Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortak alfabe hususunda Türkiye olarak ilk adımı atıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ortak alfabe hususunda Türkiye olarak ilk adımı atıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ortak alfabe hususunda Türkiye olarak ilk adımı atıyoruz

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, “Ortak alfabe hususunda Türkiye olarak ilk adımı atıyor, Cengiz Aytmatov’u anlatan bir eser ile OÄŸuznameleri ortak alfabeyle basıyoruz.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Azerbaycan’ın Gebele kentinde gerçekleÅŸtirilen Türk Devletleri TeÅŸkilatı 12. Zirvesi’nde, katılımcıları selamlarken, zirve vesilesiyle köklü Türk tarihinin izlerini taşıyan Gebele’de bulunmaktan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi.

TeÅŸkilatın dönem baÅŸkanlığını devreden Kırgızistan CumhurbaÅŸkanı Sadır Caparov’a katkılarından dolayı teÅŸekkür eden ErdoÄŸan, Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı İlham Aliyev’e ev sahipliÄŸinden ötürü şükranlarını sundu, dönem baÅŸkanlığı için kendisine üstün baÅŸarılar diledi.

ErdoÄŸan, 3 Ekim Türk Devletleri İşbirliÄŸi Günü’nü tebrik ederek, teÅŸkilatın, geride bıraktığı 16 yılda dilde, fikirde ve iÅŸte birlik ÅŸiarıyla kaydettiÄŸi baÅŸarılara her geçen gün yenilerini eklediÄŸini belirtti. ErdoÄŸan, bu anlayışla baÅŸarıların sayısını arttırmaya devam edeceklerini aktardı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Çok taraflılığın giderek aşındığı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nin insanlığın vicdanını yaralayan birçok meseleye kayıtsız kaldığı bir uluslararası sistemle karşı karşıyayız. Bugün pek çok uluslararası ve bölgesel teÅŸkilat, bizim ortak tarih, kültür ve ülküdaÅŸlığımız gibi ulvi deÄŸerler üzerine bina edilmediÄŸinden kamuoyu nezdinde iÅŸlevsiz, adeta omuzlara yük yapılar olarak görülüyor. TeÅŸkilatımızın iÅŸte bu deÄŸiÅŸen koÅŸullara ayak uyduran, uluslararası meselelerde ortak duruÅŸ sergileyen, sözüne güvenilen, haklının yanında duran bir yapıya dönüşmesi büyük önem arz ediyor. Türkiye olarak böyle bir dönemde zirvemizin temasının, ‘bölgesel barış ve güvenlik’ olarak belirlenmesini son derece isabetli ve anlamlı buluyoruz.” ifadesini kullandı.

“TDT Plus formatının üçüncü taraflarla iÅŸbirliÄŸimize yeni bir soluk getireceÄŸine inanıyorum”

ÇeÅŸitli güvenlik sınamalarıyla uÄŸraşılan bir ortamda iÅŸbirliÄŸini pekiÅŸtirirken üçüncü taraflarla da diyaloÄŸun arttırılmasının önemine dikkati çeken ErdoÄŸan, “TeÅŸkilatımızı içine kapanık bir yapılanma olarak asla görmüyoruz. DiÄŸer ilgili uluslararası kuruluÅŸlar ve ittifaklarla etkileÅŸim halinde sesini ve gücünü ortaya koyan bir vizyonu hayata geçirebilmeliyiz. Bu baÄŸlamda bugün mutabık kaldığımız TDT Plus formatının üçüncü taraflarla iÅŸbirliÄŸimize yeni bir soluk getireceÄŸine gönülden inanıyorum.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

GüvenliÄŸe yönelik kapasite inÅŸası baÅŸta olmak üzere ortak menfaati ilgilendiren her alanda mümkün olan her katkıyı “aile meclisi” bünyesinde saÄŸlamaya hazır olduklarını aktaran ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

“Terörizmden yasa dışı göçe, siber tehditlerden iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine ortak bir duruÅŸla mukabele edebileceÄŸimizi, kendi gök kubbemiz altında kendi güvenliÄŸimizi güçlendirebileceÄŸimizi düşünüyorum. Temmuz ayında yapılan Türk Devletleri TeÅŸkilatı Savunma Sanayii Kurumları Birinci Toplantısı’nı bu anlamda önemli bir adım olarak görüyorum. Yakaladığımız ivmenin sürmesi için çalışmalarımızın devamının çok mühim olduÄŸunun altını çizmek istiyorum. Türk dünyasının, bölgemizin istikrarında ve güvenliÄŸinde birçok anlamda daha etkin rol üstlenebileceÄŸine inanıyoruz. Bugün yakın coÄŸrafyamızda yaÅŸanan pek çok çatışma, savaÅŸ ve uluslararası hukuk ihlaline karşı teÅŸkilatımızın kararlı duruÅŸ sergilemesi önemlidir.”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, İsrail hükümetinin Lübnan ve Suriye’yle baÅŸlayan, Yemen ve İran’la devam eden ve son olarak Katar’ı hedef alan saldırılarının bölgenin istikrarına en büyük tehdidin, bu ülkenin mevcut yönetiminden kaynaklandığını gösterdiÄŸini aktardı.

Gazze’de 66 bin masumun hayatına mal olan katliamların durması yönünde son günlerde yaÅŸanan geliÅŸmelerin memnuniyet verici olduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, “Biz ancak Filistin halkının uluslararası meÅŸruiyet ve hukuktan kaynaklanan hakları temelinde iki devletli bir çözümün kalıcı ve adil barışa kapı açacağına inanıyoruz. Bu yönde de çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Suriye’de ise istikrarın tesisinin, bölgede ve ötesinde güvenliÄŸin saÄŸlanması için olmazsa olmaz bir gereklilik olduÄŸunu vurgulayarak, sözlerini ÅŸu ÅŸekilde sürdürdü:

“Birçok zorlukla mücadele etmesine raÄŸmen Suriye hükümetinin son 9 ayda kaydettiÄŸi geliÅŸme geleceÄŸe ümitle bakmamızı saÄŸlıyor. Bu süreçte Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliÄŸini muhafaza temelinde siyasi, ekonomik ve güvenlik ortamının iyileÅŸmesine odaklanmalı, Türk devletleri olarak Suriye hükümetiyle angajmanı ilerletmeliyiz. Güney Kafkasya’daki geliÅŸmeleri de sadece takip etmekle kalmıyor, bölgede barış ve istikrarın tesisi için atılan adımları samimiyetle destekliyoruz. Azerbaycan ve Ermenistan arasında 8 AÄŸustos’ta imzalanan ortak bildiriyi bu minvalde hayırlı bir adım olarak görüyor, devamının gelmesini diliyoruz.”

“Ortak alfabe hususunda Türkiye olarak ilk adımı atıyoruz”

Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki sınır birleÅŸim noktasının tespitine iliÅŸkin mart ayında atfedilen anlaÅŸmayı memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden ErdoÄŸan, “Uzun yıllardan bu yana gündemi meÅŸgul eden bu meseleyi saÄŸduyu ve bilgelikle çözüme kavuÅŸturan Sayın Mirziyoyev ve Sayın Caparov’u kutluyorum. Buradan Tacik liderliÄŸine de tebriklerimi iletiyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin istikrarına, ekonomik kalkınma, sosyal refah ve kültürel bağların güçlenmesiyle katkı sunabileceklerinin farkında olduklarını belirterek, ulaştırma, enerji güvenliği ve ticari entegrasyon alanlarındaki girişimleri de bu yaklaşımı tamamlayıcı parçalar olarak gördüklerini aktardı.

Aralarındaki enerji ve haberleÅŸme bağını etkin hale getirip güçlendirecek proje ve yatırımlara odaklanmalarının herkesin menfaatine olduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, Hazar GeçiÅŸli Orta Koridoru’nu daha da verimli hale getirmeleri gerektiÄŸinin altını çizdi.

ErdoÄŸan, Türk devletleri olarak bilim ve teknoloji alanında hak ettikleri noktaya en kısa süre zarfında ulaÅŸabilmeleri için güçlü iÅŸbirlikleri kurmaları ve bu alanda yüksek katma deÄŸere sahip ortak yatırımlar yapmaları gerektiÄŸine dikkati çekerek, “Yapay zeka konusunda küresel geliÅŸmeleri yakalayabilmek ve kültürel zenginliÄŸimizi muhafaza için Türkçe Büyük Dil Modeli’nin geliÅŸtirilmesine hız vermemiz gerekiyor. Ortak alfabe hususunda Türkiye olarak ilk adımı atıyor, Cengiz Aytmatov’u anlatan bir eser ile OÄŸuznameleri ortak alfabeyle basıyoruz. Bugün de liderlere birer adet bundan takdim ediyoruz.” diye konuÅŸtu.

“Türkmen kardeÅŸlerimizi inÅŸallah yakında aile meclisimizde tam üye olarak görmek istiyoruz”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türk Dünyası Yayıncılık Kongresi’ni gelecek yıl ocak ayında Ankara’da toplamayı planladıklarını aktararak, “30 Ekim’den itibaren Semerkant’ta düzenlenecek olan UNESCO 43. Genel Konferansı’nda, 15 Aralık’ın Dünya Türk Dili Ailesi Günü olarak ilan edilmesini temenni ediyorum. Özbek kardeÅŸlerimize bu önemli genel konferansın tertiplenmesinde ÅŸimdiden muvaffakiyetler diliyorum.” dedi.

Bugün bir kez daha sergiledikleri dayanışma ve kardeÅŸliÄŸin, parlak ve ortak geleceÄŸi müjdelediÄŸini belirten ErdoÄŸan, bilhassa Türk dünyasının batı kanadından Macaristan’ın gözlemci olarak aralarında bulunmasının, Macaristan BaÅŸbakanı Viktor Orban’ın teÅŸkilata verdiÄŸi deÄŸere bizzat ÅŸahit olmanın kendilerine ayrı bir mutluluk verdiÄŸini ifade etti.

ErdoÄŸan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Ersin Tatar’ın, Ankara, ÅžuÅŸa ve BiÅŸkek’in ardından ÅŸimdi de Gebele’de aralarında bulunmasının kendisini son derece bahtiyar ettiÄŸini dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:

“İki devlette adil çözüm yolunda Türk dünyasının Kıbrıs Türkü kardeÅŸlerini yalnız bırakmadığını memnuniyetle müşahede ediyorum. Gözlemci üyemiz Türkmenistan’ın da Türk Akademisi ve Türk Kültür ve Mirası Vakfına gözlemci üye olmasını memnuniyetle karşılıyorum. Türkmen kardeÅŸlerimizi inÅŸallah yakında aile meclisimizde tam üye olarak görmek istiyoruz. TeÅŸkilatımızın kurumsal iÅŸleyiÅŸini hızlandırmak üzere üye ülkelerin sekreterya nezdinde daimi temsilci atamalarını önemli bulduÄŸumu bu vesileyle ifade etmek isterim. Henüz bu adımı atmamış üyelere de daimi temsilci atamaları için buradan çaÄŸrıda bulunuyorum.”

Bugün bir kez daha Türk devletleri olarak aralarındaki dayanışma, karşılıklı saygı ve kardeÅŸlik ruhuyla geleceÄŸe emin adımlarla yürüdüklerini gösterdiklerini ifade eden ErdoÄŸan, “Büyük Türk dünyasını daha da güçlendirerek çocuklarımıza miras bırakacak olanlar bizleriz. Birazdan imzalayacağımız Gebele Bildirisi’nin ve alacağımız kararların Türk dünyası baÅŸta olmak üzere tüm dost ve kardeÅŸ ülkelere hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuÅŸtu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında bildiri ve kararlara imza attı

Türk Devletleri TeÅŸkilatı 12. Zirvesi’nde, üye ülke liderlerinin hitaplarının ardından imza törenine geçildi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve diÄŸer liderler, burada TDT Gebele Zirve Bildirisi, TDT+ Formatı Kurulmasına Dair Karar ile TÜRKSOY’un Güçlendirilmesi ve GeliÅŸtirilmesine Dair Karar’a imza attı.

Törenin ardından liderler aile fotoğrafı çektirdi.

Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile sohbet etti.

İmza töreninin ardından liderler, Azerbaycan ve Türkmenistan ortaklığıyla Fuzuli’de inÅŸa edilecek caminin temel atma törenine video konferansla baÄŸlantı gerçekleÅŸtirdi. Liderlerin, önlerindeki butonlara basmasıyla caminin temeline ilk beton dökülmeye baÅŸlandı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Aliyev’in verdiÄŸi resmi yemeÄŸe katıldı

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ardından Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Aliyev’in verdiÄŸi resmi yemeÄŸe katılmak üzere Nohurgol Devlet Konukevi’ne geçti.

Basına kapalı gerçekleşen resmi yemeğin ardından Erdoğan, havalimanına hareket etti.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı taşıyan “TC-TUR” uçağı, 19.30’da EsenboÄŸa Havalimanı’na indi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Valisi Vasip Şahin ve diğer ilgililer tarafından karşılanan Erdoğan, daha sonra havalimanından ayrıldı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın beraberindeki heyet de yurda geldi.

Kaynak: AA