Cumhurbaşkanı Erdoğan: Slovenya ile dayanışmamızın her alanda daha da güçleneceğine inanıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Slovenya ile dayanışmamızın her alanda daha da güçleneceğine inanıyorum
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “(Slovenya ile) Dostluk ve stratejik ortaklık temelindeki dayanışmamızın, Türkiye’nin AB’ye katılım süreci dahil her alanda daha da güçleneceÄŸine inanıyorum.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Slovenya CumhurbaÅŸkanı Borut Pahor, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’ndeki baÅŸ baÅŸa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaÅŸmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
KonuÅŸmasına, Slovenya CumhurbaÅŸkanı Pahor’u Ankara’da misafir etmekten duyduÄŸu bahtiyarlığı dile getirerek baÅŸlayan ErdoÄŸan, Pahor ve heyetine “HoÅŸ geldiniz.” dedi.
Slovenya CumhurbaÅŸkanı Pahor ile son olarak Mart 2021’de Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya geldiklerini ve kapsamlı bir görüşme gerçekleÅŸtirdiklerini anımsatan ErdoÄŸan, “Sayın Pahor, 15 Temmuz hain darbe giriÅŸiminin ertesinde Türkiye’yi ziyaret eden ilk Avrupa BirliÄŸi ülkesi lideri olmuÅŸtu. Dayanışmasını göstererek stratejik ortaklığımızın gereÄŸini yapmıştır. Kendilerine samimi dostlukları ve destekleri için bir kez daha teÅŸekkür ediyorum. Sayın Pahor, dün 13. Büyükelçiler Konferansı’na katılarak hitapta bulundu. DeÄŸerli tecrübe ve görüşlerini büyükelçilerimizle paylaÅŸmış oldu.” dedi.
Türkiye ile Slovenya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yıl dönümünü kutladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü görüşmelerinde ülkeler arasındaki ikili ilişkileri ayrıntılı şekilde ele aldıklarını, iş birliğinin ekonomi, ticaret, sanayi, bilim, teknoloji, ulaştırma başta olmak üzere hemen her alanda gelişmesinden dolayı duydukları memnuniyeti ifade ettiklerini söyledi.
“Daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz”
İki başbakan sıfatıyla 11 yıl önceki imzaladıkları Stratejik Ortaklık Anlaşmasının ülkeler arasındaki ilişkilerde çarpan etkisi yaptığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“Ä°kili ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık 2,3 milyar dolar seviyesine ulaÅŸtı. Gerçek potansiyelimizi hala tam yansıtmayan bu rakamı daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde ülkemizde düzenleyeceÄŸimiz Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu’nun 9. toplantısı bu bakımdan çok çok faydalı olacaktır. Ä°ki NATO müttefiki olarak özellikle savunma sanayi alanında atacağımız pek çok ortak adım olduÄŸu kanaatindeyim.
Slovenya’daki en önemli altyapı projelerinden Karavanke Tüneli ve Koper-Divaca Demir Yolu inÅŸaatında Türk müteahhitlik firmalarının yer almasından memnuniyet duyuyoruz. Åžirketlerimizin karşılıklı olarak yatırımlarını arttırmasını teÅŸvik ediyoruz. Sayın Pahor’un, DEÄ°K’in ev sahipliÄŸinde bugün iÅŸ dünyamızın temsilcileriyle gerçekleÅŸtirdiÄŸi yuvarlak masa toplantısı da ziyadesiyle verimli olmuÅŸtur.”
“Ä°ÅŸ birliÄŸi, bölgesel barışa ve istikrara büyük katkılar saÄŸlıyor”
Slovenya CumhurbaÅŸkanı Pahor ile Ukrayna ve Balkanlar’daki geliÅŸmeler baÅŸta olmak üzere bölgesel ve küresel meselelere iliÅŸkin görüş alışveriÅŸinde bulunduklarını belirten ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:
“Türkiye ile Slovenya arasındaki dostane iliÅŸkiler ve iÅŸ birliÄŸi, bölgesel barışa ve istikrara büyük katkılar saÄŸlıyor. Dostluk, müttefiklik ve stratejik ortaklık temelinde geliÅŸen dayanışmamızın önümüzdeki dönemde Türkiye’nin Avrupa BirliÄŸi’ne katılım süreci dahil her alanda daha da güçleneceÄŸine inanıyorum. Sayın Pahor, görev süresi boyunca CumhurbaÅŸkanı olarak toplumun tüm kesimlerini kucaklayan, samimi bir tutum sergiledi.
Lübliyana Camisi ve Ä°slam Kültür Merkezi’nin 2020’de faaliyete geçmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. DeÄŸerli dostumun cami ve kültür merkezini ziyaret etmesi, Müslümanların dini bayramlarında tebrik mesajı paylaÅŸması ve anma etkinliklerine katılması örnek bir tutumdur. Sayın Pahor’un aralık ayında görevini devretmesinin ardından bir devlet adamı olarak hem ülkesine hem uluslararası siyasete katkı vermeye devam edeceÄŸine eminim. Sayın CumhurbaÅŸkanı ve heyetine huzurlarınızda ziyaretleri için bir kez daha teÅŸekkür ediyor, dost ve müttefik Slovenya halkına ÅŸahsım ve milletim adına selamlarımı iletiyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor onuruna yemek verdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor onuruna resmi akşam yemeği verdi.
CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’ndeki yemek, basına kapalı gerçekleÅŸtirildi.
Slovenya CumhurbaÅŸkanı Pahor: CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Ukrayna ve Rusya arasındaki ara buluculuk rolü takdir edilmeli
Slovenya CumhurbaÅŸkanı Borut Pahor, “Slovenya, saygıdeÄŸer CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasında göstermiÅŸ olduÄŸu ara buluculuk rolünü gerçekten takdir etmektedir.” dedi.
Cumhurbaşkanı Pahor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Bu ziyaretinde Türkiye tarafından çok güzel ağırlandığını belirten Pahor, 2011’de iki ülkenin stratejik ortaklık anlaÅŸması imzaladığını ve bu görüşmenin 18. görüşme olduÄŸunu söyledi.
Pahor, o dönem ikili ticaretin 1 milyar avroya arttırılmasını hedeflediklerini ve bugün ticaret hacminin neredeyse iki katına ulaÅŸtığını belirterek, “(Ticaret hacmi) Hedeflerimizin de üstüne çıktı. Aynı zamanda ekonomik ve siyasi iÅŸbirliÄŸimizin daha da güçlenmesi için çalışmalara devam ediyor olacağız.” dedi.
“Slovenya ve Türkiye örnek teÅŸkil edebilecek bir iliÅŸkiye sahip”
ErdoÄŸan ile ikili ekonomik iÅŸ birliÄŸini konuÅŸtuklarını kaydeden Pahor, Slovenya’da faaliyet gösteren Türk ÅŸirketlerinin yaptıkları müteahhitlik projelerini her zaman zamanında, daha önce belirlenen fiyatlar kapsamında, en yüksek standartlarda genelinde referans olacağız. Çünkü bunu gerçekten hak ettiÄŸinizi düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.
Slovenya-Türkiye’nin ikili iliÅŸkilerinde çözemediÄŸi herhangi bir sorunun bulunmadığına iÅŸaret eden Pahor, “Hem siyasi hem ekonomik hem de diÄŸer alanlarda örnek teÅŸkil edebilecek bir iliÅŸkimiz olmuÅŸtur.” dedi.
Pahor, iki ülkenin görüş farklılıkları olduğu konuları samimi bir diyalogla çözmeye çalıştığını vurguladı.
Sorunları ortak bir şekilde aşabilmeyi veya bunlarla birlikte yaşamayı öğrenebilmeye çalıştıklarının altını çizen Pahor, şunları kaydetti:
“Çünkü dostluk bunu gerektirir. Sadece stratejik ortaklık deÄŸil, gerçek dostluk bunu gerektirir. ve ben de gerçekten muktedir olduÄŸum sürece bunu devam ettirmeye çalışacağım. Türkiye’yle gerçekten mükemmel iliÅŸkilerimiz oldu. Ve ÅŸunu söyleyebilirim ki halkının büyük çoÄŸunluÄŸu gerçekten Türkiye’yle olan iliÅŸkimiz ve iÅŸbirliÄŸimizi çok olumlu bir ÅŸekilde deÄŸerlendiriyor. Bu noktada saygı deÄŸer CumhurbaÅŸkanı, dostuma (ErdoÄŸan’a) şükranlarımı iletmek isterim.”
“Slovenya, Türkiye’yi Ukrayna ve Rusya arasındaki ara buluculuk rolü için takdir etmektedir”
Pahor, Erdoğan ile yaptığı görüşmede Rusya-Ukrayna savaşı ve Batı Balkanlarla alakalı konuları ele aldıklarını kaydederek, şöyle devam etti:
“SaygıdeÄŸer CumhurbaÅŸkanına bu noktada açık diyaloÄŸu için ve buradaki güven temelindeki çalışmalarımız için, iÅŸbirliÄŸimiz için teÅŸekkürlerimi iletmek isterim. Gerçekten çok açık bir ÅŸekilde Ukrayna Savaşı’ndan bunun sonuçlarından bahsettik. Türk ve küresel kamuoyuna ÅŸunu söyleyebilirim ki Slovenya, saygıdeÄŸer CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasında göstermiÅŸ olduÄŸu ara buluculuk rolünü gerçekten takdir etmektedir. Bu noktada barışı tesis etmek üzere bir zorlama yerine masum kiÅŸilerin acı çekmemesi için bir arabuluculuk söz konusu ve adil bir, barışçıl bir diyaloÄŸun baÅŸlatılması için bir çaba söz konusu.”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile eylül sonunda BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulunun oturumlarında bir araya gelmek için karar aldıklarını kaydeden Pahor, “CumhurbaÅŸkanı’nın Batı Balkanlar’a gerçekten ilgi gösterdiÄŸini biliyorum. Bu noktada kendisine bilgeliÄŸi için teÅŸekkür ediyorum.” dedi.
Rusya-Ukrayna savaşının gerginliği Batı Balkanlara inebilir
Pahor, bölgedeki zorlukları ve fırsatları gördüklerini dile getirerek, Rusya-Ukrayna savaşına iliÅŸkin “Pek çoÄŸunun aslında buradaki, Ukrayna savaşı yüzünden gözden kaçırabileceÄŸi fırsatları da görebiliyoruz aslında. Tabi ki beklenenden daha uzun sürerse bu savaÅŸ buradaki gerginlikler, buradaki tansiyon güneye Batı Balkanlar’a da inebilir. Ve bölgedeki tüm ülkeler, tüm liderlere ÅŸunu söylemek isterim. Bu bölge barışı, güvenliÄŸi, refahı hak ediyor.” ifadelerini kullandı.
ErdoÄŸan ile görüşmesinde Rusya-Ukrayna savaşına iliÅŸkin yaptığı giriÅŸimleri ve görüşleri bildirdiÄŸini ve bir çok konunda hemfikir olduklarını aktaran Pahor, “Bu bizim son görüşmelerimizden biri. O yüzden diyaloÄŸunuz için, açıklığınız için, dostluÄŸunuz için bir kez daha teÅŸekkürlerimi ifade etmek isterim. Bu, Slovenya için çok büyük bir durum.” diye konuÅŸtu.
Pahor’dan Türkiye’ye 100. yıl tebriki
Slovenya’nın bağımsızlığımızın 30. yıl dönümünü kutlayacaklarını belirten Pahor, Türkiye’nin de gelecek yıl 100. yıl dönümünü kutlayacağına iÅŸaret ederek, ÅŸunları söyledi:
“O yüzden öncesinden ben bu yıl dönümünüzü kutlamak isterim. Biz kısa geçmiÅŸimizde pek çok dost edindik. Türkiye bu dostlarımızdan bir tanesi. Türkiye’nin de önemli dostlarımızdan biri olmasından dolayı memnuniyet duyuyorum. Türkiye ve Slovenya’nın farklılıkları da var. Ancak yine de pek çok anlamda farklılık sahibi olduÄŸumuz bir ülkeyle de bu dostluÄŸu kurabilmiÅŸ olmamız, dostluk ve müttefiklik anlamında gerçekten örnek teÅŸkil eden bir durum. Umuyorum ki bu giriÅŸimlerimiz baÅŸarıyla devam edecektir.”
Pahor, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a Finlandiya ve Ä°sveç’in NATO üyelikleri anlamında giriÅŸimlerine olanak saÄŸladığı ve önünü açtığını için teÅŸekkürlerini bildirerek, sözlerini, “Bizler müttefikiz. Türkiye ve Slovenya NATO’da müttefik ve ortak ülkeler. Burada NATO’nun Ukrayna savaşı sırasında ne kadar önemli olduÄŸu bir kez daha kanıtlanmış durumda, gerçekten dünyanın güvenliÄŸine katkıda bulunan bir kuruluÅŸ olduÄŸunu gördük.” diye tamamladı.
Kaynak: AA