Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sene sonuna kadar 100 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize ulaştıracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sene sonuna kadar 100 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize ulaştıracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sene sonuna kadar 100 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize ulaştıracağız

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Ücretsiz ders kitaplarıyla birlikte yardımcı kaynaklarımızı da öğrencilerimize ulaÅŸtıracağız. Sene sonuna kadar 100 milyon yardımcı kaynağı teslim ediyoruz” dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, BeÅŸtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde 53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri AraÅŸtırma Projeleri Ödül Töreni’nde yaptığı konuÅŸmada, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’ne, “külliye”, “milletin evi” dediklerinde birilerinin rahatsız olduÄŸunu söyledi. Külliyelerin asırlardır bu ülkenin, medeniyet dünyasının ilim, müzakere, tören, sosyal hizmet merkezi olarak faaliyet gösterdiÄŸini aktaran ErdoÄŸan, külliyelerin temelinde, halka hizmet anlayışının bulunduÄŸunu ifade etti.

CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nin de çalışma alanlarının yanı sıra kütüphanesi, kongre merkezi, sergi merkezi, camisi ve diÄŸer tüm birimleriyle her kesimden her yaÅŸtan insana hizmet verdiÄŸini belirten ErdoÄŸan, Millet Kütüphanesi’nin ise gençlerin adeta ikinci evi gibi olduÄŸunu dile getirdi. ErdoÄŸan, 24 saat açık olan Millet Kütüphanesi’nde öğrencilere ikramların da yapıldığını söyleyerek, ÅŸu anda tüm gençlikle haÅŸru cem olan bir iktidarın bulunduÄŸunu vurguladı.

Dün, Pakistan BaÅŸbakanı Åžahbaz Åžerif’in ziyarette bulunduÄŸunu anımsatan ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Åžerif’e Millet Kütüphanesi’ni gösterdiÄŸini ve gezmesini istediÄŸini anlattı. Åžerif’in bugün Millet Kütüphanesi’ni gezdiÄŸini aktaran ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

“Dünyada bu Millet Kütüphanesi’nin eÅŸi benzeri neredeyse yok. Bununla rahatlıkla iftihar edebiliriz. Önemli olan ÅŸu, birileri ne yapıyor deÄŸil, birilerinin yaptığını geçebiliyor muyuz, bunları aÅŸabiliyor muyuz? Çünkü Müslüman Türk’e bu yakışır, biz de bunu yapıyoruz. ÖrneÄŸin ben bu proje için birçok mimar arkadaşıma, ‘dünyayı dolaÅŸacaksınız, bütün oralardan beÄŸendiklerinizi alacaksınız, sonra da projelendirip bu külliyemize milletin evine yapacağız’ dedim. SaÄŸ olsunlar dolaÅŸtılar, dünyanın dört bir yanına gittiler. Akif diyor ya, ‘Alınız ilmini garbın, alınız sanatını/Veriniz hem de mesainize son süratini’. Mesele iÅŸte bu. Bütün Batı’nın ilmini alacaksın, ahlaksızlığını deÄŸil, ilmini alacaksın ve ona da kendi mührünü vuracaksın.”

“Rami Kışlamızı bir kongre merkezinin dışında orayı da kütüphaneye çeviriyoruz”

Kongre ve Kültür Merkezi’nin de Ankara’nın en önemli toplantılarına ev sahipliÄŸi yaptığına iÅŸaret eden ErdoÄŸan, “Tabii burayla kalmadık. Åžimdi bir de İstanbul’da yapıyoruz. İstanbul’da Rami Kışlamız vardı, bu tarihi kışlamızı aynen burası gibi, bir kongre merkezinin dışında orayı da kütüphaneye çeviriyoruz. İnÅŸallah orası da bu yıl sonu veya önümüzdeki yılbaşı filan bitecek ve orada da yine öğrencilerimiz 24 saat gelip rahatlıkla derslerini çalışacaklar, oturacaklar, kendilerine bu devlet ikramlarını yapacak, ikram izzetle inÅŸallah buralarda vakitlerini deÄŸerlendirmiÅŸ olacaklar.” diye konuÅŸtu.

Külliye içerisinde sergi salonunun da kendi alanında Türkiye’nin en iyi etkinlik alını olduÄŸunu vurgulayan ErdoÄŸan, külliyedeki Millet Camii’nin de BeÅŸtepe’den Ankara’yı günde beÅŸ vakit selamlayan abide bir eser olduÄŸunu belirtti.

ErdoÄŸan, “Asırlarca ilim ve gönül dünyamızı aydınlatacak, insanımıza hizmet verecek bu eserlerden kim rahatsız olabilir ki? Aksi yönde tepki gösterenler, aslında kendi ülkelerinin ve milletlerinin medeniyet mirasının zenginleÅŸmesinden rahatsızlık duyuyorlar. Biz ne yapıyorsak milletimiz için özellikle de çocuklarımız için gençlerimiz için yapıyoruz.” sözlerini sarf etti.

Gençlerin, bu ülkenin geleceÄŸi ve umudu olduklarını belirten ErdoÄŸan, “Biz, gençlerimizi nasıl okumaya, araÅŸtırmaya, tefekküre, üretmeye teÅŸvik ederiz bunun derdindeyiz. Evlatlarımıza kendileri ailelerine, milletine, devletine en ideal hizmetleri verebilmesi için ne gerekiyorsa onu saÄŸlamanın peÅŸindeyiz. Bugün ödül töreninde bir arada olduÄŸumuz Lise Öğrencileri AraÅŸtırma Projeleri Yarışması iÅŸte bu çabanın ürünlerinden biridir.” açıklamasında bulundu.

Uzay programı hazırlıkları

Türkiye’nin uzay programına dikkati çeken ErdoÄŸan, “İçinizden birileri, bir veya ikisi uzaya gidecek. Birilerinin Neil Armstrong’u varsa bizim de Ahmet’imiz, AyÅŸe’miz, Fatma’mız var. Bize düşen, bunun altyapısını yapmak. Åžimdi de inÅŸallah hazırlıklar devam ediyor, bir an önce baÅŸta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TÜBİTAK olmak üzere bu çalışma devam ediyor.” bilgisini verdi.

Yıllar içerisinde geliÅŸen, büyüyen; öğrenciler için büyük bir teÅŸvik kaynağı haline gelen TÜBİTAK Lise Öğrencileri AraÅŸtırma Projeleri Yarışmasının 53’üncüsünün ödül töreninde olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, “Ödüllerini takdim edeceÄŸimiz gençlerimizin araÅŸtırma projeleri külliyenin sergi salonunda sergilendi. Sergiye de coÅŸkulu bir katılım olduÄŸunu biliyorum. Åžimdi burada Kongre ve Kültür Merkezi’mizde ödüllerini vereceÄŸimiz gençlerimizin her birini ve öğretmenlerini özellikle tebrik ediyorum.” dedi.

“Gençlerle yol yürüyen, gençlerle birlikte mücadele veren insan yorulur mu”

Kendisinin sık sık, “CumhurbaÅŸkanım siz yorulmuyor musunuz?” sorusuyla karşı karşıya kaldığını aktaran ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben de diyorum ki gençlerle yol yürüyen, gençlerle birlikte mücadele veren insan yorulur mu? Enerjiyi sizden alıyorum, aldığım enerjiyi de eserlere veriyorum. NeÅŸet ErtaÅŸ ne diyor, ‘AÅŸkınan çalışan yorulur mu?’ Biz milletimize deruni ve samimi bir aÅŸkla hizmet ettiÄŸimiz için yorulmuyoruz. Siyasi hayatım boyunca hep gençlerimizin önünü açmanın, onları desteklemenin mücadelesini verdim.

Bu ülkede darbe sadece siyaset kurumuna, milli iradeye yapılmadı. Darbelerin asıl yıkıcı etkisi, eğitim başta olmak üzere gençlerimizin geleceğini şekillendiren alanlarda görüldü. Mesleki eğitimin önü kesilerek gençlerimizin geleceği karartıldı. Genç kızlarımızın eğitim hakları başörtüsü bahanesiyle engellenerek ayrımcılık yapıldı. Yükseköğretim imkanı, sanki bir hak değil de imtiyazmış gibi dar tutularak pırlanta gibi gençlerimizle hayallerinin arasına girildi. Spordan teknolojiye ve kültür sanata kadar her alanda gençlerimizin umutlarını törpüleyecek ihmaller sergilendi.

Bakmayın siz bugün, gençlerimiz için üzülüyormuÅŸ gibi yapanlara, bakmayın siz gençlerimizin hayallerini ve umutlarını istismar edenlere, biz bunların cemaziyelevvelini iyi biliriz. Bunlar görünüşte ‘mış’ gibi yaparlar, kafalarının arkasında ise kırk tilkiyi kuyruklarını birbirine deÄŸdirmeden dolaÅŸtırırlar. Bizim neslimiz, bunların hepsini de bizzat yaÅŸadı, ÅŸahit oldu. Sizler de internet kaynaklarını inceleyerek, geçmiÅŸte gençlerimize hangi haksızlıkların yapıldığını tek tek görebilirsiniz.”

Erdoğan şimdi hukuk nutku atıp hukuktan dem vuranların, geçmişte uygulanan baskılara, zulme, ayrımcılığa ses çıkarmadıklarını hatta bizzat taraf tuttuklarını dile getirdi.

Bu ülkenin baÅŸbakanının düzmece mahkeme kararları ile idamına alkış tutanların hukukun lafını etmeye bile haklarının olmadığını belirten ErdoÄŸan, “Gençler, Adnan Menderes’ten, Fatin Rüştü Zorlu’dan, Hasan Polatkan’dan bahsediyorum. Bu insanlar, devleti yöneten büyüklerimizdi ama bunlar, maalesef iÅŸte o malum zihniyet tarafından idam edildiler. Åžimdi özgürlük narası atanlar, geçmiÅŸte insanlarımızın en temel haklarının bile ellerinden alınmasına ses çıkartmamışlar hatta teÅŸvik etmiÅŸlerdir.” diye konuÅŸtu.

Gençlere, Boraltan Köprüsü hadisesini bilip bilmediklerini soran Erdoğan, şöyle devam etti:

“MeÅŸhur Boraltan Köprüsü’nde askerlerimiz, ne yazık ki düşmanın eline bırakılmış ve o askerlerimiz, o dönemin yönetimine aynen dönerek ÅŸu ifadeyi söylemiÅŸlerdir, demiÅŸlerdir ki: ‘Bizi düşmana teslim etmeyin. Bizi siz öldürün ama düşmana teslim etmeyin.’ Maalesef düşmana teslim ettiler. İşte o zaman ki bizim Mehmetlerimiz, düşman tarafından ÅŸehit edildiler. Bu ülke bunları yaÅŸadı. Biz, bunların bir daha yaÅŸanmasını asla istemiyoruz. Bu ülkede bir daha Boraltan Köprüleri olsun istemiyoruz ve biz diyoruz ki nasıl ÅŸimdi Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te, Besler Deresi’nde teröristlerin inlerine girip onları gömüyorsak gömmeye de devam edeceÄŸiz.”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ÅŸehitlerin bulunduÄŸunu ama ÅŸehitlerin 10-15-20 katı öldürülen teröristlerin olduÄŸuna iÅŸaret ederek, “Çünkü biz, ÅŸehitlerimiz noktasında ‘Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda/ Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda/ Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.’ diyerek bu mücadeleyi veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Her alanda ülkemize çaÄŸ atlatacak eserler ve hizmetler veriyoruz”

Cuntacılar karşısında el pençe divan duran siyasetçileri, bürokratları ve hukukçuları unutmadıklarını vurgulayan ErdoÄŸan, “Biz çocuklarımız aynı sıkıntıları çekmesin, aynı zorlukları yaÅŸamasın diye 20 yıldır eÄŸitimden saÄŸlığa, adaletten güvenliÄŸe, ulaşımdan enerjiye, her alanda ülkemize çaÄŸ atlatacak eserler ve hizmetler veriyoruz.” dedi.

Göreve geldiklerinde Türkiye’de 76 üniversite varken ÅŸimdi 207 üniversite olduÄŸuna dikkati çeken ErdoÄŸan, “Göreve geldiÄŸimizde parmak sayıları kadar ilimizde üniversite varken ÅŸimdi 81 vilayetimizin tamamında üniversite var. Niçin? İstedik ki benim Hakkari’deki evladım üniversite için İstanbul’a, Ankara’ya gitmesin. Hocalarımız, Hakkari’ye gitsin, orada kendi ilinde onlara dersini versin ve ÅŸimdi öyle.” diye konuÅŸtu.

DiÄŸer yandan da ilim noktasında ÅŸu anda çok daha farklı, baÅŸarı oranı yüksek neticeler alındığına dikkati çeken ErdoÄŸan, üniversite giriÅŸ imtihanlarında eÄŸer IÄŸdır, Hakkari, Kars, Ardahan’dan birinciler çıkıyorsa bunun, atılan adımların neticesi olduÄŸuna iÅŸaret etti.

ErdoÄŸan, “Gençlerimiz sadece eÄŸitimlerine, sadece zihni ve fiziki geliÅŸimlerine odaklanabilsin diye her türlü yatırımı yapıyoruz, yapacağız. AraÅŸtırma desteklerinden bilim merkezlerinde, burslardan festivallere, laboratuvarlardan ÅŸenliklere kadar gençlerimizi araÅŸtırmaya ısındıracak her adımı atıyoruz.” dedi.

Geçen hafta TEKNOFEST Azerbaycan’da olduklarını hatırlatan ErdoÄŸan, “Bakü’deki festivalde elveriÅŸli ÅŸartlar hazırlandığında gençlerimizin neler yapabildiÄŸine bir kere daha ÅŸahit oldum. Bunları gördükçe tekrar gururlanıyor, gençlerimiz adına umutlanıyoruz. İnÅŸallah bu sene TEKNOFEST’i Samsun’da gerçekleÅŸtireceÄŸiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Eğitimin her alanında ülkede tarihi dönüşümlere imza attıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Mesela geçmiÅŸte ülkemizdeki en büyük sıkıntılardan biri ders kitaplarıydı. Biz ders kitabı bulamazdık. Gençler, siz ‘teksir kağıdı’ nedir bilir misiniz? Söyleyeyim, teksir kağıdı saman ama o saman kağıttan rulo çeviren makine. O makinede oraya ders notları yazılırdı ve bu iÅŸlem bitince de kağıdının tamamının neredeyse mürekkeple adeta boyalanmış hale geldiÄŸini görürdük. Ve biz bunları aÄŸabeylerimizden satın alamazdık, vermezlerdi. Kırtasiyeci dükkanına gidersiniz kitap almak için o kitabınız yok. Bir hafta sonraya size gün verirlerdi, bir hafta sonra gidip kitap almaya çalışırdınız. Biz bunları yaÅŸadık, dedik ki: Bu nesil bunları yaÅŸamasın. Ve kitaplarınızı sıralarınızın üzerine koyalım ve eÄŸitim öğretim yılı baÅŸlarken yavrularımız bütün kitaplarını sıranın üzerinde görsünler. KuÅŸe kağıttan bu kitaplarla beraber eÄŸitim öğretim yılına baÅŸlasınlar. ”

ErdoÄŸan, bunu yapmaya devam edeceklerinin altını çizerek, “Çünkü bu nesil, bizim yaÅŸadığımız sıkıntıları yaÅŸamasın istiyoruz ve yaÅŸamasın ki biz sadece ÅŸunu bekleyelim: Çocuklar, iyi okuyun, düşünün, uygulayın ve neticeyi de alın.” dedi.

“Åžu ana kadar yaklaşık 4 milyar kitabı ücretsiz dağıttık”

Öğrencilere 2003’ten beri her eÄŸitim öğretim yılı başında ücretsiz olarak bu ders kitaplarını bunun için verdiklerini vurgulayan ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

“Åžu ana kadar yaklaşık 4 milyar kitabı ücretsiz dağıttık. Bu dönem başında yardımcı kaynakları da ücretsiz dağıtmaya baÅŸladık. Önümüzdeki eÄŸitim öğretim yılında bir yenilik daha yapıyoruz. Ücretsiz dağıttığımız ders kitapları ile birlikte yardımcı kaynaklarımızı da öğrencilerimize ulaÅŸtıracağız. Sene sonuna kadar 100 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize teslim ediyoruz. Bu yeni uygulamanın ülkemize, öğrencilerimize, öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Erdoğan, okul kütüphanelerinde kitap sayısının 28 milyondan 60 milyona yükseltildiğini, yıl sonu itibarıyla 100 milyona çıkarılacağını belirtti.

Çocuklar ve gençler için açılan bilim ve sanat merkezlerinin sayısını 355’e taşıdıklarını ifade eden ErdoÄŸan, bu sene bir ilkin daha gerçekleÅŸtirildiÄŸini, bilim ve sanat merkezlerinde tüm öğrenciler için yaz okulu döneminin baÅŸlatıldığını, öğrencilerin istedikleri yerdeki ücretsiz yaz okullarına katılabileceÄŸini söyledi.

Türkiye’nin dört bir tarafına yayılan “Dene Yap” teknoloji atölyelerinin bulunduÄŸunu, atölyelerde geleceÄŸin teknolojilerine ÅŸimdiden hazırlanmak için eÄŸitim imkanı saÄŸlandığını, uygulamalı dersler verildiÄŸini, gençlerin ulusal ve uluslararası yarışmalara hazırlandığını kaydeden ErdoÄŸan, atölyelerin sayısının Türkiye genelinde 66’ya yükseldiÄŸini bildirdi.

Yazılımın tüm sektörlerin odağında yer almaya baÅŸladığını, yeni nesil yazılım okullarıyla ve bu alana yönelen gençlere saÄŸlanan birçok imkanla adeta bir yazılımcı ordusu kurulduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Üsküdar, Elazığ ve Antalya’da 7 bilim merkezinin faaliyet gösterdiÄŸini kaydetti.

ErdoÄŸan; Gaziantep, Åžanlıurfa, Düzce, Denizli, Trabzon ve Yozgat’taki bilim merkezleri ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, buralarda gençlerin bilimle buluÅŸtuÄŸunu, bilimi anladığını, deneyerek keÅŸfettiÄŸini belirtti.

“Fikrim var” diyen gençlere Bireysel Genç GiriÅŸimci Programı ile karşılıksız verilen desteÄŸin 200 bin liradan 450 bin liraya çıkarıldığını vurgulayan ErdoÄŸan, giriÅŸimci gençler sayesinde milyar dolar deÄŸerlemeye ulaÅŸan altı iÅŸletmeye sahip olunduÄŸunu aktardı.

Stajyer araştırmacı burs programı ile araştırma yapmak isteyen gençlerin desteklendiğini, organize sanayi bölgelerindeki mesleki eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılarak yetişmiş insan kaynağının güçlendirildiğini ifade eden Erdoğan, sanayide ihtiyaç duyulan doktoralı insan kaynağı sayısını artırmak için teşvikler verildiğini anlattı.

Erdoğan, lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası araştırma bursları olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında birçok programla gençlerin yanında olduklarını söyledi.

Anaokulundan yüksek öğretime ve sonrasında iÅŸ hayatına kadar devletin tüm imkanlarıyla gençlerin yanında olduÄŸunun altını çizen ErdoÄŸan, karakteri güçlü, ahlakı kuvvetli, zekası keskin, bedenen olgun, fazilet ve bilgiyle donanmış “Asım’ın Nesli” gibi bir gençlik için ülkenin tüm kaynaklarını seferber ettiklerini kaydetti.

“Gençlerimiz ülkemizi uluslararası arenada da temsil edecek”

Türkiye’nin gençlerin omuzlarında yükselerek 2053 ve 2071 vizyonlarını hayata geçireceÄŸini dile getiren ErdoÄŸan, siyasi bağımsızlığın teminatı olarak görülen milli teknoloji hamlesinin gençlerle baÅŸarıya ulaÅŸtırılacağını, bunun için teknopark sayısının 5’ten 92’ye çıkarıldığını bildirdi.

ErdoÄŸan, bunun için milli gelir içindeki harcama payının yüzde 1’in üzerine çıkartarak araÅŸtırma geliÅŸtirme kültürünün güçlendirildiÄŸini dile getirdi.

Gayretlerinin de neticelerini aldıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Türkiye ilk çeyrekte bu yıl yüzde 7,3 büyüme kaydetti. İhracatımızın her ay rekor kırıyor olması iÅŸte bundan. İstihdam artıyor, inÅŸallah bu rakamlar, araÅŸtırma, geliÅŸtirme yapan teknoloji sevdalısı gençlerimizle daha da yukarılara çıkacak.

Uluslararası bilim olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden öğrencilerimiz son yıllarda gösterdikleri üstün başarılarla bizleri gururlandırıyor. Bugün ödül töreninde birlikte olduğumuz lise öğrencileri araştırma projeleri yarışması 12 ana alanda ve 43 tematik konuda gerçekleştirildi. Yarışmaya 3 bin 453 farklı okuldan 37 bin 283 öğrencimizin hazırladığı 25 bin 95 proje başvurusu yapıldı. Bu büyük teveccüh yeni ve daha büyük başarıların bizleri beklediğini gösteriyor. Önümüzdeki bu rakamlar gençlerimizin araştırmaya, geliştirmeye, bilime, teknolojiye olan ilgilerinin işaretidir.

Marifetin iltifata tabi olduÄŸu inancıyla bu yarışmalarda birinci, ikinci, üçüncü olan öğrencilerimize biliyorsunuz para ödülü veriyoruz. Danışman öğretmenlerimizi de öğrencilerinden ayırmıyoruz. Yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimiz, maddi ödül yanında üniversite sınavlarında da avantaja sahip oluyor. Ayrıca bu gençlerimiz ülkemizi uluslararası arenada da temsil edecek. Bundan daha büyük gurur var mı?”

“Uzay misyonunu küçümseyenlere rastlıyoruz”

Milli Uzay Programı kapsamında 2023’te bir Türk vatandaşının bilim misyonuyla uzaya gönderileceÄŸinin daha önce ilan edildiÄŸini hatırlatan ErdoÄŸan, bu açıklamadan sonra baÅŸvuruların yapıldığı internet sitesinin 5 milyondan fazla görüntüleme aldığını, 35 bin kiÅŸinin de sisteme kaydolduÄŸunu ifade etti.

BaÅŸvuruların 23 Haziran akÅŸamına kadar devam edeceÄŸini, bu milli göreve oldukça yoÄŸun ilgi gösteren herkese şükranlarını sunduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, “Uzay misyonunu küçümseyenlere, aklınca alay edenlere de rastlıyoruz. Hatta biri çıkmış ‘Her ÅŸey bitti ÅŸimdi sıra uzaya mı geldi?’ diyor. Tabii bunların böyle iÅŸlere vizyonu yetmez. Bunlar, bırakın uzaya insan ya da roket göndermeyi, gökyüzüne kağıttan uçak bile fırlatamaz. Çünkü bunlar dün insansız hava araçlarıyla da alay ediyorlardı. Åžimdi bizim insansız hava aracımız var mı? Var. Bizim SİHA’larımız var mı? Var. Akıncı’mız var mı? Var. Åžu anda üretime yetiÅŸtiremiyorlar. Böyle bir konumdayız. Bir de bunların mühimmatına gelince, mühimmatları itibarıyla da artık bunların mühimmatını da biz yapıyoruz.” diye konuÅŸtu.

– “Uzay yarışında neler yapılabileceÄŸini ortaya koyuyoruz”

Göreve geldiklerinde yüzde 20 yerli olan Türkiye’nin savunma sanayisinin ÅŸimdi yüzde 80’inin yerli olduÄŸunun altını çizen ErdoÄŸan, şöyle konuÅŸtu:

“Yoksa gideceksin birilerinin kapısına ‘Ne olur bana insansız hava aracı verir misin?’… Daha BaÅŸbakan olmamıştım Amerika seyahatinde o zamanki Amerikan BaÅŸkanı Bush ile görüştüm. Dedim ki ‘Biz terörle mücadele ediyoruz. Ama siz bize drone verecektiniz, vermiyorsunuz.’ O da o zaman Condoleezza Rice’ı çağırdı. ‘Niye vermiyorsunuz? Sözümüz var biz NATO’da beraberiz.’ Talimat verdi, bize o zaman bir drone verdiler, insansız hava aracı. Ama onunla koordinatları ancak tespit ediyorsun. SaÄŸ olsun Baykar, o günden sonra baÅŸladı çalışmaya, hem o İHA’yı ardından ‘Yetmez’ dedi, Allah rahmet etsin Özdemir Bey’e, SİHA’yı. Ailece ÅŸimdi de Akıncı’yı ürettiler ve bu üretim devam ediyor. Artık biz bize çalışıyoruz. İşte Türk’ün gücü buradan geliyor.

‘Åžimdi uzay mı kaldı’ diyenlere, evet bunlar ne haberleÅŸmeden ne uzaydan anlarlar. Bunların böyle bir derdi de yok. Olsaydı zaten bugüne kadar bir ÅŸeyler yaparlardı. Bir uzay yarışında neler yapılabileceÄŸini ortaya koyuyoruz. Gençler, biz uzay yarışında olacağız, hem de en ön saflarda yer alacağız. Belki de ÅŸimdi bu salonda göndereceÄŸimiz evladımız. Belki de inÅŸallah uzay dönüşünde onu karşılamaya gideceÄŸiz. Bu yarışı da öyle köhnemiÅŸ, müptezel, ilkel zihniyetlerle deÄŸil, sizler gibi az önce izledik, gözü uzayda olan pırıl pırıl gençlerimizle TEKNOFEST kuÅŸağıyla kazanacağız.”

Notlar

KonuÅŸmaların ardından Lise Öğrencileri AraÅŸtırma Projeleri Yarışması’nın kazananları ödüllerini CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın elinden aldı.

Biyoloji, coğrafya, değerler eğitimi, fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, tarih, teknolojik tasarım, Türk dili ve edebiyatı ile yazılım alanlarından toplam 12 proje birincilik ödülüne, 24 proje ikincilik ödülüne ve 36 proje üçüncülük ödülüne layık görüldü. 36 projeye ise teşvik ödülü verildi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, birinci olarak takım halinde 9 bin lira kazanan öğrencilerin her birine ayrı ayrı 9’ar bin lira ödeneceÄŸini söyledi. ErdoÄŸan, “Birincilerin ödüllerini ve plaketlerini ben verdim, ikinci, üçüncülerin ödüllerini de yine Sanayi ve Milli EÄŸitim Bakanlarımız verecekler. Bakalım onlar ödülleri ne kadar artıracaklar? Anadolu’da bir söz var, ‘AÄŸanın eli tutulmaz’ diye, hadi bakalım sizi de göreceÄŸiz.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da “Sayın CumhurbaÅŸkanımız birincilik ödülünü takımlara deÄŸil kiÅŸilere vermeyi uygun gördü. Yani takıma 9 bin lira deÄŸil, her bir arkadaşımıza 9 bin lira. İkincilik, üçüncülük ödülü de öyle olsun. İkinciler 7 bin 500, üçüncüler de 6 bin lira oldu, hayırlı uÄŸurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da katıldı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir