Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi ile bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi ile bir araya geldi
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Türkiye’yi ziyaret eden Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, resmi ziyaret için Ankara’ya gelen Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi’yi karşıladı.
Sisi ve beraberindeki heyeti Ankara’ya getiren uçak, EsenboÄŸa Havalimanı’na indi.
Karşılama töreninde CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara Valisi Vasip Åžahin ve diÄŸer ilgililer eÅŸlik etti.
EsenboÄŸa Havalimanı Åžeref Salonu’nda bir süre görüşen ErdoÄŸan ve Sisi, daha sonra aynı makam aracıyla CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’ne geçti.
Resmi karşılama töreni
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve es-Sisi’nin bulunduÄŸu makam aracını, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eÅŸlik etti.
ErdoÄŸan ve es-Sisi’nin tören alanındaki yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eÅŸliÄŸinde milli marÅŸlar çalındı.

Daha sonra CumhurbaÅŸkanı es-Sisi, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.
Heyetlerini birbirine takdim eden Erdoğan ve es-Sisi, merdivenlerde Türkiye ve Mısır bayrakları önünde tokalaşarak, gazetecilere poz verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve es-Sisi daha sonra ikili görüşmeye geçti.
Törende Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Hakkı Susmaz, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Ankara Valisi Vasip Şahin de hazır bulundu.

Basına kapalı görüşme sonrası ErdoÄŸan ve es-Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliÄŸi Konseyi Toplantısı’na baÅŸkanlık edecek. İki liderin katılımıyla anlaÅŸma imza töreni ve ortak basın toplantısı yapılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisi onuruna resmi akşam yemeği verecek.
Mısır CumhurbaÅŸkanı Sisi’den Türkiye’yle yeni dostluk ve iÅŸbirliÄŸini baÅŸlatma vurgusu
Bu arada, Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi, X hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’ye ziyareti ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’la bir araya gelme fırsatını bulacağı için mutlu olduÄŸunu belirtti.
Mısır ve Türkiye arasındaki köklü tarihi iliÅŸkilere vurgu yapan Sisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün kuruluÅŸunu ilan ettiÄŸinden beri Türkiye ile Mısır arasında güçlü siyasi baÄŸların olduÄŸuna dikkati çekti.
Sisi, “Benim bugünkü (Ankara) ziyaretim ve Sayın CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın daha önceki Kahire ziyareti, Mısır ile Türkiye arasında yeni bir dostluk ve iÅŸbirliÄŸi baÅŸlatma iradesini yansıtıyor.” ifadelerini kullandı.
Mısır CumhurbaÅŸkanı Sisi, Türkiye ve Mısır’ın, bölgesel ve uluslararası çevrelerdeki önemli rollerine dayalı olarak iki ülkenin kardeÅŸ halklarının beklentilerini karşıladıklarına iÅŸaret etti.
Kaynak: AA
