Cumhurbaşkanı Erdoğan: Küresel kriz karşısında sergilediğimiz dayanıklılıkla doğru yolda ilerlediğimizi ispatladık

Cumhurbaşkanı Erdoğan Küresel kriz karşısında sergilediğimiz dayanıklılıkla doğru yolda ilerlediğimizi ispatladık

Cumhurbaşkanı Erdoğan Küresel kriz karşısında sergilediğimiz dayanıklılıkla doğru yolda ilerlediğimizi ispatladık

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Salgınla baÅŸlayıp savaÅŸla geniÅŸleyen küresel ekonomik kriz karşısında sergilediÄŸimiz dayanıklılıkla doÄŸru bir yolda ilerlediÄŸimizi ispatladık.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen “Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi”nde yaptığı konuÅŸmada, dünyanın salgın ve savaÅŸ sonrası dönemin getirdiÄŸi yeni sınamaları anlamaya ve uyum saÄŸlamaya çalıştığını söyledi.

Türkiye’nin, bu sınamaları oldukça uzun bir süredir yaÅŸadığı için diÄŸer ülkelerin önünden gittiÄŸinin söylenebileceÄŸini dile getiren ErdoÄŸan, “Özellikle iktisat politikaları konusunda ilk dile getirdiÄŸimizde ve uyguladığımızda pek çok çevrenin akıntıya karşı kürek çekme derecesinde garipsediÄŸi yaklaşımlarımız vardı. Buna karşılık yaÅŸanan her küresel kriz bizim yaklaşımımızın ne kadar doÄŸru, geliÅŸtirdiÄŸimiz yöntemlerin ne kadar gerçekçi, uygulamalarımızın ne kadar saÄŸlıklı olduÄŸunu teyit etmiÅŸtir.” diye konuÅŸtu.

ErdoÄŸan, yaptıklarının Amerika’yı yeniden keÅŸfetmek veya gökten zembille yeni bir ÅŸey indirmek olmadığını belirterek, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:

“Bizim yaptığımız iÅŸ, dünyada ve bölgemizde yaÅŸanan geliÅŸmeleri, ülkemizin bu tablo içindeki yerini, imkanlarımızı ve zorluklarımızı en doÄŸru ÅŸekilde analiz ederek kendimize yeni bir yol çizmek olmuÅŸtur. Açıkça itiraf etmek isterim ki ülkemize karşı haksız, hukuksuz, adaletsiz bir ÅŸekilde uygulanan siyasi ve ekonomik yaptırımlar bizi bu yolu aramaya mecbur bırakmıştır. Uzunca bir süre küresel ekonomik sistemin kuralları çerçevesinde yürüttüğümüz ekonomi politikamızı bu tuzaklardan kendimizi kurtarabilmek için ayrıştırdık. Bunu yaparken de asla küresel ve mahalli gerçeklerden, iktisat teorilerinin önümüze serdiÄŸi muhteÅŸem birikimden, asırlık zengin tecrübelerden kopmadık. Tam tersine hepsinden de en üst düzeyde istifade ederek kendi özgün ekonomi modelimizi oluÅŸturduk.”

“Hedeflerimize doÄŸru ilerlemeyi sürdüreceÄŸiz”

Geçen 4 yılda yaptıkları pek çok açıklamada, girdikleri pek çok tartışmada bu yaklaşımın teorik altyapısını ve başarılı örneklerini muhataplarıyla paylaştıklarını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Hepsinden önemlisi salgınla baÅŸlayıp savaÅŸla geniÅŸleyen küresel ekonomik kriz karşısında sergilediÄŸimiz dayanıklılık ve gösterdiÄŸimiz atılımlarla doÄŸru bir yolda ilerlediÄŸimizi ispatladık. Hep söylediÄŸimiz gibi biz ne yaptığımızı biliyorduk. Ne için yaptığımızı biliyorduk. Nereye varacağımızı biliyorduk. Geçen her yılın ve yaÅŸanan her yeni durumun bizi haklı çıkartmış olmasından kendi adımıza memnuniyet duyuyoruz. Ama küresel sıkıntılardan etkilenenler adına da bunları kendilerine yeterince iyi anlatamadığımız için üzülüyoruz. Sizler çalışma alanlarınız itibarıyla iktisat paradigmasındaki dönüşümü ve bunların ülke ekonomileri üzerindeki etkilerini en iyi bilen kiÅŸilersiniz. Bugüne kadar attığımız her adımda sizlerin görüşlerinden, deÄŸerlendirmelerinden, tekliflerinden de istifade ettiÄŸimizden şüpheniz olmasın. Ä°nÅŸallah bundan sonra da birikimlerinizle önümüze tutmaya devam edeceÄŸinize inandığım ışıkları takip ederek, hedeflerimize doÄŸru ilerlemeyi sürdüreceÄŸiz.”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, burada sadece Türkiye ekonomi modeli olarak adlandırdıkları yeni ekonomi yaklaşımının temel mantığını özellikle paylaÅŸmak istediÄŸini belirterek, Türkiye’nin bir asır önce 600 yıllık dev bir imparatorluktan bugünkü sınırlarıyla yeni bir Cumhuriyet’e geçerken en çok ekonomi politikalarını oluÅŸturmakta ve uygulamakta zorlandığını anlattı.

Bir asırdır yaşanılan sorunların ya sebebi ya sonucunun hep ekonomiye bağlandığını aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bundan 20 yıl önce hükümete geldiÄŸimizde ülkemizin asırlık demokrasi ve altyapı eksiklerini gidermek için kapsamlı bir kalkınma programı baÅŸlattık. EÄŸitimden saÄŸlığa, güvenlikten adalete, ulaÅŸtırmadan enerjiye, sanayiden tarıma, her alanda ülkemizi baÅŸtan sona adeta yeniden inÅŸa eden adımları attık. Milletimiz bizim bu gayretimizi ve baÅŸarımızı gördüğü için girdiÄŸimiz her seçimde daha yüksek oy oranıyla bizi destekledi.”

“Milletimizin desteÄŸiyle bu oyunların her birini ayrı ayrı bozduk”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, demokraside ve kalkınmada temel altyapı ihtiyaçlarını giderdikçe önlerine yeni bir durumun ve tablonun çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin potansiyeli ve imkanlarıyla siyasi ve ekonomik olarak dünyada durduÄŸumuz yerin orantılı olmadığını gördük. Bunun için önce 2023 hedeflerimizi açıkladık. Bu program daha çok kalkınma ve özellikle de makro ekonomi alanıyla ilgili hedeflerimizi içeriyor. Ancak sadece bu adım bile bir anda ülkemize yönelik hiçbir rasyonel gerekçesi, somut temeli, küresel geliÅŸmelerle ilgisi olmayan bir dizi senaryonun önümüze konmasına yol açtı. Bizi siyasi istikrarsızlığa, sosyal kaosa, terör bataklığına, bölgesel krizlerin içine sürükleme gibi niyetlerle kurgulanan senaryoların tek amacı, Türkiye’yi demokrasi ve kalkınma rayından çıkartmaktı. Hamdolsun, milletimizin desteÄŸiyle bu oyunların her birini ayrı ayrı bozduk.”

Türkiye’ye yönelik senaryoların son sahnesinin ise ekonomik yıkım üzerine kurulduÄŸuna iÅŸaret eden ErdoÄŸan, ÅŸunları aktardı:

“Dünyada ortada herhangi bir savaÅŸ, çatışma, gerilim olmadığı yani görünür hiçbir sebep bulunmadığı halde açıkça ekonomisi mahvedilme tehdidiyle karşı karşıya kalan sanıyorum tek ülke biziz. Yine dünyada uluslararası toplumun resmen terör örgütü olarak kabul ettiÄŸi yapıların isim deÄŸiÅŸikliÄŸi hileleriyle kendisine karşı alenen desteklendiÄŸi yine tek ülke biziz. Daha bölgemizdeki insani krizlerin tüm yükünü kayda deÄŸer destek almadan taşıyor oluÅŸumuzu, bunun yol açtığı siyasi, ekonomik ve sosyal bedelleri saymıyorum.”

“Enflasyonu hızla düşürebilme kabiliyetine sahip bir ülkeyiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, böyle bir dönemde ülke ekonomisini faiz, kur, enflasyon kıskacına alıp yerle yeksan etme girişimlerine karşı kendi ekonomi programlarını oluşturduklarını söyledi.

Önce aldıkları tedbirler ve oluÅŸturdukları teknik mekanizmalarla küresel finans araçları üzerinden Türkiye’ye kurulan tuzakları boÅŸa çıkardıklarını belirten ErdoÄŸan, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:

“Ardından ekonomi programımızın odağını yeniden belirledik. Artık bir kalıp haline getirdiÄŸimiz yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme modeli üzerinden Türkiye’de bir ekonomi modelini oluÅŸturduk. GeliÅŸmiÅŸ ülkeler baÅŸta olmak üzere tüm dünyada büyüme oranlarının gerilediÄŸi hatta resesyonun konuÅŸulduÄŸu bir dönemde ülkemizin rekor büyüme oranlarıyla yoluna devam etmesinin gerisinde bir hikaye vardır. Elbette bu süreçte aldığımız yaralar da var. Döviz kuru operasyonlarının yol açtığı sıkıntıları, alternatif yöntemlerle çözüme kavuÅŸturduk. Dünyadaki geleneksel üretim ve tedarik kanallarında yaÅŸanan bozulmalara karşı güçlü altyapımızla genç ve zengin insan kaynağımızla esnek iÅŸ yapma modellerimizle öne çıktık. Enflasyon oranımızın nispeten yüksek seviyelere çıkması bazılarını ÅŸaşırtıyor olabilir. Halbuki biz, aynı enflasyonu onları daha da ÅŸaşırtacak hızla düşürebilme kabiliyetine de sahip bir ülkeyiz. Bunu geçmiÅŸte yaÅŸadık. Ondan sonra da düşürdük. Ä°stihdamımızı tarihimizin en yüksek seviyesine çıkartırken, enflasyonun yol açtığı refah kayıplarını telafi edecek her türlü tedbiri de alıyoruz. Sanayi üretimindeki istikrarlı artış, turizmde giderek artan canlanma, ihracattaki yükseliÅŸ gibi pek çok veri hedeflerimize doÄŸru ilerlediÄŸimizi gösteriyor. Bundan 11 yıl önce, 2011 yılında ilan ettiÄŸimiz ‘Ãœlkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına çıkarma’ sözünü yerine getirmeye adım adım yaklaşıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uyguladıkları ekonomi programının mantığını katılımcılarla paylaştığını ifade ederek, toplantıya iştirakleri için katılımcılara teşekkür etti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir