CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: Meclis’te bir ‘Su Kanunu’ hazırlıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te bir 'Su Kanunu' hazırlıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te bir 'Su Kanunu' hazırlıyoruz

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Hedeflerimize daha hızlı ulaÅŸabilmek ve su yönetimindeki çatışmaları önlemek amacıyla Meclis’te bir ‘Su Kanunu’ hazırlıyoruz.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde gerçekleÅŸtirilen “Suyun Gücü Milletle BuluÅŸuyor Toplu Açılış Töreni”ne katıldı.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde gerçekleÅŸtirilen “Suyun Gücü Milletle BuluÅŸuyor Toplu Açılış Töreni”ne katıldı.

Buradaki konuşmasına tüm vatandaşları selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün canlı bağlantıyla 4 farklı şehre kazandırdıkları birbirinden önemli 5 eseri resmen hizmete alacaklarını söyledi.

Açılış sevincini yaÅŸadıkları tesislerden en önemlisinin Ankara İçme Suyu Ä°kinci Merhale Gerede Sistemi Projesi olduÄŸunu söyleyen ErdoÄŸan, “Bu proje Ankara’nın nüfusa baÄŸlı olarak artan içme suyu ihtiyacını uzun vadede karşılamak amacıyla attığımız kritik bir adımdır. 1,2 milyar liralık toplam yatırım rakamıyla su alanında ülkemizin vizyon eserlerinden biri olan Gerede Sistemi, bünyesinde Türkiye’nin en uzun, dünyanın da sayılı su iletim tünelini barındırmaktadır. UzunluÄŸu 31,5 kilometre ve 4,5 metre çapı olan bu tünel ülkemizde ilk defa aynı anda 3 tünel delme makinesi kullanılarak inÅŸa edilmiÅŸtir.” diye konuÅŸtu.

Projenin su kaynağının Gerede havzasındaki Ulusu Çayı üzerinde yapılan Işıklı Regülatörü olduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, buradan temin edilen suyun Gerede Tüneli vasıtasıyla hiçbir enerji tüketmeden, cazibeli olarak Çamlıdere Barajı’na iletildiÄŸini ifade etti.

ErdoÄŸan, “Gerede Sistemi’yle Ankaramız’a memba kalitesinde içme suyu saÄŸlamanın yanında ÅŸehrimizin 2050 yılına kadarki içme suyu ihtiyacını da gideriyoruz. Projeden ÅŸu ana kadar Ankara’ya verilen suyun miktarı toplam 312 milyon metreküpü, bunun ekonomik karşılığı ise 1 milyar lirayı buluyor. 5 milyon 663 bin nüfuslu Ankara’da halihazırda 2 milyon 550 bin kiÅŸi Gerede Sistemi’yle tedarik edilen suyu kullanıyor. Salgına ve yaÅŸanan kuraklığa raÄŸmen hamdolsun Ankara’da ÅŸimdiye kadar içme suyu sıkıntısı çekilmemesinin sebebi iÅŸte bu projedir.” dedi.

Gerede Sistemi’ne ilaveten bugün Işıklı Regülatör Havzası Atık Su Arıtma Tesisi ve Atık Su Toplama Kolektör Hattı’nın da hizmete alınacağını belirten ErdoÄŸan, “Bu tesislerle Gerede’nin ev ve sanayi kaynaklı atık suları 19 kilometre uzunluÄŸundaki kolektör hatlarıyla regülatör mansabına iletilecek, günlük 8 bin 200 metreküp kapasiteli atık su arıtma tesisinde arıtılacaktır. Böylece atık suların Işıklı Regülatör Havzasındaki Ankara’nın en büyük içme suyu kaynağını kirletmesinin önüne geçilecektir.” diye konuÅŸtu.

Ankara’ya bu tesisleri kazandırırken komÅŸu ÅŸehirleri de ihmal etmediklerini söyleyen ErdoÄŸan, şöyle devam etti:

“Çankırı’da 70 milyon liralık bir yatırımla inÅŸa ettiÄŸimiz Dereçatı Barajı’nı, Kırıkkale’de toplam yatırım tutarı 63 milyon lira olan Sulakyurt Sulaması’nı da bugün resmen devreye alıyoruz. Temelden 50,5 metre yüksekliÄŸe sahip Dereçatı Barajı ile 6 bin 910 dekar tarım arazisinin basınçlı borulu sistemle sulanması saÄŸlanacaktır. Bu ÅŸekilde hem topraklarımızın verimi artacak hem de pompajlı sulamaya oranla daha tasarruflu olacağı için çiftçilerimizin enerji maliyetleri düşecektir. Taretözü Deresi üzerinde bulunan 51 metre yüksekliÄŸindeki Sulakyurt Barajı ise 25 bin 690 dekar tarım arazisini sulamaktadır. Åžu an faal olarak çalışan sulama tesisiyle yıllık 17 milyon lira gelir artışı ve yaklaşık 2 bin 300 kiÅŸiye istihdam oluÅŸturulacaktır. Bu tesisimiz de cazibeli sulama sistemiyle inÅŸa edildiÄŸi için çiftçimizin enerji yükünü çok ciddi oranda hafifletmektedir.”

Toplam yatırım tutarı 1 milyar 470 milyon lira olan tüm tesislerin hayırlı olmasını dileyen ErdoÄŸan, bu yatırımların Türkiye’ye kazandırılmasında emeÄŸi geçenleri tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Su, denizler, göller, daÄŸlar, yaylalar üzerinde yaÅŸadığımız toprak, hasılı Rabbimizin yarattığı her ÅŸey bizlere verilmiÅŸ birer emanettir. EÅŸref-i mahlukat, yani yaratılmışların en ÅŸereflisi olan insan elbette bu nimetleri kullanacak, hayatını idame ettirirken de faydalanacaktır. Ancak insanoÄŸlu emanete ihanet etmeyecek, gelecek nesillerin ve diÄŸer canlıların bu nimetler üzerindeki hakkını bencilce gasbetmeyecektir. Bunun için Peygamberimiz Aleyhisselatuvesselam, akarsuyun kenarında bile abdest alınsa suyun ihtiyatlı kullanılmasını emretmiÅŸ, suda insanla beraber diÄŸer canlıların da hakları olduÄŸunu ifade etmiÅŸtir. Ecdadımız da bir taraftan suyu sebiller, kanallar, kemerler, ÅŸadırvanlar, çeÅŸmelerle tüm canlılar için eriÅŸilebilir kılarken diÄŸer taraftan da israfına mani olacak pek çok adım atmıştır.”

Kimi yazarların özellikle Ä°stanbul için “su medeniyetinin baÅŸkenti” ifadesini kullanmasının, ecdadın su kullanımı ve mimarisinde geldiÄŸi yeri göstermesi bakımından çok önemli olduÄŸunu belirten ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

“Farklı kaynaklardan temin edilen su bir kısmı halen ayakta kalan kemerler vasıtasıyla ÅŸehre ulaÅŸtırılmış, havuzlarda dinlendirilirken sonra su terazileriyle basıncı ayarlanmış ardından da her biri ayrı bir zarafet örneÄŸi çeÅŸmelerle Ä°stanbulluların hizmetine sunulmuÅŸtur. Benzer bir mühendislik dehasını asırlar öncesinde Endülüs’te de görmek mümkündür. Endülüs Müslümanları su kanalı inÅŸasında öyle ileri gitmiÅŸlerdir ki bazı kaynaklara göre Ä°spanya’nın baÅŸkenti Madrid’in su ihtiyacı uzun yıllar boyunca su kanallarından karşılanmıştır. Bu tarihi birikimden ilham ve cesaret alarak biz de bugün ülkemizin su kaynaklarını en etkin ve verimli bir ÅŸekilde kullanmanın gayretindeyiz.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir