Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çıkan yangınlarla ilgili soruşturma yoğun bir şekilde devam ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çıkan yangınlarla ilgili soruşturma yoğun bir şekilde devam ediyor
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Ülkemizin deÄŸiÅŸik yerlerinde çıkan yangınlarla ilgili soruÅŸturma yoÄŸun bir ÅŸekilde devam ediyor. Burada acaba herhangi bir suikast, bu tür ÅŸeyler var mı yok mu bunların üzerinde duruluyor.” ifadelerini kullandı.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, cuma namazını kıldığı Üsküdar’daki Büyük Çamlıca Camisi çıkışında basın mensuplarının gündeme iliÅŸkin sorularını yanıtladı.
ÇeÅŸitli bölgelerde çıkan yangılara iliÅŸkin bir soru üzerine ErdoÄŸan, “EÅŸ zamanlı ülkemizin deÄŸiÅŸik yerlerinde çıkan yangınlarla ilgili soruÅŸturma yoÄŸun bir ÅŸekilde devam ediyor. Yani burada acaba herhangi bir suikast, bu tür ÅŸeyler var mı yok mu, bunların üzerine gidiliyor.” diye konuÅŸtu.
“Siyaset, spekülasyonlar, siyasi partilerin yaklaşım tarzları gerçekten üzüntü verici”
Bu konuda İçişleri Bakanlığının ve istihbarat örgütlerinin yoğun çalışmaları olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
“Bütün bu çalışmalardan sonra net ne olabilir bunu o zaman açıklamak durumunda olacağız. Fakat tabii şöyle boÅŸ verip de geçilecek bir iÅŸ deÄŸil. Çünkü deÄŸiÅŸik mekanlarda ama hemen hemen aynı anda Manavgat’tan baÅŸlayıp MuÄŸla, Marmaris, Bodrum bütün bu bölgeleri kapsayacak ÅŸekilde süren bir yangın. Bir durumu da şöyle açıklamam lazım. Bu bir eÄŸer milli bakış gerektiriyorsa, eÄŸer bu ülke, millet olarak birlikte karar vereceÄŸimiz veyahut da birlikte dayanışma içerisinde adım atacağımız bir konuysa, buna herkesin aynı istikamete bakışı gerekir. Fakat bakıyoruz ki burada bile siyaset, burada bile spekülasyonlar, burada bile maalesef siyasi partilerin yaklaşım tarzları gerçekten üzüntü verici. Bizim bir tarafta ciÄŸerimiz yanıyor.”
“Burada 45 helikopterle çalışıyoruz”
Cumhurbaşkanı olarak ilgili bütün bakan ve bakan yardımcılarını bölgeye anında gönderdiklerini vurgulayan Erdoğan, şunları aktardı:
“Bütün imkanlarımızı seferber etmek suretiyle burada dünyada sayılı itfaiye örgütlerinden bir tanesine biz sahibiz. Böyle bunların anlattığı gibi deÄŸil. Türk Hava Kurumunun uçakları varmış da.. Neye göre söylüyorsun bunu? Neyi biliyorsun da söylüyorsun? Türk Hava Kurumunun ÅŸu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanabilecek uçak falan yok. Ama bunlar duymaz uydurur kabilinden uyduruyorlar. Biz ise ÅŸu anda bir defa burada 45 helikopterle, bunlar fonksiyonel helikopterler, çalışıyoruz. Bunların yanında ÅŸu anda biz bugün itibarıyla uçak sayımız 5-6’ya çıkmış vaziyette. Bu uçaklardan Rusya’dan, Ukrayna’dan aldığımız uçaklar var. Az önce yaptığımız görüşmeler neticesinde Azerbaycan da bir amfibik uçağını gönderecek ki bunlarla beraber uçak sayısı 6-7’yi bulacak. Bizim için en verimli olanlar zaten bu yangın söndürmede bu uçaklar. Amfibik olmaları hasebiyle de çok daha tesirli, çok daha suyu alıp çok seri bir süreç içerisinde yangın söndürmeye ulaÅŸabilen bu uçaklarla en modern anlamda bir etkinlik arzu ediyorlar.”
“1080 arazöz ÅŸu anda yangın bölgesinde çalışmada”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, insansız hava araçlarıyla da özellikle bölgelerin durumlarını sürekli incelediklerini dile getirerek, bunlarla beraber 1080 arazözün şu anda yangın bölgesinde çalıştığını aktardı.
“1080 arazözden bahsediyoruz dikkat edin. İşte bunlar, bunları bilerek konuÅŸmuyor ki. Sanki hiçbir ÅŸey yok, biz sadece seyrediyoruz.” diyen ErdoÄŸan, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:
“Bir diÄŸeri 280 su tankeri ÅŸu anda aktif olarak çalışıyor. Bir diÄŸeri 2 bin 270 ilk müdahale aracı yine burada ÅŸu anda aktif çalışıyor. İş makinelerinde 660 dozer ve iÅŸ makinesi, bir yangın tankı aktif olarak devrede. İşçi noktasında ise 10 bin 550 yangın, itfaiye işçisi aktif olarak burada görevde. 4 bin 110 teknik eleman yine bölgede çalışıyorlar. Bir diÄŸeri ise 6 bin 440 orman muhafaza memuru çalışıyor. 1140 noktada ise orman yangınlarıyla ÅŸu anda mücadele devam ediyor. 28-30 Temmuz, bu yangının süreci ve 71 orman yangını ne yazık ki çıkmış vaziyette. 57 kontrol altına alındı, 14 orman yangının kontrol altına alınma çalışmaları ise ÅŸu anda devam ediyor. Yani olumlu istikamette bir geliÅŸme söz konusu. Dolayısıyla ÅŸu anda, özellikle öğlen itibarıyla uçakların geliÅŸiyle olumlu istikamete dönüyoruz.”
ErdoÄŸan, AK Parti Genel BaÅŸkanvekili Binali Yıldırım’ın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’nun, İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum’un bölgede bulunduÄŸunu aktardı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Åžunu da çok açık net söylüyorum; sel felaketinde nasıl kimseyi maÄŸdur etmeyeceÄŸimizi söyleyip, oralarda adımlarımızı attıysak, burada da evi yananlar, hayvanları maalesef telef olanlar onlarla ilgili de bütün hasar tespit çalışmaları yapılmak suretiyle biz hiçbir vatandaşımız maÄŸdur etmeyeceÄŸiz. Bu hasar tespitlerinden sonra da telef olan hayvanların sahipleri maÄŸdur edilmeyecektir. Çevre Bakanlığımız çalışmalarını yapıp TOKİ ile beraber yine bölgede evi yananların evlerini süratle yeniden inÅŸa edilmek suretiyle onlar da inÅŸallah en kısa zamanda yapılıp sahiplerine teslim edilecektir.” diye konuÅŸtu.
İlk kabine toplantısında tedbirler yeniden ele alınacak
Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede vaka sayılarındaki artışa iliÅŸkin soru üzerine ErdoÄŸan, deÄŸiÅŸik zamanlarda deÄŸiÅŸik tedbirler açıkladıklarını hatırlatarak, “Fakat çok deÄŸiÅŸik sesler deÄŸiÅŸik zamanlarda yine çıktı. ‘Biz böyle hep adeta hapis hayatı mı yaÅŸayacağız bu nereye kadar böyle devam edecek?’ Dünyanın deÄŸiÅŸik yerlerinde bunlar zaten hep bu ÅŸekilde oldu. Önce maske yasaklandı, sonra tekrar maske takılması mecbur edildi.” diye konuÅŸtu.
İlk kabine toplantısında tedbirleri yeniden ele alacaklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
“Toplam yaklaşık 72 milyon doz aşı yapmış vaziyetteyiz. Dünyada aşı yapacak ellerinde imkan olmayan ülkeler varken, Türkiye olarak hamdolsun biz, böyle bir sıkıntıyı yaÅŸamadık. Bu noktada rahatız. Gerek Çin’den aldığımız aşı gerek BioNTech bütün bunlarla beraber ÅŸu anda en saÄŸlıklı ÅŸekilde bu mücadeleyi nasıl sürdürürüz, bunu devam ettiriyoruz. Daha ileri gideceÄŸim. Biz ÅŸu anda hamdolsun bütün solunum makinelerine varıncaya kadar bunu bile üreten bir ülke haline geldik. Bütün bu solunum makineleriyle vatandaÅŸlarımızın entübe durumlarında da müdahale etmemizi, zaten hastane noktasında sıkıntımız yok, bu noktada çok çok aktif bir ülke konumundayız, bunu da devam ettiriyoruz. Fakat bu çalışmaları yaptırmak suretiyle de inÅŸallah yapacağımız ilk kabine toplantısında durumu tekrar gözden geçireceÄŸiz. Bu ÅŸekilde devam mı? Çünkü bayram açık söylüyorum her ÅŸeyi bir yerde bayramdaki halkımızın yaÅŸam tarzı tersine çevirdi. Bunu nereden biliyoruz? Önümüze gelen rakamlardan görüyoruz. Bu rakamlarda tabii durum maalesef aleyhe döndü. Bunu tekrar bizim lehe döndürmemiz lazım. EÄŸer olumlu istikamette bir geliÅŸme olursa vatandaşımızı sıkıntıya sokmakla ilgili bir derdimizi yok. Tam aksine normal hayata nasıl döneriz bunun gayreti içerisindeyiz. Onun için de bütün tedbirlerimizi alıyoruz ve normalleÅŸmeyi hızlandırmanın gayreti içerisinde olacağız.”
ABD’den DedeaÄŸaç’a zırhlı araç sevkiyatı
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, ABD’nin Yunanistan DedeaÄŸaç’a zırhlı araç sevkiyatı yapmasıyla ilgili geliÅŸmelerin hatırlatılması üzerine de “Bu 2014 yılından beri Amerika’nın DedeaÄŸaç’taki aslında bir planlı programıdır. Dolayısıyla yani burada anormal bir geliÅŸme söz konusu deÄŸil. Bu kendisinin bu planlı attığı adımı da bizler de yakından takip ediyoruz? Yunanistan-Amerika iliÅŸkilerini zaten biliyorsunuz fakat bizler de burada üzerimize düşen neyse bunu her zaman yapıyoruz. Tedbirse tedbir. Bunlar da zaten her zaman bizim için alınan veya atılan adımlardır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, cuma namazını Büyük Çamlıca Camisi’nde kıldı
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, öğle saatlerinde Kısıklı’daki konutundan çıkarak Büyük Çamlıca Camisi’ne geldi.
Burada cuma namazını kılan ErdoÄŸan’a CumhurbaÅŸkanlığı İletiÅŸim BaÅŸkanı Fahrettin Altun, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve AK Parti İstanbul İl BaÅŸkanı Osman Nuri Kabaktepe de eÅŸlik etti.
Namazın ardından camide cemaate hitap eden ErdoÄŸan, “Cumanız mübarek olsun. Rabb’im nice cuma bayramlarıyla gücümüze güç katmayı bizlere nasip eylesin. BildiÄŸiniz gibi bu ara art arda bazı felaketleri yaşıyoruz. Rabb’im bu felaketlerden de bir an önce kurtulmayı bizlere nasip eylesin.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salat-ı Münciye duasını okuduktan sonra, şöyle devam etti:
“Ya Rabb, dualarımızı kabul eyle. Ya Rabb, biz aciziz, bizler bu sıkıntılı anda sana sığındık ve bu dualarımızın kabulüyle yangın felaketlerinde ölen 3 kardeÅŸimize rahmet eyle. Ya Rabb’i, bir an önce bu felaketleri inÅŸallah tamamıyla çözerek, hallederek bu ÅŸehirlerimizi sahiplerinin yüzünü güldürecek hale dönüştürmeyi de bizlere nasip eyle. Ya Rabb’i, bizi bize bırakma, bizi bize bırakma, bizi bize bırakma. Ya Rabb’i, ülkemizde birliÄŸimizi, beraberliÄŸimizi, kardeÅŸliÄŸimizi daim eyle.”
Kaynak: AA