Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her yıl bütçeden en büyük payı eğitime tahsis ettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan Her yıl bütçeden en büyük payı eğitime tahsis ettik
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Göreve geldiÄŸimizde ülkeyi üzerinde yükselteceÄŸimiz 4 sütunun ilkini eÄŸitim, diÄŸerlerini de saÄŸlık, emniyet ve adalet olarak belirlemiÅŸtik. Åžartlar ne olursa olsun eÄŸitim konusundaki önceliÄŸimizden asla taviz vermedik.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Arif Nihat Asya Anadolu Lisesi’ndeki 2022-2023 eÄŸitim-öğretim yılı açılış programında yaptığı konuÅŸmada, 81 ilin tamamında tatilin ardından okulları ve öğretmenleri ile buluÅŸmanın heyecanını yaÅŸayan tüm öğrencilere selamlarını gönderdiÄŸini söyledi.
Yeni eÄŸitim-öğretim yılının öğrencilere, öğretmenlere, velilere, eÄŸitim camiasına ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen ErdoÄŸan, yeni dönemin açılış törenini Sancaktepe Arif Nihat Asya Anadolu Lisesi’nde gerçekleÅŸtirdiÄŸini anlatarak, bu vesile ile okula ismini veren bayrak ÅŸairi, fikir ve aksiyon adamı Arif Nihat Asya’ya Allah’tan rahmet diledi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Arif Nihat Asya’nın yüreklerde fırtınalar estiren, adeta coÅŸkun ırmaklar gibi akan ÅŸiirleriyle edebiyat hayatında silinmez izler bıraktığını dile getirerek, şöyle konuÅŸtu:
“Vatansever bir öğretmen olan Arif Nihat Asya, binlerce öğrenci yetiÅŸtirmiÅŸ, onlara iyi insan olmayı, vatan ve bayrak sevgisini öğretmiÅŸtir. Åžairimizin sadece bayrak ÅŸiiri bile baÅŸlı başına bir destandır; ‘Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü/ Kız kardeÅŸimin gelinliÄŸi, ÅŸehidimin son örtüsü/Işık ışık, dalga dalga bayrağım/Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.’ Bunun gibi yüzlerce mısra yazan ÅŸairimizi bir kez daha rahmetle şükranla yad ediyoruz. Arif Nihat Asya’nın adını taşıyan bu lisemizde Türkiye’nin ilmi, akademik, sanat ve kültür hayatına eÅŸsiz katkılar yapan inanıyorum ki nice deÄŸerimiz çıkacaktır, büyük ve güçlü Türkiye’nin mimarları, öğretmenlerimizin maharetli ellerinde inÅŸallah bu sıralarda, bu sınıflarda yetiÅŸecektir. Åžu an karşımda duran gözleri ışıl ışıl evlatlarımızın her birinin ÅŸairimizin yolunu takip ederek ailelerine, ülkelerine, milletimize hayırlı evlatlar olmalarını bekliyorum.”
“Åžehit öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum”
Bu ulvi ideal uÄŸrunda öğretmenlerin de gereken çabayı, fedakarlığı göstereceklerine yürekten inandığını ifade eden ErdoÄŸan, “CumhurbaÅŸkanı olarak öğretmenlerle birlikte ülkenin dört bir yanındaki eÄŸitim neferlerinin tamamına hizmetleri, gayretleri, sabırları için ülkem ve milletim adına bir kez daha teÅŸekkür ediyorum. Bu vesileyle Necmettin Yılmaz ve Aybüke Yalçın gibi gencecik yaÅŸta terör örgütleri tarafından bizlerden koparılan ÅŸehit öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum.” diye konuÅŸtu.
“Velilerimizi kırtasiye kırtasiye dolaÅŸmaktan kurtardık”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan 20 yıl önce göreve geldiklerinde ülkeyi üzerinde yükseltecekleri 4 sütunun ilkini eğitim, diğerlerini de sağlık, emniyet ve adalet olarak belirlediklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Åžartlar ne olursa olsun eÄŸitim konusundaki önceliÄŸimizden asla taviz vermedik. Her yıl bütçeden en büyük payı eÄŸitime tahsis ettik, derslik sayımızı ikiye katlayarak kalabalık sınıf sorununu çözüme kavuÅŸturduk. Toplam 750 bin yeni öğretmen ataması yaparak eÄŸitim ordumuzu güçlendirdik. Okullarımızı bakımsızlıktan kurtararak en modern imkanlarla donattık. Spor salonu sayımızı 2 bin 791’den alıp 11 bin 860’a çıkardık. Laboratuvar sayımızı 21 bin 800’den 52 bin 870 seviyesine çıkardık. Okul öncesi eÄŸitim seferberliÄŸi baÅŸlatarak çocuklarımızın daha erken yaÅŸlarda eÄŸitim süreçlerine katılmalarını saÄŸladık, ders kitaplarını ücretsiz bir ÅŸekilde dağıtarak velilerimizi kırtasiye kırtasiye dolaÅŸmaktan kurtardık.”
Erdoğan, ders kitaplarının yanı sıra yardımcı kaynakların da öğrencilere ücretsiz olarak sunulmaya başlandığını, bugün öğrencilerin okullarına başladıklarında hem ders kitaplarını hem de yardımcı kaynaklarını masalarında hazır bulduğunu söyledi.
Kur’an-ı Kerim ve Siyer’i Nebi’nin de aralarında bulunduÄŸu seçmeli derslerle öğrencilere ilgi duydukları alanlarda eÄŸitim alma imkanı verdiklerini ifade eden ErdoÄŸan, “Dahası hep geride bırakılan kız çocuklarının okullaÅŸması için özel gayret gösterdik. Bizden önce yüzde 39 olan ortaöğretimdeki kız çocuklarının okullaÅŸma oranı bugün, yüzde 90’lara ulaÅŸmıştır.” dedi.
Köy YaÅŸam Merkezi Projesi ile eskinin kötü örneklerini tekrar hortlatmak yerine, köy okullarını daha modern daha kaliteli anlayışla yeniden hayata kazandırdıklarını aktaran ErdoÄŸan,”AÄŸustos ayından bu yana binden fazla Köy YaÅŸam Merkezi’ni hayata geçirdik. Ä°nÅŸallah bu rakamı çok kısa sürede 1500’e çıkarmış olacağız. Ortaöğretimde 10 bin okul projesi ile tüm liselerimizin eÄŸitim ortamlarını, fiziki altyapılarını, teknolojik altyapılarını, spor salonlarını, laboratuvarlarını elden geçiriyor, eksikliklerini gideriyoruz. Türkçe seferberliÄŸi ile öğrencilerimizin kültürümüzün taşıyıcısı olan güzel dilimizi nitelikli ve doÄŸru bir ÅŸekilde kullanabilmelerini hedefliyoruz.” diye konuÅŸtu.
“Ä°lim, fikir ve erdem sahibi bir gençlik istiyoruz”
Tüm bu çabaların gayesinin, ülkeyi kalkındıracak, dünyada söz sahibi olacak, donanımlı, okuyan, araştıran, katma değer üreten, başarılı, ahlaklı ve erdemli gençler yetiştirmek olduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Gününü malayani iÅŸlerle geçiren, zihni ve kalbi boÅŸ, avare bir gençlik deÄŸil, ilim, fikir ve erdem sahibi bir gençlik istiyoruz. GeleceÄŸimizi, kendi devletine, kendi halkına, kendi tarihine, kinle nefretle öfkeyle bakan deÄŸil, tarihinden gurur duyan, ülkesine ve milletine hizmet aÅŸkı duyan gençlere emanet ediyoruz. Bunun adı TEKNOFEST kuÅŸağıdır. Maziden atiye kurduÄŸumuz köprünün kilit taşı mahiyetindeki bu kuÅŸağın, maddi manevi açıdan en donanımlı ÅŸekilde yetiÅŸmesini bir beka meselesi olarak görüyoruz.
Türkiye’nin en önemli zenginliÄŸi olan genç nüfusunu, eÄŸitim yoluyla en etkili lokomotifi haline getirmedikçe, yaptığımız diÄŸer eserlerin ve hizmetin hiçbir anlamı olmayacağını biliyoruz. Artık kendi ihtiyaçlarını idame ettirecek nüfusu bulamayan Batı’nın bugün yaÅŸadığı krize, gelecekte biz de düşmemek için çocuklarımızı, sıkı sıkıya sahip çıkarak yetiÅŸtirmek durumundayız. Genç nüfusumuzun önünü tıkayan deÄŸil tam tersine nitelik ve niceliÄŸi ile geliÅŸtiren bir araç olarak gördüğümüz eÄŸitim ve öğretime büyük önem veriyoruz.”
Öğretmenler ve velilerin destekleriyle TEKNOFEST kuÅŸağını en iyi ÅŸekilde yetiÅŸtireceklerine inandığını dile getiren ErdoÄŸan, “Dünyadaki diÄŸer ülkelerin sahte parıltılarına heveslenmek yerine, kendi potansiyelini, becerilerini, yenilikçi yönünü keÅŸfederek, bunları harekete geçiren gençlerle istikbalin Türkiye’sini inÅŸa edeceÄŸiz. Sahip olduÄŸumuz medeniyet ve tarih mirası, bize önümüzdeki büyük atılım için ihtiyacımız olan her türlü motivasyon için altyapıyı veriyor. Yeter ki buna inanalım, bu doÄŸrultuda çalışalım azim ve sabır gösterelim. Son dönemde teknolojiden spora kadar her alanda gençlerimizin küresel düzeyde gösterdiÄŸi baÅŸarılar, doÄŸru istikamette gittiÄŸimizin iÅŸaretidir. Ä°nÅŸallah bundan sonrası daha kolaydır. Daha hızlı ilerleyecektir. Daha büyük menzillere vasıl olacaktır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
“Size kendi ecdadınıza sövdürmeye çalışan köksüzlere kulak asmayın”
Gençlerin ülkenin umudu ve yarını olduğunu ifade eden Erdoğan, konuşmasında gençlere şöyle seslendi:
“Sizler anne babalarınızın olduÄŸu kadar devletimizin ve milletimizin de göz bebeÄŸisiniz. Her birinizin, geleceÄŸe doÄŸru adımlarla yürümeniz ve daha iyi bir eÄŸitim alabilmeniz için bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz. Tabi bu süreçte sizlere düşen önemli görevler de var. Her ÅŸeyden önce güçlü bir gelecek için geçmiÅŸinizi iyi öğrenmeli, iyi tanımalısınız. Hamdolsun Türkiye artık gençlerini tehdit olarak gören eski Türkiye deÄŸil, tam tersine bugün gençlerine deÄŸer veren bir CumhurbaÅŸkanı’na, bir hükümete, bir yönetime, bir devlete sahipsiniz. Bunun en somut örneÄŸini de eÄŸitim hayatınızda deÄŸiÅŸen altyapıda ve paradigmada göreceksiniz. Her ÅŸeyden önce biz tarihi son bir asra hapsedilemeyecek kadar büyük bir milletiz. Sadece ordusunun kuruluÅŸ tarihi 2 bin 200 yılı aÅŸan dünyanın en köklü devleti geleneÄŸine sahip bir milletin mensupları olduÄŸunuzu unutmayın. Size binlerce yıllık tarihinizi unutturmaya hatta size kendi ecdadınıza sövdürmeye çalışan köksüzlere lütfen kulak asmayın.”
“Dijital dünyanın imkanlarından faydalanırken, sizi sahte bir evrene hapsetmesine izin vermeyin”
Öğrencilere şanlı tarihleriyle, zaferleriyle, kültürleriyle gurur duymaları, bizi biz yapan değerlerle her zaman iftihar etmeleri gerektiğini belirten Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Büyüklere saygı göstermek, küçüklere ÅŸefkatle davranmak, yaradılanı Yaradan’dan ötürü sevmek, tabiatla dost olmak, her konuda orta yolu tercih etmek bizim kültürümüzün temel düsturlarıdır. Bunun için anne, babanızın, aile büyüklerinizin ve öğretmenlerinizin tecrübelerine mutlaka kulak verin. Unutmayın onların engin birikimleri sizi hayata daha iyi hazırlayacaktır.
Dijital dünyanın imkanlarından faydalanırken, sosyal medyanın, internetin, televizyonun, oyun konsollarının sizi gerçeklerden kopuk sahte bir evrene hapsetmesine izin vermeyin. Aile fertlerinizle, arkadaÅŸlarınızla, akranlarınızla yapacağınız tatlı bir sohbetin yerini hiç bir bilgisayar oyunu dolduramaz. Vakit, en kıymetli sermayenizdir, onu çok iyi deÄŸerlendirmeye çalışın. Öğrenmenin, sabır gerektirdiÄŸini asla gözden ırak tutmayın.”
“Tarihimizin en büyük yatırımını yapıyoruz”
Kendisine her zaman örnek aldığı, gittiÄŸi her okulda öğrencilere, evde de torunlarına sık sık hatırlattığı “Oku, düşün, uygula, neticelendir.” prensibini dile getiren ErdoÄŸan, “Okudukça ufkunuzun sınırlarının daha da geniÅŸlediÄŸini göreceksiniz. Düşündükçe hem kendinize hem de içinde yaÅŸadığınız topluma faydalı fikirler, ürünler geliÅŸtireceksiniz. Uyguladıkça bunların çıktılarını görme fırsatı bulacaksınız. Neticelendirdikçe baÅŸarmanın, baÅŸarılı olmanın, ortaya eser koymanın hazzını yaÅŸayacak, hasılasını toplayacaksınız. Algılarınızı açık tuttuÄŸunuz, ÅŸevkinizi kaybetmediÄŸiniz, kendinize inandığınız müddetçe bu süreci kesintisiz devam ettireceksiniz. Her birinizin okumaya, okudukları üzerinde düşünmeye, düşündüklerini hayata geçirmeye devam edeceÄŸine inanıyorum. Sizleri seviyor, önemsiyor ve güveniyoruz. Bunun için eÄŸitim, öğretim tarihimizin en büyük yatırımını yapıyoruz. Bunun için her fırsatta sizlerle ortak hayaller kurmaya, ortak vizyonlar oluÅŸturmaya, ortak hedefler belirlemeye çalışıyoruz.” diye konuÅŸtu.
EÄŸitimli, donanımlı, inançlı, azimli, çalışkan gençlerden aldıkları güçle devleti üç kıta, yedi iklimde söz sahibi yapacak hamlelere giriÅŸtiklerini ifade eden ErdoÄŸan, öğrencilerin heyecanı ve gayretinden aldıkları ÅŸevkle, Türkiye’yi bırakın dünyayı uzay yarışının önde gelen aktörlerinden biri haline gelecek atılımlarla yönettiklerini söyledi.
Fatih’in Ä°stanbul’u fethettiÄŸi yaÅŸlardaki gençlerle aÅŸamayacakları engel, üstesinden gelemeyecekleri mücadele olmadığına yürekten inandıklarını dile getiren ErdoÄŸan, “Rabb’im yolunuzu, bahtınızı açık etsin diyorum. 2022-2023 eÄŸitim öğretim yılının ülkemize ve öğrencilerimize, tüm velilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Öğrencilerimizi adeta bir elmas gibi sabırla, özenle iÅŸleyen eli öpülesi öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Törenden notlar
Törene Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, belediye başkanları, veliler ve öğrenciler katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından öğrencilerle beraber ders zilini çaldı.
Tören sonunda Milli EÄŸitim Bakanı Özer, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a günün anısına tablo hediye etti.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan daha sonra Arif Nihat Asya Anadolu Lisesi’ni gezerek, 10 /A sınıfını ve öğretmenler odasını ziyaret etti.
Kaynak: AA