Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kalkınmamızı devam ettireceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kalkınmamızı devam ettireceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kalkınmamızı devam ettireceğiz

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Türkiye olarak kalkınmamızı, tırmanışımızı yüksek oranda devam ettiriyoruz, devam ettireceÄŸiz. Güçlenerek yolumuza devam ediyoruz, bugün dünden daha güçlüyüz, yarın daha güçlü olacağız.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Åžerifi’nde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ErdoÄŸan, Lübnan’ın baÅŸkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamayla ilgili soru üzerine, patlamanın faillerinin henüz belirlenmediÄŸine dikkati çekti.

Konuyla ilgili Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüştüğünü anlatan Erdoğan, her iki ülkenin istihbarat teşkilatlarının yöneticilerinin de karşılıklı görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

Bu görüşmelerde patlamanın faillerine ilişkin bir bilgi olmadığının altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Buna benzer alınmış bir bilgi olmadığı için de bizim ‘Åžunlar yapmıştır, ÅŸu kuruluÅŸlar bu iÅŸin failidir.’ dememiz de özellikle biz siyasilere yakışmaz. Ama bizler de takip ediyoruz. KardeÅŸ Lübnan halkının, Lübnan yöneticilerinin bizlere vereceÄŸi bilgileri önemle takip ediyoruz. Bu gerçekten çok ama çok büyük bir felaket. Biliyorsunuz benzerini rahmetli Refik Hariri zamanında da yaÅŸamıştık. Åžimdi bu çok daha ileri seviyede böyle bir ÅŸey gerçekleÅŸti. Bu konuyla ilgili olarak söylenenleri biliyorsunuz. Nitrat kaynaklı olduÄŸu söyleniyor. Öbür tarafta füzelerin olduÄŸu depolardan kaynaklı olduÄŸu söyleniyor. Çok açık net olarak henüz bilgilendirmeler yapıldı diyemeyiz. Fakat iÅŸi bizler de takip ediyoruz.”

“Lübnan’ın yanında olacağız”

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’nun da Lübnan’a ziyarette bulunup, oradaki geliÅŸmeleri yerinden takip ettiklerini kaydeden ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi:

“Daha da ileri bir adım da biliyorsunuz, Kocayusuf askeri kargo uçağımızla oraya çok çeÅŸitli yardımları gönderdik. Bunların içerisinde askeri diyebileceÄŸimiz birçok yardımlar var. Bütün bunlarla beraber saÄŸlık noktasında yardımlar var. Sahra hastanesi türü yine aynı ÅŸekilde yardımlarımız var. Ben Sayın CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Avn’a ‘Hastanelerimiz sizin hastanelerinizdir, yaralıları bize nakletme noktasında her an yanınızdayız. Ambulans uçaklarımızla yaralıları ülkemize taşıyabiliriz.’ bunları kendilerine de bildirdim ve bu konuyla ilgili de SaÄŸlık Bakanım Lübnan SaÄŸlık Bakanıyla da görüşmelerini yürütüyor. KardeÅŸ Lübnan’ı yalnız bırakamayız. Felaketin boyutu çok çok büyük. Çünkü Lübnan, özellikle Beyrut Limanı ile bölgede çok büyük önem ifade eden bir limandı. Böyle bir limanın bu durumla karşı karşıya kalması hakikaten bölgede ciddi bir sıkıntının da sebebi olmuÅŸtur. Åžu anda tabii buranın yeniden inÅŸası, ihyası kaç yılı alır, onlar da ayrı bir sorun. Ama biz madden manen her ÅŸeyimizle Lübnan’ın yanında olacağız, Beyrut’un yanında olacağız. Lübnan halkının da yanında olacağız.”

“2019’da toplam milli gelirimiz 754 milyar dolara çıktı”

ErdoÄŸan, dün İstanbul’da toplanan ekonomi zirvesinin sorulması üzerine, “Dünyada ÅŸu anda ekonomik geliÅŸmeleri şöyle bir gözden geçirecek olursanız baÅŸta Amerika olmak üzere Rusya, Avrupa, bütün buralara baktığımız zaman ekonomide koronavirüs seyrinden sonra çok ciddi zikzakların olduÄŸunu görürsünüz. Burada tüm samimiyetimle ben içerdeki düşmanları zaten gündeme getirmek istemiyorum, bize zaten dışardakiler yetiyor ama içerdekiler de onlara gayet güzel pompalama görevi ifa ediyorlar. Burada çok açık, samimi bir ÅŸey söylüyorum. Biz 2002 Kasım’ında göreve geldik. Göreve geldiÄŸimiz zaman toplam milli gelirimiz 236 milyar dolardı fakat 2019’da toplam milli gelirimiz 754 milyar dolara çıktı. Bakın nereden nereye. Aynı ÅŸekilde fert başı milli gelir o zaman 3 bin 581 dolardı ve bu rakam 2019’da 9 bin 127 dolara çıktı.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik göstergelere ilişkin ise şu bilgileri paylaştı:

“2002’de otomobil yurt içi satışlar 91 bindi. 2019’da ise bu rakam 387 bine çıktı. 2016’da bir anda toparladı yine 756 bine çıktı. Åžu anda devamlı bir tırmanış var. Buzdolabı satışlarına bakıyoruz. 2002’de 1 milyon 88 bin fakat 2017 itibarıyla verirsem 3 milyon 107 bin, 2019’da ise 2 milyon 486 bin adet buzdolabı satışı var. Yine çamaşır makinesi satışlarına bakıyoruz. 824 bin adet 2002’de, 2019’da ise bu rakam 2 milyon 20 bin adet. Bulaşık makinesi 282 bin adetti, 2019’da 1 milyon 332 bin adet. Daha detaylarına girmeyeyim. Åžimdi bu ÅŸeyi gösteriyor. Yani Türkiye bir tırmanışta ama bizim bu tırmanışımızı görmek istemeyen, gözü olup da görmeyenler var. Ben size belgelerle bunları konuÅŸuyorum. Bu belgelere dayalı olarak konuÅŸurken de mesele sadece açılan ÅŸirket sayılarına bakıyorsunuz, 30 bin 842’yken ÅŸu anda 2017 itibarıyla 85 bin 263 adet ÅŸirket açılmış. Devamlı bir artışın içerisindeyiz. İstihdama bakıyoruz 19,6 milyon kiÅŸiydi biz göreve geldiÄŸimizde, ÅŸu anda 28 milyon 80 bin istihdamımız var. Bunda da bir artış var.”

“Türkiye tırmanışını yüksek oranda devam ettiriyor”

Bazı sıkıntıların olduğunu ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İhracat 36 milyar dolardı biz göreve geldiÄŸimizde. Åžu anda 180 milyar dolar. Türkiye adeta bir uçuÅŸun içerisinde ama diyorum ya gözü olup görmeyenler hala bu gerçekleri yanlış olarak yansıtmaya çalışıyorlar. Ne kadar yanlış olarak yansıtırlarsa yansıtsınlar biz Türkiye olarak bu kalkınmamızı, bu tırmanışımızı yüksek oranda devam ettiriyoruz, devam ettireceÄŸiz.

Åžu anda gerek TL’de gerek dövizde gerek altın rezervinde… Çok basit bir ÅŸey söyleyeyim size. İşte yine göreve geldiÄŸimizde Türkiye’nin IMF’ye olan borcu neydi? 23,5 milyar dolardı. Mayıs 2013’te IMF’ye olan borcumuzu sıfırladık. Bizim ÅŸu anda IMF’ye borcumuz yok. Sıfır. Döviz rezervine bakıyorsunuz 27,5 milyar dolardı göreve geldiÄŸimizde, ÅŸu anda ise 105 milyar dolar Merkez Bankası’nın döviz rezervi. Yani Türkiye bu noktada dimdik ayakta. Kimse halkımızı yanıltmaya çalışmasın. Biz güçlenerek yolumuza devam ediyoruz. Bugün dünden daha güçlüyüz. Yarın daha güçlü olacağız.”

ErdoÄŸan, Türkiye’nin Libya’ya zevk için gitmediÄŸini belirterek, “Libya’da Libyalı kardeÅŸlerimiz özellikle Türkiye’yi bu yaptığımız anlaÅŸmayla beraber davet ettiler ve orada da bizim kendi askerimiz var, aynı ÅŸekilde yine orada dost, bizimle beraber kardeÅŸlerimiz var. Åžu anda orada da bu mücadele sürüyor ve bu mücadeleyi de onurlu bir ÅŸekilde sürdürüyoruz, sürdüreceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Türkiye’nin terörle mücadelesine iliÅŸkin bilgi veren ErdoÄŸan, bu konuda son yıllarda yapılan savunma sanayi yatırımlarına dikkati çekerek ÅŸunları kaydetti:

“Türkiye’de 17 yıl önce terörle verilen mücadeleyi bir düşünün. Bu terörle mücadelede 17-18 yıl önce neredeydik, bugün terörle mücadele 17-18 yıl öncesine göre neredeyiz? Terörle mücadele ücretsiz yapılmıyor. Ciddi manada harcamalarımız oluyor mu? Oluyor. Savunma sanayiinde terörle mücadeleye yönelik çok ciddi harcamalar yaptık mı? Yaptık. Bakın bizim savunma sanayiinde düşünün yerli millide yüzde 20’yken, ÅŸimdi bunu yüzde 70’lere çıkardık. Bunları hepsi de belli bir maliyeti getiriyor. Bu maliyetle beraber Türkiye ÅŸu anda sadece bölgede deÄŸil, dünyada farklı bir yerde. İnsansız hava araçlarıyla, silahlı insansız hava araçlarıyla gerek içerde gerek Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde gerek Barış Pınarı Harekatı’nda çok ciddi mücadeleler veriyoruz.”

Ekonomideki durum

Ekonomideki durumu da deÄŸerlendiren CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Ekonomide söylenenlerin hepsi bir tarafa. Benim Hazine ve Maliye Bakanımla ilgili sosyal medyada yaptıkları karalamalar, bunların hepsi, bunlar yetiÅŸemedikleri üzüme koruk diyor. Sen ülkeye bak ülkeye, ülke nerede. Türkiye nerede, Batı nerede, dünya nerede… Åžu anda 150’ye yakın ülkeye koronavirüs salgınıyla ilgili maskeden tuluma, ilaçlara varıncaya kadar her ÅŸeyi gönderiyoruz. Bunlar bedelsiz olmuyor, bir ÅŸeyle oluyor. Bunları görmüyor musunuz? Türkiye bunları yapıyor. Böyle bir dönemde biz Çam Sakura Hastanesi’ni bitirdik. 45 günde gerek Murat Dilmener Hastanesini gerek Pakize Öz Hastanesini bitirdik. Bunlar neyle oluyor? Bu, Türkiye’nin gücünü gösteriyor. Türkiye’nin gücü olmasa siz bu kadar kısa zamanda bu hastaneleri yapabilir misiniz? Bunları da yaptık bitirdik. Biz gücümüzü nereden alıyoruz? Milletimizden alıyoruz. Bu millete bunlar layıktır, yapacağız ve milletimiz biz birilerine muhtaç etmeyeceÄŸiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Eski bir siyasetçi olarak doÄŸal hakkıdır”

Muharrem İnce’nin parti kurma çalışması iddiasına ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu tür ÅŸeylere yabancı deÄŸiliz tabii. Bizim içimizden de birileri ayrıldı, gittiler partilerini kurdular. Tabii bu parti kuruluÅŸları nereye varır bilemem. Sayın Muharrem Bey’le ilgili olarak o da onun en doÄŸal, en tabii hakkıdır. Eski bir siyasetçidir, yani yeni deÄŸildir. Eski bir siyasetçi olarak da o da onun doÄŸal hakkıdır.”

Bahçeli’nin AkÅŸener’e çaÄŸrısı

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli’nin, İYİ Parti Genel BaÅŸkanı Meral AkÅŸener’e “Evine dön” çaÄŸrısını şöyle deÄŸerlendirdi:

“Sayın Bahçeli’nin daveti ise doÄŸrusu benim yadırgadığım bir davet deÄŸildir. O da olabilecek en makul çizgide bir davettir. Temenni ederim ki birlik beraberliÄŸin tesisine yönelik inÅŸallah bir adım olabilir. Çünkü dağınıklıkta bir ÅŸey yok. Ne kadar birlik beraberlik artarsa, hele de böyle HDP’yle, terör örgütleriyle el ele olmak, milli ve yerli olarak düşündüğümüz İYİ Parti’ye hiç uygun da düşmeyebilir. Böyle bir sıkıntının olması hasebiyle zaten böyle bir davet de gerçekleÅŸmiÅŸtir diye düşünüyorum. Ülke genelinde de bir bütünleÅŸmenin gereÄŸi bana göre önemlidir.”

“Takipçisiyiz, takip edeceÄŸiz”

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, ABD’li petrol ÅŸirketinin, Suriye petrol sahaları konusunda terör örgütü YPG/PKK’yle yaptığı anlaÅŸmaya iliÅŸkin soruya, ÅŸu karşılığı verdi:

“Bu tabii yeni bir ÅŸey deÄŸil. Böyle bir felaketi Sayın Trump’a da söyledim, ‘Bu terör örgütlerine buradan böyle kaynak aktarımı yapmanız bizim bölgemizde ciddi sıkıntılara neden olabilir ve bu terör örgütünün ekonomik kaynakları nereden geliyor diye düşünüldüğünde iÅŸte kaynak belli, siz bunlara kalkıp Deyrizor’daki petrol kaynaklarından aktarıyorsunuz, bunları güç sahibi yapıyorsunuz.’ Onlar da bunu nereye satıyor, o da enteresan. Böyle bir durum söz konusu. Kendileri de gerekli talimatı vereceklerini filan söylemiÅŸlerdi, ama ÅŸu ana kadar gelen bu konuda olumlu bir geliÅŸme yok. Takipçisiyiz, takip edeceÄŸiz.”

Dolardaki dalgalanmalar

Konuşması sırasında doların 7,34 lira seviyesinden 7,14 lira seviyesine kadar düşmesine ilişkin soru üzerine Erdoğan, şunları ifade etti:

“Ben bunun yerli yerine oturacağı inancındayım. Bu konularda rahat olun. Türkiye’de ekonomi sistem olarak oturmuÅŸtur. Türkiye’de sistem bu denli oturduÄŸu için bazı zamanda tırmanışlar, bazen iniÅŸler… Yılbaşı itibarıyla (dolarda) 10 liradan falan bahsediyorlardı. Ama ÅŸimdi nerelere geldi? Åžu anda bulunduÄŸumuz noktalara geldi. Bu da yerli yerine oturacak. Bütün mesele ÅŸu anda koronavirüs meselesi tabii önemli. Bir taraftan ÅŸu anda Beyrut’taki geliÅŸmeler ortada. Bunları aÅŸmak suretiyle ben özellikle TL’nin yerli yerine oturacağına inanıyorum. Dövizin de aynı ÅŸekilde yerini bulacağını, altının da aynı ÅŸekilde bulacağına inanıyorum. Bunlar gelip geçici ÅŸeyler. Bu dalgalanmalar her zaman olur. Bunu görmemiz lazım. Dün Merkez Bankası ile Bankalar BirliÄŸinin yaptığı toplantılar hepsi bunlara yönelik atılan adımlardır. Düzelecek.”

“Ne olur, maske, mesafe ve temizlik… Buna dikkat edelim”

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Kovid-19 salgını kapsamında yeni tedbirler alınıp alınmayacağına yönelik soru üzerine, bütün kısıtlamaların Bilim Kurulu’nun aldığı kararlara baÄŸlı olduÄŸunu vurgulayarak, halka ÅŸu mesajları verdi:

“Ne olur, ÅŸu maske, mesafe ve temizlik… Buna dikkat edelim. Buna kendimiz için dikkat edeceÄŸiz. Buna dikkat edelim ki Allah göstermesin bir sıkıntı yaÅŸamayalım. Dün itibarıyla malum vefat 14 ama mesele tabii vaka sayısının düşmesi bunu baÅŸarmamız lazım. Çalışıyoruz, daha çok çalışacağız ama sizlerin de bize yardımcı olmanız lazım ki bir an önce bu vaka sayısının düşmesi, vefat sayısının düşmesini hep beraber baÅŸaralım, saÄŸlayalım.”

KonuÅŸmasının ardından Ayasofya Meydanı’nda bekleyen vatandaÅŸlara seslenen ErdoÄŸan, “Sevgili vatandaÅŸlarım, Ayasofya’nın önünde böyle bir güzel cuma gününde sizleri en kalbi duygularla selamlıyorum. Cumanız mübarek olsun. GeleceÄŸiniz aydınlık olsun. Sizlerden ricam ÅŸu, koronavirüs belası olduÄŸu yerde ne olur maskeye, mesafeye, hijyen koÅŸullarına ve temizliÄŸe dikkat edin. Bu kendimiz için. Buna dikkat edersek, evelallah bu iÅŸin çok ama çok az hasarla atlatırız. Buna dikkat etmemiz lazım. Bunda anlaÅŸtık mı? Ve birliÄŸimizi, beraberliÄŸimizi asla bozmayalım. Tamam mı? Evet, sabrettik, sabrettik ve men sabera, zafera, Allah bize Ayasofya’nın kapılarını hamd olsun açtı. Çok teÅŸekkür ediyor, sizleri Allah’a emanet ediyorum.” dedi.

Erdoğan vatandaşları selamladı

ErdoÄŸan daha sonra Fatih’teki Çatladıkapı Sosyal Tesisleri’ne geçti.

Burada öğle yemeÄŸi yiyen ErdoÄŸan’a, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İletiÅŸim BaÅŸkanı Fahrettin Altun, CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Genel BaÅŸkanvekili Numan KurtulmuÅŸ, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü CoÅŸkun Yılmaz ve Fatih Belediye BaÅŸkanı Mehmet Ergün Turan da eÅŸlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine sevgi gösteren vatandaşları selamlayarak buradan ayrıldı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir