik İşbirliği Anlaşması” ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Senegal Balıkçılık ve Denizcilik Ekonomisi Bakanı Alioune Endoye tarafından imza altına alındı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Senegal Gençlik Bakanlığı arasında “İşbirliği Mutabakat Zaptı” Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Senegal Gençlik Bakanı Nene Fatoumata Tall tarafından imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘AllAfrica’ için makale kaleme aldı: Senegal’le dostluğumuzu her alanda güçlendirmek istiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika kıtasındaki bin yıllık tarihinde sömürgecilik utancı bulunmayan bir millet olarak Senegal’le dostluğumuzu her alanda güçlendirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.Cumhurbaşkanı Erdoğan 'AllAfrica' için makale kaleme aldı: Senegal'le dostluğumuzu her alanda güçlendirmek istiyoruzCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika kıtasına hitap eden AllAfrica internet sitesi için bir makale kaleme aldı.

Makalede “Türkiye-Senegal: Maziden Atiye Güçlü Dostluk” başlığını kullanan Erdoğan, Afrika ülkeleri içinde Senegal’in, milletin gönlünde müstesna bir konuma sahip olduğunu belirtti.

İki kardeş halk arasındaki beşeri bağların köklerinin, altı asır öncesine kadar uzandığına dikkati çeken Erdoğan, bu sağlam temeller üzerinde inşa edilen Türkiye-Senegal münasebetlerinin, 1960’lı yıllardan itibaren her sene biraz daha güçlenerek bugünlere geldiğini anlattı.

Senegal’in, Türkiye’nin Afrika kıtasına yönelik yürüttüğü ortaklık politikalarında hayati bir rol üstlendiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Öyle ki Senegal ve Dakar, milletimizin Afrika’yla yeniden buluşmasının, kucaklaşmasının ilk adreslerinden biri oldu. 1962 senesinde faaliyete geçen Dakar Büyükelçiliğimiz, Afrika’da açılan ilk misyonlarımızdan biridir. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığımız (TİKA) da Batı Afrika’daki ilk ofisini 2007’de Dakar’da açtı. TİKA, kuruluşundan bugüne kadar ülke genelinde toplam 12 milyon dolar tutarında 186 projeye imza atarak, Senegal’in kalkınmasına destek verdi. Türkiye Diyanet Vakfımız ise 2008 yılından itibaren ülke çapında yürüttüğü insani yardım faaliyetleri için yaklaşık 10 milyon avroluk bütçe kullandı.

Gerek Başbakanlığımız gerekse 2014 yılından itibaren sürdürdüğümüz Cumhurbaşkanlığımız sırasında biz de Senegal’e özel ihtimam gösterdik. Batı Afrika’da bir istikrar abidesi olarak yükselen Senegal’le iş birliğimizi her alanda geliştirmeye çalıştık. Başbakanlık dönemim dahil Senegal’i beş defa ziyaret ettim. Geniş bir heyetle gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretlerimize iş dünyamızın temsilcilerinin de katılmasını sağladık. Şirketlerimizi, Senegal’de yatırım yapmaları, mevcut yatırımlarını artırmaları, Senegalli kardeşlerimize istihdam oluşturmaları için daima teşvik ettik. Türk yatırımcıların dürüstlükleri, güvenilirlikleri, çalışkanlıkları ve kaliteleriyle Senegal’de öne çıkmasını, bu çabalarımızın boşa gitmediğinin en güzel ifadesi olarak görüyorum.”

“Şirketlerimizin başarısı ülkemiz açısından da büyük bir gurur kaynağıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegallilerin bu süreçte kendileriyle aynı hissiyatı, aynı güçlü iradeyi paylaşmalarının, başarılarında kritik rol oynadığını düşündüğünü belirterek, “Bilhassa Değerli Dostum Macky Sall’in Türkiye ile iş birliğine verdiği önemi takdir ve memnuniyetle karşılıyorum. Nitekim son bir yılda Sayın Cumhurbaşkanı Macky Sall ile üçü yüz yüze olmak üzere toplam dört görüşme yapma fırsatı bulduk. Böylece ülkelerimiz arasında yeni iş birliği alanlarını tespit ederken, imzaladığımız anlaşmalarla ahdi altyapımızı daha da güçlendirdik. Ocak 2020’de yaptığım ziyarette akdedilen yedi anlaşma, iki ülke arasındaki potansiyeli gösteren önemli bir işarettir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye-Senegal dostluğunun müspet yansımalarını, başta ticaret ve yatırımlar olmak üzere pek çok alanda memnuniyetle müşahede ettiklerini ifade eden Erdoğan, Senegal Blaise Diagne Uluslararası Havaalanı’nın inşası ve işletilmesi, Dakar’da inşa edilen kongre merkezi, kapalı spor salonu, 50 bin kişilik stadyum ile diğer altyapı projelerinin, Türkiye’nin Senegal’in ekonomik inkişafına verdiği desteğin somut örnekleri olduğunu belirtti.

“Yükselen Senegal Planı”nda da aktif rol alan Türk firmalarının, üstlendikleri projeleri başarıyla tamamladıklarını aktaran Erdoğan, “Şirketlerimizin başarısı ülkemiz açısından da büyük bir gurur kaynağıdır.” vurgusunu yaptı.

“İkili ticaretimizi, ortak hedefimiz olan 1 milyar dolar seviyesine taşımak istiyoruz”

İkili ticaretin küresel ekonomide yaşanan sarsıntılara rağmen artmaya devam ettiğini bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

“Dünya ticaretinin yüzde 5,3 daraldığı 2020 yılında ikili ticaretimizde 380 milyon doları aştık. 2021 yılında ise ticaret hacmimizde tarihi bir rekora imza atarak 540 milyon dolar rakamını yakaladık. Önümüzdeki dönemde ikili ticaretimizi, ortak hedefimiz olan 1 milyar dolar seviyesine taşımak istiyoruz. Son yıllarda, gerçeğe dönüştürdüğümüz diğer hedeflerimiz gibi inşallah bu hedefimize de ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz. Öte yandan Senegal’le çok boyutlu ilişkilerimizin sadece ekonomi ve ticaret parantezine sıkıştırılmasını doğru bulmuyoruz. Bölgesinin parlayan yıldızı olan Senegal’i büyük bir potansiyele sahip, Kıta’nın geçmişine olduğu gibi geleceğine de damga vuracak lider bir ülke olarak değerlendiriyoruz.”

“Türkiye burslarıyla ülkemizde eğitim alan Senegalli öğrenci sayısı 1200’ü aştı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şirketler vasıtasıyla Senegal’in vizyon projelerine katkı verirken, istikbalin teminatı olan gençlere yatırım yapmayı ihmal etmediklerini belirterek, şöyle devam etti:

“1992 yılından bu yana Türkiye burslarından yararlanan öğrenci kardeşlerimizin sayısı 187’ye ulaştı. Halihazırda gerek kendi imkanları gerekse Türkiye burslarıyla ülkemizde eğitim alan Senegalli öğrenci sayısı 1200’ü aşmış bulunuyor. Türkiye Maarif Vakfı okullarımızda ise beş ayrı yerleşkede toplam 1000 Senegalli evladımız, okul öncesi eğitimden lise sonrasına kadar her seviyede eğitim alıyor. Yunus Emre Enstitüsü’nün açılmasıyla beraber kültürel iş birliğimizin de hızlanacağını düşünüyorum. Afrika kıtasındaki bin yıllık tarihinde sömürgecilik utancı bulunmayan bir millet olarak Senegal’le dostluğumuzu her alanda güçlendirmek istiyoruz. Karşılıklı ziyaretler ve yatırımlarla artan iş birliğimizi önümüzdeki dönemde saygı, eşit ortaklık ve kazan-kazan temelinde ilerletmeye hazırız.

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs salgını sürecinde sergilediğimiz dayanışmanın bizi birbirimize yakınlaştırmanın ötesinde, önümüzde yeni fırsat pencereleri de açtığına inanıyorum. Ortak bir tarihin yanı sıra ortak bir geleceği de paylaşan ülkelerimiz, bu fırsatları değerlendirerek, kutlu yürüyüşlerini devam ettireceklerdir. Ziyaretimiz vesilesiyle açılışını yapacağımız eserler, hiç şüphesiz yolculuğumuzda bize güç ve cesaret verecektir. İki yıllık aradan sonra gerçekleştireceğimiz resmi ziyaretimizin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Afrika Uluslar Kupası’ndaki başarısından ötürü Senegal’i tebrik eden Erdoğan, kendi, heyeti ve milleti adına tüm Senegal halkına en kalbi selam ve sevgilerini sundu.

Erdoğan, Twitter hesabından da “Senegal ile ikili ticaretimiz küresel ekonomide yaşanan sarsıntılara rağmen artmaya devam ediyor. Dünya ticaretinin yüzde 5,3 daraldığı 2020 yılında ikili ticaretimizde 380 milyon doları aştık. Ortak hedefimiz 1 milyar dolar.” ifadeleriyle makaleyi paylaştı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir