Cumhurbaşkanı Erdoğan: Okul kütüphanelerindeki kitap sayısını yıl sonuna kadar 100 milyona tamamlayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan Okul kütüphanelerindeki kitap sayısını yıl sonuna kadar 100 milyona tamamlayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan Okul kütüphanelerindeki kitap sayısını yıl sonuna kadar 100 milyona tamamlayacağız

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Okullarımızdaki kütüphanelerde bulunan kitap sayısını kısa sürede 3 kat artırarak 70 milyona çıkardık, yıl sonuna kadar bunu 100 milyona tamamlayacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi ve Merkezi Derslik Binası açılışında yaptığı konuşmada, kurulduğu 2010 yılından bugüne hızla gelişen, büyüyen, ülke içinde ve dışında iftiharla bahsedilen başarılara imza atan üniversiteyi yakından takip ettiklerini belirtti.

Rektörü ve hocaları, “Ãœniversite medeniyettir” ifadesini hayata geçirmek amacıyla samimiyetle çalıştıkları için tebrik ettiÄŸini söyleyen ErdoÄŸan, “Ä°nÅŸallah yeni kayıt dönemiyle beraber 15 bini bulacak öğrencileriyle üniversitemiz, ülkemizin en seçkin yükseköğretim kurumları arasındaki yerini daha da güçlendirecektir. Bugün Ä°stanbul Medeniyet Ãœniversitemize, marka deÄŸerinin önemli katkı saÄŸlayacağına inandığım yeni bir eseri daha öğrencilerimizin ve hocalarımızın hizmetine sunmak için buradayız. Evet Ziraat Bankamızın desteÄŸiyle tamamlanan kütüphanemizin, merkezi derslik binasının üniversitemize, ÅŸehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Ziraat Bankasının genel müdürüne, yönetim kuruluna ve eserin ortaya çıkmasında emeği geçen herkese milleti adına teşekkür ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Temelini de bizzat attığımız bu eserin açılışını yapmayı nasip ettiÄŸi için Rabb’ime hamdediyorum. Bünyesindeki 1 milyon cilt basılı kitabı ve aynı anda 3 bin kiÅŸiye hizmet verecek fiziki büyüklüğüyle ülkemizin en büyük üniversite kütüphanesini açıyoruz. Biliyorsunuz halihazırda ülkemizin en büyük kütüphanesi Ankara’daki BeÅŸtepe CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi içinde yer alan hedef 5 milyon ciltlik kitap kapasitesine sahip millet kütüphanesidir. Burasının da millet kütüphanesi gibi haftanın her günü 24 saat açık olacağını, kullanıcılara her türlü imkanın saÄŸlanacağını, ikramların yapılacağını öğrenmekten memnuniyet duyduk.”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, öğrencilerden kütüphanedeki çay, kek gibi ürünler için ücret alınmayacağını, üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik’e sorarak onaylattı.

Rami Kışlası’nı çok daha büyük bir kütüphaneye dönüştürmek için çalıştıklarını ve yıl sonuna kadar bitireceklerini anlatan ErdoÄŸan, “BüyükÅŸehir il ve ilçe belediyelerimizin hizmete sunduÄŸu millet kütüphaneleri de kendi muhitlerinde önemli bir ihtiyacı karşılıyor. Ayrıca Milli EÄŸitim Bakanlığımıza baÄŸlı tüm okullarda kütüphaneler kurulmasını saÄŸladık. Böylece kısa sürede 57 binin üzerinde okulumuzu kütüphaneye kavuÅŸturduk. Okullarımızdaki kütüphanelerde bulunan kitap sayısını da kısa sürede 3 kat artırarak 70 milyona çıkardık. Ä°nÅŸallah yıl sonuna kadar bunu 100 milyona tamamlayacağız.” diye konuÅŸtu.

Alak Suresi’nin “Seni yaradan Rabb’inin adıyla oku” ayetine deÄŸinen ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

“Ä°nÅŸallah Medeniyet Ãœniversitemizdeki gençlik, bizleri yaratan Rabb’imizin adıyla okuyor ve okumaya da inanıyorum ki devam edecektir. Åžayet bizim millet olarak bir medeniyet davamız, medeniyetimizi ihya etme sevdamız varsa bunu kütüphaneler yapmadan, kütüphaneler olmadan yapamayız. Zira binlerce yıla sari medeniyetimizin esası tefekkürdür, ilimdir, irfandır, kitabın ve hikmetin rehberliÄŸinde yol yürümektir. Kültürümüzde ilim sahiplerini gölgesinde soluklandığımız birer cennet aÄŸacı, eserlerini ise fikri açlığımızı giderdiÄŸimiz meyveleri olarak görüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kimi yazar ve düşünürlerin, cenneti envaiçeşit kitapla dolu görkemli bir kütüphaneye benzettiğini söyledi.

ErdoÄŸan, kütüphanelerin bilgiye, erdeme, öğrenmeye ve ilim tahsiline açılan kapı, hakikatin bilgisine giden yollardan biri olmasının bu teÅŸbihin sebebi olduÄŸunu vurgulayarak, merhum yazar Cemil Meriç’in, “Okumak iki ruh arasında aşıkane bir mülakattır” sözünü anımsattı.

Tilavetül Kur’an, Mülakatu’r Rahman, Musahabetü’l Ä°hvan’ın verdiÄŸi lezzetin dünyada hiçbir ÅŸeyde bulunamayacağını söyleyen ErdoÄŸan, Kur’an-ı Kerim’in zaten hayatın merkezi olduÄŸuna vurgu yaptı. ErdoÄŸan, bu mübarek kitabı diliyle okurken kalbiyle de hissedenin halinin Cenabıhak ile mülakat olarak tarif edildiÄŸini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzlerce alimle dostluk kurup onlarla feyizli sohbetlere dalma imkanı veren bir aracın da kitaplar olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan, her kitabın bir alim olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

“Her kitap bir dosttur. Her kitap bir alemdir. Hayret duygumuzun diri kalmasını kitaplara borçluyuz. ‘Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu’ buyuran inancımız bize beÅŸikten mezara kadar ilimle meÅŸgul olmamızı tavsiye ediyor. Atalarımız da kılıçla fethedilen toprakların ancak kalemle tutulabileceÄŸini öğütlüyor. Bunun anlamı, bilgiyle donanmış, ilim yolculuÄŸundan kopmamış bir milletin beka meselesi yaÅŸamayacağıdır. Medeniyetimizin altın yıllarının kütüphanelerimizin de zenginliÄŸiyle göz kamaÅŸtırdığı dönemler olması asla tesadüfi deÄŸildir. Kitap ve kütüphaneyle irtibatı kopan milletlerin bırakın insanlığa yol göstermesini, ayakta kalabilmesinin imkansız olduÄŸunu biliyoruz. Kitaba sırtını dönen, cehaletin zifiri karanlığından kurtulamaz.”

Edebiyat dünyasının öncülerinden merhum Nuri Pakdil’in, “Okumadığın gün karanlıktasın.” ifadesini hatırlatan ErdoÄŸan, şöyle devam etti:

“Çocukları, gençleri ve yetiÅŸkinleri kitapla buluÅŸturacak, kitabı ve okumayı sevdirecek projeler üretmeyi istikbalimiz adına hayati önemde görüyoruz. Bunun için de okullarımızdan baÅŸlayarak hayatımızın her alanının merkezine kitabı okumayı, dolayısıyla kütüphaneyi yerleÅŸtirmek istiyoruz. Açılışını yaptığımız bu güzel eserin de bizi hedefimize bir adım daha yaklaÅŸtırdığına inanıyorum. Esasen Avrupa’nın cehalet karanlığına boÄŸulduÄŸu bir dönemde ecdadımız kurduÄŸu medrese ve kütüphanelerle tüm dünyayı aydınlatıyordu. Dünyanın diÄŸer yerlerinde üniversitenin adı dahi geçmezken 830 yılında kurulan Beyt’ül Hikmet’te astronomiden tıbba birçok bilim dalı sistematik olarak yerini almıştır.”

“Medeniyetimizin temellerini okumak üzerine atan ecdat, bilgiyi yitik malları olarak görmüş ve hayatları boyunca onun peÅŸinden koÅŸmuÅŸlardır” diyen ErdoÄŸan, “Hakkı teslim edilmese de bizim medeniyetimizin dünya bilim ve kültür mirasına yaptığı katkı asla göz ardı edilemeyecek büyüklüktedir.” diye konuÅŸtu.

Prof. Dr. Fuat Sezgin’e Allah’tan rahmet dileyen ErdoÄŸan, Sezgin’in gayretleriyle oluÅŸturulan Ä°slam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin çok zengin örnekleri yeni nesillerin dikkatine sunduÄŸunu aktardı.

“Dünyanın köklü bir deÄŸiÅŸimin sancılarıyla kıvrandığı dönemden geçiyoruz”

Ä°slam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni ziyaret etmeyen varsa, Gülhane Parkı’ndaki bu müzeyi gezme tavsiyesinde bulunan ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

“Åžehrinin giriÅŸ kapısında ‘Bilgi ve erdem, kılıç ve silahtan üstündür.’ yazan bir medeniyetin önce kendi tarihine ve birikimine sahip çıkması gerekir. Maalesef uzunca bir süre bu konuda sıkıntı yaÅŸadık. Daha doÄŸrusu vaktimizi ve enerjimizi baÅŸka alanlara yönelterek biz bu iklimden bilinçli olarak uzaklaÅŸtık veya uzaklaÅŸtırıldık. Sadece biz deÄŸil, medeniyet coÄŸrafyamızın her köşesinde aynı durum yaÅŸandı, yaÅŸanıyor.

Bugün dünyanın her alanda köklü bir deÄŸiÅŸimin sancılarıyla kıvrandığı dönemden geçiyoruz. Bize düşen, bu fırsatı en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirerek kendi medeniyet deÄŸerlerimizin üzerinde hayal ettiÄŸimiz, daha önemlisi hak ettiÄŸimiz büyük atılımı gerçekleÅŸtirmemiz gerekiyor. Türkiye, sadece kendisi için deÄŸil, gözünü ve kalbini bu ülkeye, bu topraklara yöneltmiÅŸ koskoca bir coÄŸrafyanın ve medeniyetin temsilcisi olarak bu mücadeleyi baÅŸarıya ulaÅŸtırmak mecburiyetindedir. Attığımız her adımda bu sorumluluÄŸun idraki içinde olmalıyız. GeçtiÄŸimiz 20 yılda kurduÄŸumuz altyapı üzerinde baÅŸlattığımız her kalkınma hamlesinin böylesine derinlikli ve kapsamlı anlamı vardır. Her ÅŸeyden önce üniversitemizin adının Ä°stanbul Medeniyet Ãœniversitesi olması rastgele deÄŸildir. Burada açılışını yaptığımız kütüphaneyi de herhangi bir eser, herhangi bir yatırım deÄŸil, iÅŸte bu büyük fotoÄŸrafın bir rengi, bir çizgisi olarak görmemiz gerekiyor. Ä°lmin, irfanın, erdemin gücünü kendine rehber edinen ecdadın izinden giderek biz de eÄŸitim-öğretimle kültürle, sanatla, teknolojiyle hepsinden önemlisi insanla medeniyetimizi zirveye çıkartacağız.”

– Kıraat enstitüsü

ErdoÄŸan, kurdele kesimi öncesinde üniversitede bir de kıraat enstitüsünün açılacağı müjdesini vererek, “Evet, kıraata aÅŸkı olanın aşık ve maÅŸuk noktasında buluÅŸması için hayra vesilesidir.” ifadesini kullandı.

Kurdeleyi keserken, “Hazır mıyız? Bugünün anısına makaslar kimin elindeyse onda kalacak inÅŸallah” diyen ErdoÄŸan, daha sonra beraberindekilerle açılışı gerçekleÅŸtirdi.

Ãœniversite Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a hediye takdim etti. Kütüphaneyi ve binaları gezen ErdoÄŸan’a bilgilendirme yapıldı.

Törene, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de katıldı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir