CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: BBVA tarafından yapılan açıklamalar Türkiye’ye olan güvenin en somut göstergesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan BBVA tarafından yapılan açıklamalar Türkiye'ye olan güvenin en somut göstergesi
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “İspanyol bankası BBVA tarafından yapılan açıklamalar Türkiye’ye olan güvenin en somut göstergesidir.” dedi.
Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve İspanya BaÅŸbakanı Pedro Sanchez, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde baÅŸ baÅŸa görüşmenin ve Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi’nin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, İspanya BaÅŸbakanı Sanchez’i ve heyetini Ankara’da misafir etmekten duyduÄŸu mutluluÄŸu dile getirdi.
Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirve toplantılarını 2019’dan beri gerçekleÅŸtirdiklerini anımsatan ErdoÄŸan, “İki ülke arasındaki iliÅŸkilerin ele alındığı en üst düzey platformu oluÅŸturmaktadır. Bugünkü zirveyle iliÅŸkilerimizi bundan böyle kapsamlı ortaklık olarak tanımlamaya karar verdik. Ayrıca bir Zirve Takip Mekanizması kurarak hem kararlaÅŸtırdığımız hususların hayata geçirilmesini yakın takip altına aldık hem de atacağımız yeni adımlar için bir çerçeve oluÅŸturduk.” ifadelerini kullandı.
Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine rağmen ikili ticaret hacminin daha şimdiden bir önceki senenin rakamlarını yakaladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“Tabii bu durum 20 milyar dolarlık hedefimizi yakaladığımız anlamına gelmez. Çünkü bizim bir hedefimiz var, 20 milyar dolar, inanıyorum ki deÄŸerli dostumla birlikte yakalayacağız. Türkiye-İspanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesinin 2. toplantısını, gelecek yılın ilk çeyreÄŸinde, müteakip iÅŸ forumu toplantısını ise geniÅŸ bir katılımla inÅŸallah haziran ayında düzenleyeceÄŸiz. Bu konuda atılacak adımı iki ülkenin DışiÅŸleri Bakanları aralarında da yapacakları çalışmayla karara baÄŸlayacaktır.
600’den fazla İspanyol ÅŸirketinin Türkiye’de yatırımlarından memnuniyet duyuyoruz. İspanyol dostlarımıza bir kez daha güvenilir ortakları Türkiye’ye daha fazla yatırım yapma çaÄŸrımızı tekrarlıyorum. Esasen sizlerin de takip ettiÄŸi üzere bu çaÄŸrımız daha ÅŸimdiden makes bulmuÅŸtur. İspanyol bankası BBVA tarafından yapılan açıklamalar Türkiye’ye olan güvenin en somut göstergesidir.”
“Birçok Avrupa ülkesi buradaki Patriotlarını alıp götürürken İspanya bunu yapmamıştır”
Türkiye ve İspanya’nın, Avrupa’nın doÄŸu ve batı ucunda Avrupa güvenliÄŸini ve refahının çözüm taşı olarak stratejik konuma haiz 2 NATO müttefiki olduÄŸunu vurgulayan ErdoÄŸan, “İspanya 2015’ten bu yana Türkiye’de konuÅŸlu Patriot Sistemleri ile ittifak dayanışmasının nasıl olması gerektiÄŸini göstermektedir. Maalesef yine birçok Avrupa ülkesi buradaki Patriotlarını alıp götürürken İspanya bunu yapmamıştır. Bu vesileyle İspanyol dostlarımıza bir kez daha ÅŸahsım, milletim adına teÅŸekkür ediyorum.” diye konuÅŸtu.
İspanya’nın bu tutumunun diÄŸer bazı müttefiklerce de örnek alınmasını temenni eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Özellikle savunma sanayi alanında İspanya ile birçok ortak proje yürütüyoruz. Ülkelerimizin potansiyelini göz önünde bulundurarak bu alandaki iÅŸ birliÄŸimizi daha da derinleÅŸtirmeyi özellikle arzu ediyoruz. İspanya ile birlikte uçak gemisini yaptık ve ÅŸu anda denize indirmiÅŸ vaziyetteyiz ama biz inÅŸallah ÅŸimdi bunun çok daha büyüğünü yine İspanya ile birlikte yapalım istiyoruz.” dedi.
İspanya BaÅŸbakanı Sanchez ile Türkiye-Avrupa BirliÄŸi iliÅŸkilerini de deÄŸerlendirdiklerini belirten ErdoÄŸan, “İspanya’nın Türkiye’nin birlik ile iliÅŸkilerinin geliÅŸtirilmesine dair bugün verdiÄŸi destek için de yine kendilerine teÅŸekkür ediyorum. Türkiye olarak olumlu gündemin hayata geçirilmesi maksadıyla diyalog ve demokrasiden yana ilkeli tutumumuzu ve çabalarımızı ortaya koyduk.” ifadelerini kullandı.
Avrupa BirliÄŸi’nin artık Türkiye ile iliÅŸkisine stratejik bir bakış açısıyla yaklaÅŸmasını ve somut adımlar atması gerektiÄŸini vurgulayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:
“Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesi, vatandaÅŸlarımıza vize muafiyeti tanınması çalışmalarına bir an önce baÅŸlanmalıdır. Birkaç üye ülkenin küçük hesaplarının Avrupa BirliÄŸi’ni ve NATO-Avrupa BirliÄŸi iliÅŸkilerini zayıflatmasına izin verilmemelidir. Avrupa ve NATO’nun sınırlarını koruyan Türkiye ve İspanya, düzensiz göç konusunda önemli yük üstlenmiÅŸ durumdadır. Bu külfetin adil paylaşımı için ortak politikalar üretilmesi zaruretini bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyorum.
İspanya’nın bugüne kadarki kıymetli desteklerini sürdürmesinin, tüm taraflar bakımından faydalı olacağına inanıyorum. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Medeniyetler İttifakı Projesi’nin mimarları olarak, dünyada barış, istikrar ve refah ortamının saÄŸlanmasını teminen daha yakın iÅŸ birliÄŸi içinde olmaya önem arz ediyoruz. Malum, Medeniyetler İttifakı’nı İspanya-Türkiye birlikte inÅŸa ettik ama bundan sonra da niyazı önem arz ediyor. Bu giriÅŸim, Türkiye ve İspanya’nın yumuÅŸak gücünün göstergesidir. Aşırı sağın yükselmekte olduÄŸu, ırkçı, İslam ve yabancı düşmanı eylemlerin giderek daha sık gerçekleÅŸtiÄŸi günümüzde Medeniyetler İttifakı giriÅŸiminin deÄŸeri ümit ediyorum ki daha iyi anlaşılacaktır.”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 16 yıl önce tohumlarını attıkları bu giriÅŸimin, dünyanın karşı karşıya kaldığı meydan okumalar bakımından önemli bir çıkış yolu sunduÄŸunu belirterek, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos’a desteklerinin tam olduÄŸunu söyledi.
Cenevre’de açılan ofisin başında görevlendirilen Türk büyükelçinin giriÅŸime güç katacağını bildiren ErdoÄŸan, ittifakın İstanbul’da bölgesel ofis açması sürecini de hızlandıracaklarını belirtti.
“Savunma sanayiinde birlikte yapabileceÄŸimiz çok ÅŸeyler var”
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan ErdoÄŸan, Türkiye ile İspanya arasında uçak gemisi konusundaki iÅŸ birliÄŸine iliÅŸkin soru üzerine, “İlk uçak gemimiz aslında büyük ölçekli deÄŸil, büyük ölçekliyi de ÅŸimdi bundan sonra yapacağız. Bu konuda zaten deÄŸerli dostumla mutabıkız. İnÅŸallah büyük bir uçak gemisini mevcut ÅŸu andaki uçak gemisinin ardından yapmayı hedefliyoruz ve belki bununla birlikte denizaltı olayına da girme durumumuz olacak.” diye konuÅŸtu.
Sanchez ile bu konuları konuÅŸtuklarını ve adımları atacaklarını ifade eden ErdoÄŸan, “Savunma sanayiinde birlikte yapabileceÄŸimiz çok ÅŸeyler var. İHA, SİHA, Akıncı gibi bu konularda da birçok adımları atabilme ÅŸansımız var. İspanya’nın kendi ürünlerini yine aynı ÅŸekilde paylaÅŸabilme imkanlarımız olacak.” dedi.
Koronavirüs vakalarındaki artışa iliÅŸkin bir soru üzerine aşı konusunda Türkiye’nin iyi bir noktada olduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, “Bu yıl sonuna kadar da kendi aşımız olan TURKOVAC’ı piyasaya sürme durumu söz konusu. Bunu da zaten hallettikten sonra bizim artık aşı konusunda herhangi bir sıkıntımız olmayacak. Bu süreci devam ettireceÄŸiz ve dünya ile iliÅŸkilerde de bu konuda yine herhangi bir sıkıntı söz konusu deÄŸil. Yani geliÅŸmekte olan ülkeler, az geliÅŸmiÅŸ ülkeler buralara da her türlü desteÄŸi vereceÄŸiz.” yanıtını verdi.
“İstanbul SözleÅŸmesi’ni tamamen gündemimizden çıkardık”
Kadına ÅŸiddet konusu ve İstanbul SözleÅŸmesi’ne iliÅŸkin bir soru üzerine ErdoÄŸan, kadına ÅŸiddet noktasında iktidarlarının çok hassas olduÄŸunu ifade ederek, ÅŸunları söyledi:
“Maalesef tabii bu dönem içerisinde bazı kadına ÅŸiddet noktasındaki uygulamalar bizi dilhun etmektedir. Tabii bunların üzerine gerek emniyet teÅŸkilatımız gerek Adalet Bakanlığımız olarak ÅŸiddetle gidiyoruz ve bu konuda da gerekli olan her türlü adımları atıyoruz, atmaktayız ve atacağız. Ancak İstanbul SözleÅŸmesi konusuna gelince, biz İstanbul SözleÅŸmesi’ni tamamen gündemimizden çıkardık. Çünkü biz İstanbul SözleÅŸmesi ile atılacak adımları zaten normal yasalarımızda kadına ÅŸiddetten tutunuz uygulamalarına varıncaya kadar bunlar bizim zaten gündemimizde var. Çünkü kadın bizde en kutsal varlıktır ve kadının bu kutsiyetine asla leke gelmesine biz zaten müsaade etmeyiz. Çünkü bizde aile kavramı çok hassastır, çok kutludur. Aile kavramı üzerinde de bu önemsediÄŸimiz durumu lekelemek suretiyle buna müsaade zaten etmeyiz. O zaman zaten İstanbul SözleÅŸmesi’ne de gerek yok dedik ve kaldırdık.”
Türkiye’de S400’ün hangi parçalarının üretilmesinin öngörüldüğünün sorulması üzerine ErdoÄŸan, “S400 parça üretimi konusundaki detaylar hakkında her iki taraf, Türkiye-Rusya detay açıklama yapmamak üzerinde biz mutabık kaldık. Dolayısıyla da bu tür açıklamalara girmiyoruz, bu kendi aramızdaki hassasiyetlerdir.” karşılığını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez onuruna yemek verdi
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez onuruna yemek verdi.
CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’ndeki Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi’nin ortak basın toplantısının ardından verilen resmi yemek, basına kapalı gerçekleÅŸtirildi.
Kaynak: AA